SPECIAL | Românii se pregătesc să dea asaltul în tenisul de Colegiu, în 2019. „Cred că asta îmi va oferi șansa să răzbat în tenisul profesionist”. Cine pleacă, cine e la Harvard, cine ajunge pe mâna surorii antrenorului lui Dimitrov și care sunt ‘socotelile de acasă’

SPECIAL | Românii se pregătesc să dea asaltul în tenisul de Colegiu, în 2019.
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Am stat și m-am gândit după un turneu nu foarte puternic de la noi din țară. Majoritatea jucătorilor din generația mea pleacă și ei. Mi-am mai pus întrebarea – eu cu cine o să rămân să mă antrenez?”. Iată gândurile unui jucător român al generației ’99-2000. O alegere populară în 2019 printre tinerii practicanți de tenis din România este plecarea la Colegiu.

Jucători care au reușit deja să facă primul punct ATP, care au făcut și fac parte din loturile naționale ale României la diverse categorii de vârstă, pornesc în căutarea visului american în 2019. Kevin Anderson este exemplul imediat și recent de jucător care a dat lovitura în tenisul profesionist, după un start lansat de pe culoarul „Colegiu”. Cei mai mulți tenismeni americani (sunt 27 de jucătoare în Top 200 WTA și 19 jucători în Top 200 ATP), au căpătat experiență și au deprins secrete ale meseriei în mod similar. Cariera de jucător de Colegiu este una de sine stătătoare, are propriile ierarhii și recorduri. Pentru unii, este singura carieră. Mulți devin automat antrenori și unii rămân chiar în universul Colegiului.

Viața de Colegiu promite avantaje importante: condiții și facilități pentru dezvoltarea jocului și obținerea performanței, competiție puternică, o comunitate orientată spre sport și educație, o diplomă care deschide porți pentru viitor în cazul în care cariera sportivă eșuează. Plus: o altă societate, o altă mentalitate, un prim vis ce prinde contur.

ProSport vă prezintă o parte din legiunea puștilor români care iau drumul Americii în căutarea răspunsurilor potrivite pentru ei.

  • Mihaela Mărculescu (18 ani, n. 13 septembrie 2000, 1235 WTA) – Harvard, Massachusetts, SUA

Elevă a Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu”, Mihaela Mărculescu își va continua școlarizarea, în următorii patru ani, începând din septembrie, pe băncile celei mai vechi universități din Statele Unite – Harvard. Una dintre cele mai prestigioase universități din lume, cu rezultate academice impresionante, Universitatea din Hardvard nu oferă burse sportive, însă oferă programe sportive de top în 42 de discipline, iar Mihaela își va continua cariera jucând în competiția inter-colegii.

Când am fost la turnee în America, la Orange Bowl și Eddie Herr, am fost văzută de reprezentanți de la foarte multe Universități americane. Antrenorii m-au tot contactat pe parcursul liceului. Am luat lucrurile în serios când am primit oportunități de genul acesta de la Universități din Ivy League. Am zis să fie o provocare, o Universitate puternică și din punct de vedere academic, și din punct de vedere al tenisului, să aibă o echipă de tenis bună, alături de care să pot progresa. Obiectivul este să continui să-mi îmbunătățesc jocul. Așa am ajuns la Harvard„, spune Mihaela Mărculescu pentru ProSport.

La Harvard, am foarte multe opțiuni din punct de vedere al cursurilor, mă voi hotărî în primul an în privința specializării. Voi juca pentru echipa de tenis. Până voi ajunge acolo, vreau să avansez cât mai mult în clasamentul WTA. Mi-aș dori să câștig primul titlu de 15.000, vreau să iau Bacalaureatul românesc cu o notă cât mai mare – eu sper să fie zece! Odată ce voi ajunge să fiu studentă, voi continua în același ritm, să joc tenis și să și învăț la un nivel foarte înalt. Ca până acum. Sper să fac în WTA cam ce a făcut Kevin Anderson, poate mai repede și mai bine„, încheie cu zâmbetul pe buze Mihaela.

  • Sistemul de admitere la Universitățile din Ivy League presupune susținerea examenelor de Bacalaureat americane și interviuri succesive. Este un proces complex, competiția fiind mare. În momentul în care Universitatea a acceptat-o, Mihaela Mărculescu a optat pentru echipa de tenis.

Povestea Mihaelei: Prețul unui vis în tenis și plasa de siguranță țesută pentru campioana națională a categoriei 16 ani.  „Mi-am dezvoltat mentalul prin intermediul școlii”

  • Adrian Boitan (19 ani, 968 ATP) – Baylor University, Texas, SUA

În ianuarie 2019, Adrian Boitan li se va alătura „Urșilor verzi”, de la Baylor University, din Texas. Decizia lui a fost una târzie, motiv pentru care, practic, va intra direct în focurile sezonului de tenis, la jumătatea anului universitar. Beneficiarul unei burse de tenis, „cu multe avantaje”, constănțeanul și-a făcut un plan valabil pentru mulți colegi de generație: „joc în campionat, vreau să-mi ajut cât de mult pot echipa, iar apoi să activez și pe Tour, fiind mult mai bine pregătit și având mai multe meciuri în spate. Cred că asta îmi va oferi șansa să răzbat în tenisul profesionist„, a precizat pentru ProSport Adrian Boitan.

Printre absolvenții care, mai apoi, s-au remarcat în tenisul profesionist se numără Benjamin Becker – cunoscut ca fiind ultimul jucător care l-a învins pe Andre Agassi, dar și specialistul probei de dublu, John Peers (campion la Australian Open în 2017).

Adrian a reacționat, după ce și-a luat câteva momente pentru a reflecta la ceea ce a văzut că se întâmplă în jurul lui. „Am stat și m-am gândit după un turneu nu foarte puternic de la noi din țară – eu ce o să fac peste 2-3 ani? Majoritatea jucătorilor din generația mea pleacă și ei. Mi-am mai pus și întrebarea – eu cu cine o să rămân să mă antrenez? M-am hotărât abia prin august că-mi doresc să fac schimbarea asta, când anul universitar începuse deja. Norocul tenismenilor este că sezonul de tenis începe în ianuarie, universitățile având voie să recruteze și atunci”, mărturisește Adrian pentru ProSport.

Într-o lume mică a tenisului, în care fiecare este în competiție cu celălalt, dar și în care informațiile circulă liber și cu viteză, Adrian și-a creat rapid o imagine despre oportunitatea ivită. „Toți vorbim între noi despre cum este acolo, ce condiții sunt, ș.a.m.d. Eu eram total împotriva plecării la Colegiu, dar, văzând cu ochii mei cum este acolo…. Pot să spun doar atât: este atât de frumos, profesionist și bine organizat totul, încât nu poți exprima în cuvinte, Trebuie să mergi și să vezi cu ochii tăi„, trage concluzia Adrian Boitan.

Povestea lui Adrian: „Am luat primul cec, mai strâng niște bani și îmi iau o cameră de filmat pentru a înregistra meciurile și antrenamentele”. Cel mai „fresh” nume lansat de club Idu: punct ATP împușcat la primul tablou principal Futures

  • Selma Cadâr (18 ani, 1007 WTA la dublu) –  Miami Hurricanes

Câștigătoare a unui titlu ITF la dublu și participantă la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires în acest an, Selma Cadâr se pregătește pentru a intra în echipa condusă de Lau Vallverdu, nimeni alta decât sora lui Dani Vallverdu, actualul antrenor al bulgarului Grigor Dimitrov.

Fost număr 38 în clasamentul junioarelor, Selma va evolua pentru aceeași Universitate la care Michael Russell era numărul unu, între 1996 și 1997. „Sunt atât de fericită să anunț că, oficial, voi fi la #hurricanes. Abia aștept să încep, la toamnă, alături de această incredibilă echipă„. a scris Selma pe rețelele de socializare, la jumătatea lunii noiembrie.


Foto: Selma Cadâr via Facebook

  • Denisa Gheorghe (18 ani, 2529 ITF, clasamentul junioarelor) – Georgia State University

Denia Gheorghe va deveni, în toamnă, „panteră”, fiind acceptată la Georgia State University, Atlanta. „Sunt atât de fericită că am șansa de a începe acest nou capitol în viașa mea și să îmi împlinesc visul de a juca tenis în Statele Unite„, a scris Denisa pe rețelele de socializare. ProSport a descoperit-o pe Denisa în urmă cu un an, când visul de a merge la Colegiu prindea contur.

Mă gândesc la ce am de făcut ca să îmi ating obiectivul suprem – să ajung în America. La Colegiu. Vreau bursă integrală. Ca să fac asta, trebuie să urmez niște pași. Acolo, o să joc și tenis, o să fac și școală – ceva legat de comunicare, apoi o să îmi aleg: dacă vreau să merg în WTA sau spre un job în domeniul pe care l-am studiat. De mică mi-am dorit să merg în America. Era visul meu. Cred că acolo sunt mult mai multe oportunități decât în țară. Acolo, copiii și studenții sunt mult mai apreciați pentru eforturile pe care le fac cu sportul, cu școala. Sprijinul este mult mai mare„, spunea Denisa, într-un interviu pentru ProSport.

Povestea Denisei: Are 1,54 m și o poveste la înălțime: a câștigat un premiu de 50 de dolari, dar nu l-a putut încasa! A primit o mână de ajutor din tabăra Simonei Halep, s-a antrenat și la academia lui Mouratoglou

Potrivit informațiilor ProSort, Teodor Giusca (n. 19 decembrie 1999) a plecat deja, din august, la Colegiu, iar Bogdan Pavel (n. 11 iunie 1999), Vladislav Melnic (n. 23 iunie 1999) și Laurențiu Mandocescu (1 martie 2000) sunt alți jucători care iau drumul Statelor Unite, pentru a experimenta viața la Colegiu.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen