RETROSPECTIVĂ‚ | Australian Open, turneul în care românii nu au avut constanță din 2012 încoace. Halep, Cîrstea, Niculescu și Begu au câte o ediție ‘veselă’, la fel ca și Hănescu sau Copil

RETROSPECTIVĂ‚ | Australian Open, turneul în care românii nu au avut constanță din 2012 încoace. Halep, Cîrstea, Niculescu și Begu au câte o ediție 'veselă', la fel ca și Hănescu sau Copil
  • Publicat:
  • Actualizat:

Australian Open 2018 debutează pe 15 ianuarie, cu Simona Halep în postura de principală favorită. Constanța nu a făcut casă bună cu reprezentanții României în ultimele două cicluri olimpice. Începând din 2012, tricolorele au predat de la an la an ștafeta în ceea ce privește cele mai bune rezultate.

Forța tenisului feminin este evidențiată de faptul că, în toată această perioadă, cel puțin cinci sportive au reprezentat România la Melbourne, an de an. Însă, în medie, patru dintre acestea au pierdut încă din primul tur. Înaintea startului ediției în care, după o pauză de doi ani, România va avea din nou reprezentant la simplu masculin, ProSport vă propune o scurtă retrospectivă a ceea ce a însemnat Australian Open pentru tenisul românesc începând din 2012 – cu precădere în probele de simplu.

2017: soare pentru Sorana Cîrstea. Sau roz pentru Sorana 🙂

Australian Open 2017 a fost punctul relansării carierei pentru Sorana Cîrstea. Fanii tenisului românesc au suferit mult, în condițiile în care patru dintre cele șase jucătoare care ne-au reprezentat pe tabloul principal de simplu au spus ‘bye-bye’ încă din primul tur –  Ana Bogdan, Monica Niculescu, Patricia Țig și, cel mai dureros, Simona Halep. Irina Begu s-a împiedicat în fața celei mai slabe dintre surorile Pliskova, însă Cîrstea a salvat situația: i-a lăsat doar trei game-uri Khromachevei, a urcat-o în avion pe iberica Suarez Navarro, cap de serie 10 la Melbourne, cu un sec 7-6(1), 6-3, a dominat-o pe Riske și s-a calificat, doar pentru a doua oară în carieră, în săptămâna a doua a unui turneu de Mare Șlem. Garbine Muguruza, în optimi, a fost ‘nuca prea tare’ pentru Sorana, care, cu prestații îndrăznețe, a ținut România trează și conectată la frecvențele din emisfera sudică, în condițiile în care și la dublu, Tecău și Mergea nu au găsit calea spre succes.

2016: ediția deloc veselă

Cinci românce prezente pe tabloul principal au adunat doar… două victorii. Monica Niculescu și Alexandra Dulgheru au punctat timid, dar ‘Piti’ nu a avut nicio șansă în turul doi cu Kerber, viitoarea campioană, în timp de ‘Moni’ a lăsat loc multor regrete, în momentul în care nu a reușit să profite de faptul că zona sa de tablou fusese curățată de capul de serie – Andrea Petkovic. Totuși, aici, Alexandra Dulgheru a înregistrat ultima victorie pe tabloul principal la un Grand Slam.

Begu, Mitu și Halep nu au reușit să câștige măcar un set la această ediție.

2015: anul contrastelor, anul Irinei Begu

Reprezentantele României pe tabloul de simplu au avut evoluții la extreme: trei eliminări din primul meci, pentru Dulgheru, Niculescu și Cîrstea, în timp ce Irina Begu și Simona Halep și-au stabilit noi recorduri personale în acest turneu. Deși Simona a făcut pasul în sferturi, în timp ce Irina s-a oprit în optimi, aceasta din urmă a părăsit turneul cu o impresie generală mai bună. Begu a reușit în primul tur unul dintre cele mai bune meciuri ale carierei – 6-4, 0-6, 6-1 cu Angelique Kerber, a rămas pe culme cu victorii în minimum de seturi la Siniakova și Witthoeft și a împins-o pe Genie Bouchard, favorita 7, în set decisiv în ‘optimi’. Pentru Simona Halep, parcursul lin din prima săptămână (Knapp / Gajdosova / Mattek-Sands / Wickmayer) nu a pregătit-o pentru ceea ce a urmat în săptămâna a doua: Ekaterina Makarova nu numai că a dominat-o pe teren, dar i-a frânt și moralul, lăsând-o inertă după un 6-4, 6-0.

Marius Copil a obținut prima și, deocamdată, singura victorie pe tabloul principal la un turneu de Mare Șlem – 6-2, 6-2, 7-5 cu spaniolul Pablo Andujar. În turul doi, Marius i-a ținut piept lui Wawrinka, campionul în exercițiu, disputând două tiebreak-uri.

Horia Tecău și-a completat CV-ul cu o a doua semifinală la Melbourne, de această dată alături de Juls Rojer. Capăt de drum: perechea italiană Fognini / Bolelli. Interesant a fost și faptul că în sferturi s-au înfruntat doi români – Tecău și Mergea.

2014: prima performanță a Simonei Halep

Șase românce au luat startul pe tabloul de simplu. Alexandra Cadanțu a înregistrat ultima prezență pe tabloul principal de la Australian Open – penultima apariție la un Grand Slam – încheiată cu 0-6, 2-6 în fața Flaviei Pennetta. Monica Niculescu a impresionat cu o victorie în fața puternicei ‘Bum-Bum’ Lisicki. Remarcata ediției: Simona Halep, cea care, după finalul în forță de 2013, a obținut prima calificare a carierei într-un sfert de finală de turneu de Mare Șlem – după o victorie superbă, în optimi, la Jelena Jankovic 6-4, 2-6, 6-0. Finalul a fost însă abrupt: 3-6, 0-6 cu Cibulkova.

Ultima victorie a lui Victor Hănescu pe tabloul de simplu masculin la un Grand Slam: l-a învins pe germanul Peter Gojowczyk, jucător venit din calificări, înainte de a fi eliminat de canadianul Milos Raonic, favorit 11.

2013: Cîrstea și-a respectat statutul de favorită

Tot șase românce au reprezentat România și în 2013. Monica Niculescu, Edina Gallovits, Simona Halep și Alexandra Cadanțu au plecat fără victorie, Irina Begu s-a oprit în turul doi, învinsă de Agnieszka Radwanska, iar Sorana Cîrstea a făcut exact cât ar fi trebuit să facă conform poziției pe lista capilor de serie: a trecut lejer de primele două tururi, dar nu a reușit surpriza în meciul trei, în fața lui Na Li (aflată cu 21 de poziții mai sus pe lista favoritelor).

Ultima ediție la care România a avut doi reprezentanți pe tabloul principal de simplu masculin – pe Adrian Ungur și pe Victor Hănescu, care a câștigat primul set în fața favoritului 16, Kei Nishikori.

Australian Open 2013 iese în evidență și prin rezultatul de la dublu feminin: este ultima ediție la care un cuplu românesc a atins turul trei. Irina Begu și Monica Niculescu, favorite 13, s-au oprit în ‘optimi’, învinse de rusoaicele Makarova și Vesnina. Nicio jucătoare tricoloră nu a reușit, nici măcar în echipă mixtă, cu parteneră de altă naționalitate, să mai câștige două meciuri la dublu.

2012: anul favoritei Monica

Anul Jocurilor Olimpice de la Londra a fost singurul în care Monica Niculescu a apărut pe lista capilor de serie la Melbourne – pe poziția 31. Din șase românce, doar două au reușit să obțină victorii și au mers până în turul trei. Monica a trecut cu emoții de Cornet, în primul tur, apoi de Pauline Parmentier, fiind învinsă cu dublu 6-2 de Caroline Wozniacki, principala favorită. Sorana Cîrstea le-a rupt inimile australienilor, reușind surpriza în primul tur în fața favoritei 6, Sam Stosur, dar a cedat în turul trei, surprinzător, la Sara Errani, după ce câștigase primul set – 7-6(6), 0-6, 2-6.

Sfert de finală pentru românce, la dublu. Irina Begu și Monica Niculescu au beneficiat de abandonul favoritelor 5, Kirilenko și Petrova, în optimi, fiind învinse în sferturi de Zvonareva și Kuznetsova. La dublu masculin, Horia Tecău și-a trecut în cont prima semifinală la dublu masculin, alături de Robert Lindstedt, parcursul său fiind barat de frații Bryan, lideri mondiali la vremea aceea. Mai important, Tecău a câștigat titlul la dublu mixt, alături de americanca Bethanie Mattek-Sands.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la toată lumea”
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la…
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău…
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott în România
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott…
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Surpriză  în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…