Primul meci la CM 2014, prima hoție. Brazilia bate Croația împinsă de la spate de brigada japoneză. Crăciunescu: „Nu se dă lovitură de la 11 metri pentru așa ceva niciodată”

Primul meci la CM 2014, prima hoție. Brazilia bate Croația împinsă de la spate de brigada japoneză. Crăciunescu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Brazilia a câștigat meciul de deschidere al Mondialelor, 3-1 cu Croația, împinsă de la spate de brigada de arbitri japonezi, care a inventat, printre altele, un penalty pentru gazde la scorul de 1-1. În lumea fotbalului românesc, modul în care au fost ajutați brazilienii a stârnit revoltă.

Primul meci la cea de-a 20-a ediție a Campionatului Mondial, Brazilia-Croația 3-1, a însemnat și primul scandal uriaș legat de arbitraj și de jocurile de culise. Brazilia a câștigat la capătul unui meci în care golul doi al sud-americanilor a fost marcat dintr-un penalty inventat, iar europenii au avut un gol anulat pentru fault la portar la scorul de 2-1. Meciul a fost condus la centru de japonezul Nishimura. 

Prima fază litigioasă s-a produs în minutul 70, când Fred a căzut în careul croaților în urma unui contact cu Lovren. „Centralul” a indicat punctul var în ciuda protestelor vehemente ale jucătorilor antrenați de Kovac. Arbitrii și fotbaliștii români n-au făcut notă discordantă față de lumea fotbalului mondial și și-au exprimat, la unison, nemulțumirea pentru modul în care se direcționează, încă din primele minute, lucrurile la Mondialul brazilian.

Ion Crăciunesc și Dan Lăzărescu au analizat decizia arbitrului pentru ProSport. „Ă‚la nu a fost penalty. Nu dădeai lovitură de la 11 metri în veci la așa ceva. Arbitrul japonez a mai și fugit după ce a arătat punctul cu var!”, s-a arătat scandalizat fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu. De aceeași părere a fost și Dan Lăzărescu, de asemenea fost arbitru internațional: „A fost gratuit. Acolo s-a rupt și jocul. Este adevărat că există o mână a croatului, pot exista discuții, dar nu cred că se putea da penalty. Oricum, Brazilia ar fi câștigat și fără ajutor”.  

O altă decizie care a stârnit nedumerire a fost aceea de a numi un asiatic la meciul de deschidere. „Mi se pare prea mult să faci așa ceva. Europenii au o experiență mai mare, dezvoltată în Liga Campionilor, care este cea mai mare competiție intercluburi„, spune Dan Lăzărescu.

Răducioiu: „Brazilia a fost ajutată foarte clar. Dacă asta e echipa care vrea să câștige Mondialul…”

Florin Răducioiu, fostul atacant al naționalei României care la Campionatul Mondial din 1994 a înscris 4 goluri, a rămas decepționat de maniera în care Brazilia a câștigat jocul cu Croația. Bineînțeles, l-a criticat pe japonezul Nishimura. „În repriza a doua, au fost momente în care Brazilia a fost foarte mult ajutată de arbitru. Acest meci e plin de polemici, nu am avut ocazia să citesc presa italiană, dar cred că îl toacă pe japonez. Dacă apar polemici încă de la meciul de deschidere, mă îngrijorează ceea ce ar putea urma. Brazilia a fost ajutată foarte clar! Și nu mă refer numai la acel penalty pe care l-a primit cadou, dar și la golul trei. Dacă nu mă înșel, a fost un fault destul de clar la Rakitic, croatul a fost împiedicat să intre în posesia balonului, după care faza a continuat și mingea a ajuns la Oscar, care a dat acel șpiț. Portarul a avut și el partea lui de vină. Și la primul gol, cel al lui Neymar, Pletikosa ar fi putut să apere acel șut. Chiar dacă mingea a fost bine plasată, nu a fost lovită tare„, a comentat Răducioiu pentru www.prosport.ro.

Fostului internațional român nu-i prea place echipa lui Scolari: „Brazilia nu m-a impresionat prea mult. Dacă aceasta e echipa care vrea să câștige Campionatul Mondial, atunci… Cu siguranță, există o presiune mare mediatică, a publicului. Dacă nu vor lua Cupa, cu toate aceste probleme sociale care sunt la ei, atunci va fi tragedie națională. Chiar dacă au câștigat primul meci, această victorie a lor e destul de pătată prin deciziile acestui arbitru care nu s-a ridicat la înălțimea unui astfel de turneu„.  


Fred a căzut destul de ușor în urma contactului cu Lovren

Vaișcovici: „Sunt dezgustat! Dacă se face o măgărie și la SpaniaOlanda, nu mă mai uit la Mondial!”

Claudiu Vaișcovici, fostul atacant dinamovist titular în echipa cu care Mircea Lucescu se califica în 1990 până în semifinalele Cupei Cupelor, este și el stupefiat: „Nu se poate să fure în halul ăsta! Domnule, chiar așa, l-au adus pe japonezul ăsta să facă treburile murdare? Sunt dezgustat de ce am văzut la Brazilia-Croația! Am jucat și eu câteva meciuri la viața mea, am avut tot felul de lupte și șicane cu fundașii în careu, dar credeți-mă, e imposibil să dai penalty la o fază precum cea dintre Fred și Lovren. Sunt zeci asemănătoare în careu, pe parcursul unui meci”.

Fostul atacant are și niște bănuieli: „Ascultați ce vă spun aici: mă mai uit astăzi la Spania-Olanda și, dacă văd că fac ăștia încă o măgărie ca să trimită Spania pe locul 1, să nu pice cu Brazilia în «optimi», aveți cuvântul meu că nu mă mai uit la Mondialul ăsta! E o bătaie de joc! Ar trebui să facă așa toți suporterii, să se mai uite Blatter și arbitrii lui la Mondial, să vedem atunci de unde mai scot banii! Cum e posibil să-ți bați joc de o planetă întreagă încă de la primul meci?”.
Ciprian Marica, atacantul echipei naționale pe pagina sa de Facebook aproape imediat după finalul partidei: „Nici vorbă de penalty! Păcat!”.

Totuși, din punctul de vedere al arbitrajului există și unele lucruri bune la acest Campionat Mondial. Tehnologia de linia porții și spray-ul care asigură că zidul stă la distanța regulamentară față de locul de unde se execută lovitura liberă sunt inovații foarte bune din punctul de vedere al foștilor arbitri. „Nu doar fotbalul se modernizează, ci și arbitrajul. E bine că cei care conduc meciurile beneficiază de un astfel de ajutor și în modul acesta se elimină anumite controverse„, spune Lăzărescu. 

Cu sau fără arbitri adiționali?

Deși au fost introduși de UEFA la marile competiții, FIFA a decis să nu folosească arbitri adiționali la această competiție. Ion Crăciunescu nu înțelege diferența de opinie între cele două foruri europene: „Nu înțeleg de ce în Europa sunt folosiți arbitrii adiționali și la Campionatul Mondial nu. Nu înțeleg de ce FIFA și UEFA gândesc diferit și acționează în așa fel încât strică spectacolul”.
În același timp, Dan Lăzărescu este de părere că decizia a de a rămâne doar cu trei arbitri în timpul meciului este una foarte bună: „Au fost multe momente în care acești arbitri adiționali erau cei mai aproape de o anumită fază și nu au intervenit. Cred că încă nu sunt obișnuiți cu ce fac și ezită să intervină și să comunice cu arbitrul central”. 

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de…
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
PSG i-a găsit înlocuitor lui Mbappe. Pregăteşte o ofertă spectaculoasă de 200 de milioane de euro
PSG i-a găsit înlocuitor lui Mbappe. Pregăteşte o ofertă spectaculoasă de 200 de milioane de euro
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani