Simona Halep a abandonat în sferturi la Washington, răpusă de căldură! S-a simţit rău, Cahill a sfătuit-o să nu rişte, a cedat break şi a oprit meciul cu Makarova. "Cumulativ, a fost prea mult". Monica Niculescu, învinsă de Goerges

5 aug 2017 23969 afişări Comentează şi tu Tenis
Simona Halep a abandonat în sferturi la Washington, răpusă de căldură! S-a simţit rău, Cahill a sfătuit-o să nu rişte, a cedat break şi a oprit meciul cu Makarova. "Cumulativ, a fost prea mult". Monica Niculescu, învinsă de Goerges 14 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16683938/2/goerges-premiere.jpg
  • România a rămas fără reprezentată pe tabloul de simplu în turneul de categorie International de la Washington.
  • Simona Halep (favorită 1) a abandonat în faza sferturilor de finală, după un singur game jucat în setul decisiv. Ekaterina Makarova (favorită 7) merge în semfinale după retragerea româncei la scorul de 2-6, 6-3, 1-0.
  • Constănţeanca a condus cu set şi 2-1 cu break în manşa a doua.
  • Monica Niculescu (favorită 6) s-a oprit şi ea pe tabloul de 8 în capitala SUA, învinsă de Julia Goerges (favorită 4), scor 6-3, 6-4.

Zi nefastă pentru românce la Washington: Simona Halep şi Monica Niculescu au părăsit întrecerea în sferturi, pe o căldură sufocantă.

"Cumulativ, trei zile de joc pe căldura după-amiezelor toride, a fost prea mult", a rezumat Simona Halep experienţa de la Washington, una care, una peste alta, o mulţumeşte pe jucătoarea lui Darren Cahill. Aceasta este relatarea reputatului jurnalist specializat pe tenis, Ben Rothenberg - colaborator New York Times, după conferinţa de presă susţinută de constănţeancă.

Simona a jucat, într-adevăr, şapte seturi în deschidere de program. La mai puţin de 24 de ore de la efortul din optimi - un duel dur cu Duque-Marino în care Simona are însă ce să îşi reproşeze în materie de cadouri făcute adversarei, Halep a mizat pe o victorie rapidă cu Makarova. Una necesară. A intrat pe teren decisă şi a avut startul perfect, profitând de fiecare eroare a rusoaicei. Şi nu au fost puţine.

Pentru Simona, primul set nu a fost perfect. A fost suficient pentru o victorie scurtă în manşă, una care o menţinea în marja pe care şi-o permitea ca şi consum de energie. A deraiat însă de la plan în momentul în care, cu avantaj de break în buzunar ]n setul doi nu a mai continuat forcing-ul, a făcut un pas în spate, s-a ambalat în raliuri şi în defensivă cu Makarova, iar fiecare rază de soare a fript şi mai tare, a ameţit-o la propriu. 

Într-un turneu în care oricum nu putea câştiga numărul unu mondial, iar fiecare oră petrecută în plus pe teren în soare, pe fondul unei moleşeli vădite, ar fi prelungit doar perioada de recuperare, Simona a urmat sfatul lui Cahill şi nu a riscat, nu a forţat. "Mă durea capul şi mi-era puţin rău, aşa că a fost mai bine să mă opresc", a explicat în clar Simona Halep, potrivit Washington Post.

"Soarele pur şi simplu îţi lua prea multă energie",
Ekaterina Makarova

POVESTEA SFERTURILOR DE FINALĂ JUCATE DE ROMÂNCE LA WASHINGTON, PAS CU PAS

00:38 VICTORIE pentru Julia Goerges, 6-3, 6-4, într-o oră şi 33 de minute de joc. Monica s-a agăţat cât a putut de acest set doi, pe care l-a început bine, însă armele nemţoaicei au fost de necontestat. Goerges a închis meciul în apropierea plasei.

Nemţoaica va juca a cincea semifinală a sezonului împotriva unei sportive din afara listei capilor de serie - Andrea Petkovic sau Bianca Andreescu, reprezentanta Canadei cu origini româneşti.


00:32 La un game de victorie. Goerges face un nou game sigur pe serviciu. Monica va servi sub mare presiune.


00:30 REVERUL decisiv care o trezeşte pe Monica. Georges accelerează spre un 40-0 pe serviciul Monicăi, fiind la un pas de al treilea game alb câştigat consecutiv. Însă Monica Niculescu luptă fantastic, impresionează cu un rever în lung de linie câştigător şi dă startul revenirii. Goerges se crispează şi greşeşte patru mingi la rând. Monica salvează game-ul, de la 0-40 şi îşi păstrează şansele în set, la 4-4.


00:22 Julia a prins viteză. După break alb vine game alb pe serviciu, În total, opt puncte câştigate din opt la cel mai recent schimb de terenuri. Conduce 4-3 în manşă, 4-3.


00:20 RE-BREAK Goerges. Julia accesează cutiuţa cu retururi în lung de linie şi nu îi dă nicio şansă Monicăi: restabileşte echilibrul şi egalitatea în set, cu break alb. Fanii români o deranjează şi acum din tribună.


00:17 Monica ratează mingea de dublu break, apoi salvează două oportunităţi ale Juliei. Dramatism există.


00:00 Dar miezul nopţii (la Bucureşti!) vine cu o veste bună: Monica Niculescu are break în setul doi şi mai mult, break confirmat cu game alb pe serviciu! Nu e vis, e realitatea din Washington. De 16 puncte şi cinci mingi de break a avut nevoie Monica pentru a lua break-ul inaugural pe serva Juliei. Un game în care, culmea! a dat 4 aşi, 2 duble dar frecvenţa primei mingi a fost mult mai mare ca în primul 65%, nu sub 40


23:55 Doar două lovituri câştigătoare pentru Monica în primul set. 5 erori directe... Goerges a lovit de 20 de ori decisiv. Tenisul agresiv câştigă. Din nou.


23:48 SET GOERGES, 6-3. Germana încheie cu break un prim set în care a servit cu prima minge doar de 9 ori. Chiar şi aşa, cu trei break-uri reuşite a contrlat meciul.


23:43 Goerges are arme şi asta se vede într-un moment dificil, după trei game-uri luate consecutiv de Monica şi un ameninţător 15-30 pe serva ei. Nemţoaica scoate reverul câştigător, un adevărat hit and hope sau all or nothing. Întrerupe seria Monicăi, se duce la 5-3, la un game de victorie în setul inaugural.


23:38 Monica Niculescu câştigă un game intens pe serviciu, pentru a se apropia la un singur joc de Julia Goerges, aflată în continuare la conducere, 4-3.Are în continuare doar cinci puncte jucate cu mingea a doua, a mai salvat trei mingi de break şi, cumva, este din nou DeMonică în arta ei de a supravieţui.


23:28 RE-BREAK MONI: a produs un punct-spectacol cât un game! Monica Niculescu face punctul game-ului, dând start la alergătură pentru Goerges cu o scurtă frumoasă, pe care însă nemţoaica se încăpăţânează să o ajungă şi să o trimită peste fileu. Primeşte un lob pe deasupra şi se pune din nou pe alergat, iar în cele din urmă, Niculescu strânge pumnul. Pentru că a luat punctul şi a egalat la 40 scorul în game. Iar efortul nemţoaicei  se vede: cu două duble consecutive, Goerges îi lasă re-break-ul Monicăi.


23:21 Prim game câştigat de Monica - jocul cu numărul cinci al setului. Un serviciu mai ferm o pune pe tabelă pe Moni. Asta deşi Goerges are 30% procentaj la prima minge, în timp ce Monica are 88% frecvenţă.


23:18 Parcă vedem un meci în reluare: scorul se duce rapid la 4-0, în 14 minute. Dacă prima dată ne bucuram când Simona ajungea la această bornă în faţa Makarovei, acum, după 14 minute, este tristeţe mare pentru startul ratat de Monica. Ultimul joc pus pe tabelă de Goerges a fost unul alb, pe serviciu.


23:15 Dublu break Goerges: Monica a luat şase puncte în acest debut de meci, zero game-uri. Unul dintre ele - pe o scurtă care nu trece fileul a nemţoaicei. Forehandul Juliei funcţionează bine acum, banda fileului o ajută şi ea o dată în game iar concluzia este un 3-0 la prima şedere pe scaune.


23:05 Monica pierde primul serviciu. Goerges este extrem de hotărâtă, are nevoie să atace, în condiţiile în care - aşa cum s-a văzut şi la Bucureşti, nu se simte prea în largul ei pe căldură mare şi face exact asta. Dă două retururi pe linie, contabilizează şi o dublă greşeală a Monicăi şi break-ul îi aparţine. 1-0 pentru germană.


23.00 Şi ne mutăm atenţia asupra partidei Monicăi Niculescu. Românca deschide duelul pentru semifinală cu serviciul.


22:55 Simona Halep nu este singura victimă a zilei de vineri. Patricia Ţig şi Nigina Abduraimova s-au retras la dublu, tot în faza sferturilor de finală, trimiţându-le mai departe în careul de aşi pe Eugenie Bouchard şi Sloane Stephens. Perechea canadiano-americană conducea 6-2, 1-0. În semifinale se duelează cu Monica Niculescu şi Sania Mirxza.


22:45 Şi vine şi comunicarea oficială din partea WTA, privind motivul retragerii Simonei: căldura a fost care i-a provocat starea de rău româncei.


22:22 Simona Halep abandonează la startul decisivului! A cedat break şi a oprit meciul cu Makarova la 6-2, 3-6, 0-1. A cerut ajutorul lui Cahill, a fost sfătuită de australian să nu rişte, a cedat break şi a oprit meciul: motivul oficial anunţat de arbitra de scaun - illness, adică o stare de rău, nu o accidentare propriu-zisă - la gleznă, genunchi, umăr sau încheietură. Medicul chemat pe teren i-a verificat tensiunea româncei care a jucat zi de zi pe cele mai dure condiţii meteo - soare arzător.


22:20 BREAK MAKAROVA, în start de set decisiv, dar ştirea este că Simona a întrerupt partida, cerând intervenţia medicilor.


22:15 SET MAKAROVA, 6-3 ŞI MERGEM ÎN DECISIV.  Simona este vizibil nemulţumită şi i se plânge de probleme fizice lui Darren. Cahill o sfătuişte să apeleze la fizio, dar şi să fie pregătită pentru abandon, pentru a nu risca nimic. Simona a servit clar mult mai slab în acest set. Doar 53% frecvenţa primului serviciu, de la 71%.


22:10 Game-ul supravieţuirii: Simona trimite semne de viaţă şi semnale de luptă. O forţează pe Makarova să servească pentru decisiv - după ce a salvat două mingi de break şi a închis în favoarea ei cel mai lung game al setului. 5-3 pentru Ekaterina.


22:05 Makarova, la un game de setul decisiv. Rusoaica îşi câştigă a doua tură consecutivă de serviciu la 15. Este jucătoarea mai conectată la meci în acest set doi.


22:00 Simona Halep a scăzut nivelul de joc, iar asta se vede pe tabelă: Makarova prinde curaj, presează, în timp ce Simo face o greşeală în plus, renunţând complet la timpul de odihnă dintre puncte. Consecinţa: două mingi de break. Pe prima o salvează cu un as, dar plusul în raliu îl are Makarova, care face break.


21:57 Makarova reia conducerea, pentru a doua oară în set. 3-2.


21:55 Re-break Makarova. Românii din tribună încearcă să o ajute pe Simona la 15-40 pe serviciul ei, dar rusoaica îşi ia break-ul înapoi, egalând la doi. Nu sunt însă motive de îngrijorare.


21:50 Break, Simona! Halep ia avantaj devreme şi în setul doi, deşi rusoaica nu a ratat decât o singură dată primul serviciu în această manşă.


21:48 Start uşor diferit de set doi: Makarova îşi câştigă la 30 serviciul, dar Simona este promptă cu răspunsul - game la 15 şi un atac decis la fileu. Se refugiază însă la umbră la fiecare ocazie ivită.


21:40 Simona vrea victorie rapidă şi face ravagii pe serviciul rusoaicei: a reuşit trei break-uri în primul set. 6-2 în 29 de minute. Cu zece procente în plus la frecvenţa primului serviciu (71% faţă de 61%), Simona se impune dominând primul serviciu al rusoaicei: Ekaterina a câştigat doar 7 din 17 puncte în spatele primei mingi. Ambele jucătoare au câte 3 lovituri câştigătoare, iar Simona are ceva mai puţine erori neforţate - 9 la 14.


21:35 Re-break, Makarova. Simona este uşor iritiată în momentul în care Hawk Eye întârzie reluarea video şi, implicit, continuarea jocului. Se refugiază la umbră, dar pierde puţin şi concentrarea. Greşeşte două servicii la minge de break pentru rusoaică, tabela reţine prima ei dublă greşeală şi primul break în contul Ekaterinei.


21:30 Makarova schimbă cifra zero pe tabelă, la capătul celui de-al cincilea game al meciului. 4-1 pentru Halep. Şi de această dată, Simona a avut minge de break, însă rusoaica rezistă de această dată.


21:27 Greu de anticipat în momentul în care jucătoarele s-au apropiat la fileu pentru tragerea la sorţi că, la 15 minute de la primul serviciu în meci - dat de Makarova, tabela va indica 4-0 pentru Simona Halep. Deocamdată, cu greu se poate vorbi despre un duel.


21:23 Jocul Simonei este HOT: se apără bine, cu minge înaltă şi o pune în dificultate pe Makarova, care nu doreşte să se dezlipească de linia de fund. După o şansă de dublu break irosită, Simona găseşte returul pe tuşă care o prinde nepregătită pe campioana probei de dublu de la Wimbledon şi câştigă al doilea break în meci. iar Makarova se îndreaptă spre banca ei fără game pe tabelă, la 0-3.


21:20 Simona confirmă break-ul. 2-0, în 7 minute. Determinarea şi concentrarea se văd pe chipul Simonei. Este aproape de "zonă".


21:15 Break, Simona! Principala favorită a turneului pare decisă în acest start să evite complicaţiile şi consumul excesiv de energie. Face break în primul game, profitând de un rever în fileu al rusoaicei


21:00 Salutare! Primul sfert de finală începe la Washington. Jucătoarele sunt pe teren şi au început încălzirea. Dacă Simona dădea start turneului cu o şapcă neagră pe cap, acum o vedem cu una albă. Caniculă mare, aşteptări mari - ca întotdeauna. Trebuie menţionat că Simona şi Monica nu se pot întâlni decât în finala turneului de la Washington.


Simona Halep şi Monica Niculescu joacă în această seară pentru calificarea în semifinalele turneului de categorie International de la Washington. Toate cele patru sferturi de finală feminine sunt programate pe Grandstand 1 - a doua arenă a complexului, iar româncele deschid programul de joc, cu partide consecutive.

Principala favorită a turneului va juca din nou pe un soare arzător, un meci dificil din punct de vedere fizic împotriva fostei jucătoare de Top 10, Ekaterina Makarova. Provocarea este dublă: supravieţuirea în condiţii extreme, care au făcut-o pe Mladenovic să afirme că a simţit că îi ard picioarele în timpul meciului, dar şi supravieţuirea în faţa unui tir greu, precum cel al înaltei rusoaice, de 1,80 m. Căzută pe poziţia 58 WTA, Makarova abia a reuşit la Washington să scape de bilanţul negativ victorii / înfrângeri pe 2017 (14-15 la startul turneului).

Cu toate acestea, Ekaterina Makarova rămâne o super-jucătoare de meciuri mari şi o adevărată piuneză în talpă oricărei sportive de top care încearcă să o învingă: în 2017, deşi victoriile sale sunt izolate, rămân pe retină şocurile de la Australian Open - victorie la Cibulkova (6 WTA), repetată apoi la Dubai şi Roma, apoi cel de la Stuttgart - 6-2, 6-4 cu Radwanska (6-2, 6-4) şi cel mai important - succesul de la Roland Garros - 6-2, 6-2 cu liderul mondial Angie Kerber.

"Makarova este o adversară dificilă, deoarece este jucătoare de mâna stângă. Am jucat de câteva ori împotriva ei. Şi sper că nu va mai fi la fel de cald",
Simona Halep

După un sezon pe iarbă în care a jucat doar trei meciuri de simplu şi a pierdut două, Makarova revine pe suprafaţa care îi convine, croindu-şi drum spre turneul său favorit - US Open-ul.

Simona a câştigat trei dintre cele patru meciuri directe, însă cu siguranţă Australian Open 2015, cu acel 6-4, 6-0 reuşit de rusoaică în sferturi, cumulat cu totala lipsă de reacţie a Simonei rămâne subiectul numărul unu al dezbaterii, avertismentul şi sursa de emoţii la startul acestui al cincilea duel direct.

Halep a declarat că programarea aceasta a meciului, în start de program, o avantajează prin aceea că resimte mai puţin şocul fusului orar. Consumul fizic este însă unul uriaş, iar setul în plus jucat de Simona în sferturi, comparativ cu Makarova, poate reprezenta o sursă în plus de disconfort.

Monica Niculescu, protagonistă în al doilea sfert foarte echilibrat de la Washington

Cele două românce prezente pe tabloul de opt sunt implicate în sferturile cele mai echilibrate - cele două în care se înfruntă două sportive de pe lista capilor de serie.


Zâmbet de finalistă de turneu de Mare Şlem. Niculescu nu a jucat la BRD Bucharest Open, dar s-a întâlnit cu fanii

Monica are parte de o jucătoare croită după acelaşi calapod ca şi adversara Simonei. Goerges măsoară şi ea tot 1,80 m, exact ca Makarova, este tot o jucătoare de forţă, cu serviciu ca din tun.

Partida începe de la scorul de 2-2 în meciurile directe, însă dincolo de un relativ confort fizic legat de echilibrul duelului, sunt puţine concluzii de tras din meciurile din 2008, 2009 şi 2012. Nemţoaica pare să respecte o regulă a alternanţei în ultimele luni: după un turneu fără victorie vine o finală pierdută, apoi un nou turneu fără victorie şi tot aşa, mai departe.

Seria a început la Roland Garros, a venit finala de la Mallorca, înfrângerea în primul tur la Wimbledon, finala de la Bucureşti, înfrângerea în primul tur la Bastad şi un nou parcurs solid la Washington.


Julia Goerges, la festivitatea de premiere de la BRD Bucharest Open. Foto: Cezara Paraschiv

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.