Sfârșitul stilului „tiki-taka”? Eliminarea lui Bayern ridică semne de întrebare cu privire la tactica aleasă de Guardiola

Sfârșitul stilului
  • Publicat:
  • Actualizat:

Real Madrid s-a calificat în finala Ligii Campionilor după un 4-0 pe terenul lui Bayern. Golurile madrilenilor au fost înscrise de Ramos (2) și Cristiano Ronaldo (2).

  • În presa internațională se vorbește despre sfârșitul stilului de joc „tiki-taka”

A murit sau nu tiki-taka? Aceasta este problema multor specialiști din fotbalul mondial în aceset moment. Stilul promovat de Pep Guardiola în 2008 la Barcelona a fost învins de organizarea tactică a lui Ancelotti. Nu este prima dată, iar din acest motiv unii specialiști sunt de părere că cei care adoptă jocul de posesie ar trebui să se gândească la o altă soluție.

Concret, Real Madrid a învins cu 5-0, la general, după 180 de minute în semifinalele Ligii Campionilor. Două goluri au venit în urma unor contraatacuri rapide, iar celelalte trei s-au concretizat în urma unor faze fixe. În tot acest timp, Guardiola și-a îndemnat elevii la pase repetate, fără sorți de izbândă în fața unei apărări supraaglomerate.


FOTO: EPA Jucătorii lui Real Madrid pot câștiga al 10-lea trofeu în cea mai importantă competiție intercluburi europeană

Pentru Real Madrid urmează să joace finala Ligii Campionilor după o pauză de 12 ani. O oportunitate să adauge în vitrina clubului al 10-lea trofeu de acest gen. Interesant este că în ultimul act al competiției, madrilenii vor da peste Chelsea sau Atletico Madrid, alte două formații care au mizat în primul rând organizarea defensivă. Ar fi pentru prima dată când Jose Mourinho s-ar putea întâlni cu formația pe care a pregătit-o în ultimii trei ani.

Sau ar fi încă un episod dintr-un derby madrilen. Pentru prima dată în istorie, în finala Ligii Campionilor s-ar putea întâlni două echipe din același oraș. La capitolul întâlniri directe, Real Madrid are două victorii, ambele în Cupa Spaniei (2-0, 3-0), un egal (2-2) și o victorie pentru Atletico (1-0).


Părerile ProSport

Totuși, rămâne întrebarea de la început. A murit sau nu tiki-taka? O echipă care practică jocul de pase și mizează pe posesia balonului mai poate pune probleme unei formații organizate în defensivă?

„Da, a murit!”

Un fan al Barcelonei simte cel mai bine că jocul din urmă cu cinci ani nu mai funcționează. Tiki-taka a venit în fotbalul mondial atunci când nu se mai aștepta nimeni. Unii spun că jocul de pase a mai fost văzut la „Portocala Mecanică” sau Ajaxul lui Johan Cruyff. Că susțineau sau nu echipa catalană, specialiștii se înclinau în fața lui Guardiola. Posesia de 70% sau cele peste 800 de pase reușite într-un meci atrăgeau atenția statisticienilor. Era ceva ce nu mai fusese văzut în fotbalul modern. Ușor-ușor, lumea s-a împărțit. Unii încă erau îndrăgostiți de joc, în timp ce alții îl catalogau drept plictisitor. Faptele concrete spun că tot mai mulți antrenori au găsit antidotul.

Pe scurt, tiki-taka este un joc care necesită fotbaliști cu o calitate tehnică ieșită din comun și o precizie a paselor aproape de perfecțiune. Inconvenientul acestui stil de joc este că nu mereu se găsesc soluții. La Barcelona, Guardiola se vedea nevoit să forțeze aceeași echipă tocmai din motivul că rezervele nu puteau îndeplini sarcinile pe care le aveau titularii. Ulterior, catalanii aveau mereu probleme pe finalul sezonului din cauza oboselii acumulate.

În momentul în care stilul de joc s-a dezvoltat, la începutul „erei Guardiola” la Barcelona, echipele nu erau pregătite pentru stilul ofensiv care, la pachet, vine cu un joc de pase istovitor pentru adversar. Astfel, multe formații rămâneau descoperite în fața unei ofensive care își propunea să intre cu mingea în poartă. Ancelotti, Simeone și Mourinho sunt trei antrenori care au reușit să găsească o soluție de contracarare. Împotriva unei echipe care are pe fază ofensivă șapte sau opt jucători, răspunzi cu opt sau nouă apărători.

Tocmai din acest motiv, au fost multe momente când Real Madrid a făcut faza defensivă împotriva lui Bayern cu aproape toată echipa, printre care și Ronaldo sau Bale. Supraaglomerarea jocului duce la multe pase greșite și la foarte puține spații. În plus, creează oportunități de contraatac pentru echipa organizată defensiv. Tocmai din acest motiv, rezultatele Barcelonei din Liga Campionilor, cu Atletico, 1-2 la general în 2014, cu Inter, 2-3 în 2009, și finala Cupei Spaniei pierdută în acest an cu Real Madrid, dar și eliminarea lui Bayern de marți seară nu sunt surprize, ci semnale că tot mai mulți antrenori au găsit antidotul perfect împotriva stilului numit „tiki-taka”. 

„N-a murit!”

Într-adevăr, Guardiola a părut că nu a avut un plan B pentru a surprinde Madridul lui Ancelotti, care a avut un singur scop: blocarea jocului de pase al catalanilor. Rezultatul nu lasă loc de dubiu, Bayern a fost dominată clar și a meritat să piardă atât de dur. Însă nu tiki-taka lui Guardiola, o filosofie pe care tehnicianul spaniol a îmbrățișat-o încă de când era junior la academia Barcei, este principala vinovată pentru eșecul surprinzător de dur al bavarezilor.

Până la urmă, bavarezii au câștigat titlul în Germania cu șapte etape înainte de final, sunt în finala Cupei Germaniei și au ajuns în careul de ași al Ligii Campionilor. Doar că impotența ofensivă transformată într-un șir nesfârșit de pase tinde să enerveze și să sublinieze și mai mult, măcar vizual, raportul de forțe din teren. Iar efectul vizual de chin rămâne întipărit pe retina microbistului mult timp după finalul partidei și tinde să maximizeze problemele pe care le are, cu adevărat, Bayern.

În primul rând, eșecul a venit ca urmare a așezării defectuoase în teren la fazele fixe ale madrilenilor. „Dubla” lui Ramos a venit după un corner și o lovitură liberă în care fundașul spaniol, unul dintre principalele pericole la astfel de faze, a fost nemarcat. Bilă neagră pentru Dante și Mandzukic, oamenii care ar fi trebuit să prevină un astfel de scenariu. Psihic, Bayern era căzută la 0-3 la general, având nevoie de patru goluri pentru a remonta handicapul, lucru imposibil în fața unei echipe cu un contraatac letal ca al Realului. Mai ales că jucătorii care puteau decide partida pentru bavarezi, Ribery și Robben, au fost total ieșiți din formă după ce Bayern a câștigat titlul, pe 25 martie, argument care poate justifica și scăderea remarcabilă de formă a lui Bayern în ultimele 10 partide, din care a câștigat doar patru, reușind alte două remize.



FOTO: EPA Ronaldo a reușit o „dublă” contra lui Bayern și a ajuns la borna „16” în acest sezon de Ligă, fiind cel mai bun marcator într-un singur an competițional în cupele europene

Reacția jurnaliștilor europeni

Michael Cox, colaborator al cotidianului „The Guardian” și proprietarul blogului de analiză tactică „zonalmarking.net”:

„Pe cât de vulnerabilă a părut Bayern la contraatacurile Realului, marea problemă a bavarezilor a fost defensiva groaznică la fazele fixe. Ambele goluri ale lui Sergio Ramos au venit în urma unor astfel de faze, într-un moment în care acesta nu era marcat de niciun adversar. Să spui că victoria Realului este triumful unui sistem de joc față de un altul este nedrept pentru madrileni. Mijlocul nu a inovat absolut nimic, iar Robben și Ribery au fost singurii jucători care au îndrăznit să își asume riscuri”.

Henry Winter, jurnalist „The Telegraph”:

„Bayern a avut posesia de 71%, dar Realul a marcat 100% din goluri. Tactica și succesul Realului vor pune la îndoială inteligența lui Guardiola. Defensiva lui Bayern a fost atât de slab așezată, atât de dezorganizată, încât Neuer a trebuit să opereze de multe ori ca libero. Marcajul a fost pur și simplu șocant. Cât lucrează Guardiola defensiv cu echipa sa?”


FOTO: EPA Guardiola a părut depășit de situație în fața lui Ancelotti, lucru ce s-a întâmplat în 2009, când a fost eliminat de Interul lui Jose Mourinho, 2-3, la general

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare