Caruselul leşinaţilor: Ştucan, analiza "tricolorilor" post cu post. De ce nu a avut România nicio şansă în faţa unei echipe care ne bătuse ultima dată în 1948

20 iun 2016 38394 afişări Comentează şi tu EURO 2016
Caruselul leşinaţilor: Ştucan, analiza "tricolorilor" post cu post. De ce nu a avut România nicio şansă în faţa unei echipe care ne bătuse ultima dată în 1948 Stanciu şi Torje se ceartă pentru minge, înainte de executarea unei lovituri libere. Sursă: Mediafax Foto susţinut de Carrefour
carrefour

Înainte de a analiza om cu om evoluţiile tricolorilor în meciul cu Albania, trebuie discutată contribuţia selecţionerului la această partidă. Privat de serviciile lui Pintilii, cel mai consistent mijlocaş român la acest turneu final, şi fără un fundaş stânga sănătos, selecţionerul a început din nou meciul cu doi jucători cu profil defensiv, sperând că Prepeliţă va putea împinge jocul spre poarta albaneză. Din modul în care echipa a jucat în prima jumătate de oră, indicaţiile lui Iordănescu par a fi fost îndreptate înspre alternarea învechită a unui joc combinativ, pornit din accelerările lui Stanciu, cu unul cu pasă lungă, în spatele fundaşilor laterali albanezi. Din nou, ca şi în meciul cu Elveţia, problema naţionalei a fost că jucătorii au părut lipsiţi de prospeţime fizică, semnul clar al unei pregătiri deficitare. La capătul unui turneu final ruşinos, rămân încăpăţânarea lui Iordănescu de a nu-l folosi pe Sânmărtean până în ultimele 45 de minute ale grupei şi jocul lipsit de creativitate şi de viteză al naţionalei României.

 

Tătăruşanu – 1
E omul care a distrus speranţele unei ţări întregi chiar înainte de pauză. În afară de un şut centrare al lui Mamushaj (34), nu a avut mai nimic de apărat în primele 45 de minute şi cu toate astea a primit un gol stupid. Portarul Fiorentinei a ieşit complet aiurea pe o centrare inofensivă, iar Sadiku a profitat şi a înscris în poarta goală. După pauză, Tătăruşanu a mai avut de apărat un singur şut notabil, însă slab, trimis de la Mamushaj (62). Şi aici, portarul a avut emoţii şi a prins în doi timpi.

 

Săpunaru – 6
Din minutul 21, Săpunaru a simţit duritatea jocului albanez, dar tibia sa a rezistat miraculos la o intrare criminală a lui Agolli. L-a blocat pe Lenjani în câteva rânduri atunci când mijlocaşul a atacat cu mingea la picior, dar a fost prins de două ori avansat pe pasele lungi ale adversarilor. În partea a doua, în condiţiile în care albanezii s-au mulţumit să se apere, Săpunaru nu a mai avut probleme defensive, însă nici nu a reuşit să împingă jocul pe banda dreaptă a atacului nostru.

 

Chiricheş – 5,5
Teoretic, Chiricheş nu a avut nicio problemă în prima repriză, dar, din cauza lui Tătăruşanu, adversarul său direct a marcat. În rest, căpitanul naţionalei a pasat steril cu Dragoş Grigore şi Prepeliţă, s-a ferit să urce în atac şi a recurs la multe pase lungi, dintre care multe prea lungi, pentru Stancu şi Alibec. Pe spaţiul său de marcaj a apărut Lenjani, la ocazia imensă din minutul 23. La fel ca în cazul lui Săpunaru, Chiricheş a avut puţine faze de rezolvat în repriza secundă, atunci când albanezii au avut o singură fază notabilă: Mamushaj, scăpat din marcaj, a tras pe lângă din 8 metri (70).

