SPECIAL | FR de Tenis umilește tinerele talente, dar cheltuie bani pentru „susținerea” Simonei Halep. Părinții unor juniori de clasă mondială se revoltă: „N-am primit nici măcar o minge”

SPECIAL | FR de Tenis umilește tinerele talente, dar cheltuie bani pentru
  • Publicat:
  • Actualizat:

Părinții români își trimit copiii la tenis cu speranța că micuții vor călca pe urmele Simonei Halep, dar cei mai mulți își dau seama, pe parcurs, că drumul către marea performanță este presărat cu numeroase obstacole. Majoritatea sunt de natură financiară, iar Federația Română de Tenis nu oferă niciun fel de sprijin material, spre deosebire de celelalte foruri din Europa de Est. ProSport a aflat că oficialii FR de Tenis cheltuie sume importante pentru a sprijini ori a se afișa alături de jucătoarele deja consacrate, în timp ce juniorii nu primesc nici măcar o minge de antrenament.

George Cosac (47 de ani) a dezvăluit, într-o discuție cu ProSport, că s-a oferit să îi aducă Simonei, la Turneul Campioanelor de la Singapore, un antrenor și un preparator fizic, in condițiile in care sportiva îi avea deja în lojă pe tehnnicianul Wim Fissette și pe fizioterapeutul Teo Cercel.

George Cosac, președintele forului, a cheltuit o sumă considerabilă pentru a merge să o susțină pe Simona Halep (3 WTA), deși competiția respectivă a fost organizată de Asociația Feminină de Tenis (WTA). Fără vreo legătură cu FRT, însă Cosac a considerat că trebuie să contribuie financiar la consolidarea staffului Simonei, chiar dacă a treia jucătoare a lumii a strâns peste 8,5 milioane de dolari din tenis.


George Cosac (foto stânga) a așteptat-o pe Simona Halep la aeroport după finala jucată în 2014 la Roland Garros, turneu la care șeful federației a asistat din tribune.

George Cosac: „Suma cheltuită la Singapore nu a fost mare, doar 5.000 de euro”

Așadar, doar biletele de avion rezervate pentru trei persoane, George Cosac, antrenorul Daniel Dobre și un alt preparator fizic, au costat 5.000 de euro, spune președintele FRT: „Noi am făcut tot posibilul să o ajutăm pe Simona, dintotdeauna. Suma cheltuită de federație pentru a o susține pe Simona Halep la Singapore nu este una mare, doar trei bilete de avion în valoare de 5.000 de euro. Nu am fost solicitați de sportivă, dar FR de Tenis a considerat că îi este datoare Simonei Halep și, fiind pentru prima dată când merge la Turneul Campioanelor, am hotărât să o ajutăm cu un antrenor și un preparator fizic. S-a dovedit că nu ne-am înșelat și a ajuns în finală”, a spus Cosac, care a mers în 2014 la mai multe turnee WTA pentru a o încuraja pe Halep.


INFO: Suma invocată de George Cosac ar fi reală dacă aceștia ar fi călătorit la clasa economic. În cazul în care ar fi mers la clasa business, federalii ar fi cheltuit 9.000 de euro pentru trei bilete. George Cosac nu a specificat însă cine a suportat cazarea și celelalte costuri pe durata desfășurării turneului (19-26 octombrie 2014)


„Ajutorul” de cel puțin 5.000 de euro alocat de George Cosac pentru Simona Halep nu este însă resimțit și de tinerii jucători care n-au împlinit 18 ani. Părinții acuză politica oficialilor federali, iar tații celor mai buni doi juniori români la categoria de vârstă U14 au povestit umilințele pe care le îndură din partea FRT.

Juniorul numărul 1 din echipa națională nu primește nici măcar o minge de antrenament

Nini Dica se află pe locul 9 în Europa și pe locul 2 în România la categoria de vârstă U14. Tatăl său invocă o lipsă totală de susținere din partea FRT. Primele semne de ajutor ar fi apărut abia după o revoltă a părinților: „În primul rând, ar trebui creat un sistem, pentru că în momentul de față nu avem unul. Nu există un om de marketing, iar antrenorii federali uită să trimită echipele la turnee. Atunci când ieșim afară și vedem ce bugete au alții, iar noi cu 2.500 de euro pe lună din fonduri personale, ne spunem că nu ne-am născut în locul potrivit. Până acum două luni nu am primit nici măcar o minge din partea federației, deși Nini a fost numărul 1 în echipa națională. Nu mai zic de rachete sau de suplimente. Au mers în Belarus și le-au dat copiilor ciorbă de varză, în timp ce domnul antrenor de lot a stat cu banii în buzunar. Copilul s-a plâns că are o alimentație extrem de proastă, dar a fost pus să scrie în fișă că a fost sfătuit să-și cumpere mâncare. Am fost amenințat că mă vor exclude, dar mie nu-mi place să pup în fund. Mă duc și mă legitimez în Serbia”.


Nini Dica și Filip Jianu (penultimul și ultimul din dreapta), componenți ai echipei României U14, ocupă primele două locuri ale clasamentului național.

Dica spune că primul ajutor a venit recent, după ce a făcut front comun cu mai mulți părinți: „Este drept că s-a făcut un prim pas, după o întâlnire pe care am avut-o la federație. Ni s-a promis că încep să ne susțină. Au fost suportate cheltuielile de către federație la două turnee din Cehia. Au plătit transportul și ne-au mai dat o parte din diurnă și cazare”.

Ce primește cel mai bine clasat junior român

Filip Jianu este lider în clasamentul național U14 și al cincilea jucător în Europa. Dan Jianu, tatăl său, ne-a explicat, în detaliu, cum funcționează sistemul din România: „FRT nu sprijină jucătorii, doar componenții loturilor au anumite facilități la Centrul National de Tenis, foarte puține, și nu ele sunt grosul cheltuielilor acestor sportivi. Componenții loturilor beneficiaza de 3-5 ori pe săptămână, în funcție de vârstă, de teren gratuit (ceea ce le oferă și cluburile unde sunt legitimați). FRT asigură sportivilor de lot două circuite de testări medicale pe an (individual ar fi costat 250 ron/circuit) la INMS și un cantonament de pregătire fizică de 8-10 zile la munte, în perioada de toamnă-iarnă, cu cazare la hotel de două stele.

Mai sunt cheltuielile pentru cele 2-3 turnee de obiectiv ale FRT (cum ar fi Campionatele Europene Individuale și Winter/Summer Cups care sunt turnee echivalente Campionatelor Europene pe echipe) și care sunt suportate de FRT, dar nici acestea în întregime (susținătoarele de efort, racordajele, chiar pantofii de sport până astă iarnă, sunt din fondurile părinților). Suportarea cheltuielilor pentru aceste turnee de obiectiv este realizată de toate federațiile europene pentru echipele lor, nefiind un ajutor, ci o normalitate atunci când iți reprezinti tara, solicitat fiind de federație”.


Filip Jianu a câștigat finala campionatului național din 2015 în fața lui Nini Dica.

Ce fac alte federații europene pentru juniorii lor de top:

  • Cel mai bun junior din Bulgaria primește de la Federația Bulgară 3.500 de euro pe lună
  • Cel mai bun junior din Slovacia beneficiază de facilități de la Federația Slovacă în valoare de 40.000 de euro pe an. Cei mai slab cotați primesc 25.000 de euro.
  • Cel mai bun junior din Spania primește 4.000 de euro pe lună.
  • Ungaria oferă 20.000 euro pe an celor clasați în primii 10 Tennis Europe.
  • Serbia oferă 15.000 de dolari pe an pentru cei clasați în primii 15 Tennis Europe, apoi sume descrescătoare pentru cei din primii 30, 50. Plus un bonus în cazul fiecărei victorii contra sportivilor de top 5, 10, 15 Tennis Europe.
  • Macedonia oferă primilor clasați în clasamentul intern câte șase turnee Tennis Europe unde merg însoțiți de antrenor.
  • Cehii au un alt sistem. Susțin financiar sportivii pe bază de contract, urmând ca dacă ajung profesioniști să returneze un procent de 10-15% din câștiguri, sume care se reîntorc în sistem pentru susținerea juniorilor.
  • Franța oferă sportivilor din lotul național cazare, masă, școală și antrenamente, în cadrul federației.
  • Bulgaria și Serbia oferă primilor clasați la U14, U15 și U16 ani wildcard-uri la toate turneele ITF desfășurate în țările lor de origine

„Este mai ușor să iei jucători gata formați și să faci poze cu ei”

Dan Jianu spune că s-a descurcat pe cont propriu până în prezent, la fel cum au făcut-o și ceilalți tenismeni consacrați din România: „Restul cheltuielilor, echipament, antrenor, preparator fizic, recuperare fizică, turnee, susținătoare de efort, sunt din bugetul personal al fiecăruia, acestea fiind grosul. Mai ales turneele. Un contract de sponsorizare pentru echipament și rachete, racordaje, ajută. Sponsorii pentru echipament și rachete au fost găsiți personal, prin prisma rezultatelor, FRT necontribuind cu nimic la atragerea lor. Efortul financiar personal de a-l expune internațional a făcut să fie remarcat și recompensat. Spre deosebire de România, în Anglia, Serbia și alte țări, federația colaborează cu aceste companii și componenții loturilor au contracte. Toți jucătorii români cu rezultate au fost sprijiniți de persoane private, inclusiv Halep, Tecău, Copil, Hănescu, nicidecum de FRT. Este mai ușor să iei jucători gata susținuți financiar și formați de alții, să te etalezi cu ei pe la diverse turnee și să faci poze. Pe teren, pe aeroport, oriunde. Cât mai multe și mai frumoase”.


Jianu a fost felicitat de Ilie Năstase și George Cosac, însă n-au existat și recompense financiare pentru performanțele sale de pe teren.

„Oficiali ai federației ne-au adus prejudicii”

Jianu povestește un episod halucinant, care scoate la suprafață lipsa de profesionalism a antrenorilor români: „Au fost momente, am trecut peste ele, în care aveam impresia că mă bat cu morile de vânt. Am ajuns să-i spun unui antrenor federal: «Domnule, dacă tot nu mă poți ajuta cu nimic, măcar nu mă încurca». Nu ni se răspundea la mesaje cu săptămânile. Explicația a fost ca nu a avut timp să verifice mesajele. Dar eu nu-i scrisesem pe adresa personală de mail, ci pe cea de serviciu. Antrenorul federal mi-a spus: «Vă rog să nu mă mai deranjați», ca și cum eu l-aș fi deranjat de pe canapeaua de acasă, și nu la marginea unui teren de tenis, în miezul zilei, în timpul programului de lucru al domniei sale.

Pur și simplu, din neștiință si delăsare, căci nu pot să cred că era rea-voință, oficiali ai federației îți aduceau prejudicii, căci nu accesau în timp util anumite facilități oferite de către organizatorii internaționali de turnee. Deci, după ce că FRT nu te susținea cu un euro, nu puteai beneficia nici măcar de aceste facilități pe care nu le plătea FRT, ci le plăteau alții”.

A făcut finală la al doilea turneu de seniori la care a participat, dar nu mai vrea să reprezinte România: „Nimeni nu a încercat să mă convingă să rămân”

În condițiile în care FR de Tenis cheltuie bani grei pentru un loc în pozele cu Simona Halep, iar tinerele talente nu primesc nici măcar o minge de antrenament, mai mulți juniori aleg varianta de a reprezenta alte țări. Este și cazul lui Dragoș Mădăraș (17 ani), jucător finalist la al doilea turneu ITF de seniori la care a participat în carieră, care va reprezenta Suedia în viitor. Dragoș a vorbit pentru ProSport în timul turneului de la Roland Garros (19 mai – 8 iunie), acolo unde s-a aflat pentru competiția juniorilor: „M-am mutat de trei ani în Suedia cu toată familia, locuim toți acolo. Mă antrenez în Suedia, ce să zic, e mult mai bine. Ai mai multe șanse și avantaje pentru a deveni un jucător de top. În mod normal, ca să primesc pașaport trebuie să stau cinci ani în Suedia. Eu am stat doar trei ani, dar managerul meu, Erik Ullsten, încearcă să-mi obțină pașaportul cât mai repede posibil. Nimeni de la federația din România nu a încercat să mă convingă să mă răzgândesc”. De asemenea, Sabina Dădaciu (14 ani), o mare speranță, a schimbat recent tricolorul cu steagul SUA.


Dragoș Mădăraș (1046 ATP) a uimit lumea tenisului din Suedia, după o finală de turneu Futures, obținută abia la a doua participare. A urmat o accedere pe tabloul principal de la Roland Garros juniori, venind din calificări.

Cosac: „Bugetul nu ne permite să-i ajutăm pe toți”

George Cosac consideră că ajutorul pe care îl oferă copiilor este unul important, constând în organizarea mai multor turnee din țară: „FR de Tenis organizează 24 de turnee Futures, pentru ca juniorii să nu mai cheltuie bani pe transport. Bugetul nu-ți permite să ajuți toți copii, la câți copii sunt în România ar însemna să cheltuim tot bugetul MTS. Unul dintre obiectivele mele este acela de a prelua greutățile de pe spatele copiilor”. Fostul tenismen care se află la conducerea FRT din februarie 2013 este contrazis de tatăl lui Nini Dica: „Turneele Futures nu se adresează juniorilor. La un turneu de 10.000 pot participa și jucători de 30 de ani. Acum spuneți-mi și mie, cum poate bate un copil de 14 ani pe unul de 30 de ani? În primul rând, pentru a te înscrie la un Futures ai nevoie de un clasament, pe care copiii de 14 ani nu îl au. Îți trebuie wild-carduri, dar acestea se dau pe bani”.

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…