„Săptămâna neagră” a tenisului. Înfrângerea Simonei Halep, o piesă într-un puzzle al nesiguranței în circuitul WTA

  • Publicat:
  • Actualizat:

Circuitul tenisului feminin a înregistrat o premieră negativă în această săptămână: pentru prima dată la un turneu WTA, toate jucătoarele aflate pe lista capilor de serie au fost eliminate din competiție, fără a fi câștigat vreun meci.

Turneul de la Dubai a furnizat doar surprize, pe un tablou cu opt capi de serie, dintre care primii patru au beneficiat de un prim tur liber, iar acest aspect a fost evidențiat chiar de către site-ul oficial WTA. Semnele de slăbiciune și uzură ale circuitului au fost date în 2016 de o adevărată epidemie de abandonuri, în turneele premergătoare Australian Open-ului: șapte retrageri ale jucătoarelor de Top 10 în două săptămâni.

Înfrângerea Simonei Halep, jucătoare cotată cu prima șansă la trofeu, în absența primelor două sportive din ierarhia momentului, Serena Williams și Angelique Kerber, vine ca un simptom al unui circuit care lasă impresia unei suferințe acute. Primele trei jucătoare din clasamentul punctelor câștigate în 2016, Serena Williams, Angelique Kerber și Agnieszka Radwanska, au declinat participarea la un turneu ale cărui premii totale depășesc 1,7 milioane de dolari, dar care, prin prisma strategiei rotative gândite de WTA, prin care Dubai-ul și Doha schimbă anual categoria de turneu, de la Premier la Premier 5, are probleme de statut. Campioană în 2015 la Dubai, Simona Halep ar fi trebuit, în 2016, să își apere trofeul la Dubai, dar punctele aferente succesului din 2015, la Doha.

Rezultatele din primul meci pentru cei opt capi de serie, la Dubai:

  • 1: Simona Halep (3 WTA), învinsă de Ana Ivanovic, 6-7(2), 2-6 – în turul doi
  • 2: Garbine Muguruza (5 WTA), învinsă de Elina Svitolina, 6-7(3), 3-6 – în turul doi
  • 3: Carla Suarez Navarro (11 WTA), învinsă de Caroline Garcia, 6-4, 4-6, 3-6 – în turul doi
  • 4: Petra Kvitova (8 WTA), învinsă de Madison Brengle, 6-0, 6-7(1), 3-6 – în turul doi
  • 5: Belinda Bencic (9 WTA), învinsă de Jelena Jankovic, 6-4, 5-7, 4-6 – în primul tur
  • 6: Karolina Pliskova (14 WTA), învinsă de Coco Vandeweghe 6-7(5), 1-6 – în primul tur
  • 7: Roberta Vinci (13 WTA), învinsă de Yaroslava Shvedova, 0-6, 6-4, 3-6 – în primul tur
  • 8: Svetlana Kuznetsova (18 WTA), învinsă de Julia Goerges 0-6, 1-6 – în primul tur

Cum se explică cele opt înfrângeri?

Belinda Bencic și Roberta Vinci au plătit decontul la Dubai pentru finala jucată duminică, la St. Petersburg Ladies Trophy, un alt turneu Premier, dar cu premii în bani la mai puțin de jumătate. Cu doar 24 de ore de odihnă și acomodare la condițiile capricioase din Dubai, cele două jucătoare au acuzat oboseala, mai mult decât diferența de fus orar, practic inexistentă (o oră).

Svetlana Kuznetsova a înregistrat la Dubai  a patra înfrângere consecutivă într-un meci de simplu. Începutul perfect de sezon, cu titlu la Sydney, a drenat energia rusoaicei, care se afundă din ce în ce mai mult, după un prim meci maraton în Fed Cup, sub culorile Rusiei, care a ținut-o patru ore pe teren, și i-a adus o înfrângere greu de digerat, în fața unei sportive din afara Top 100 WTA. Fosta campioană de la French Open a adunat doar șase game-uri în următoarele două meciuri jucate, iar situația amintește de căderile din rezultate care i-au fragmentat și anul 2015.

Karolina Pliskova și-a urmat logica debutului de an: maximum două victorii consecutive, indiferent de numele adversarei. Jucătoarea care a învins aproape de una singură echipa de Fed Cup a României, contribuind cu două puncte la simplu și un joc solid de dublu, nu a regăsit nivelul intensității la Dubai, iar jocul ei decisiv a dat rateuri în condițiile mai puțin favorabile din Emiratele Arabe.

Petra Kvitova a continuat conul de umbră care i-a înghițit rezultatele în 2016: la Dubai, a pierdut al cincilea meci al sezonului, din șase jucate la simplu. Jucătoarea din Cehia a început anul cu probleme stomacale, care i-au provocat un abandon după un set disputat la Shenzhen și o retragere de la Sydney.

Carla Suarez Navarro se poate plânge, asemeni Simonei Halep, de tragerea la sorți. Spaniola a fost depășită de Caroline Garcia, o jucătoare care, spre deosebire de Pliskova, a valorificat la maximum experiența Fed Cup, care i-a adus două prestații entuziasmante la simplu, cu victorii la Errani și Giorgi. Garcia este corespondenta din 2016 a lui Alize Cornet, cea care în 2015 era protagonistă pentru „cocoșul galic” în competiția pe echipe a tenisului feminin și apoi transforma încrederea în victorii din circuitul regulat WTA.

Garbine Muguruza a dus la sfârșit partida de la Dubai, printre lacrimi. Schimburile de terenuri au găsit-o cu ochii umezi pe spaniola care a avut o staționare scurtă în Top 3, din pricina accidentării de la piciorul stâng. „Nu sunt pregătită să concurez. Trebuie să o iau de la zero„. Cu 40 de erori neforțate într-un singur set, Muguruza a arătat că prestația din FED Cup, atunci când a adus Spaniei două puncte vitale, împotriva Serbiei, inclusiv un succes în fața Jelenei Jankovic, a presupus un sacrificiu uriaș. Palmaresul ei, în turnee din circuitul individual (excluzând FED Cup) este negativ acum, cu trei înfrângeri și doar două victorii. Iar viitorul apropiat se anunță complicat, pentru că Muguruza a anunțat deja că se gândește la nedisputarea turneului de la Doha: „dacă nu sunt 100%, nu cred că este necesar să joc. Voi vedea în câteva zile. Trebuie să îmbunătățesc loviturile, dar și partea fitness în acest moment„, a explicat spaniola.

Simona Halep ar fi trebuit să se afle, conform planului inițial, pe lista absentelor de la Dubai. Constănțeanca își planificase o operație la nas, însă în ultimul moment a decis să amâne intervenția, să joace pentru România în FED Cup și, mai apoi, să încerce să adune câteva meciuri în picioare, înaintea turneelor de categorie Premier Mandatory din Statele Unite, acolo unde punctele de apărat, din 2015, sunt semnificative. Pasivitatea în momente cheie ale partidei (mingi de break sau tiebreak), o indecizie evidentă în raliuri, cu oportunități de a avansa lăsate nevalorificate, au costat-o pe Simona în fața unei adversare care, conform clasamentului actualizat luni ar fi trebuit să se afle pe lista capilor de serie. Ivanovic se poate considera o ghinionistă a tablourilor în 2016, ratând la limită lista capilor de serie și la Sydney, pentru că cele mai importante retrageri – ale cehoaicei Kvitova și ale polonezei Radwanka – au fost anunțate după alcătuirea tabloului, iar sârboaica a fost aruncată din primul tur în calea unei favorite, fiind astfel învinsă net. Ivanovic și-a intrat însă în ritm, în Rusia, iar agresivitatea i-a fost răsplătită o dată în plus, pentru a reînnoda seria victoriilor în fața fetelor din Top 5, o serie întreruptă în 2014, la Turneul Campioanelor, după un alt succes în fața Simonei Halep.

Incertitudinea se mută la Doha

Turneul de la Doha, de categorie Premier 5, va sta sub același semn al incertitudinii. Maria Șarapova și Serena Williams s-au limitat în 2016 la un singur turneu jucat – Australian Open. În top 15 rezistă două jucătoare care nu au mai jucat din 2015 – Safarova și Pennetta, Angelique Kerber – campioana-surpriză de la Australian Open are o singură victorie în afara complexului de la Melbourne Park în 2016, iar accidentările au deranjat aproape fiecare jucătoare din Top 15. Forma sportivă este un alt impediment pentru jucătoarele de top care vor lua startul săptămâna viitoare.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul din aeroport
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ!…
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile de înmormântare
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat…
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele