Simona Halep, mărturisiri emoţionante: "Ascund teama bine, dând impresia că nu-mi pasă". De ce a avut mereu antrenor personal şi care este "singurul lucru pe care Şarapova îl face mai bine". "Eu îmi doresc să termin cariera cu antrenorul pe care îl am acum"

10 ian 2016 9578 afişări Comentează şi tu Tenis
Simona Halep, mărturisiri emoţionante: "Ascund teama bine, dând impresia că nu-mi pasă". De ce a avut mereu antrenor personal şi care este "singurul lucru pe care Şarapova îl face mai bine". "Eu îmi doresc să termin cariera cu antrenorul pe care îl am acum" 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/14960882/1/garantat-1.jpg
  • Simona Halep a fost invitatul special al primei ediţii "Garantat 100%" din 2016, emisiune cu profil cultural lansată în 1999 de Televiziunea Română. Cătălin Ştefănescu a descusut-o de secrete pe Simona, într-un dialog înregistrat înainte de plecarea jucătoarei de pe poziţia a doua a clasamentului WTA spre Australia natală a antrenorului său, Darren Cahill, şi primul turneu de Mare Şlem al anului.

Simona Halep a ajuns, de la o discuţie despre performanţă, să facă mărturisiri despre felul său de a fi, în platoul TVR: "Sunt un om, sunt o fire sensibilă, cedez destul de repede la critici, dar sunt şi puternică, atunci când îmi doresc cu adevărat ceva. Ca sportiv de performanţă, sunt multe momente în care te simţi singur. Mai ales când pierzi. Te simţi neputicions, gol pe interior, pentru că simţi poate că ai fi putut câştiga acel meci. Atunci când eşti departe de casă, te simţi singur. Mi s-a reproşat că îmi iau prea mult familia la meciuri, simt nevoia. Am nevoie de oameni. Dar, părinţii au şi ei viaţa lor şi trebuie să stea şi în România. Sunt multe jucătoare care îşi iau familia, dar nu se ştie", a explicat Simona, dezvăluind o latură vulnerabilă a sa.

Lumea, prin ochii Simonei Halep, are lumini şi umbre, bucurii, dar şi suferinţă. Lumea unei sportive din Top 5 mondial se ţese departe de casă, cu sacrificii. Iar universul Simonai Halep arată cam aşa:

"Performanţa înseamnă sacrificii - renunţi la copilărie, la adolescenţă, la ieşit în cluburi, la ieşit cu prieteni în timpul nopţilor. Trebuie să ai un program foarte strict şi eu cred că l-am avut. Trebuie să fii prezent în ceea ce faci şi să fii convins că ceea ce faci este bine. Am avut mulţi ani în tenis, în care am adunat experienţe, am fost campioană la juniori, am fost în top acolo. De aceea, am fost pregătită să urc la  nivelul următor. Poate nu eram pregătită să fiu în vârf-în vârf, pentru că acolo se joacă fiecare punct, până la ultimul. Tot timpul. Când eram la junioare, dacă luam primul set, meciul era terminat. A trebuit să învăţ. Trebuia să cred în mine mult mai mult şi să conştientizez că am valoare să fiu acolo"

Tenisul, un sport scump şi secretul succesului personal:  "Am avut de la început antrenor individual. De la patru ani şi jumătate, părinţii mei m-au susţinut. Nu îmi plăcea în grupă, pentru că ajungeam să lovesc puţin. Stăteam la rând. Apoi, terenul este scump. Pantofii sport, echipamentul - am avut întotdeauna echipament de cea mai bună calitate. Deplasările, biletele de avion -, toate  aceste cheltuieli trebuie să le suporţi tu, dar când eşti mic nu poţi, aşa că le suportă părinţii".

Rivalitatea sportivă: "Când mergem pe teren, fiecare doreşte să câştige. Sunt rivalităţi. În afara terenului... nu este o prietenie foarte profundă, dar suntem prietene. Râdem, glumim în vestiar. Avem multe petreceri la care trebuie să mergem. Nu întotdeauna dorim să mergem la petreceri, dar este o obligaţie pe care trebuie să o respectăm. Maria Şarapova nu vorbeşte deloc, are rutina ei. Şi nici Bouchard, cred că de fapt o imită. Dar, toţi avem idoli. Înveţi să accepţi şi asta".

Modelul Hagi: "În viaţă, reperul meu este Gheorghe Hagi. Ca model, ca ambiţie şi ca încredere".


Captură TVR 1: Simona Halep s-a destins pe măsură ce dialogul a avansat. Sursă: Garantat 100%

Serena Williams: "O simpatizez mult pe Serena. O respect mult. Este incredibil faptul că ea nu a jucat la juniori. O admir pentru faptul că salută, că vorbeşte cu tine în vestiar, chiar şi pe teren. O admir enorm pentru ceea ce este şi pentru felul cum este"

Cum a învins-o pe Serena Williams: "Şi când joacă prost, ea joacă bine. La Singapore, am avut o încredere enormă, Aşa mi-a venit din interior, aşa am început meciul, convinsă că o pot bate, şi aşa am crezut tot meciul. Dar dacă am bătut-o, nu înseamnă că mă compar cu ea".

Reacţiile fanilor şi articolele de presă: "Nu este uşor să primeşti reacţiile oamenilor. Au fost multe reacţii anul trecut, care m-au făcut să sufăr, dar m-au şi întărit. Doare când mă judecă fără ştie detaliile. Nici laudele nu sunt bune, pentru că intri puţin cu capul în nori. Am citit reacţii până anul acesta. Pentru că orice sportiv are timp de orice doreşte. Trebuie să îţi faci tu un plan cu ceea ce doreşti să fii prezent. Dar anul acesta nu am citit niciun rând din ceea ce s-a scris. Şi sunt mult mai liniştită"

Obsesia pentru alimentaţie: "Mănânc de toate. Pot să spun? Mănânc de toate, cu grijă. Pentru că am şi avut probleme în trecut. Mănânc paste, pui foarte mult. Orez înainte de meci. Paste goale, fără sos, fără nimic, pentru că mă ajută înainte de meci. Mănânc dulciuri, îmi place foarte mult ciocolata. Dimineaţa mai mănânc şi cereale. Eu mă ocup de asta, vorbesc şi cu echipa mea, ne consultăm, ceea ce ar fi mai bine să mănânc. Dar eu am grijă în general ce mănânc, sunt foarte atentă"

"Am teamă de accidentare. nu vreau să ajung la o accidentare gravă", Simona Halep

Relaţia cu Darren Cahill: "Tehnic, încă mă învaţă. Tactic - ceea ce este foarte important în tenisul actual - analizează ceea ce fac eu în meciuri. Sunt statistici, acum există acea tabletă cu care înveţi chiar în timpul meciului. Pregătire fizică - este şi el atent şi ajută să fac ceea ce trebuie pentru meciuri. În plus, este foarte deschis să lucreze cu echipa mea. Eu cred că este foarte greu să analizezi tenisul pe tabletă, dar antrenorul face asta şi mă ajută foarte mult. Îmi spune ce trebuie să facem pe teren".

"Jocul Mariei Şarapova cred că este matematic sută la sută. Făcut pe tabletă. Ea joacă la fel, are o idee clară de joc de la primul la ultimul punct. Şi la 5-0, şi la orice scor. Ceea ce este de apreciat", Simona Halep

O moştenire românească: "Noi, românii, nu avem încredere suficientă în ceea ce putem face. Sunt foarte isteţi, pricepuţi, talentaţi, dar nu credem că putem fi ca oricine altcineva. În afară, este puţin greu, pentru că oarecum nu eşti respectat în celelalte ţări. M-am întâlnit cu situaţia asta, mai demult. Eu am scos întotdeauna România în faţă, pentru că suntem ok, suntem sufletişti. Ne lipseşte însă încrederea. Mi-a lipsit încrederea. Am fost foarte timidă în trecut, pentru că nu sunt dintr-o ţară renumită. Acum am trecut de acest pas şi cred că de aceea am şi ajuns la cel mai înalt nivel în tenis, pentru că mi-am scos limitele".

Momentele de cădere din meciuri: "Nu ies din meci. Apare un pic teama, pentru că nu mai controlez ceea ce trebuie să fac. Intru în panică. Nu îmi place să cedez, ascund teama bine, dând impresia că nu-mi pasă. Dar nu cedez".

"Complexul" Şarapova: "Nu este o treabă mentală, nu am un complex cum se spune. Pur şi simplu nu s-a putut să o înving. Ea are mai mult curaj când încheie un game important. Cred că este singurul lucru pe care îl face mai bine decât mine".

Motivaţie: "Eu joc tenis pentru că îmi place. Nu mai joc pentru bani, pentru că am un viitor asigurat. Nu joc pentru faimă, pentru că nu-mi place. Eu am o pasiune. Dacă nu joc trei zile, o iau razna, mi-e dor. Tot ceea ce fac, fac cu zâmbetul pe buze. Mă duc unde sunt obligată, în rest, am viaţa mea simplă, departe de centrul atenţiei"

Industria tenisului: "Este foarte comercial totul, în tenis. Pe mine pot să zic că mă deranjează reclamele şi muzica, când schimbăm terenul, la pauză. Este foarte obositoare. Bineînţeles, acum m-am obişnuit. Cu experienţa, înveţi să treci peste şi să nu mai bagi în seamă. Reclamele - nu le putem controla. Dar până la urmă, tot pentru noi este mai bine, pentru că aşa premiile sunt mai mari. Dar pentru asta a trebuit să mă şi antrenez cu muzică, ca să îmi fie mai uşor în meciuri. Este şi frumos, nu pot să spun că nu este frumos, în momentul în care intri pe teren, să cânte o melodie care îţi place. Mereu mă întreabă la turneu, când mă duc, ce melodie prefer. Dar nu-mi pun melodia preferată, îi las pe ei să aleagă, pentru că este mai bine. Altfel sunt distrasă de acest lucru şi prefer să nu. Eu sunt mai strictă".

"Cred că mulţi sportivi devin mecanici. Cei care mai au puterea să şi zâmbească, cred că fac sport din plăcere. Toţi cei din top avem opţiunea de a nu mai juca, pentru că avem o bază asigurată. Eu nu sunt de acord să fiu un robot. Vreau să fiu umană, vreau să fiu normală. Nu cunosc interiorul lor, dar aşa, din exterior, unii par roboţi", Simona Halep.

Doping în tenis? "Sunt sportivi care aleargă foarte, foarte mult. Eu sunt printre ei, alerg, alerg, o oră, două ore, dar la un moment dat, nu mai pot. Unii pot alerga patru-cinci ore. Poate au muncit mult mai mult decât mine şi au ajuns să poată alerga atât în mod natural"

Pauze de mers la toaletă folosite tactic: "Este o metodă de a scoate adversarul din ritm, din mână. Cred că cele care fac asta au un avantaj mental. Am păţit-o, am fost scoasă din ritm. Totul este mental în tenis - de fapt, este acelaşi lucru - pentru că şi ea a stat opt minute, dar tu eşti mai jos, la începutul noului set, pentru că tu crezi că a încercat să îşi creeze avantaj. Nu pot răspunde cu aceeaşi monedă, mi s-a recomandat. Aş fi falsă, nu pot. Mă încurc pe mine"

Reacţiile nervoase la adresa staff-ului: "Mi-am cerut scuze întotdeauna după meci. Sunt momente în care te crezi singur şi ceri ajutor de pe margine. Am nevoie de oameni. Am nevoie să simt că şi ei resimt presiunea, dar de fapt, eşti singur. Am reacţionat urât şi am greşit de multe ori. Dar cei din echipa mea, mă înţeleg"

8 antrenori schimbaţi în doi ani: "Mă amuz. Eu ştiu cine mi-a fost antrenor şi cine mi-a fost partener de antrenament. Eu dau totul pe teren şi atunci cer foarte mult. Cer în felul meu. De aici apar problemele sau discuţiile. Nu am renunţat la antrenori, nu am concediat prin SMS, doamna Ruzici s-a ocupat de tot, a gestionat situaţia aşa cum a crezut. Eu am nişte probleme de comunicare. Nu mi-e uşor să discut nişte probleme. Acum am găsit un antrenor cu care mă înţeleg. Nu vreau să fixez o perioadă cât lucrăm - lucrăm atât timp cât avem nevoie unul de altul. Am vrut echipă românească, din aceeaşi pornire - sunt din România, joc pentru România. Eu îmi doresc să termin cu antrenorul pe care îl am acum,  (n.r. - Darren Cahill), pentru că mă înţeleg foarte bine cu el, ca om. Nu doar ca antrenor - tenisul sunt 3-4 ore pe zi. Dar în rest, departe de casă, tot cu el stau".

"Nu cred că aş putea lucra cu Patrick Mouratoglou. Îl ştiu foarte bine, dar este alt stil. Simt că nu este pe aceeaşi lungime cu mine. Este puţin mai agresiv în modul de a comunica informaţia, din ceea ce văd din afară. Mouratoglu este un antrenor foarte bun, foarte isteţ, foarte pasionat de ceea ce face, are şi experienţă - vă daţi seama ce trăieşte cu Serena! Dar nu cred că ne-am potrivi ca stil de viaţă!", Simona Halep


Simona Halep a început deja să se gândească la viaţa de după tenis. Tânjeşte după o familie atunci când va pune punct final carierei, dar vrea apoi şi o nouă provocare, o nouă carieră. Deocamdată, garantează că este sută la sută cu gândul la tenis.


Simona Halep, alături de gazda emisiunii, Cătălin Ştefănescu, în decorul cunoscut al emisiunii "Garantat 100%"

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.