SPECIAL | Medicamentul din cauza căruia Maria Şarapova a picat un test anti-doping, folosit de armata rusă în anii '80. Cât durează tratamentul standard

9 mar 2016 43265 afişări Comentează şi tu Tenis
SPECIAL | Medicamentul din cauza căruia Maria Şarapova a picat un test anti-doping, folosit de armata rusă în anii '80. Cât durează tratamentul standard

Associated Press dezvăluie faptul că Meldonium, medicamentul din cauza căruia Maria Şarapova a picat un test anti-doping la Australian Open 2016, a fost folosit de trupele ruseşti în anii '80, în timpul cconfruntărilor cu Afghanistan-ul şi este prescris, de regulă, pentru utilizare pe o perioadă între patru şi şase săptămâni.

  • Maria Şarapova a anunţat, luni, că a fost depistată pozitiv cu Meldonium, substanţă pe care a folosit-o, pentru probleme medicale, în ultimii zece ani şi a fost sancţionată, provizoriu, de ITF, începând cu data de 12 martie. "În urmă cu câteva zile, am primit o scrisoare de la ITF prin care am fost informată că am picat un test anti-doping la Australian Open, cu Meldonium, un nume care nu îmi era familiar. În ultimii zece ani, mi-a fost prescris un medicament numit Midronat, de către un medic de familie şi care este un alt nume pentru Meldonium. Este foarte important să înţelegeţi că timp de zece ani, acest medicament nu s-a aflat pe lista WADA.  Acesta a intrat pe lista de substanţe interzise de la 1 ianuarie.", a declarat Şarapova.

Reprezentanţii companiei farmaceutice letone care produce medicamentul, Grindeks, au declarat pentru AP: "În funcţie de starea de sănătate a pacientului, tratamentul cu Meldonium poate dura între patru şi şase săptămâni. Tratamentul poate fi repetat de două sau de trei ori pe an. Doar medicii pot monitoriza starea de sănătate a pacientului şi decide dacă se impune administrarea pe o perioadă mai lungă".

Meldonium-ul a fost inventat de letonul Ivars Kalvins, cel care vorbea, în 2009, despre utilizarea medicamentului său, generalizat, în cadrul armatei Uniunii Sovietice, în anii '80. "Altitudini mari, lipsa oxigenului - dacă trebuie să alergi 20 km cu atâta echipament în spate, vei ajunge la ischemie, o problemă de circulaţie a sângelui. Toţi soldaţii primeau Meldonium. Ei nu ştiau asta. Nimeni nu le cerea acordul în acele timpuri". Inventatorul susţinea că Meldonium-ul nu reprezintă doping, dar că "îţi permite să rezişti unei presiuni mai mari, deşi corpul continuă să folosească propriile rezerve".

Compania producătoare a medicamentului a susţinut în trecut, potrivit AP, că "substanţa poate îmbunătăţi capacitatea de efort a persoanelor sănătoase în perioade de epuizare fizică şi mentală, precum şi în perioadele de refacere", însă după destăinuirea Mariei Şarapova s-a limitat să comunice, la solicitarea jurnaliştilor: "este rezonabil să recomanzi utilizarea Meldonium-ului pentru a proteja celulele organismului, cu scopul de a preveni afecţiuni ale inimii şi degradări musculare, în timpul supralicitării"

  • WADA, agenţia mondială anti-doping, a inclus Meldonium-ul pe lista de substanţe aflate sub observaţie, în 2015, în baza unor "evidenţe conform cărora atleţii de top ar utiliza această substanţă pentru a-şi îmbunătăţi performanţa sportivă". După o perioadă de probe, în "programul de monitorizare", WADA a decis să treacă, începând cu 1 ianuarie 2016, pe lista de substanţe interzise şi Meldonium.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.