INTERVIU | Răduţ pune tunurile pe Pandurii: "N-am văzut un leu din decembrie 2015 şi tot ei mă dau în judecată!". Lupta la titlu, Dinamo, Lech Poznan şi ultimele evenimente din România "Dacă n-ai fost în Piaţa Victoriei, să mergi!"

12 feb 2017 9523 afişări Comentează şi tu Stranieri
INTERVIU | Răduţ pune tunurile pe Pandurii: "N-am văzut un leu din decembrie 2015 şi tot ei mă dau în judecată!". Lupta la titlu, Dinamo, Lech Poznan şi ultimele evenimente din România "Dacă n-ai fost în Piaţa Victoriei, să mergi!" 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7956/16155465/1/7360481-mediafax-foto-alexandru-dobre.jpg

Când vine vorba de jucători cu explozie timpurie, calitate tehnică şi gleznă fină, unul dintre puţinii fotbalişti născuţi după Revoluţie căruia i se pot atribui asemnea adjective este Mihai Răduţ (26 de ani), mijlocaşul lui Lech Poznan. Dar nu sunt singurele calităţi ale sale. Un tip care vorbeşte rar în presă, dar atunci când o face nu se fereşte de cuvinte şi spune lucrurilor pe nume, fostul fotbalist de la Internaţional Curtea de Argeş, Steaua şi Pandurii a acceptat dialogul cu ProSport şi a vorbit deschis pe diverse teme. Noua experienţă din Polonia, echipa naţională, situaţia de la Pandurii, Dinamo, iar la final a transmis, de peste hotare, un mesaj legat de protestele din ţară. Începem interviul.

Mihai, ai ajuns până la urmă la Lech Poznan deşi discuţiile cu ei au fost încă din vară. Ce aşteptări ai de la această nouă experienţă?
Mă bucur că sunt aici. Au fost discuţii încă din iarna lui 2015, în vară am fost foarte aproape, dar nu îndeajuns. Sunt fericit că am ajuns aici, la un club profesionist în adevăratul sens al cuvântului, foarte bine organizat, condiţii cum ar trebui să fie peste tot. Mă simt ca la un club mare din Europa. Îmi doresc să joc cât mai bine aici, să câştigăm trofee, pentru că asta e cel mai important şi, de ce nu, dacă mă adaptez şi am evoluţii bune pot pleca într-un campionat puternic din Vest.

"M-au urmărit timp de 32 de meciuri. Mă simt ca la un club mare din Europa"

Ce crezi că i-a făcut să-şi păstreze interesul pentru tine în tot acest timp?
Ştiu că m-au urmărit timp de 32 de meciuri, ceea ce spune ceva despre organizarea clubului şi selecţia pe care o fac. E ceva incredibil să vină timp de 32 de meciuri să te vadă live. Au fost diferiţi oameni, de la scouteri până la preşedinte, antrenor etc. Probabil că le-am plăcut foarte mult şi, dacă nu a fost să fie în vară, au mai încercat cinci luni mai tarziu, doar sunt acelaş jucător. Mă bucură că oamenii care se ocupă de transferuri aici au atâta încredere în mine şi în ceea ce pot să fac pe teren. Cel mai important pentru un fotbalist e încrederea, asta face diferenţa între a juca bine, foarte bine, şi a juca modest. Când oamenii de lângă tine, antrenor, conducători, îţi dau încredere atunci totul se schimbă. Îţi ies toate.În Polonia vei avea ca adversar un fost coleg de la Steaua, Cornel Rîpă. Ţii legătura cu el? Aţi vorbit de când ai ajuns în Polonia?
Da, am vorbit cu Cornel. Am rămas în relaţii foarte bune, m-am consultat cu el acum când am decis să vin aici. Mi-a vorbit frumos de campionat, de echipă. Ştiu că este un campionat tare, urmărit etapă de etapă de scouteri din Germania, Italia, Anglia, etc. Mi-a spus de atmosfera de pe stadioane că este foarte frumoasă, vin oamenii la meciuri, stadioane noi. Cel puţin la noi, la Lech, e o atmosferă incredibilă, sunt una dintre cele mai frumoase galerii. Check on YouTube. (râde)

"Am vorbit cu Dănciulescu, Dinamo era prima opţiune din ţară. A rămas să ţinem legătura, să-mi facă o ofertă, dar nu m-a sunat nimeni"

Ştiu că la sfârşitul anului trecut, tot într-un interviu pentru ProSport, spuneai că Dinamo e prima opţiune în iarnă, dar să fie o ofertă de luat în serios. A venit oferta?
Da, am spus că este prima opţiune din ţară. Am vorbit cu Dănciulescu (n.r. - Ionel Dănciulescu, directorul sportiv de la Dinamo) imediat după ce am reziliat în Dubai, i-am spus că ei sunt prima opţiune din ţară, dar în principiu aş vrea să joc afară. A rămas să ţinem legătura şi să-mi facă o ofertă, să ştiu despre ce e vorba. Ofertă de la Dinamo n-am primit, nu m-a sunat nimeni în afara de discuţia pe care am avut-o cu Danciu, doar ce auzeam pe la TV că sunt aproape de Dinamo, că mă vor, dar nu am primit nicio ofertă. N-a existat nicio discuţie acum, în iarnă.În iunie naţionala României va veni în Polonia pentru meciul din preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Vei fi în tribună la meci?
Probabil că vor fi în vacanţă, acasă, atunci.

Tu te mai gândeşti la o eventuală convocare? Te-a căutat cineva de la naţională după venirea noului selecţioner?
Nu pot să spun neapărat că mă gândesc. Cred că, dacă voi juca bine aici şi vom avea rezultate, ar fi normal să fiu convocat. Dar niciodată nu se ştie în fotbal (râde). Am mai avut anul trecut evoluţii foarte bune cu Pandurii, în special în prima parte a sezonului când cred că eram cel mai în formă jucător pe postul meu la momentul respectiv, dar nu a venit nicio convocare aşa că... Am încetat să mai sper în normalitate la noi în ţară. Nu am vorbit cu nimeni din noul staff.

"N-am văzut un leu de la Pandurii din decembrie 2015. E imposibil ca jucătorii să nu fie plătiţi 6 luni într-un an în care au intrat 4 milioane şi ceva de euro în club. Nu înţeleg de ce nu-i anchetează nimeni pe oamenii aştia"

În ce relaţii mai eşti cu cei de la Pandurii? Ştiu că aveai de recuperat o sumă importantă de bani de la club.
Aici ar fi de discutat mult. Este inadmisibil ce s-a întâmplat acolo, nu am văzut un leu din decembrie 2015 de la ei. Am câştigat toate procesele, cum era logic. În toamnă, după ce fostul preşedinte a plecat (n.r. - Narcis Răducan), cu buzunarele încărcate probabil, m-a sunat domnul Condescu să-i amân până în ianuarie pentru că, dacă nu făceam asta, Pandurii erau suspendaţi, li se interzicea dreptul la transferuri timp de 2 ani, deci am fost de acord. Am semnat o cesiune pe toată suma, să-mi iau banii din drepturile TV. Nu era de ajuns că i-am ajutat ca jucător şi ei nu mi-au plătit salariul, munca pe care am făcut-o pentru ei, am terminat pe podium şi am fost un jucător important. I-am ajutat şi cu suspendarea asta şi interzicerea transferurilor... Dacă nu mă înşel, nici în insolvenţă nu puteau intra dacă nu semnam eu acele documente, dar astăzi suntem în aceeaşi situaţie, 0 lei eu. Unde mai pui că mă dau în judecată tot ei pe mine, pe motiv că încerc să fac fraudă sau ceva de genul, că sunt printre primii la masa credală. E ceva incredibil ceea ce se întâmplă acum cu ţara, cu guvernanţii şi oamenii politici. Aşa a fost şi la Pandurii, tot oamenii din PSD care au condus echipa şi oraşul au dus Pandurii în situaţia asta. E imposibil ca jucătorii să nu fie plătiţi 6 luni într-un an în care au intrat 4 milioane şi ceva de euro în club, în timp ce preşedintele de atunci a încasat 100.000 de euro într-o lună. E incredibil! Plus ceilalţi care şi-au luat bani pe lângă echipă, pentru ce? Nu înţeleg de ce nu-i anchetează nimeni pe oamenii aştia. În fine, pot sa zic decât că mi-e scârbă de ce s-a întâmplat la Pandurii şi în România, cum sunt trataţi jucătorii, fără respect şi fără drepturi.

Dacă tot am intrat în subiectul Liga 1, urmăreşti ce se mai întâmplă prin ţară?
Da, urmăresc. Am prieteni şi ţinem legătura.

"Mi-ar plăcea să câştige Viitorul campionatul. Hagi e singurul om din fotbal care face lucrurile aşa cum trebuie"

Cine crezi că e favorită la titlu?
Este greu. Cred că Viitorul, Dinamo, Steaua, Craiova sunt echipele cele mai echilibrate, alături de Astra, dacă intră în play-off. Va fi un campionat greu, având în vedere ce a făcut Gică Hagi la Viitorul, cum joacă echipa, ce fel de jucători are, tineri, investiţiile faţă de ceilalţi contracandidaţi. Mi-ar plăcea să câştige Viitorul campionatul, dar o să fie greu. Oricum merită toată aprecierea şi tot respectul pentru că e singurul om din fotbal care face lucrurile aşa cum trebuie.Într-un interviu pentru ProSport, fostul tău coleg de la Pandurii Mihai Roman a spus că eşti unul dintre cei cu care mai ţine legătura. Ne poţi spune ce mesaj i-ai dat ultima dată când aţi vorbit? L-ai felicitat pentru perioada bună pe care o are în Israel?
Da, vorbesc cu Roman. Mă bucur că, după perioada nu foarte bună din Olanda a revenit acum, în Israel. E un jucător cu calitate şi era normal să revină la forma care l-a ajutat să plece afară. L-am felicitat mereu după goluri, îmi pare bine pentru el că joacă şi înscrie. Îi urez să o ţină tot aşa.

Mulţumesc şi succes!
Multumesc frumos şi, dacă n-ai fost în Piata Victoriei, să mergi! Şi pentru fotbal şi pentru ce se întâmplă acum în România. Că toate au legătură.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.