Tot ce trebuie să știi despre turneul de la Indian Wells: când are loc tragerea la sorți, cât cântărește trofeul, cine deține recordurile, câți bani pot câștiga Halep, Buzărnescu & Co + programul meciurilor

Tot ce trebuie să știi despre turneul de la Indian Wells: când are loc tragerea la sorți, cât cântărește trofeul, cine deține recordurile, câți bani pot câștiga Halep, Buzărnescu & Co + programul meciurilor
  • Publicat:
  • Actualizat:

Luna martie dă start-joc în seria de turnee WTA Premier Mandatory și ATP Masters 1000. Simona Halep se întoarce pe tărâm american fiind a doua în lume, după o perioadă cu prestații bune, care însă a solicitat-o din punct de vedere fizic (9 meciuri „înghesuite” în 14 zile, începând cu Fed Cup).

ProSport vă prezintă tot ce trebuie să știți despre turneul de la Indian Wells (6-17 martie).

1. Primul și cel mai bun turneu Premier Mandatory al sezonului

Începând cu 2014, turneul deținut de Larry Ellison a fost desemnat, anual, cel mai bun din categoria sa. În lumea tenisului,  Indian Wells-ul este cunoscut și ca „Tennis Paradise” sau „al cincilea Grand Slam al anului”.

  • 2019 programează ediția cu numărul 31 a turneului WTA de la Indian Wells. Prima întrecere feminină la Indian Wells este consemnată în 1987 și s-a bucurat de prezența lui Steffi Graf, însă în primii doi ani competiția nu a fost organizată în cadrul circuitului WTA. Ulterior, în 1989, printr-un parteneriat cu IMG, Indian Wells-ul a intrat în seria turneelor oficiale WTA. La masculin, va fi ediția cu numărul 44.

2. Trofeu greu, la propriu

Turneul de la Indian Wells este celebru pentru trofeul de cristal, semnat de brandul francez Baccarat. Superbul trofeu a fost inaugurat în 2008, cântărește 17 kg (cu 3 kg mai multe decât „Cupa Muschetarilor” pe care Rafael Nadal a ridicat-o de 11 ori deasupra capului la Roland Garros) și garantat le dă bătăi de cap jucătorilor la ceremonia de premiere. „Câte kilograme are? E foarte greu! Vreau să mai joc la Miami, așa că…” spunea Simona Halep în 2015, când era provocată la conferința de presă să ridice de pe masă trofeul.

Știați că?…. Oricine poate comanda de pe site-ul producătorului francez un obiect decorativ care seamănă cu trofeul înmânat campionilor de la Indian Wells? Peste 1.200 de dolari costă o astfel de „bijuterie”.

3. Două săptămâni, ca un Grand Slam: în WTA programul este mai lejer decât în ATP

Turneul de la Indian Wells are alocate două săptămâni și programează în paralel întreceri în ambele circuite, WTA și ATP (Masters 1000). Similitudinea cu un turneu de Mare Șlem este una evidentă la feminin: finalistele au o zi liberă înaintea meciului de titlu, semifinalele fiind programate vineri, 15 martie, în timp ce finala se joacă duminică, în aceeași zi în care se decide și campionul de la masculin. Jucătorii au program mai aglomerat, pentru că două dintre sferturi, semifinalele și finala ATP se joacă în zile consecutive – vineri, sâmbătă și duminică.

4. Când debutează în competiție Simona Halep

Întrecerea debutează luni, 4 martie, cu meciuri de calificare. Miercuri, 6 martie, se vor juca doar meciuri din primul tur al tabloului feminin, în timp ce la masculin se dă start-joc abia de joi.

! Meciurile din primele tururi încep la ora locală 11:00 (21:00 ora României).

Capi de serie la Indian Wells, Simona Halep și Mihaela Buzărnescu vor beneficia de un prim tur liber și vor debuta în competiție abia vineri sau sâmbătă (8-9 martie).

5. Tragerea la sorți

Tragerea la sorți pentru tabloul principal de simplu la feminin va fi efectuată luni, 4 martie, dincolo de ora locală 15:00. Fanii tenisului din România vor afla, astfel, cu cine se duelează Simona Halep, Mihaela Buzărnescu și Irina Begu – direct acceptate pe tablou, în noaptea de luni spre marți, de la ora 1:00.

  • Tragerea la sorți pentru tabloul principal masculin, acolo unde vom fi reprezntați de Marius Copil, va avea loc cu o zi mai târziu.

6. Million dollar baby: miza financiară

Campioana de la Indian Wells va încasa un cec în valoare de 1.340.860 de dolari în 2019, premiile fiind egale cu cele de la masculin. În total, BNP Paribas Open are cel mai mare fond total de premiere WTA plus ATP dintre toate competițiile care, în paralel, desfășoară ambele întreceri (excluzând turneele de Mare Șlem, care intră sub egida ITF), dispunând de un fond total de premiere de câte 8.150.470 dolari atât pentru WTA, cât și pentru ATP.

Valorea premiilor în bani:

  • campioană       – 1.354.010 dolari
  • finală                  –    686.000 dolari
  • semifinale         –   354.000 dolari
  • sferturi                –   182.000 dolari
  • optimi                  –     91.205 dolari
  • turul 3                  –     48.775 dolari
  • turul 2                  –     26.430 dolari
  • turul 1                  –     16.425 dolari
  • Miza financiară pentru jucătoarele din Top 10 este suplimetată de WTA: dacă iau startul în toate cele patru turnee Premier Mandatory, vor primi la final de an un bonus. Jucătoarea care încheie anul pe prima poziție ar urma să primească un bonus în valoare de 450.000 de dolari, indiferent de câte meciuri joacă la fiecare dintre aceste turnee, sportivele de pe locurile 2 și 3 primesc câre 300.000 dolari, locurile 4 și 5 – câte 200.000 dolari, locul 6 – 150.000 dolari, iar locurile 7-10 – câte 100.000 dolari.

7. 1000 de puncte în cursa pentru numărul unu mondial

Turneul de la Indian Wells poate schimba liderul mondial în tenisul feminin. Capii de serie rămân cu 10 puncte dacă pierd primul meci, prezența în turul 3 e răsplătită cu 65 de puncte, 120 – pentru optimi, 215 – pentru sferturi, 390 – pentru semifinale, 650 – pentru finală, 1000 – pentru titlu.

Simona Halep trebuie să ajungă în finală pentru a putea emite pretenții la prima poziție WTA. Detalii AICI.

8. Deținătoarea trofeului de la Indian Wells: Naomi Osaka

Pentru prima dată în carieră, sportiva din Japonia începe un turneu din postura de deținătoare a trofeului. Martina Navratilova este singura jucătoare care a reușit să își apere trofeul în deșertul californian (dublă 1990-1991).

Simona Halep va încerca să devină a noua jucătoare din istorie care câștigă pentru a doua oară la Indian Wells, după Navratilova, Mary Joe Fernandez, Lindsay Davenport, Serena Williams, Kim Clijsters, Daniela Hantuchova, Maria Șarapova și Victoria Azarenka.

Știați că?…. Prima ediție feminină oficială a turneului WTA de la Indian Wells a fost câștigată, în 1989, de Manuela Maleeva, o jucătoare născută în Bulgaria, dar care a ales să reprezinte Elveția, după căsătoria cu antrenorul Francois Fragniere. Este vorba despre sora mai celebrei Magdalena Maleeva (fost #4 WTA).

9. Prima prezență românească: experiență ciudată pentru Cătălina Cristea

Cătălina Cristea a fost prima jucătoare de tenis din România care a evoluat pe tabloul principal de la Indian Wells, în 1994, când turneul era considerat ‘Tier II’, adică de nivel inferior. Bucureșteanca, locul 127 WTA la momentul respectiv, a pornit din calificări, din postura de cap de serie numărul doi, însă a pierdut ‘finala pentru tabloul principal’ în fața Annei Mall (5-7, 3-6). Cătălina a profitat de o retragere de ultim moment și a acces pe main draw ca ‘lucky loser’, doar pentru a se reîntâlni cu irlandeza care abia o învinsese. Mall a câștigat și al doilea meci, scor 6-4, 6-1.

10. Prima ediție în care România a trimis ‘o echipă’ la Indian Wells

În 1996, România a trimis, în premieră, mai mult de o jucătoare pe tabloul principal de la Indian Wells: Irina Spîrlea a prins lista capilor de serie – de poziția a 14-a și a ajuns până în optimi, Ruxandra Dragomir era învinsă în turul doi de eterna japoneză Kimiko Date – retrasă din tenis abia în 2017, la 46 de ani, iar Cătălina Cristea și-a câștigat accesul în calificări – dar a pierdut meciul inaugural pe tabloul mare.

11. Irina Spîrlea a dus România în finală, în premieră

Prima super-performanță românească în deșertul californian îi aparține Irinei Spîrlea, cea care în 1997 o învingea în semifinale pe principala favorită – iberica Arantxa Sanchez Vicario și se califica în finală, după un meci intens – 4-6, 6-3, 6-3. Lindsay Davenport a fost însă prea puternică în finală: a învins-o pe Irina Spîrlea cu 6-2, 6-1, după ce în optimi trecuse de Ruxandra Dragomir, în sferturi de Venus Williams și în semifinale de Mary Joe Fernandez. 18 ani mai târziu, Simona Halep a reușit cea mai mare performanță românească la Indian Wells, câștigând trofeul la startul colaborării cu Darren Cahill.

11. Absențele notabile ale ediției 2019

Maria Șarapova ratează dubla Indian Wells – Miami din cauza unei accientări la umăr. La masculin, turneul a primit o lovitură și mai grea: Juan Martin Del Potro nu își va apăra trofeul câștiga anul trecut din cauza problemelor fizice.

  • Este de menționat faptul că pe tabloul principal de simplu feminin o vom vedea pe Bianca Andreescu. Numărul unu din Canada a primit ultimul wildcard pe tabloul principal, după titlul câștigat la Newport, victoriile din Fed Cup și semifinala de la Acapulco. De luni, sportiva de origine română va urca în Top 60.
  • Sorana Cîrstea și Monica Niculescu vor evolua în calificările turneului de la Indian Wells.
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen