Turneul Campionilor | Grigor Dimitrov este „furios și iute”, încheie neînvins faza grupelor. Goffin completează tabloul semifinalelor: Thiem a ‘vărsat’ sânge, dar belgianul a revenit fantastic de la 0-3 și a defilat până la final. FOTO & VIDEO + programul de sâmbătă

Turneul Campionilor | Grigor Dimitrov este
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Turneul Campionilor pune punct fazei grupelor, vineri.
  • Belgianul David Goffin (8 ATP) s-a calificat, vineri după amiază, în semifinalele Nitto ATP Finals, cu o victorie categorică în fața austriacului Dominic Thiem și va juca, sâmbătă, împotriva lui Roger Federer.
  • Grigor Dimitrov, deja câștigător al grupei „Pete Sampras”, a încheiat cu accelerația la podea grupa „Pete Sampras”: l-a depășit în 59 de minute pe ibericul Pablo Carreno Busta, intrat din postura de rezervă la Nitto ATP Finals. După un 6-1, 6-1 în fața numărului 10 ATP, „Grisha” încheie neînvins faza grupelor, cu aceeași linie de clasament ca Roger Federer (3 victorii în 3 meciuri, dar un set mai puțin pierdut) și se pregătește pentru semifinala cu surprinzătorul american Jack Sock. Bulgarul și-a adăugat, vineri, 200 de puncte aferente unui succes în grupă care îl apropie mai mult de treapta a treia a podiumului final ATP, plus 36.000 de dolari.

23:30 Grigor Dimitrov câștigă al treilea meci din trei în faza grupelor, 6-1, 6-1 în fața spaniolului Pablo Carreno Busta, expediind 15 lovituri câștigătoare și greșind de două ori mai puțin decât adversarul său (9-21 raportul de ‘unforced errors’).


17:31 Federer, atacat de debutanți. Jucătorul cu cele mai multe trofee la Turneul Campionilor (6) va juca semifinala împotriva belgianului David Goffin – aflat la prima participare din postura de titular la competiția de final de an. În 2016, Goffin a intrat din postura de rezervă, însă abia în 2017 s-a calificat „pe bune” la ATP Finals. Cei doi vor juca primul meci de simplu sâmbătă, de la ora 16:00 (ora României).

Semifinala a doua, de la ora 22:00, îi aduce față în față pe Grigor Dimitrov și Jack Sock, ambii la prima prezență din carieră la ATP Finals. Evident, Federer este singurul jucător care a mai disputat în carieră o semifinală în cadrul ATP Finals.


17:25 DAVID GOFFIN completează tabloul semifinalelor la ediția 2017 a Turneului Campionilor. Belgianul încheie cu retur câștigător partida contra unui Dominic Thiem complet ieșit din formă și, aparent, cu gândul în altă parte. 6-4, 6-1, în 71 de minute.


17:19 Goffin confirmă al doilea break, printr-un game maraton de 11 minute. Și astfel, partida trece cu greu de granița de o oră de joc. Belgianul conduce cu 6-4, 5-1.


17:05 Seria de mingi trimise în fileu continuă pentru Dominic Thiem. Goffin obține al doilea break în setul decisiv și este cu un picior în semifinale. Conduce cu 4-1, iar cel mai clar barometru pentru ceea ce se întâmplă pe teren este faptul că primul jucător de sub 80 kgajuns în Top 10 de la Simon încoace a reușit as pe serviciul doi pentru a confirma break-ul. Nu întâmplător Thiem a câștigat un singur meci din 14 în fața jucătorilor de Top 10, pe hard.


16:55 Break Goffin! Setul doi începe cu câte o tură de serviciu adjudecată la zero, mai întâi pentru Thiem, apoi pentru Goffin. Însă belgianul atacă și este răsplătit. Break la 15 și 2-1 pe tabelă.


16:44 Set Goffin! 6-4, în 31 de minute. Belgianul închide manșa cu un passing în lung de linie fantastic. Și pare că tot ce face Thiem, Goffin face mai bine, întrucât austriacul ratase o lovitură de trecere, mai simplă, chiar în punctul anterior.

Thiem a vărsat sânge – s-a julit la genunchi, dar tot nu a fost de ajuns: ajunge cu întârziere la cele mai multe lovituri de rever, este ezitant pe serviciu și are foarte multe ratări directe.

Austriacul a primit îngrijiri medicale la final de set.


16:40 Thiem rezistă. Întrerupe seria adversă cu game alb pe serviciu. Goffin va servi la 5-4.


16:37 David Goffin câștigă al cincilea game consecutiv. Thiem servește la 3-5 pentru a rămâne în set, însă procentajul la primul serviciu este doar de 41%.


16:35 Goffin trece la conducere, cu al patrulea game câștigat la rând, 4-3. Thiem trimite a treia dublă greșeală, este atacat de pe retur de belgian și ratează decisiv cu dreapta.


16:28 David Goffin revine și recuperează break-ul. S-a defectat reverul lui Thiem, dar și serviciul, pentru că Goffin primește break-ul cadou, pe dublă greșeală. Vedem secvențe din meciurile anterioare ale celor doi protagoniști la Nitto ATP Finals.


16:25 Goffin punctează pe tabelă. Serviciul bine plasat este cel care îl scoate din bucluc pentru moment.


16:22 Thiem rulează rapid game-urile. 3-0.


16:20 Thiem 2.0, Goffin 2-0. Dominic Thiem pare că iese pe teren cu același elan precum în meciul doi din grupă: câștigă primele trei puncte pe serviciu, este împins la egalitate, apoi reia seria de „consecutive”. Apără lansarea și reușește imediat break alb/ Goffin este la fel de ezitant ca în meciul doi – scorul ia proporții în defavoarea sa. Cu Dimitrov, a pierdut primele nouă game-uri în meci. Deocamdată, este 2-0 pentru Dominic.


16:05 Start joc! O2 Arena este pregătită pentru duelul Thiem – Goffin. Suntem încă în faza grupelor, dar practic acest meci este eliminatoriu, echivalentul unui sfert de finală.


Meciul care interesează pe toată lumea este cel dintre Dominic Thiem și David Goffin. Învingătorul merge în semfinale, acolo unde va avea însă o misiune aproape imposibilă, în fața unui Roger Federer în formă impresionantă.

Austriacul Thiem se bazează pe jocul de pe linia de fund a terenului, pe lovituri puternice și pe o rezistență feroce. La Londra însă, Thiem nu a reușit să arate constanță în niciunul dintre cele două meciuri, încheiate cu o victorie și o înfrângere în set decisiv, iar reverul său cu o mână, celebru deja în circuit, a cam dat rateu după rateu.

„Sunt foarte bucuros și mulțumit că am șansa de a juca pentru un loc în semifinale vineri. Împotriva lui David am avut câteva meciuri importante în trecut, meciuri din fazele superioare la turneele de Mare Șlem. Ne știm foarte bine. ia mingea foarte devreme, nu-mi dă mult timp. Mai ales pe această suprafață mai rapidă, este greu pentru mine. Voi încerca totuși să fiu eu cel care îl pune primul în dificultate, nu invers. El a avut un meci foarte bun aici, apoi unul foarte slab. Nu știu la ce să mă aștept. Sper că va fi un meci strâns și voi lupta din răsputeri pentru a trece mai departe, în semifinale”,
Dominic Thiem

De partea cealaltă a fileului, David Goffin mizează pe creativitate și variație, însă tenismenul de categorie „super-ușoară” este jucătorul cu bagajul mai greu în spate: genunchiul stâng a fost bandajat de la primul punct jucat pe tărâm britanic, meciul cu Rafael Nadal l-a stors de energie, putere și resurse, iar evoluția în duelul cu Dimitrov, în care a pierdut nouă game-uri consecutiv, i-a scos în evidență vulnerabilitățile și epuizarea.

„îl știu foarte bine. Mă antrenez adesea cu Dominic. Știu cam ce am de făcut, din punct de vedere tactic, pentru că am jucat de atâtea ori împotriva lui. Nu va fi deloc ușor”,
David Goffin

 

Dominic Thiem

David Goffin

Data nașterii

3 septembrie 1993 (24 ani)

7 decembrie 1990 (26 ani)

Locul nașterii

Wiener Neustadt, Austria

Rocourt, Belgia

Înălțime

1,85 m 

1,80 m

Cea mai bună clasare

4 ATP (6 noiembrie 2017)

8 ATP (6 noiembrie 2017)

Titluri de Mare Șlem

0

0

Victorii / înfrângeri pe 2017

48 – 25

54 – 22

Palmares vs Top 8 în 2017

3 victorii, 6 înfrângeri. Thiem nu a mai întâlnit jucători de Top 8 de la Roland Garros – acolo unde a reușit „șocul turneului” – victorie la Novak Djokovic. Dominic a arătat în 2017 că o victorie în fața unui jucător din „Big 4” îl sleiește de puteri – scenariul de la Roland Garros (victorie la Djokovic, înfrângere imediat după la Nadal, cu 0-6 în setul 3) a fost o repetiție a celui de la Roma și de la Barcelona. La Foro Italico, Thiem i-a administrat lui Nadal (4 ATP) singura înfrângere pe zgură pe 2017, apoi nu a câștigat decât un singur game în fața lui Djokovic (2 ATP). La Barcelona, Thiem l-a învins pe Murray (1 ATP), dar a pierdut imediat la Nadal (5 ATP). Ibericul l-a mai învins o dată pe Thiem, în finala de la Madrid. Pe hard, Thiem a întâlnit o singură dată un sportiv din Top 8 și a pierdut în fața lui Wawrinka (3 ATP) – la Indian Wells. La ATP Finals a fost învins de Dimitrov (6 ATP)

4 victorii, 5 înfrângeri. Goffin a strălucit la Australian Open, unde, în optimi l-a învins pe Thiem (8 ATP). Pe zgură, Goffin a jucat de două ori meciuri consecutive cu jucători de Top 8: la Monte Carlo a reușit victoria sezonului în fața lui Djokovic (2 ATP), apoi a fost învins de Nadal (7 ATP). Apoi, l-a învins pe Raonic (6 ATP) la Madrid și din nou a pierdut meciul imediat următor la Nadal (5 ATP). Cilic (8 ATP) – la Roma, apoi Federer (2 ATP) – la Basel l-au învins pe Goffin. La ATP Finals, a obținut prima victorie a carierei în fața deținătorului numărului unu ATP – Rafael Nadal și a fost învins de Grigor Dimitrov (6 ATP).

Participări la Turneul Campionilor

a doua prezență la ATP Finals, are un singur meci câștigat în grupă, în 2016, la Monfils

prima prezență din postura de „titular”. În 2016 a intrat pentru un meci în grupe în locul accidentatului Monfils

David Goffin are avantaj pe linie în întâlnirile directe cu Thiem: 2-0 în 2017, însă de fiecare dată cu set cedat, 6-3 la general, 3-1 pe hard, 1-1 în condiții de sală – însă victoria pe hard, indoor a lui Thiem este de fapt rezultatul unui abandon al lui Goffin.

Dominic Thiem, reperele carierei

  • Este al doilea cel mai de succes jucător de tenis al Austriei, după Thomas Muster (fost număr unu mondial, un adevărat specialist pe zgură)
  • Deși cele mai mari victorii ale lui Thiem au venit pe suprafața roșie, Dominic este un jucător complet, cu titluri pe trei suprafețe – zgură, hard (Acapulco 2016) și iarbă (Stuttgart 2016)
  • În 2011, a jucat finala juniorilor la Roland Garros. Cea mai bună clasare a sa în clasamentul juniorilor a fost poziția a 2-a. A pus capăt aventurii la juniorat cu trei turnee câștigate – inclusiv prestigiosul Orange Bowl.
  • Este al treilea jucător al Austriei intrat în Top 10 ATP, după Muster și Jurgen Melzer
  • Este doar al doilea jucător după Stan Wawrinka care i-a învins pe zgură pe toți cei din „Big 4”: Nadal, Federer, Djokovic, Murray

David Goffin, reperele carierei

  • este primul jucător din Belgia intrat în Top 10 ATP
  • este cel mai „ușor” jucător calificat la Turneul Campionilor în ultimii 9 ani, dar și primul sportiv de sub 80 de kg din top 10 de la Gilles Simon încoace
  • este primul „Lucky Loser” de la Dick Norman în 1995, la Wimbledon, care s-a calificat în optimile de finală ale unui turneu de Mare Șlem. A fost vorba despre debutul lui Goffin la Roland Garros, cu victorii pe main draw la Stepanek, Clement și Kubot și un „final” cu set smuls lui Federer. Coincidența face ca Norman, precedentul „lucky loser” ajuns atât de departe la un Grand Slam, să fi fost tot belgian.

Un altfel de 1 la 1

Într-un interviu inedit, ATP-ul i-a pus față în față pe Dominic Thiem și pe David Goffin cu misiunea de a stabili cine e mai bun, la ce. Thiem este „tipul-care-știe-tot” când vine vorba de sport, băieții ar face oricând schimb de voleuri și de accent la limba engleză, dar și-ar păstra cu siguranță reverul.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen