Turneul Campionilor | "Grisha" e mare, acum: Dimitrov a câştigat cel mai important trofeu al carierei şi a pus punct sezonului în circuitul ATP, după ce l-a învins a doua oară pe Goffin la Londra. Filmul finalei, pas cu pas | VIDEO

19 nov 2017 9807 afişări Comentează şi tu Tenis
Turneul Campionilor | "Grisha" e mare, acum: Dimitrov a câştigat cel mai important trofeu al carierei şi a pus punct sezonului în circuitul ATP, după ce l-a învins a doua oară pe Goffin la Londra. Filmul finalei, pas cu pas | VIDEO 10 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16824276/1/finala-goffin-dimitrov.jpg
 • Grigor Dimitrov (6 ATP) a câştigat Nitto ATP Finals, în faţa lui David Goffin (8 ATP). Bulgarul a închis competiţia neînvins, după un al doilea succes în faţa belgianului în O2 Arena.

Sezonul surprizelor în tenisul masculin s-a încheiat, duminică, cu victoria bulgarului Grigor Dimitrov în faţa fantasticului David Goffin, cel care la Londra i-a învins şi pe Nadal, şi pe Federer, supra-oamenii care împart primele două poziţii în clasamentul ATP, dar şi victoriile în turneele de Mare Şlem pe 2017. Dacă timp de nouă luni, întreaga planetă s-a minunat de revenirea celor doi rivali istorici pe culmea sportului alb, noiembrie a adus un alt tip de surprize. Anul cu cel mai bărân "year-end number one" din istoria circuitului se încheie cu un triumf al generaţiei '90 - o promisiune în plus pentru 2018. Dimitrov împlineşte în final aşteptările, câştigă un titlu care îl pune într-o companie selectă şi scutură de tot eticheta de "baby". "Grisha" e mare, s-a făcut mare, a luat chiar şi examenul de absolvire.

22:55 Dimitrov încheie anul pe poziţia a treia, ridică într-o mână, ca pe un fulg impunătorul trofeu.

"Aceasta este una dintre cele mai bune săptămâni pe care le-am avut vreodată. A fost fantastic. Nu am cuvinte. A fost o onoare uriaşă să pot juca aici".
Grigor Dimitrov

Bulgarul a câştigat trei meciuri împotriva jucătorilor de top 10 în prima săptămână a sezonului, la Brisbane, timp de zece luni a adunat un palmares de 0-5, acum încheie cu 5-0 ultima săptămână oficială de concurs.


22:45 GRIGOR DIMITROV a CÂŞTIGAT Turneul Campionilor, 7-5, 4-6, 6-3 în faţa lui David Goffin. Bulgarul se prăbuşeşte pe teren, şi plânge, şi sare. A valorificat a cincea minge de meci în faţa lui Goffin, după exact două ore şi jumătate de joc şi va ridica deasupra capului trofeul de 10 kilograme câştigat, de-a lungul anilor, de Năstase, Borg, Lendl, Hewitt, Federer şi Agassi.

Goffin a greşit copilăreşte din preajma fileului, într-un moment în care Grisha era de învins, însă asta nu ştirbeşte cu nimic frumuseţea unei finale altfel, dar intensă.


22:38 Goffin rezistă: atacă la fileu, iar Dimitrov face spectacol - cu lob, cu passing - şi ajunge la trei mingi de meci. Belgianul se agaţă, mai găselte un as, anulează trei mingi consecutive de titlu ale bulgarului  şi îl obligă pe "Grisha" să închidă meciul pe serviciu.


22:35 La un game de trofeul carierei. Cu o atingere lină la voleu, Dimitrov pune punct game-ului pe serviciu: a confirmat break-ul fără emoţii.


22:32 Break Dimitrov! 4-2. Reverul lui David Goffin clachează şi îi oferă break lui Grigor Dimitrov.


22:25 Dimitrov are, din nou, avantaj la schimbul de terenuri, după un prim joc adjudecat la zero în decisiv. 3-2. Au fost cinci mingi de break în acest set. Dar echilibrul atârnă de un fir de aţă.


22:20 Goffin impresionează prin viteza de deplasare, prin felul în care reuşeşte să ajungă la mingile lui Grigor Dimitrov, chiar şi atunci când fielul intervine. 2-2


22:11 Goffin îşi apără şi el serviciul în debut de set doi! Este 1-1 după 16 minute de luptă. Dimitrov a oferit faza meciului, obţinând minge de break de la pământ: pus la fugă de Goffin, bulgarul trimite puternic, cade, dar David nu poate ajunge mingea.


22:05 Tribuna este în delir! Un game de zece minute deschide setul decisiv: Dimitrov a salvat patru mingi de break, Goffin a ajuns la 17 lovituri câştigătoare trimise cu forehandul şi nu opreşte numărătoarea. Dramatismul este la cote maxime, la fel şi spectacolul. Că doar e seara de gală a ATP-ului.


21:53 SET GOFFIN, 6-4, şi AVEM DECISIV! Belgianul începe game-ul cu serviciu-voleu şi închide cu o dreaptă năprasnică, care îl întinde pe Dimitrov, fără să îi dea şansa de a retrimite în teren. Statistica lui David este impresionantă - 16 lovituri câştigătoare şi doar 6 erori neforţate. De partea cealaltă, Dimitrov are raport negativ - 7 winners, 9 UEs.


21:51 David Goffin va servi pentru câştigarea setului doi şi decisiv. Nu a avut şansa aceasta în primul set, deşi a avut de două ori avantaj de un break.


21:43 Break, Goffin! Dimitrov se pune în dificultate cu dublă greşeală, iar călăul lui Federer îşi scoate loviturile de atac din coşuleţul magic. 4-3 în setul doi.


21:40 Goffin salvează o primă minge de break în setul doi, cu o diagonală la care Lahyani se grăbeşte să întoarcă decizia din scaun, iar jucătorii ridică mâna în acelaşi timp pentru a cere reluarea video. Arbitrul de scaun a avut dreptate, mingea belgianului a fost bună, iar de acolo, game-ul ajunge rapid în contul lui David. 3-3.


21:25 Două game-uri albe dau start setului doi, apoi Dimitrov are de muncit şi de depăşit o egalitate pentru a pune pe tabelă scorul de 2-1. Încheie cu as şi este în siguranţă, pentru moment.


21:10 SET DIMITROV! 4 mingi de set, 'come and gone' pentru Dimitrov, a cincea a fost cu noroc! Prima dată, returul său este lipsit de vlagă. A doua oară - dreapta lui Goffin este furioasă şi imparabilă. Dar, la egalitate, Goffin se încurcă la fileu, trimite afaraă şi vine a treia minge de set pentru bulgar. nici aceasta nu este cu noroc, pentru că micuţul belgian serveşte inteligent şi foarte eficient. Până şi Dani Vallverdu loveşte cu pumnul în peretele tribunei. Vine a patra minge de set, pe o nouă eroare frustrantă a lui Goffin - Dimitrov ratează ţinta. ce mai urmează? Dublă greşeală la minge de 6-6 pentru David. Goffin, nu David-ul pe care stă cu ochii această fană, care mărturiseşte că îl priveşte, de pe partea cealaltă a tribunei, pe Beckham...

A cincea minge de set este valorificată de "Grisha', la 59 de minute de la primul serviciu trimis în meci. 7-5, alimentat de 6 lovituri câştigătoare. Goffin a avut 14 'winners', dar şi mai multe greşeli neforţate - 20, faţă de 14 ale bulgarului.


21:03 Dimitrov şi-a asigurat tiebreak-ul, spre mulţumirea fanilor din tribună. 6-5.


21:00 Dimitrov începe cu punct pe retur, însă Goffin este la datorie. Apără serviciul şi trimite manşa în prelungiri, egalând la 5.

Iar cu puncte precum cel de mai joc, până şi Căpitanul Jean Luc Picard, al navei Enterprise, este mulţumit.


20:56 Dimitrov preia, în premieră, conducerea în finală, 5-4. Erorile şi-au făcut loc în jocul lui Goffin, returul îi scapă afară, iar Grisha este aplaudat şi încurajat zgomotos de tribună.


20:51 Goffin, jucătorul mai agresiv, pierde avantajul break-ului. După ce revine de la 0-30, graţie combinaţiei rar întâlnite în tenisul actual, serviciu-voleu, belgianul face o dublă greşeală la 30-30, apoi dreapta îl trădează, iar Dimitrov egalează scorul în manşa întâi. 4-4


20:46 Dimitrov rămâne în urmă în ceea ce priveşte procentajele pe serviciu, dar chiar şi aşa, cu frecvenţă la prima minge de 50%, a pus stăpânire pe game-urile proprii. Şi-a câştigat lansarea la 15 şi se apropie de tabelă, 3-4,


20:35 Primul game câştigat pe serviciu este adjudecat, după 19 minute de la start, de David Goffin. 3-1


20:30 Al treilea break consecutiv în start de final㪠Goffin are 2-1. Dublă greşeală pentru Dimitrov, probleme cu un fan prea ocupat cu imortalizarea mometului de gală pentru a realiza că nu este permisă fotografierea cu bliţ, o demonstraţie de eficienţă cu dreapta pentru Goffin. Brusc, sunt trei mingi de break consecutive pentru David. Dimitrov le anulează pe primele două, însă atacă hazardat pe a treia minge, iar Goffin găseşte o diagonală perfectă, cu care îl trece pe bulgar.


20:25 Re-break. Game luat în oglindă de Dimitrov în faţa lui Goffin, la a doua oportunitate de break. Bulgarul rezistă atacului pe rever şi echilibrează scorul partidei. Belgianul a rever de două ori pe rever în final de game. 1-1.


20:17 Dimitrov deschide partida la serviciu, însă Goffin are primul cuvânt, cu un winner clar. Tot belgianul este cel care schimbă primul cifra pe tabelă, graţie unui retur decisiv trimis cu apăsat cu dreapta. Belgianul are break şi 1-0.


20:15 În primă fază, tribuna ţine cu Dimitrov.


20:00 Ultima finală pe 2017 din tenis. DG sau GD? Dimitrov versus Goffin. Este "time to say goodbye" cu o partidă inedită.


Turneul Campionilor are parte, în 2017, de cea mai surprinzătoare finală din 1976 până în prezent. Meciul de titlu se dispută, în premieră, între doi sportivi născuţi după 1990, între doi tenismeni care au în faţă cel mai important titlu al carierei şi între sportivi care, deşi au fost mereu complimentaţi pentru talentul lor, nu au reuşit niciodată să meargă până la final. Grigor Dimitrov şi David Goffin reeditează duelul din grupă, un adevărat 'mismatch' în care belgianul parcă a uitat să intre pe teren. Dimitrov s-a impus cu 6-0, 6-2, în 75 de minute, câştigând primele nouă game-uri ale meciului.

Locul şi importanţa Turneului Campionilor în tenisul modern rămân în dezbatere. Sunt destule argumente pentru cei care afirmă că este cel mai puternic concurs al anului, în condiţiile în care cei mai buni 8 jucători de tenis ai lumii se duelează între ei, într-o serie de 15 meciuri înghesuite într-o săptămână. Sunt însă şi argumente împotriva acestei afirmaţii: turneele de Mare Şlem rămân punctul de referinţă în sezon, mizele principale şi cele care asigură aura campionilor. De cele mai multe ori, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi în 2016, şi în 2017, jucătorii ajung obosiţi sau accidentaţi la Turneul Campionilor, astfel încât "rezervele" intră pe parcurs în grupe, în mod constant. Mai mult, în istoria recentă, luând ca reper anul 2000, când competiţia a devenit "Tennis Masters Cup" - până în 2009, când a devenit "ATP World Tour Finals" şi, în 2017 "ATP Finals", între cele şase victorii ale lui Federer şi cinci ale lui Djokovic regăsim şi câte un titlu pentru Nikolai Davydenko (2009, doar triplu semifinalist la turneele de Mare Şlem), şi unul pentru David Nalbandian (în 2005, la trei ani distanţă de la singura sa finală de Grand Slam disputată). Mai mult, rusul care la un moment dat era top 5 ATP şi nu avea sponsor tehnic, a jucat finale consecutive la Turneul Campionilor (2008 şi 2009), James Blake - un american care nu a trecut niciodată de sferturi la un Grand Slam şi nici nu a fost mai sus de locul 4 ATP - a jucat finala în 2006, iar Sebastien Grosjean (patru semifinale la turneele de Mare Şlem) a fost finalist în 2001.

Dintre finalele surprinzătoare pe care tenisul masculin le-a văzut la Turneul Campionilor, de la primul concurs care a folosit conceptul de "finală a sezonului", în 1970, se remarcă:

 • 1973 - Ilie Năstase - Tom Okker. Românul, fost număr unu mondial, câştiga al treilea său trofeu în faţa olandezului care jucase singura sa finală de Grand Slam la simplu în 1968, la US Open. Culmea, în 1973 Okker câştiga Roland Garros-ul, dar la dublu.
 • 1976 - Turneul Campionilor a fost câştigat, de-a lungul anilor, de doi spanioli. Niciodată însă de cei mai de succes tenismeni daţi de Peninsula Iberică - Manolo Santana sau Rafael Nadal. În 1976, Manuel Orantes, campion în 1975 la US Open, învingea în finală un cvasi-necunoscut polonez, Wojtek Fibak - care nu a a fost niciodată mai sus de locul 10 ATP şi nu a trecut niciodată de sferturi în turneele de Mare Şlem. Şi Fibak, ca şi Okker, are rezultate mai bune la dublu în carieră - locul 2 ATP şi un titlu la Australian Open, în 1978.
 • 1979 - Bjorn Borg l-a învins în finală pe americanul Vitas Gerulaitis. Vă este mai familiar cântăreţul Rusiei, Vitas? Este posibil. Vitas al tenisului a câştigat în 1977 Australian Open-ul şi a urcat până pe poziţia a 3-a ATP în cariera sa. Americanul a revenit în finala Turneului Campionilor în 1981, când a fost învins de Ivan Lendl.
 • 1998 - Când doi spanioli joacă, indoor, pe hard, finala Turneului Campionilor - nu poate fi decât "surpriză". La Hanover, Àlex Corretja l-a învins în cinci seturi pe Carlos Moya. A fost, practic, reeditarea finalei din acel an de la Roland Garros.
 • 2001 - Hewitt - Grosjean. Francezul nu a jucat niciodată o finală de Grand Slam, are însă patru semifinale la cele mai importante patru turnee din tenis.
 • 2002 - Hewitt - Ferrero. Spaniolul nu câştigase încă Roland Garros-ul, nu jucase nici măcar finala de la US Open (2003).
 • 2005 - Nalbandian îl învinge pe Roger Federer, la finalul unui sezon în care jucase trei sferturi de finală în turneele de Mare Şlem. Argentinianul jucase finală la Wimbledon în 2002, semifinală la US Open în 2003 şi la Roland Garros în 2004.
 • 2006 - Federer - James Blake. Americanul nu a trecut niciodată de sferturi la un Grand Slam.
 • 2009 - Davydenko - Del Potro - ultima finală a Turneului Campionilor fără un reprezentant al "Big 4" la start.
 • 2011 - Federer - Tsonga - ultima finală a Turneului Campionilor în care a fost 'spart' monopolul "Big 4".

Dimitrov şi Goffin, campioni, dar nu în capul listei

În 2017, titlul la ATP Finals va fi câştigat de un jucător care nu are titlu de Mare Şlem în palmares, care nu a fost niciodată pe podiumul clasamentului ATP şi care, nu prinde topul celor mai titraţi campioni ai anului (Federer are 7 titluri, Nadal - 6. Sascha Zverev - 5, Tsonga 4, Pouille şi Sock câte 3 ca şi Dimitrov, iar Goffin este unul dintre cei şapte jucători cu 2 titluri ATP în 2017).

Dimitrov versus Goffin, bis: ei sunt ultimii mohicani pe baricade

Trebuie spus şi faptul că, pentru Goffin, acesta nu va fi ultimul meci al sezonului. David va conduce echipa Belgiei în finala împotriva Franţei lui Jo Wilfred Tsonga, la finalul săptămânii viitoare, la Lille.

Dimitrov domină palmaresul direct cu Goffin: 4-1 în partide ATP, 7-1 la toate nivelurile

"Obiectivul meu a fost să termin anul în Top 10. Acum, voi fi pe 3. Este o recompensă fantastică. Pentru asta am muncit. Este un punct de plecare excelent pentru pauza competiţională şi pentru viitorul sezon. David i-a învins pe Rafa şi pe Roger, deci presupun că are încrederea la cote incredibile. Dar eu nu mă voi concentra pe acest aspect. Mă interesează jocul meu. Nu va fi la fel ca în grupe, este alt meci, altă miză, alt nivel",
Grigor Dimitrov

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.