Un nou record pentru turneele de Grand Slam: Premiile de la Wimbledon totalizează 25 de milioane £

Un nou record pentru turneele de Grand Slam: Premiile de la Wimbledon totalizează 25 de milioane £
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Concurența dintre turneele de Grand Slam genrează o creștere a premiilor de la an la an. Organizatorii de la Wimbledon își surprind participanții încă o dată

Wimbledon, care va debuta luni, este cel mai vechi turneu de tenis din lume, dar și cel mai prestigios. Se desfășoară la complexul  All England Club (Londra) încă din 1877 și face parte din categoria celor patru competiții de Grand Slam, alături de Australian Open (Australia), Roland Garros (Franța) și US Open (SUA). Wimbledon,  singurul concurs major care are loc pe iarbă, este considerat de mulți iubitori ai tenisului cel mai important turneu din lume, iar organizatorii au făcut toate eforturile și la această ediție pentru a nu-i dezamăgi.

Un nou record pentru turneele de Grand Slam

Totalul premiilor în bani puse la dispoziție în ediția din 2014 va ajunge la 25 de milioane de lire sterline (42 de milioane de dolari), grație unei suplimentări cu 10,8 la sută. Măsura luată de oficialii turneului londonez favorizează jucătorii care pierd în fazele de debut. Câștigătorii probelor de simplu își vor asigura un cec în valoare de 1,76 milioane de lire sterline (2,9 milioane de dolari), cu 10 la sută mai mult decât au încasat campionii din 2013, Andy Murray (Marea Britanie) și Marion Bartoli (Franța).  Ca o comparație cu celelalte două turnee de Grand Slam care au avut loc în 2014, câștigătorii de la Australian Open, Stanislas Wawrinka (Elveția) și Li Na (China), au primit 2,65 milioane de dolari, în timp ce campionii de la Roland Garros, Rafael Nadal (Spania) și Maria Șarapova (Rusia), s-au ales cu 1,65 milioane de euro (2,3 milioane de dolari). Organizatorii de la US Open, ultimul turneu din cea mai importantă categorie în circuit, nu au făcut încă publice fondurile de premiere. Cea mai importantă creștere a banilor rezervați tenismenilor de la Wimbledon a avut loc pentru jucătorii care pierd în primele trei tururi, cu 12,5 la sută mai mult decât în 2013.

Concurența dintre turneele de Grand Slam favorizează tenismenii

„Am pus accent pe ajutorarea grupului mare de jucători care are nevoie de sprijinul nostru.  Sportivii care pierd în fazele de calificare și în primele tururi. De asemenea, ne concentrăm să rămânem competitivi pe plan internațional și ne păstrăm atenția spre ceea ce se întâmplă la celelalte turnee de tenis și în special cele de Grand Slam”, a spus Philip Brook, directorul Wimbledon, în presa britanică.

  • Reprezentanții României calificați pe tabloul de simplu sunt Victor Hănescu (104 ATP), Simona Halep (3 WTA), Sorana Cîrstea (28 WTA), Monica Niculescu (66 WTA), Irina Begu (81 WTA), Alexandra Cadanțu (85 WTA) și Andreea Mitu (214 WTA).

În conformitate cu cerințele jucătorilor, care au pretins că li se cuvin premii mai mari la turneele de Grand Slam, toate cele patru astfel de competiții au evoluat financiar în ultimii doi ani. Wimbledon a oferit cei mai mulți bani, mai ales datorită unei creșteri a bugetului de premiere cu 40% în 2013. Roland Garros 2014 a pus la dispoziție pentru jucători premii totale de 25 de milioane de euro (34,5 milioane de dolari), iar Australian Open 2014, 31 de milioane de dolari. Recompensele pentru jucătorii învinși până în turul trei la Wimbledon au cunoscut o majorare de sută la sută într-o perioadă de trei ani (2011-2014).

Câștigătorul de la simplu masculin primește o cupă aurită din argint, de aproximativ 47 de cm în înălțime și aproximativ 19 cm în diametru. Trofeul se acordă din anul 1887 și e marcat cu inscripția „All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World”. Campioanelor din proba de simplu li se acordă o tavă de argint, denumită „Rosewater Dish”, de aproximativ 48 de cm în diametru, fiind decorată cu figuri mitologice. Câștigătorii din probele de dublu masculin, feminin și mixt primesc cupe de argint. Premiile au început să se acorde în anul 1968, prima ediție în care jucătorilor profesioniști li s-a permis să concureze la Wimbledon.  Înainte de anul 2007, recompensele în bani erau mai consistente în competițiile masculine decât în cele feminine.  Apoi, politica de la Wimbledon s-a schimbat, organizatorii oferind bani în mod egal pentru cele două evenimente. Decizia s-a dovedit a fi una controversată, ținând cont că femeile joacă două seturi din trei și nu petrec la fel mult timp ca și bărbații pe teren (trei seturi din cinci).

