Optimile UCL | „Tunarii” câștigă, dar ratează calificarea: Monaco – Arsenal 0-2. Meci dramatic la Madrid. Kiessling ratează penalty-ul decisiv și Atletico merge în sferturile de finală

Optimile UCL |
  • Publicat:
  • Actualizat:

Atletico Madrid și AS Monaco sunt cele două echipe care au obținut marți calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

Spaniolii au trecut de Bayer Leverkusen, după 1-0 pe Vicente Calderon și executarea loviturilor de departajare. Raul Garcia și Koke au ratat pentru madrileni, în timp ce turcii Calhanoglu și Toprak nu l-au învins pe Oblak, înainte ca Stefan Kiessling să rateze penalty-ul care i-a scos pe nemți din competiție.

La Monte Carlo, Arsenal s-a impus cu 2-0, grație golurilor înscrise de Olivier Giroud și Aaron Ramsey, dar rezultatul din tur, 3-1 pentru Monaco, pe Emirates, i-a dus pe monegasci în faza sferturilor de finală.

Echipele calificate până acum în faza sferturilor:
 

  • Real Madrid
  • Porto
  • Paris Saint Germain
  • Bayern Munchen
  • Atletico Madrid
  • AS Monaco

Miercuri seară, de la ora 21:45, Barcelona și Manchester City, respectiv Dortmund și Juventus se vor duela pentru ultimele două locuri în sferturi.
 

  • Monaco – Arsenal 0-2 (Giroud 36′, Ramsey 78′) (Digi 1, Dolce 1, în tur 3-1)
    Monaco: Subasic – Fabinho, Abdennour, Wallace, Kurzawa – xx Kondogbia, Toulalan – Martial (Ferreira 60′), Moutinho, Dirar (Elderson 86′) – Berbatov (Silva 70′)
    Arsenal: Ospina – Bellerin, Mertesacker, Koscielny, Monreal (Gibbs 83′) – Coquelin (Ramsey 73′), Cazorla – Welbeck (Walcott 72′), Ozil, xx Alexis – Giroud
     
  • Atletico Madrid – Bayer Leverkusen 1-0 (M. Suarez 27′) 3-2 d.p.  (Digi 2, Dolce 2, în tur 0-1)
    Atletico Madrid: Moya (Oblak 22′) – Juanfran, xx Giménez, Miranda, xx Jesus Gamez – xx Mario Suárez, Koke, Cani (R. Garcia 46′) – Arda, Griezmann – Mandzukic ( xx Torres 83′)
    Bayern Leverkusen: Leno – xx Spahic, Hilbert, xx Wendell, xx Toprak – Bender ( xx Papadopoulos 104′), xx ÇalhanoĂŸlu – Castro, Bellarabi, Son Heung-Min – DrmiÇ (xx Kiessling 69′)


00:31 Final dramatic la Madrid, unde, după penalty-uri, Atletico trece de Leverkusen și se califică în sferturile de finală. Kiessling a ratat al cincilea penalty pentru nemți, trimițând mult peste poartă.


Raul Garcia ratează prima lovitură de la 11 metri, șutând peste poartă
Calhanoglu trage slab, pe centru, iar Oblak apără
Griezzman e primul care marchează, cu un șut în vinclu, în stânga portarului
Rolfes înscrie și el
Mario Suarez transformă sigur. Presiunea se mută pe Toprak
Turcul ratează, după o execuție modestă
Leno  apără șutul  trimis de Koke
Gonzalo Castro marchează
Torres înscrie și pune presiune pe Kiessling
Kiessling trage slab, mult peste poartă, iar Atletico merge în sferturile de finală


00:18 Cele două reprize de prelungiri n-au adus niciun gol, așa că sfertfinalista se va decide în urma executării loviturilor de departajare.


00:07 Și o statistică interesantă, dar nu pe placul suporterilor lui Arsenal. În ultimii cinci ani, deși a participat de mai puține ori, Tottenham a acces în sferturile de finală, performanță pe care Arsenal nu a atins-o.

— BBC Sporf (@BBCSporf) March 17, 2015


00:03 Arsenal nu are o relație foarte bună cu optimile de finală ale Ligii Campionilor, nu-i așa? Este al cincilea an la rând când echipa lui Wenger părăsește competiția în această fază.


00:01 S-a terminat prima repriză de prelungiri de pe Vicente Calderon. Jocul a rămas unul echilibrat și, așa cum bine remarcă unul dintre comentatorii partidei, doar o greșeală individuală sau o fază fixă ar putea duce la înscrierea unui gol. E adevărat că miza este una foarte mare, de aceea nici nu ne așteptăm ca vreunul dintre antrenori să riște în ultimele 15 minute.


23:37 Final de meci la Monte Carlo! Arsenal se impune cu 2-0, prin golurile marcate de Giroud și Ramsey, scor insuficient pentru calificarea în faza următoare. Elevii lui Arsene Wenger plătesc tribut evoluției slabe din tur, când au pierdut cu 3-1, și părăsesc competiția.

Cealaltă sfertfinalistă se va decide, cel mai probabil, după prelungiri. Atletico – Bayer e în continuare 0-0, cu un minut înaintea finalului.


23:22 GOL ARSENAL. A.  RAMSEY (78′)
Englezii revin în calculele calificării, iar Wenger face o schimbare insipirată. Introdus în minutul 63 pe teren, Ramsey trimite în plasă o minge respinsă de fundașii francezi, după ce Walcott lovise bara. Tunarii mai au nevoie de un singur gol pentru a se califica în sferturile de finală.


23:15 E minutul 70 pe ambele stadioane. Arsenal domină meciul din Franța, dar timpul se scurge în avantajul monegascilor. Wenger forțtează. L-a scos pe Coquelin, singurul închizător. și l-a introdus pe Ramsey, în speranța că galezul va repeta jocul bun din weekend, din victoria cu West Ham, 3-0, și o va apropia pe Arsenal de calificare.

La Madrid, jocul e echilibrat și foarte fragmentat. Kiessling i-a luat locul lui Drmic în echipa lui Leverkusen.


22:47 S-a reluat partida de la Monaco. La Madrid, a doua repriză începe cu câteva minute mai târziu din cauza prelungirilor de la finalul primei părți. 


22:45 Până la reuțita lui Giroud, niciun alt francez nu mai marcase în poarta lui AS Monaco de mai bine10 ani. Ultimul care a făcut-o a fost Djibril Cisse în 2004.


22:44 Dacă ne luăm după statistică, singura șansă a celor de la Leverkusen este să ajungă în repriyele de prelungire. Conform celor de la Opta, Atletico n-a mai primit gol într-un meci din Ligă disputat acasă din septembrie 2013.


22:35 Pauză atât la Madrid, cât și la Monaco.


22:30 Golul lui Giroud îi pune mari probleme lui Frimpong, fost jucător la Arsenal. Ori aritmetica îl trădează, ori regulile din fotbal îi sunt total necunoscute.


22:21 GOL ARSENAL. O. GIROUD (36′)
Olivier Giroud deschide scorul în Monaco – Arsenal. Atacantul francez are noroc, după ce Subasic respinge în el primul șut spre poartă, preia din întoarcere și trimite puternic, sub bară. Englezii mai au nevoie de două goluri pentru a se califica în sferturi.


22:12 GOL ATLETICO MADRID. M. SUAREZ (27′)
Mario Suarez trage din afara careului, după ce germanii se precipită în propriul careu și degajează slab. Mingea este puțin deviată înainte de a ajunge în poarta lui Leno. Dacă acest scor se va menține până la finalul celor 90 de minute vom avea parte de prelungiri.


22:23 Probleme pentru Diego Simeone. Argentinianul este forțat să facă prima schimbare, după ce Moya s-a accidentat și nu mai poate continua. În locul său este trimis între buturi Oblak.


22:20 În timp ce Pep Guardiola este în tribunele stadionului Vicente Calderon, partida Monaco – Arsenal îl are ca „invitat special” pe Bono, solistul trupei britanice U2.


21:58 Giroud trece pe lângă deschiderea scorului. Centrarea lui Bellerin este reluată cu capul pe lângă poartă de vârful francez al lui Asrenal.


21:48 Primele trei minute de la Monaco le au pe gazde în prim plan. Șutul lui Joao Moutinho se duce însă peste poarta lui Ospina.


21:45 Au început cele două meciuri ale serii din returul optimilor Ligii Campionilor.


21:20 Monaco nu s-a mai calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor din 2003-2004, atunci când au ajuns în ultimul act al competiției, dar au pierdut finala cu FC Porto, 0-3.


21:16 Ca antrenor, Arsene Wenger nu a câștigat niciun meci în fața lui AS Monaco. Tehnicianul lui Arsenal a obținut doar trei egaluri și a fost învins de patru ori.


21:12 Bayern Leverkusen s-a calificat mai departe în cupele europene de trei ori în istorie, după ce a bătut cu 1-0 pe teren propriu.


21:07 Chiar dacă au o misiune extrem de grea în Franța, jucătorii lui Arsenal cred într-o calificare. Drept urmare, Olivier Giroud, francezul din atacul echipei antrenate de Arsene Wenger are o cotă destul de bună de a marca în poarta lui Subasic.


20:15 Cu doar câteva zeci de minute înainte de startul ceor două partide din returul optimilor de finală ale Ligii Campionilor, fosta florie a fostbului englez, Gary Lineker, îi ironizează fin pe cei de la Arsenal. „Am un feeling că dacă Arsenal nu va primi gol… și va marca de cel puțin 3 ori, se va califica”, scrie Lineker pe contul personal de Twitter.


Plecările lui Falcao sau James Rodriguez păreau că o vor condamna pe Monaco la un sezon mediocru. În schimb, cu un nou lider pe bancă, adaptat perfect strategiei schimbate de patronul echipei, miliardarul Dmitri Ribolovlev, monegascii au un parcurs fantastic. Sunt la 90 de minute distanță de calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Iar dacă protejează avantajul de 3-1 obținut în turul cu Arsenal în meciul de marți seară (ora 21:45, Digi 1 și Dolce 1), atunci merg între cele mai puternice opt echipe europene

  • În sezonul precedent, Monaco a cheltuit 177 de milioane de euro pe transferuri, aducându-i pe James Rodriguez, Joao Moutinho sau Falcao. Strategia s-a schimbat în vara lui 2014, iar monegascii au cheltuit „doar” 39 de milioane de euro în actualul sezon
  • În campionat, monegascii sunt pe locul 4, la opt puncte de liderul Lyon și la șase de locul secund, ocupat de PSG
  • La 40 de ani, Leonardo Jardim e un manager necunoscut, având doar un event cu Olympiacos, în 2013, plus două promovări de pe primul loc al ligii secunde portugheze, cu Beira-Mar și Chaves
  • Superstițios, Jardim nu vorbește decât în portugheză la conferințele de presă dinaintea meciurilor din Ligă, deși a învățat franceza. Știe limba lui Voltaire atât de bine, încât l-a corectat pe translator înaintea meciului tur cu Arsenal

Decembrie 2011. La doar șapte ani de la finala Ligii Campionilor, pierdută cu Porto, AS Monaco se afla într-o situație fără ieșire. Retrogradată în Ligue 2, cu probleme financiare imense, care o amenințau cu desființarea, echipa monegască spera să găsească un investitor care să o scoată din mizerie. De aici, povestea e cunoscută. Miliardarul rus Dmitri Ribolovlev a văzut o oportunitate de business și a cumpărat clubul care se afla pe ultima poziție în liga secundă franceză. L-a instalat pe Marco Simone în postura de antrenor, pe care l-a înlocuit repede cu Claudio Ranieri, căruia i-a pus la dispoziție toate condițiile pentru performanță. Evident, promovarea a urmat instantaneu, iar cheltuielile au crescut progresiv. 177 de milioane de euro a scos din buzunar Ribolovlev pentru a-i cumpăra pe Falcao, Joao Moutinho sau James Rodriguez. A urmat un loc secund în Ligue 1, în spatele PSG-ului, iar Monaco părea un adversar redutabil pentru orice echipă din Europa.

De ce a schimbat Ribolovlev strategia

Calificarea în Liga Campionilor ar fi trebuit să fie răsplata pe măsură pentru miliardarul rus, care a cumpărat clubul pentru un euro în 2011 și care vede fotbalul ca pe un hobby, nu ca pe un business. „A văzut modelul lui Roman Abramovici și a încercat să-l copieze, să își facă propria echipă”, susțineau surse apropiate de echipa monegască în 2013 pentru cotidianul L’Equipe. Doar că Fair Play-ul Financiar instituit de UEFA, care presupune ca echipele să nu se îndatoreze, echilibrând nivelul veniturilor și cel al cheltuielilor, a lovit puternic în planurile rusului. Ceea ce a însemnat că Monaco urma să își schimbe strategia. Spre exemplu, Radamel Falcao a fost împrumutat la Manchester United, pentru a scăpa de salariul de 14 milioane de euro pe an al columbianului. Iar după un Mondial cu șase goluri – în care a câștigat atât titlul de golgheter, cât și pentru cel mai frumos gol marcat – James Rodriguez a plecat la Real Madrid pentru 80 de milioane de euro. Ocampos, Abidal și Riviere au plecat și ei în vară. Iar sezonul se anunța dificil!


Portughezul a sperat că îl va putea folosi pe Falcao, dar columbianul a fost împrumutat la Manchester United

Jardim, omul care a revoluționat echipa

Au rămas, însă, Joao Moutinho și Geoffrey Kondogbia, care formează un cuplu de mijlocași centrali excelenți. La fel și Ricardo Carvalho, a cărui experiență a fost neprețuită. La capitolul veniri s-au remarcat mai mulți tineri, care n-au costat aproape niciun euro! De fapt, Monaco nu a cheltuit decât 40 de milioane de euro în acest an pe transferuri, de patru ori mai puțin față de sezonul precedent! Asta în condițiile în care încasările din transferuri au crescut la 90 de milioane! Însă aducerea lui Leonardo Jardim pe banca tehnică a fost cea mai inteligentă mutare a șefilor lui Monaco. Născut în Barcelona, un oraș din… Venezuela, portughezul de 40 de ani nu a jucat fotbal la nivel profesionist. A început să antreneze acum 13 ani, la Camacha, urcând pe scara valorică la Chaves, Beira-Mar, Braga, Olympiacos, Sporting Lisabona și, din 2014, la Monaco. Reputat pentru promovarea unor tinere talente, Jardim pare un personaj misterios, despre care nu se știu multe.

67,57% a fost procentajul de victorii al lui Jardim în sezonul trecut la Sporting (25 de succese în 37 de meciuri). La Monaco, procentajul a scăzut la doar 50%

Dar performanțele excelente din Liga Campionilor vorbesc pentru managerul portughez. Monaco e la un pas de calificarea în sferturi, după un 3-1 perfect pe Emirates, contra lui Arsenal, în care planul tactic al lui Jardim a funcționat perfect. Și am amintit prima dată de tactică pentru că Monaco nu excelează prin estetica jocului. A devenit prima echipă din istoria Ligii care a câștigat o grupă cu doar patru goluri marcate! O eficiență remarcabilă, având în vedere că echipa monegască nu a tras decât 14 șuturi spre porțile adverse, într-o grupă cu Zenit Sankt Petersburg, Benfica și Bayer Leverkusen. Nici în campionatul francez – unde Monaco e pe 4, cu 50 de puncte, 8 mai puțin decât liderul Lyon – echipa lui Jardim nu a impresionat. Are a treia cea mai mică medie de goluri pe meci (1,9), cu doar 32 de goluri marcate în 29 de etape.


Leonardo Jardim a câștigat în carieră un event cu Olympiacos, însă a impresionat la Sporting, prin încrederea pe care le-o oferă tinerilor

Stil inestetic, dar eficient

The Guardian a scris că egalul de pe teren propriu, 0-0, cu Bordeaux, a fost votat de microbiștii francez drept cel mai plictisitor meci din acest deceniu. Asistențele și-așa reduse ale lui Monaco au scăzut în acest sezon. Dacă media din sezonul trecut a gravitat undeva la 8.900 de fani, cea din actualul sezon nu trece de 8.000, scăzând cu aproape 1.000 pe meci. Practic, ultima din Ligue 1, la mare diferență de Evian, penultima clasată în acest clasament. Dar lui Jardim nu-i pasă. Tehnicianul portughez pare un Mourinho mai tânăr, a cărui filosofie e clar organizarea perfectă a echipei. Una care a funcționat perfect până acum: în 12 meciuri pe teren propriu, Monaco a primit doar opt goluri, ultimele cinci fiind „clean sheet”-uri pentru echipa monegască. Iar Arsenal trebuie să marcheze de trei ori în 90 de minute! „Să le arătăm celor care se îndoiesc de noi”, a devenit un adevărat motto pentru vestiarul lui Monaco, din care nu mai fac parte Falcao sau James Rodriguez. Dar care a câștigat un lider adevărat în persoana lui Jardim.


Monaco – Arsenal (ora 21:45 Digi 1, Dolce 1, în tur 3-1)

Monaco: Subasic – Fabinho, Ricardo Carvalho, Abdennour, Kurzawa – Kondogbia, Toulalan – Dirar, Joao Moutinho, Ferreira-Carrasco – Berbatov

Arsenal: Ospina – Chambers, Mertesacker, Koscielny, Monreal – Coquelin, Santi Cazorla – Walcott, Özil, A. Sanchez – Giroud


Atletico Madrid – Bayer Leverkusen (ora 21:45, Digi 2, Dolce 2, în tur 0-1)

Atletico: Moya – Juanfran, Miranda, Gimenez, Siqueira – Raul Garcia, Gabi, Koke, Arda Turan – Mandzukic, Griezmann

Bayer: Leno – Hilbert, Toprak, Spahic, Wendell – Castro, L. Bender – Bellarabi, Calhanoglu, Son – Drmic

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…