 

Dragoş Grigore – 6
Nici el nu a avut de lucru în prima repriză, dar a încercat în repetate rânduri să destabilizeze apărarea aglomerată a Albaniei cu „diagonale” în spatele fundaşului stânga Agolli, pentru Popa. Repriza secundă l-a prins pe Grigore mai mult la linia de centru. În absenţa loviturilor libere din părţile laterale ale terenului, fundaşul central nu a avut posibilitatea de a urca în careul lui Berisha pentru a ataca poarta în joc aerian.

 

Măţel – 4,5
A fost primul român lovit dur în meci, dar cotul foarte periculos primit în ureche de la Lila (3) nu l-a determinat pe arbitrul ceh Kralovec să dea nici măcar galben. Folosit în stânga ca la echipa sa de club, fundaşul dreapta de meserie a avut o evoluţie oscilantă, cu faze în care a blocat atacurile albaneze, dar şi cu momente în care a fost depăşit, cum s-a întâmplat la ocazia lui Lenjani (23) când Lila a centrat în faţa porţii din spatele său. În minutul 33 a greşit de două ori într-o fază delicată, rezolvată de Prepeliţă cu un tackling la marginea careului. Centrarea la singurul gol al meciului a venit tot din zona sa, însă marea eroare este a lui Tătăruşanu. După pauză, Măţel a fost cel mai ocupat fundaş român. A luat un galben în minutul 53 şi a avut un duel asupru permanent cu Lila. Urcările sale au fost mereu blocate de jucătorii albanezi din flancul stâng al atacului nostru.

 

Prepeliţă – 5
Folosit pe post de închizător cu potenţial ofensiv, mijlocaşul central a fost mai mereu implicat în traficul greu din zona mediană, unde a recuperat, dar a şi greşit pase. În minutul 33, a blocat o fază periculoasă a albanezilor, născută din erorile lui Măţel. A fost schimbat la pauză pentru a-i lăsa locul mult mai ofensivului Sânmărtean. Contribuţia sa ofensivă în minutele jucate de el la Euro 2016 este absolut neglijabilă.

 

Hoban – 5,5
Prins într-o zonă patrulată de trei albanezi, Abrashi, Basha şi Memushaj, Hoban a încercat să alterneze cu Prepeliţă sarcinile ofensive şi defensive. Intrat în jocul dur al adversarilor, mijlocaşul lui Hapoel Beer Sheva s-a trezit cu o talpă în coaste care i-a rupt tricoul încă din minutul 6. În partea a doua, preocupat cu blocarea potenţialelor contraatacuri albaneze, Hoban  a asigurat spatele mult mai ofensivilor Sânmărtean şi Stanciu, fără a avea posibilitatea de a contribui în ultimii 30 de metri ai terenului.

 

Adi Popa – 4
În condiţiile în care albanezii au aglomerat mijlocul terenului, Popa s-a trezit izolat în banda dreaptă, unde Săpunaru nu a putut urca să-l sprijine din cauza presingului excelent făcut de Lenjani. Lansat cu pase lungi de Grigore, mijlocaşul stelist s-a zbătut să-l depăşească pe Agolli. În câteva rânduri a greşit preluări şi pase, reuşind să-şi depăşească adversarul direct abia în minutul 39 când a scos un corner rămas fără rezultat. În partea a doua, Popa a înotat pe teren până în minutul 68 când a fost înlocuit cu Florin Andone.

 

Stanciu - 3
A fost una dintre cele mai mari dezamăgiri ale meciului. Păstrat pe bancă la începutul meciului cu Elveţia, numărul 10 a reapărut printre titulari, însă încă din start a fost luat în primire de blocul median defensiv albanez. Singurul moment în care a dat emoţii adversarilor a fost în minutul 3 când a tras peste poarta lui Berisha. În rest, a greşit foarte multe pase, în special în un-doi-urile cu Stancu şi Alibec, faze care teoretic puteau crea dezechilibre în apărarea albaneză. În minutul 41, a avut posibilitatea unei pase pe culoar pentru Alibec care l-ar fi putut lăsa pe atacant singur cu portarul, însă a trimis mingea slab. Pe final (77 şi 80), a trimis două şuturi penibile în peluză, în momente în care o pasă ar fi putut deschide un culoar pentru coechipieri mai bine plasaţi.

 

Stancu - 4
Golgeterul României la acest turneu final a avut o seară pe care va trebui să o uite repede. Paradoxal, însă, el a ratat cea mai bună ocazie din prima repriză, atunci când a trimis cu stângul din vole în portarul Berisha (8). Neinspirat în combinaţiile cu Stanciu, cu care s-a întrecut în pase scurte greşite, a compensat într-o mică măsură prin prezenţa în faza defensivă. Nu asta era, însă, treaba lui principală într-o seară în care România trebuia să dea gol. În minutul 49, a greşit o pasă care i-a pus pe albanezi pe un contraatac rapid doi contra unu, rezolvat inspirat de Hoban într-o situaţie dificilă. Rămas pe teren până în final, nu a făcut altceva decât să aglomereze suplimentar spaţiile din apărarea Albaniei.  

 

Alibec – 5,5
Aşteptat de o ţară întreagă pentru flerul său, în ciuda informaţiilor legate de viciile sale şi a kilogramelor în plus, Alibec putea să deschidă scorul în minutul 14. Atacantul campioanei Astra s-a întors dintre trei adversari, exact de ce avea nevoie România în acest meci, a scăpat pe culoar şi a tras de la 22 de metri pe lângă vinclu. În rest, Alibec a fost static în joc, depăşit constant în duelurile aeriene, şi lipsit de serviciu din partea lui Stanciu, Stancu şi Popa. În minutul 46, a trimis încă un şut, slab, prins de Berisha. În minutul 55, genunchiul său stâng a cedat după ce Basha l-a lovit suficient încât să-i schimbe poziţia cu care a pus piciorul în pământ. Alibec a ieşit pe targă în dureri, iar accidentarea pare serioasă.

Sânmărtean – 6
Marele mister al acestui turneu final. Ţinut pe bancă de Iordănescu în primele 180 de minute de la Euro 2016 pentru că, spune selecţionerul, „are o vârstă”, Sânmărtean a adus viteză în jocul României după intrarea sa pe teren, în repriza secundă. Chiar dacă driblingul său nu mai are aceeaşi acurateţe, chiar dacă spaţiile din jurul său s-au congestionat enervant, mijlocaşul de 36 de ani a creat şi a căutat culoare. A dat o pasă fină pentru Torje (72), dar tuşierul a ridicat aiurea fanionul într-o fază care putea aduce golul de 1-1. A încercat poarta din lovitură liberă, dar a tras în zid (67).

 

Torje – 5,5
Intrat în locul lui Alibec deşi era pregătit pentru a-l schimba pe Popa, a jucat multe minute în centru, unde a încercat să intre în combinaţii cu Sânmărtean. Ritmul iuţit de cei doi a produs agitaţie în apărarea albaneză, dar zidul lor a rezistat. În minutul 69, servit de Sânmărtean, a tras pe lângă poartă din poziţie centrală, iar zece minute mai târziu a greşit de două ori în aceeaşi fază în care era nevoie de o pasă curată în preajma careului. Torje a dat o pasă excelentă pentru Andone (76), dar şutul atacantului s-a dus în transversală, în cea mai mare ocazie din partea a doua. Prezenţa sa la Euro s-a încheiat cu o dispută pentru minge pe care a avut-o cu Stanciu pentru dreptul de a executa o lovitură liberă.

 

Andone – 5,5
Omul care s-a luptat cu apărarea franceză în meciul de deschidere a revenit pe teren pe finalurile partidelor cu Elveţia şi Albania. Intrat în minutul 68 în locul lui Popa, a nimerit într-o perioadă de joc în care echipa lui De Biasi a făcut doi paşi în spate şi a aglomerat excesiv spaţiile din preajma careului. Cu toate acestea, a găsit spaţiu să tragă în transversală (76) şi a încercat de fiecare dată să scoată din joc adversarul direct. Din păcate, a fost introdus de Iordănescu prea târziu.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.