Acoperiș retractabil de 80 de milioane de lire sterline

Însă britanicii nu au pus accent de-a lungul timpului doar pe fondurile de premiere, ci și pe infrastructura renumitului complex. Au elaborat un proiect pe termen lung, încă din anul 1993, menit să optimizeze calitatea evenimentului. Prima etapă a planului a fost finalizată în 1997 și a implicat ridicarea Terenului 1. Apoi, în anul 2009, s-a făcut loc pentru Millennium Building, construcție care oferă facilități extinse pentru jucători, presă și oficiali. În anul 2011 s-a completat planul prin construirea unei clădiri pentru intrare, muzeu, bancă și casă de bilete. Un acoperiș retractabil a fost clădit în anul 2009 pe Terenul Central, costurile s-au ridicat la 80 de milioane de lire sterline, iar ploaia frecventă din capitala Angliei nu a mai oprit jocurile. Tot în 2009, un nou Teren 2 de 4.000 de locuri a înlocuit vechiul Teren 13, iar o nouă arenă de 2.000 de locuri a substituit vechiul Teren 2.

Obligațiuni la Wimbledon, tranzacționate la bursă

Pentru că în fiecare an a avut loc o bătaie pe biletele de la Wimbledon, organizatorii au găsit o metodă inovatoare. Aplicanții sunt selectați în mod aleatoriu de un calculator. Cele mai recente cifre au arătat că au existat patru candidați pentru fiecare bilet, ceea ce însemnă că un număr mare de cereri sunt refuzate. Scaunele și zilele în care spectatorii vor urmări meciurile sunt alocate în mod aleatoriu.

All England Club emite obligațiuni pentru fani la fiecare cinci ani, pentru a strânge fonduri destinate investițiilor. Cei care investesc în club primesc bilete pentru fiecare zi timp de cinci ani. Numai deținătorilor de obligațiuni li se permite să-și vândă biletele către terți, deși de foarte mulți ani bișnițarii și-au făcut un obicei din a cumpăra biletele alocate prin tragerea la sorți și să le înstrăineze. Organizatorii sunt foarte stricți cu privire la această practică și au existat cazuri când au evacuat clienți care au achiziționat bilete cu numele altcuiva pe ele. Cererea pentru obligațiuni a crescut în ultimii ani încât sunt chiar tranzacționate la Bursa din Londra. Au fost vândute 2.500 de obligațiuni pentru locurile centrale din 2011 până în 2015, la un preț de 27.750 de lire sterline pe loc. Din cauza cererii mari de bilete de la turneul londonez există chiar și o listă de așteptare pentru a achiziționa aceste obligațiuni pentru locurile centrale, destul de scumpe.

Tradiția de la Wimbledon impune un cod vestimentar strict pentru concurenți, care trebuie să adopte o vestimentație albă. De asemenea, Wimbledon este recunoscut pentru faptul că în arenele complexului nu sunt amplasate reclame ale sponsorilor.

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Abia dat afară de Chelsea, Mauricio Pochettino și-a ales viitoarea destinație: ”E înnebunit”
Abia dat afară de Chelsea, Mauricio Pochettino și-a ales viitoarea destinație: ”E înnebunit”
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna…
Primul jucător de la Liverpool care vrea să plece, după venirea lui Arne Slot pe Anfield Road
Primul jucător de la Liverpool care vrea să plece, după venirea lui Arne Slot pe Anfield Road
Ramona Bădescu arată BESTIAL la 55 de ani! E sexy în costum de baie: ce mănâncă zilnic
Ramona Bădescu arată BESTIAL la 55 de ani! E sexy în costum de baie: ce mănâncă zilnic
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona Caciuc şi Reghecampf
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona Caciuc şi Reghecampf
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar Bulă este cu mâna pe sus
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar Bulă este cu mâna pe…
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că "i se aruncă chiftele cu…
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Lovitura uriaşă dată de milionarul celebru care l-a jignit incalificabil pe Ilie Năstase: Românul ăsta mare şi prost
Lovitura uriaşă dată de milionarul celebru care l-a jignit incalificabil pe Ilie Năstase: Românul ăsta mare şi prost
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de la Pro TV
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de la Pro TV
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Descoperirea secolului! Breaking news!
Descoperirea secolului! Breaking news!
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război mondial
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război mondial
Polo: CSA Steaua BA Bucureşti este noua campioană la categoria U19
Polo: CSA Steaua BA Bucureşti este noua campioană la categoria U19
Cum poți prelungi viața cauciucurilor? Metoda este simplă
Cum poți prelungi viața cauciucurilor? Metoda este simplă
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile sale exclusiviste
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile sale exclusiviste
×