AU FĂ‚CUT-O DIN NOU! Sevilla a câștigat Europa League pentru al treilea an consecutiv, după 3-1 în finala cu Liverpool. Căpitanul Coke a marcat golurile care l-au făcut K.O. pe Klopp

AU FĂ‚CUT-O DIN NOU! Sevilla a câștigat Europa League pentru al treilea an consecutiv, după 3-1 în finala cu Liverpool. Căpitanul Coke a marcat golurile care l-au făcut K.O. pe Klopp
  • Publicat:
  • Actualizat:

Liverpool – Sevilla 1-3 (Sturridge 35 / Gameiro 46, Coke 64, 70)

Echipele de start:

  • Liverpool (4-2-3-1): Mignolet – Clyne, Kolo Toure, Lovren, Alberto Moreno – Can, Milner – Lallana, Coutinho, Firmino – Sturridge
  • Sevilla (4-2-3-1):  David Soria – Mariano, Rami, Carrico, Escudero – N’Zonzi, Krychowiak – Vitolo, Banega, Coke – Gameiro

00:00 Cel mai așteptat moment al serii! Coke, căpitanul Sevillei, ridică deasuipra capului trofeul Europea League. Andaluzii câștigă a treia oară în trei ani și egalează un record deținut de Bayern-ul anilor 1970.


23:50 A început festivitatea de premiere. Mai întâi, Klopp și elevii săi primesc medaliile cuvenite finaliștilor. Imediat, Coke va ridica deasurpa capului marele trofeu.


23:37 S-A TERMINAT! Sevilla a câștigat Europa League pentru al treilea an consecutiv, după 3-1 cu Liverpool! Sturridge a deschis scorul cu un gol superb, dar repriza a doua le-a aparținut spaniolilor. Gameiro și căpitanul Coke au marcat golurile care au dus-o pe Sevilla în istorie!


23:33 E clar pentru toată lumea: Sevilla e câștigătoarea Europa League! E minutul 89, iar ofensiva lui Liverpool e de o cauză mai bună. Se arată patru minute de prelungire de la margine.


23:26 Klopp merge all in: Benteke intră în locul lui Kolo Toure, în speranța că atacantul belgian mai poate salva. Partea proastă e că mai are la dispoziție doar 7 minute, iar Liverpool nu pune în pericol poarta păzită de Soria.


23:17 Evoluția slabă a lui Coutinho e una dintre cauzele care au dus la scorul de pe tabelă. Brazilianul rămâne, însă, singura speranță a englezilor. E minutul 75, iar Liverpool are nevoie de o minune. De încă una!


23:13 GOOOOOOL SEVILLA! Spaniolii au avut nevoie de 25 de minute pentru a-și face K.O. adversarul! După o fază norocoasă, mingea ajunge la Coke, asistentul ridică fanionul, dar arbitrul lasă jocul să continue, pentru că balonul a ajuns la căpitanul andaluzilor de la Clyne. Coke șutează, Mignolet intervine, dar nu face suficient și mingea se duce în poartă. 3-1 pentru Sevillla în minutul 70. Iese Lallana, intră Joe Allen


23:11 Sevilla se comportă ca o echipă mare și rămâne în atac și după marcarea golului doi. Klopp schimbă, cu Origi în locul lui Firmino.


23:07 GOOOOOL SEVILLA! Nu era foarte greu să-ți dai seama că presiunea spaniolilor va da rezultate. Mingea ajunge la Coke, căpitanul spaniolilor șutează din prima, fără preluare, cu interiorul, iar Mignolet privește neputincios. 2-1 pentru Sevilla!


23:04 Sevilla arată că știe cum se joacă o finală europeană și pune o presiune teribilă. Gameiro are șansa lui 2-1, dar șutul atacantului francez, din apropiere, e respins cu greu de Mignolet. Andaluzii înăspresc ritmul, iar Liverpool face față cu greu, mai ales la mijlocul terenului. E minutul 62.


22:55 Transferat de Liverpool chiar de la Sevilla, Alberto Moreno a declarat că nu se va bucura în cazul în care va marca golul decisiv contra fostei echipe. Până atunci, fundașul stânga al englezilor trebuie să-și revină, pentru că face un meci foarte prost. A fost depășit constant de Mariano, cel care a oferit assist-ul la golul lui Gameiro, iar cifrele sale sunt dezastruoase: nu a reușit nici una dintre cele patru intervenții pe care le-a încercat până în minutul 50. Wake up, Alberto!


22:52 Liverpool e salvată de omul în care fanii au cea mai puțină încredere. Gameiro scapă singur cu Mignolet, finalizează, dar ivorianul Kolo Toure intervine în ultimul moment și blochează execuția francezului. Englezii sunt anesteziați, iar Coutinho încearcă să sune adunarea în ofensivă.


22:47 GOOOOOL SEVILLA! Spaniolii reacționează ca o echipă mare și revin în meci imediat după pauză. Alberto Moreno, fostul fundaș al andaluzilor, greșește de două ori în aceeași fază, Mariano pătrunde în careu și centrează, Kolo Toure și Lovren sunt prinși pe picior greșit, iar golgheterul Gameiro egalează!


22:32 Se termină prima repriză, după 45 de minute în care Klopp și ai lui au fost vioara întâi.


22:28 Liverpool menține presiunea și marchează și golul al doilea. Lovren, omul care a decis dubla memorabilă cu Dortmund, reia cu capul din careul de 16 metri, Soria e învins, dar reușita e anulată pentru ofsaid la Sturridge. Foarte corect, de această dată.

Sevilla a rămas datoare în primele 40 de minute. Îl așteptăm pe Konoplyanka.


22:22 GOOOOOOOL LIVERPOOL! Daniel Sturridge marchează unul dintre cele mai frumoase goluri văzute în ultimii ani într-o finală de cupă europeană. Primește o pasă de la Coutinho, se desprinde din marcaj, apoi șutează superb, cu exteriorul, din colțul careului, la colțul lung, fără șanse pentru Soria! 1-0 pentru englezi, iar Saint JakobPark e pe punctul de a exploda.


22:18 Apar și ocaziile! Sturridge ratează din poziție de unu vs. unu cu David Soria, reluarea atacantului englez fiind mult prea modestă pentru a deschide scorul. Imediat, Gameiro dă replica, dar foarfeca goleadorului francez ratează de puțin ținta. Rami face un henț în propriul careu, dar nici de această dată Eriksson nu dictează penalty. Mai jos, pe larg despre incidentele de dinaintea meciului.


22:08 E finală de Europa League, miza e imensă, iar Klopp și Emery nu au de gând să riște foarte mult. Sevilla se închide bine, joacă o carte previzibilă, iar Liverpool e echipa cu inițiativă.


21:57 Prima fază controversată a partidei. Firmino trece de Carrico și e blocat în careu. Brazilianul cere penalty pentru henț, iar reluările arată că fundașul spaniolilor a atins, într-adevăr, mingea cu mâna. Suedezul Eriksson a lăsat, însă, jocul să continue. 15 minute în care Liverpool a fost echipa mai ofensivă.


21:53 Evident, meciul începe sub semnul echilibrului, dar nu trec decât șapte minute și lucrurile se încing. Atmosfera e incredibilă la Basel, iar Emre Can semnează prima ocazie a meciului, cu un șut de la distanță, pe care Soria îl respinge.


21:45 A început meciul, după momentele artistice pregătite de organizatori. Mai jos aveți o parte din coregrafia impresionantă a fanilor andaluzi.


21;34 Pentru prima dată, Saint Jakob Park a răsunat sub puterea imnului lui Liverpool cântat de 20.000 de suporteri. În 10 minute începe marea finală.


21:21 Incidente înaintea primului fluier al meciului. Mai mulți fani s-au luat la bătaie în sectorul rezervat fanilor spanioli.


21:03 V-am prezentat echipele, v-am prezentat atmosfera, încercăm și niște pronosticuri? Acestea sunt alegerile din redacția ProSport. Le așteptăm și pe ale voastre în zona comentariilor.

  • Mihai Ianoși: 2-1 Sevilla
  • Valentin Gherga: 2-0 Liverpool
  • Marius Anghel: 3-2 Sevilla
  • Andrei Ionașcu: 2-1 Liverpool
  • Andru Nenciu: 3-2 Sevilla
  • Robert Zaharia: 1-0 Liverpool
  • Iulian Coșulețu: 0-0
  • Cristian Voicu: 2-1 Liverpool

20:54 Sunt momente în care pare că întreg orașul Liverpool s-a mutat la Basel. Aceasta e atmosfera creată de fanii lui Liverpool, cu o oră înaintea meciului.


20:47 Avem și echipa de start a spaniolilor, una în care nu regăsim mari surprize. Speranțele lui Emery se pun în Kevin Gameiro, francezul pe care Deschamps l-a lăsat în afara lotului pentru EURO.


20:40 Scene incredibile astăzi la Basel. Liverpool a primit 20.000 de bilete, la fel ca și adversarii din această seară, dar alte zeci de mii de englezi au luat cu asalt orașul elvețian. Mulți au cumpărat bilete la suprapreț, dar, chiar și așa, mii bune au rămas să vadă meciul pe ecranele imense din Basel.


20:35 Bună seara! Astăzi aflăm câștigătoarea trofeului Europa League și echipa care va juca în Liga Campionilor în sezonul următor. Liverppol – Sevilla se joacă la Basel, pe Saint Jacobs Park, de la 21:45. Klopp trimite cea mai bună echipă, singura modificare față de 11-le preconizat fiind titularizarea lui Kolo Toure în locul slovacului Skrtel.


De la ora 21:45, la Basel, Liverpool, echipa antrenată de Jurgen Klopp, și Sevilla, campioana en-titre a competiției, se luptă pentru titulatura de câștigătoare a Europa League.

Cum s-a ajuns aici?

Cele două echipe au ajuns în finala competiției prin trasee diferite, însă parcursul a fost dificil de ambele părți, cu eșecuri, semi-eșecuri și un amalgam de emoții.

Sevilla a început sezonul european în Liga Campionilor, însă a părăsit competiția chiar din faza grupelor, după o prestație timidă, cu doar șase puncte obținute, suficiente doar pentru a termina pe poziția a treia într-o grupă cu Juventus, Manchester City și Borussia Moenchenglabach, o poziție de pe care spaniolii au „retrogradat” în Europa League, competiție pe care au câștigat-o în ultimele două ediții și în alte două ediții consecutive (2005-2006, 2006-2007). În drumul spre finală, Sevilla a dispus de Molde (3-1), Athletic Bilbao (5-4), Șahtior Donețk (5-3) și de echipa care joacă pe stadionul pe care este programată finală, respectiv FC Basel (3-0). Momentul de cumpână prin care au trecut elevii lui Unai Emery a avut loc în faza sferturilor, într-o întâlnire 100% spaniolă cu Athletic Bilbao. Sevilla a câștigat cu 2-1 pe terenul lui Bilbao, iar rezultatul s-a repetat, însă de partea opusă. A fost necesar să se ajungă la loviturile de departajare pentru a se face diferența într-o dublă manșă extrem de tensionată și de echilibrată.

La Liverpool, situația a fost mai simplă, deoarece cormoranii au pornit direct din faza grupelor Europa League, iar grupa B a fost una accesibilă din punct de vedere valoric. Sion, Rubin Kazan și Girondins de Bordeaux au fost echipele cu care Liverpool a împărțit o grupă pe care a și câștigat-o, cu 10 puncte obținute din două victorii și patru remize. Din acest bilanț reiese nivelul la care s-au aflat cele trei adversare ale celor de la Liverpool și ne putem imagina diferența pe care ar fi făcut-o o victorie în plus, în ceea ce privește diferența de puncte dintre Liverpool și Sion, echipă care a prins locul secund și s-a calificat în dauna lui Rubin Kazan.

În faza eliminatorie, comparativ cu Sevilla, cei de la Liverpool au avut mai mult de luptat și s-au confruntat cu mai multe emoții pe parcurs. 1-0 la general cu Augsburg, 3-1 la general cu rivala Manchester United, 3-1 la general cu Villarreal și.. o dublă manșă explozivă cu Borussia Dortmund. După un egal cu goluri pe Signal-Iduna Park (1-1), Liverpool părea să aibă prima șansă la calificarea în semifinale, însă nu a fost deloc ușor. În retur, pe Anfield, Borussia a condus cu 2-0 și 3-1, însă gazdele au găsit puterea să facă o revenire ca în 2005, când întorceau rezultatul la Istanbul, în finala Ligii Campionilor, după ce Milan a condus cu 3-0 la pauză. Minutul 91, Lovren se plasează excelent în duel aerian și întoarce nesperat soarta partidei. 4-3 pentru Liverpool, iar istoria a fost rescrisă într-o manieră spectaculoasă. Această sărbătoare a fost oarecum „umbrită” de scandalul dopajului în care a fost implicat Mamadou Sakho, prins dopat imediat după meciul de poveste cu Borussia Dortmund.

Sevilla nu bate pe nimeni în deplasare

Chiar dacă finala din această seară se joacă pe teren neutru, Sevilla a dezvoltat un complex pentru meciurile jucate pe teren străin și s-a remarcat negativ prin bilanțul meciurilor din deplasare în toate competițiile. Sevilla nu a obținut nici măcar o victorie în deplasările din Primera Division, iar bilanțul deplasărilor din cupele europene este similar: 0-0-3 în deplasările din grupele Ligii Campionilor și 1-1-2 în deplasările din Europa League. Singura victorie obținută de Sevilla pe teren străin a fost chiar în Spania, pe terenul lui Bilbao. Acest aspect poate conta în economia rezultatului final din această seară.

Cine nu joacă?

Listele cu indisponibili nu sunt foarte lungi, însă absențele sunt importante de ambele părți. Liverpool nu se va putea baza pe Mamadou Sakho (suspendat), iar Sevilla are trei absenți importanți: Michael Krohn-Dehli, Jose Antonio Reyes și Benoit Tremoulinas, toți accidentați.


Articol scris de Valentin Gherga

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…