Decizie istorică! Se schimbă modul în care se calculează clasamentul FIFA după ce naţionalele mari s-au revoltat. Actualul sistem a adus România pe locul 7 în lume

5 sep 2017 21080 afişări Comentează şi tu International
Decizie istorică! Se schimbă modul în care se calculează clasamentul FIFA după ce naţionalele mari s-au revoltat. Actualul sistem a adus România pe locul 7 în lume

Sunt şanse mari ca sistemul de calcul pentru clasamentul FIFA să fie schimbat. Cele mai nemulţumite de actualul sistem sunt naţionalele puternice, care au căzut mult în clasament din cauza meciurilor amicale pe care le-au jucat în ultimul an.

Există un sentiment de revoltă printre naţionalele puternice din lume. Echipe ca Franţa, Spania, Italia sau Anglia nu vor fi capi de serie la Cupa Mondială din Rusia. Şi asta din cauza poziţiilor pe care le ocupă în clasamentul FIFA. În schimb, naţionale ca Elveţia sau Polonia se vor bucura de statutul de capi de serie, ceea ce înseamnă că sunt şanse mari să întâlnească adversari mai slabi în grupele Cupei Mondiale.

Problema porneşte de la modul în care se calculează punctajul FIFA şi a fost scoasă în evidenţă în ultimele zile de jurnaliştii de la The Times. Naţionalele mai slabe profită de scăpările din regulament, care le aduc astfel poziţii mai bune în clasamentul FIFA. Punctul pentru fiecare naţională să calculează în funcţie de performanţele din ultimii patru ani, dar este un sistem complex, care ţine cont inclusiv de rezultatele din meciurile amicale. Aici, naţionalele pot pierde puncte.

De exemplu, în iunie 2014, Ţara Galilor era pe locul 41. The Times scrie că galezii n-au jucat niciun amical timp de 17 luni, lucru care i-a ajutat să sară până pe poziţia a 18-a. În schimb, naţionala Angliei a jucat în ultimul an meciuri amicale cu echipe de calibru, precum Germania, Spania, Olanda şi Italia şi rezultatele n-au fost tocmai bune.

Dacă însă n-ar fi jucat aceste amicale, Anglia ar fi fost pe locul 6 în clasamentul FIFA, ceea ce îi asigura statutul de cap de serie. În schimb, este pe locul 13. La Cupa Mondială, Rusia - ţara organizatoare - şi primele 7 naţionale din clasamentul FIFA sunt capi de serie în grupe. Adică Brazilia, Germania, Argentina, Elveţia, Polonia, Portugalia şi Chile.

Problema i-a enervat mai ales pe englezi, care au reuşit totuşi să producă o reacţie la FIFA. Într-un comunicat oficial, organismul internaţional a anunţat schimbări: ”FIFA revizuieşte sistemul de calcul al FIFA World Ranking şi va lua o decizi după ce se vor termina meciurile din preliminariile pentru CM 2018”.

România era pe 7 în lume, în urmă cu doi ani

Şi România a fost favorizată de actualul sistem de calcul. În septembrie 2015, adică în urmă cu exact doi ani, România se afla tocmai pe poziţia a 7-a în lume, deşi performanţele nu erau extraordinare. În spatele nostru se aflau naţionale precum Anglia, Spania sau Olanda. Însă am avut atunci o perioadă cu evoluţii foarte bune în meciurile amicale. Acum, la doi ani diferenţă, suntem pe locul 42 în lume.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.