Caruselul leșinaților: Ștucan, analiza „tricolorilor” post cu post. De ce nu a avut România nicio șansă în fața unei echipe care ne bătuse ultima dată în 1948

Caruselul leșinaților: Ștucan, analiza
  • Publicat:
  • Actualizat:

Înainte de a analiza om cu om evoluțiile tricolorilor în meciul cu Albania, trebuie discutată contribuția selecționerului la această partidă. Privat de serviciile lui Pintilii, cel mai consistent mijlocaș român la acest turneu final, și fără un fundaș stânga sănătos, selecționerul a început din nou meciul cu doi jucători cu profil defensiv, sperând că Prepeliță va putea împinge jocul spre poarta albaneză. Din modul în care echipa a jucat în prima jumătate de oră, indicațiile lui Iordănescu par a fi fost îndreptate înspre alternarea învechită a unui joc combinativ, pornit din accelerările lui Stanciu, cu unul cu pasă lungă, în spatele fundașilor laterali albanezi. Din nou, ca și în meciul cu Elveția, problema naționalei a fost că jucătorii au părut lipsiți de prospețime fizică, semnul clar al unei pregătiri deficitare. La capătul unui turneu final rușinos, rămân încăpățânarea lui Iordănescu de a nu-l folosi pe Sânmărtean până în ultimele 45 de minute ale grupei și jocul lipsit de creativitate și de viteză al naționalei României.

 

Tătărușanu – 1
E omul care a distrus speranțele unei țări întregi chiar înainte de pauză. În afară de un șut centrare al lui Mamushaj (34), nu a avut mai nimic de apărat în primele 45 de minute și cu toate astea a primit un gol stupid. Portarul Fiorentinei a ieșit complet aiurea pe o centrare inofensivă, iar Sadiku a profitat și a înscris în poarta goală. După pauză, Tătărușanu a mai avut de apărat un singur șut notabil, însă slab, trimis de la Mamushaj (62). Și aici, portarul a avut emoții și a prins în doi timpi.

 

Săpunaru – 6
Din minutul 21, Săpunaru a simțit duritatea jocului albanez, dar tibia sa a rezistat miraculos la o intrare criminală a lui Agolli. L-a blocat pe Lenjani în câteva rânduri atunci când mijlocașul a atacat cu mingea la picior, dar a fost prins de două ori avansat pe pasele lungi ale adversarilor. În partea a doua, în condițiile în care albanezii s-au mulțumit să se apere, Săpunaru nu a mai avut probleme defensive, însă nici nu a reușit să împingă jocul pe banda dreaptă a atacului nostru.

 

Chiricheș – 5,5
Teoretic, Chiricheș nu a avut nicio problemă în prima repriză, dar, din cauza lui Tătărușanu, adversarul său direct a marcat. În rest, căpitanul naționalei a pasat steril cu Dragoș Grigore și Prepeliță, s-a ferit să urce în atac și a recurs la multe pase lungi, dintre care multe prea lungi, pentru Stancu și Alibec. Pe spațiul său de marcaj a apărut Lenjani, la ocazia imensă din minutul 23. La fel ca în cazul lui Săpunaru, Chiricheș a avut puține faze de rezolvat în repriza secundă, atunci când albanezii au avut o singură fază notabilă: Mamushaj, scăpat din marcaj, a tras pe lângă din 8 metri (70).

 

Dragoș Grigore – 6
Nici el nu a avut de lucru în prima repriză, dar a încercat în repetate rânduri să destabilizeze apărarea aglomerată a Albaniei cu „diagonale” în spatele fundașului stânga Agolli, pentru Popa. Repriza secundă l-a prins pe Grigore mai mult la linia de centru. În absența loviturilor libere din părțile laterale ale terenului, fundașul central nu a avut posibilitatea de a urca în careul lui Berisha pentru a ataca poarta în joc aerian.

 

Mățel – 4,5
A fost primul român lovit dur în meci, dar cotul foarte periculos primit în ureche de la Lila (3) nu l-a determinat pe arbitrul ceh Kralovec să dea nici măcar galben. Folosit în stânga ca la echipa sa de club, fundașul dreapta de meserie a avut o evoluție oscilantă, cu faze în care a blocat atacurile albaneze, dar și cu momente în care a fost depășit, cum s-a întâmplat la ocazia lui Lenjani (23) când Lila a centrat în fața porții din spatele său. În minutul 33 a greșit de două ori într-o fază delicată, rezolvată de Prepeliță cu un tackling la marginea careului. Centrarea la singurul gol al meciului a venit tot din zona sa, însă marea eroare este a lui Tătărușanu. După pauză, Mățel a fost cel mai ocupat fundaș român. A luat un galben în minutul 53 și a avut un duel asupru permanent cu Lila. Urcările sale au fost mereu blocate de jucătorii albanezi din flancul stâng al atacului nostru.

 

Prepeliță – 5
Folosit pe post de închizător cu potențial ofensiv, mijlocașul central a fost mai mereu implicat în traficul greu din zona mediană, unde a recuperat, dar a și greșit pase. În minutul 33, a blocat o fază periculoasă a albanezilor, născută din erorile lui Mățel. A fost schimbat la pauză pentru a-i lăsa locul mult mai ofensivului Sânmărtean. Contribuția sa ofensivă în minutele jucate de el la Euro 2016 este absolut neglijabilă.

 

Hoban – 5,5
Prins într-o zonă patrulată de trei albanezi, Abrashi, Basha și Memushaj, Hoban a încercat să alterneze cu Prepeliță sarcinile ofensive și defensive. Intrat în jocul dur al adversarilor, mijlocașul lui Hapoel Beer Sheva s-a trezit cu o talpă în coaste care i-a rupt tricoul încă din minutul 6. În partea a doua, preocupat cu blocarea potențialelor contraatacuri albaneze, Hoban  a asigurat spatele mult mai ofensivilor Sânmărtean și Stanciu, fără a avea posibilitatea de a contribui în ultimii 30 de metri ai terenului.

 

Adi Popa – 4
În condițiile în care albanezii au aglomerat mijlocul terenului, Popa s-a trezit izolat în banda dreaptă, unde Săpunaru nu a putut urca să-l sprijine din cauza presingului excelent făcut de Lenjani. Lansat cu pase lungi de Grigore, mijlocașul stelist s-a zbătut să-l depășească pe Agolli. În câteva rânduri a greșit preluări și pase, reușind să-și depășească adversarul direct abia în minutul 39 când a scos un corner rămas fără rezultat. În partea a doua, Popa a înotat pe teren până în minutul 68 când a fost înlocuit cu Florin Andone.

 

Stanciu – 3
A fost una dintre cele mai mari dezamăgiri ale meciului. Păstrat pe bancă la începutul meciului cu Elveția, numărul 10 a reapărut printre titulari, însă încă din start a fost luat în primire de blocul median defensiv albanez. Singurul moment în care a dat emoții adversarilor a fost în minutul 3 când a tras peste poarta lui Berisha. În rest, a greșit foarte multe pase, în special în un-doi-urile cu Stancu și Alibec, faze care teoretic puteau crea dezechilibre în apărarea albaneză. În minutul 41, a avut posibilitatea unei pase pe culoar pentru Alibec care l-ar fi putut lăsa pe atacant singur cu portarul, însă a trimis mingea slab. Pe final (77 și 80), a trimis două șuturi penibile în peluză, în momente în care o pasă ar fi putut deschide un culoar pentru coechipieri mai bine plasați.

 

Stancu – 4
Golgeterul României la acest turneu final a avut o seară pe care va trebui să o uite repede. Paradoxal, însă, el a ratat cea mai bună ocazie din prima repriză, atunci când a trimis cu stângul din vole în portarul Berisha (8). Neinspirat în combinațiile cu Stanciu, cu care s-a întrecut în pase scurte greșite, a compensat într-o mică măsură prin prezența în faza defensivă. Nu asta era, însă, treaba lui principală într-o seară în care România trebuia să dea gol. În minutul 49, a greșit o pasă care i-a pus pe albanezi pe un contraatac rapid doi contra unu, rezolvat inspirat de Hoban într-o situație dificilă. Rămas pe teren până în final, nu a făcut altceva decât să aglomereze suplimentar spațiile din apărarea Albaniei.  

 

Alibec – 5,5
Așteptat de o țară întreagă pentru flerul său, în ciuda informațiilor legate de viciile sale și a kilogramelor în plus, Alibec putea să deschidă scorul în minutul 14. Atacantul campioanei Astra s-a întors dintre trei adversari, exact de ce avea nevoie România în acest meci, a scăpat pe culoar și a tras de la 22 de metri pe lângă vinclu. În rest, Alibec a fost static în joc, depășit constant în duelurile aeriene, și lipsit de serviciu din partea lui Stanciu, Stancu și Popa. În minutul 46, a trimis încă un șut, slab, prins de Berisha. În minutul 55, genunchiul său stâng a cedat după ce Basha l-a lovit suficient încât să-i schimbe poziția cu care a pus piciorul în pământ. Alibec a ieșit pe targă în dureri, iar accidentarea pare serioasă.

Sânmărtean – 6
Marele mister al acestui turneu final. Ținut pe bancă de Iordănescu în primele 180 de minute de la Euro 2016 pentru că, spune selecționerul, „are o vârstă”, Sânmărtean a adus viteză în jocul României după intrarea sa pe teren, în repriza secundă. Chiar dacă driblingul său nu mai are aceeași acuratețe, chiar dacă spațiile din jurul său s-au congestionat enervant, mijlocașul de 36 de ani a creat și a căutat culoare. A dat o pasă fină pentru Torje (72), dar tușierul a ridicat aiurea fanionul într-o fază care putea aduce golul de 1-1. A încercat poarta din lovitură liberă, dar a tras în zid (67).

 

Torje – 5,5
Intrat în locul lui Alibec deși era pregătit pentru a-l schimba pe Popa, a jucat multe minute în centru, unde a încercat să intre în combinații cu Sânmărtean. Ritmul iuțit de cei doi a produs agitație în apărarea albaneză, dar zidul lor a rezistat. În minutul 69, servit de Sânmărtean, a tras pe lângă poartă din poziție centrală, iar zece minute mai târziu a greșit de două ori în aceeași fază în care era nevoie de o pasă curată în preajma careului. Torje a dat o pasă excelentă pentru Andone (76), dar șutul atacantului s-a dus în transversală, în cea mai mare ocazie din partea a doua. Prezența sa la Euro s-a încheiat cu o dispută pentru minge pe care a avut-o cu Stanciu pentru dreptul de a executa o lovitură liberă.

 

Andone – 5,5
Omul care s-a luptat cu apărarea franceză în meciul de deschidere a revenit pe teren pe finalurile partidelor cu Elveția și Albania. Intrat în minutul 68 în locul lui Popa, a nimerit într-o perioadă de joc în care echipa lui De Biasi a făcut doi pași în spate și a aglomerat excesiv spațiile din preajma careului. Cu toate acestea, a găsit spațiu să tragă în transversală (76) și a încercat de fiecare dată să scoată din joc adversarul direct. Din păcate, a fost introdus de Iordănescu prea târziu.

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen