Corriere della Sera analizează Universitatea Craiova înaintea meciului cu AC Milan: „Atenție la români, fiindcă știu fotbal!”

Redactor:
Cosmin Staicu
Corriere della Sera analizează Universitatea Craiova înaintea meciului cu AC Milan:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Prestigiosul cotidian Corriere della Sera dedică un spațiu important partidei de la Severin, insistând pe istoria clubului din Bănie, pe confruntările directe ale acesteia cu formațiile din „Cizmă”, dar și pe legăturile actuale ale Științei cu Italia, respectiv antrenorul Devis Mangia și Fausto Rossi, fostul vicecampion european cu azzurrinii. Deși admit că diferența de valoare este evidentă între cele două loturi, mai ales după campania de transferuri recentă, jurnaliștii italieni spun că Milan trebuie să fie pregătită de un meci dificil, fiindcă „în România se joacă fotbal”. Cei de la Corriere della Sera consideră că actuala CS Universitatea Craiova este echipa „refondată” după falimentul FCU Craiova, pe modelul italian al echipelor SSC Napoli și AC Fiorentina, care au purtat nume diferite la revenirea în fotbal după cataclismele suferite, iar apoi au ajuns din nou în elita fotbalului italian și european.

Despre fotbalul românesc:

„Atenție la români, pentru că știu fotbal. Când se gândesc la echipe din România, fanii rossoneri se raportează la celebra finală de Cupa Campionilor câștigată cu 4-0 în mai 1989, dar „blazonul nu-ți câștigă meciuri”. Se pune și problema valorii, iar în spațiul în care romanii regăseau vechea provincie Dacia fotbalul rămâne un element important, deși bugetele sunt mult mai mici decât în campioantele puternice ale Europei. Așa că „noul Milan”, dacă vrea să treacă de Universitatea Craiova în acest al treilea tur preliminar trebuie să intre în formă cât mai repede. Pentru că, dacă răsfoim cărțile de fotbal, descoperim că „Studenții” nu sunt novici în a elimina formațiile italiene care i-au tratat de sus. Vorbim despre vechea Fiorentina (club refondat, ca și Universitatea Craiova), care a fost eliminată de două ori în 10 ani de echipa din Craiova. Erau însă alte vremuri și alt fotbal, acum diferența de valoare dintre cele două echipe care se confruntă în Europa League este indiscutabilă, mai ales în condițiile costisitoarei campanii de transferuri declanșată de Mirabelli și Fassone. Pot fi însă probleme provocate de faptul că acesta este primul meci oficial pentru Milan, care vine puțin obosită după cele 20 de zile de pregătire și cu jucătorii cei noi încă neintegrați pe deplin în sistemul de joc”.

Despre istoria Științei:

„Numele oficial al echipei este Clubul Sportiv Universitatea Craiova. Echipa a fost refonadă, după ce fosta societate, FC Universitatea Craiova, a intrat în faliment. Jucătorii echipei sunt alintați „Leii din Bănie”. Clubul a fost înființat în 1948 și este unul dintre cele mai importante din România, câștigând 4 titluri și 6 cupe naționale. La nivel internațional, studenții au fost eliminați în sezonul 1981 în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni de Bayern Munchen, iar în anul următor, după ce au eliminat echipe galonate, au fost la un pas de finala Cupei UEFA, fiind scoși din competiție de  Benfica (0-0 și 1-1), în semifinale. După ce a falimentat, clubul a fost refondat, păstrându-și locul în categorie, iar acum se întoarce în Europa după mulți ani.

Despre Devis Mangia:

Stilul actualei Universitatea Craiova este italian, fiindcă echipa este pregătită de compatriotul nostru Devis Mangia (din Cernusco sul Naviglio), fostul antrenor lansat la 30 de ani de Sean Sogliano la Varese (cu două promovări din categoria Eccellenza în Serie C2, plus o salvare de la retrogradare) și propulsat în fotbalul important de Zamparini, la Palermo, în Serie A, la doar 37 de ani, demis ulterior. Apoi a ocupat o poziție importantă, de selecționer under 21 al Italiei, conducând echipa până la acea finală pierdută cu 2-4 în Israel, în 2013. A fost la mai multe echipe din Serie B (Ascoli, Bari, Spezia), unde a trăit dezamăgiri, dar a și etalat un fotbal de calitate. Așezarea sa preferată: 4-4-2, bazată pe posesie și circulația rapidă a mingii. Mangia își relansează cariera în România, unde are ca obiectiv titlul. Îl are alături pe Andrea Tedesco, fost antrenor la Casertana, în ProLeague.

Despre jucătorii Craiovei:

„Craiova a început campionatul cu o victorie, urmată de o remiză. Calancea este în poartă, linia de 4 apărători este compusă din: Dimitrov, Kelic, Spahija și Briceag, la mijloc evoluează în dreapta brazilianul Gustavo, lângă Screciu, Zlatinski și Bancu, în atac sunt Băluță și Roman. Este vorba de un vârf de 25 de ani adus din Olanda, de la NEC Nijmegen, pentru a-l înlocui pe talentatul jucător autohton Andrei Ivan, vândut în Rusia, la Krasnodar. Deocamdată, Fausto Rossi nu poate juca un meci întreg, ofensivul globe-trotter (Vicenza, Brescia, Real Valladolid, Cordoba, Pro Vercelli), fiind un alt jucător al naționalei under 21 care încearcă să-și relanseze cariera”.

Despre sezonul trecut al Universității:

„În stagiunea precedentă, echipa era antrenată de Gheorghe Mulțescu și s-a clasat pe locul 5 în a play-off, a doua fază a campionatului Ligii I, la care participă primele 6 echipe din sezonul regulat. În semifinalele Cupei României, Craiova a fost eliminată de Voluntari, care avea să câștige competiția”

Despre stadionul de la Severin:

„Meciul se joacă pe stadionul Municipal din Severin, la 110 kilometri de Craiova, într-un oraș aflat la granița cu Serbia. În așteptarea reconstrucției propriului stadion, „studenții” s-au folosit și în campionatul trecut de arena de 20.000 de locuri din Severin. Se evaluează încă numărul de bilete rezervat suporterilor rossoneri la meciul din deplasare”.

Despre gloriile Științei:

„Universitatea Craiova nu se poate mândri cu vreun jucător de mare clasă, dar a avut cel puțin doi mari fotbaliști. Unul este Ion Oblemenco, decedat din cauza unui infarct, când antrena la Agadâr, al cărui nume l-a purtat fostul stadion Central. Atacantul „biancoblu” a marcat 167 de goluri, singurul său rival din acele vremuri fiind dinamovistul Dudu Georgescu. Un alt jucător mare al Craiovei este Ilie Balaci, născut în 1956, alintat „Minunea Blondă” (Meraviglia bionda), mijlocașul care, cu Universitatea Craiova și naționala României, a învins în mai multe rânduri reprezentante ale Italiei”

Despre confruntările Craiovei cu echipele italiene:

„Prima dată când studenții au jucat cu o echipă din Italia a fost în primul tur al ediției 1973-74 și au eliminat-o pe Fiorentina (0-0 pe Artemio Franchi și 1-0 la Craiova), golul decisiv fiind reușit de Oblemenco. Era vorba de Fiorentina modestă, cu un tânăr Gigi Radice pe bancă, cu De Sisti căpitan și Antognoni rezervă, care încă era în formare, iar în  atac jucau Saltutti, Desolati și Speggiorin.

La 7 ani distanță, Interul lui Eugenio Bersellini și-a încrucișat săbiile în primul tur al Cupei Campionilor cu echipa română care poseda un atac de primă mână: Balaci-Cămătaru. Campionii Italiei aveau în formulă jucători care mângâiau mingea, precum: Altobelli, Prohaszka, Becallossi sau Muraro și au câștigat cu 2-0 pe „San Siro” (dublă Altobelli) și au remizat la Craiova (1-1, gol Muraro). Inter avea să fie stopată doar de Real Madrid, în semifinale….

În sezonul 1982-1983 s-a petrecut cea mai importantă confruntare a „studenților” cu o echipă italiană. Încă o dispută cu formația „Viola”, cu Picchio De Sisti pe bancă, iar pe teren cu Giovanni Galli în poartă, Antognoni – coordonator și Bertoni – vârf. Pe Central a fost 3-1 pentru Craiova (dechide scorul Bertoni, apoi marchează: Ungureanu, Cârțu și Balaci). Returul se încheie cu 1-0 pentru Fiorentina, cu gol marcat din penalty de Antognoni (n.r., Corriere della Sera prezintă în facsimil cronica meciului de acum 35 de ani).
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de…
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani