RAFAroma. Nadal câștigă înfruntarea titanilor cu Novak Djokovic și este primul finalist al Mastersului de la Foro Italico, după un meci de aproape două ore în care ‘seva’ a fost împachetată la final de prim set. Corespondență de la Roma

RAFAroma. Nadal câștigă înfruntarea titanilor cu Novak Djokovic și este primul finalist al Mastersului de la Foro Italico, după un meci de aproape două ore în care 'seva' a fost împachetată la final de prim set. Corespondență de la Roma
  • Publicat:
  • Actualizat:

Prima confruntare pe 2018 între membrii Big Four s-a consumat, sâmbătă, în semifinalele turneului Masters 1000 de la Roma. Rafael Nadal s-a impus cu 7-6(4), 6-3 într-un meci în care crema a venit la mijloc, învelită între un început cu puncte scurte pentru standardele impuse deja de cei doi granzi, în precedentele 50 de dueluri directe, și un finiș lamentabil pentru Djokovic, care parcă a dorit să scape de minge și de calvar, cu ratări inexplicabile de pe ambele părți.

Nadal și Djokovic s-au luptat timp de o oră și 56 de minute sub soarele dogoritor al capitalei Romei, iar ibericul este cel care rămâne neînvins în partidele din careul de patru la Foro Italico și face încă un pas spre un al optulea titlu în Italia.

Doi pirați pe teren. Tema muzicală aleasă de organizatori pentru această ediție aniversară a întrecerii romane nu ar fi putut propune o metaforă mai potrivită pentru încleștarea 51 dintre Nadal și Djokovic. Vizual, Rafa a câștigat tribuna de partea sa, steagurile Spaniei fiind vizibile și bine distribuite în arenă. La nivel sonor, extrovertitul și mereu galantul Nole, aflat în postură clară de challenger la ora începerii partidei, a fost favoritul tribunei. pentru el, italienii au cântat cam cum au făcut-o pentru Fabio Fognini, vineri la ora prânzului.

Roma este circumspectă după primele mingi. Nadal, cvasi-imbatabil în acest moment pe roșu, clătinat doar la atitudinea Madridului de un super-în-formă Dominic Thiem, a început palid pe serviciu. Djokovic – cu două mingi de break. Dar serva spaniolului înșală vigilența adversă exact cât trebuie și două mingi consecutive de break dispar cât ai clipi. Urmează patru game-uri scurte. prea scurte, cu doar două puncte pierdute pe swerviciu – de fiecare dată de Rafa. Se face punct din serviciu, direct. Nu se joacă. Nu în stil Djokovic – Nadal. Se face 3-2 pentru Nadal.
 

Foto: Cezara Paraschiv
 
O noupă secvență.
 
Nadal a câștigat primele două puncte pe serviciul adversarului său. Nu sărbătorește. Doar se încruntă. Novak Djokovic bate mingea de 17 ori. Și vine un rever câștigător. Se face 30-30 în game-ul șase. Apoi vine un atac ratat de sârb spre reverul lui Rafa și vine prima minge de break pentru iberic. Novak bate de 11 ori mingea în teren pe serviciul doi înainte ca raliul să înceapă. Sârbul atacă, publicul crede ca punctul este încheiat, Rafa însă rezistă acolo, înapoia liniei de fund a terenului, unde dispare de multe ori din câmpul vizual al celor care stau în spatele baseline-ului, în primele rânduri. Da, Nadal rezistă, publicul oftează, dar ibericul pare deranjat de zgomot și ratează. Prima minge de break dispare, iar capul ibericului face doar un semn scurt de negare. Nu este o explozie de emoție.
 
Este din nou 40-40, Djokovic bate de 18 ori mingea – și, culmea, serva e out. dar sârbul trage de timp. Serviciul doi, replică scurtă pe forehand a sârbului și Nadal atacă decisiv la plasă, pentru avantaj. tac-tac-tac, de 15 ori din racheta lui Djokovic în pământ. reverul îi e lung, spre centru, dar Nadal nu strigă Vamos!. E o bucurie reținută, abia vibilă la un pumn  strâns. Iar la 4-2 pentru Nadal , tribuna ține mai clar cu Djokovic.
 
Djokovic și scurt răspuns. Nadal lungește pregătirea pentru serviciu. Iese într-o primă fază din dificultate cu reverul, dar sârbul vine cu o variație – scurtă. Nadal prinde. Contra-scurtă cross. Publicul crede că punctul e încheiat, dar Djokovic este iute de tot. Și dă passing decisiv. Primele două puncte sunt câștigate de Djokovic, iar iobericul joacă din nou cu mingea a doua. Rafa are nevoie de două smash-uri pentru a face 15-30. Djokovic îl ajută, cu un rever prea larg. Tribuna murmură, este 30-30. Vine o jumătate de as, la teu, al lui Rafa. Și Nadal trece de acest game, dar este deja avertizat.
 
La următoarea tură de serviciu nu mai scapă. Este împins la 15-40, este mult înapoia liniei de fund a terenului – iar Djokovic, lipit de tușă. Și sârbul îl prinde descoperit pe rever. Nadal nu dă decât o ramă în înaltul tribunei, care reechilibrează primul set.
 
În loc de 6-3, este 5-4 pentru iberic. Djokovic din nou amână reluarea, astfel încâît ibericul are timp să așeze bandajul de pe deget. Returul său prinde tușa și îl păcălește pe Djokovic, dar break-ul nu vine. Djokovic punctează la impresia artistică cu smash de rever spectaculos, îl atacă pe Nadal pe forehand – tactica care, în perioada de maximă dominație a sârbului, a răsturnat balanța și a înclinat în favoarea sportivului din țara vecină palmaresul direct (26-24 la ora startului semifinalei de la Roma, 26-25 la finalul acesteia).
 
Și astfel, primul set ajunge la tiebreak.
 
Nadal servește primul în tiebreak. Djokovic testează din nou terenul cu o scurtă, ibericul ajunge, dar ratează intercepția la passing-ul răpuns al favoritului 11. Djokovic devine prea insistent cu scurta, iar Nadal își ia minibreak-ul înapoi, îngropând un forehand în teren, câștigător, din apropierea plasei. Forehandul lui Nadal iese la rampă și îl duce în avantaj, la 2-1. Cu încă un smash din apropierea plasei, Nadal are 3-1. Dar Djokovic revine, pedepsește mingea înaltă a lui Rafa și pasivitatea acestuia și schimbă la 3-3. Nadal însă nu predă inițiativa – ci dă cu forehandul decisiv în lung de linie, pentru 4-3. Dar nici acesta nu este mini-break-ul decisiv, pentru că sârbul atacă din nou contra forehandului spaniol. Nadal este nevoit să plece din nou capul în pământ. Nu a sărbărit niciun punct cu exuberanță. Un rever în lung de linie este punctul de cotitură al primului set. Iar banda fileului îi dă o mână de ajutor ibericului, reținându-i lșui Djokovic în propriul teren ghemotocul galben-verzui. Abia acum Nadal se bucură, dar tot discret, după o oră și 13 minute de luptă.
 
Nadal a știut să gestioneze momentul. După un schimb de servcii scurte, a luat break în game-ul al treilea din setul secund. Și nu a avut emoții până în game-ul al optulea, când războinul Djokovic a dat ultimul asalt. A ratat însă. și consecința a fost vizibilă în game-ul imediat următor, încheiat cu erori pe bandă de sârb. Nadal a pus punct meciului cu break, a ridicat brațele în aer și, abia după ce a strâns mâna arbitrului, a lăsat să se vadă cât de tensionat a fost, prin felul în care și-a azvârlit tricoul ud în geanta Nike.
 
Pentru iberic, ordinea în partidele pe zgura italiană împotriva lui Novak Djokovic a fost restabilită: după succesul din 2017 al lui Djokovic, partidele clasicele de la Roma – dintre Nadal și Djokovic au, din nou, RAFAromă.
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…