Rafa cel Mare. Nadal a câştigat titlul #16 în turneele de Mare Şlem în pas de defilare, după un prim set aprins. Cronica unei victorii altfel: intangibil pe serviciu, record perfect pe urcările la fileu şi meci închis cu serviciu-voleu în faţa uriaşului Anderson. "Sunt atât de fericit!"

11 sep 2017 10500 afişări Comentează şi tu Tenis
Rafa cel Mare. Nadal a câştigat titlul #16 în turneele de Mare Şlem în pas de defilare, după un prim set aprins. Cronica unei victorii altfel: intangibil pe serviciu, record perfect pe urcările la fileu şi meci închis cu serviciu-voleu în faţa uriaşului Anderson. "Sunt atât de fericit!" Poza-semnătură. Foto: USTA/Darren Carroll 28 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16723597/33/drept.jpg
  • Rafael Nadal a câştigat ediţia 2017 a US Open-ului, scor 6-3, 6-3, 6-4 în faţa favoritului 28 al turneului, Kevin Anderson (32 ATP, cel mai înalt finalist din istoria turneelor de Mare Şlem). Rafa câştigă pentru a treia oară la US Open şi intră în rândul celor mai de succes jucători la Flushing Meadows, cu 3 trofee, la egalitate cu Lendl, pe poziţia a 5-a. Liderul mondial nu a avut de înfruntat nici măcar o minge de break în finală!
  • În 2017, Nadal a scris istorie în sezonul de zgură cu "la Tripla Decima": a devenit primul tennismen din istorie care câştigă de 10 ori acelaşi turneu - la Monte Carlo, apoi a repetat isprava cu un al zecelea titlu la Barcelona şi a desăvârşit opera cu al zecelea titlu la Roland Garros.

Nadal serveşte, urmăreşte mingea la fileu şi închide punctul cu voleu câştigător de rever. Ridică mâinile în aer, într-un "V" amplu, ce seamănă şi cu un "U", de la "Unic" şi care îl lasă cu capul mult aplecat pe spate. Rafa sărbătoreşte atlfel, o victorie altfel. Este campion la US Open 2017.

Este al 16-lea titlu de Mare Şlem al carierei. Este al doilea titlu de acest calibru din patru posibile pe 2017 - un sezon în care este din nou numărul unu în tenisul mondial şi în care îşi împarte iarăşi cele mai strălucitoare momente cu eternul rival - Roger Federer. Este titlul care pune punct unei serii de opt înfrângeri în finalele jucate pe ciment - un şir lung început la Doha, în primele săptămâni ale sezonului 2014. Este succesul care îl duce pe omul 'stigmatizat' de unii, la începuturile carierei, şi catalogat drept 'zgurist şi atât', în topul celor mai titraţi jucători ai US Open-ului, în Era Open. Dar în 2017, la capătul partidei de titlu cu cel mai înalt finalist din istoria turneelor de Mare Şlem, Nadal nu se mai prăvăleşte pe suprafaţa de joc. Rămâne cu spatele drept, îl încordează şi ridică ochii spre cerul înstelat.

Este un altfel de victorie şi o altfel de exteriorizare. Este o finală în care Rafa Nadal a arătat cât de mult şi-a schimbat jocul, rămânând totuşi acelaşi.

Şi-a dominat psihic adversarul aflat pentru prima dată la trei seturi distanţă de un trofeu de Mare Şlem şi i-a hărţuit serviciul uriaş necontenit în primul set. 45 de minute, Anderson a rezistat, în timp ce Nadal nu a găsit punch-ul la momentul decisiv. După 47 de minute - povestea se schimbase. Anderson trimisese a patra dublă greşeală, iar Rafa se mutase în colţul celălalt al terenului. Atingând aproape marginea terenului, tăia aerul cu privire glacială încercând să îşi intimideze adversarul. Aştepta mingea pe arcurile sale invizibile din picioare şi apoi trimitea ghemotocul galben în terenul advers - câteva secunde mai târziu, sud-africanul rata un forehand. Şi finala era jucată. Era al doilea game consecutiv câştigat de liderul mondial, iar seria avea să se dubleze cât ai pocni din degete. primul set se încheiase, pe repede-înainte, de la 2-3 la 6-3.

Aşa a început defilarea unui Nadal impresionant.

Deşi serveorul prin excelenţă este Anderson, Nadal a fost omul intangibil pe lansare: patru puncte pierdute în primul set, trei în al doilea, în drum spre un 2-0 la seturi. Dublu 6-3. Nadal a jucat altfel la acest US Open: contând mult pe venirile în faţă, ibericul a atacat de 16 ori la plasă şi nu a greşit niciodată. Aşa a şi încheiat meciul.

Dar s-a şi apărat.


Efort extrem. Foto: USTA/Darren Carroll

Şi da, Nadal a avut emoţii înainte de linia de finiş: pentru prima dată în finală a ajuns la egalitate pe serviciul lui, însă chiar şi aşa, Anderson a încheiat partida fără să fi avut vreo minge de break. Rafa a avut, practic, de trei ori mai multe lovituri câştigătoare decât erori neforţate (30-11). De partea cealaltă, sud-africanul a greşit de 40 de ori, iar calculele hârtiei s-au respectat întocmai.


Spotlight. Foto: USTA/Mike Lawrence

"Două săptămâni cu adevărat speciale! Însă, înainte de a vorbi despre mine, vreau să îl felicit pe Kevin. A fost un exemplu incredibil pentru mulţi copii şi pentru multă lume din circuit. Ştiu că ai avut multe accidentări şi ai revenit, mai puternic ca niciodată. Felicitări - nemaipomenită treabă! Bravo şi echipei şi familiei tale - ştiu că ai un grup excelent.

Pentru mine, este incredibil ce se întmplă în acest an, după câţiva ani grei, cu probleme şi accidentări, cu perioade de joc aşa-şi-aşa. A fost un an plin de emoţii, deoarece cred că am jucat tenis de nivel foarte înalt încă de la primul turneu  important al anului, în Australia. Să închei sezonul de Grand Slam-uri cu un titlu aici, la New York, este extrem de special pentru mine. Este unul dintre acele locuri care, într-adevăr, îmi dă un nivel extrem de ridicat de energie, pentru că publicul de aici este extraordinar. Sunt atât de fericit! Mulţumesc tuturor.

Lui Toni - nu pot să îi mulţumesc suficient. De la trei ani, a fost lângă mine. Fără Toni, nu aş fi jucat tenis. A fost incredibil să am pe cineva ca el, care să mă împingă aşa cum a făcut-o. A fost puternic şi a avut o motivaţie extraordinară să se antreneze cu mine, de a fi mereu cu mine. Tot ce pot să spun este - mulţumesc mult, este una dintre cele mai importante persoane din viaţa mea",
Rafael Nadal, campion la US Open 2017

Cuvinetele finalistului:

"Felicitări, Rafa. Ştiu că suntem de aceeaşi vârstă - dar simt că te-am urmărit jucând toată viaţa mea! Ai fost un idol al meu. A fost greu să joc împotriva ta în această seară. Eşti unul dintre marii ambasadori ai acestui sport. Au fost două săptămâni incredibile pentru mine, a fost dificil. Să revin după accidentare şi să joc prima mea finală de turneu de Mare Şlem este ceva aparte. Mulţumesc echipei mele pentru sprijin, tuturor celor care m-aţi susţinut, fanilor din Africa de Sud, familiei - soţiei, fratelui meu şi părinţilor mei. Tata a construit un teren în spatele casei - dacă nu eraţi voi, nu aş fi fost aici. Nu este rezultatul pe care mi l-am dorit, dar voi continua să lupt - aşa cum m-aţi învăţat - şi mă voi întoarce",
Kevin Anderson

FILMUL PAS CU PAS AL FINALEI MASCULINE

01:50 Nadal cel Mare este campionul ediţiei 2017 a US Open-ului, 6-3, 6-3, 6-4: doar un set-maraton a rezistat cel mai înalt finalist din istoria turneelor de Mare Şlem. Rafa câştigă pentru a treia oară la US Open şi intră în Top 5 cei mai de succes jucători la Flushing Meadows, cu 3 trofee, la egalitate cu Lendl, pe poziţia a 5-a.

Nadal a avut un dram de emoţie în game-ul de titlu: a servit şi, pentru prima dată, a fost împins la egalitate pe serviciul său. Dar, după 2 ore şi 27 de minute, liderul mondial pune punct meciului cu o a 16-a urcare la fileu decisivă, din 16 tentative şi lovitura câştigătoare cu numărul 30 - un voleu de rever pentru istorie.


01:45 Nadal serveşte pentru victorie. Pentru titlul de Mare Şlem cu numărul 16. La  6-3, 6-3, 5-4. Anderson şi-a făcut serviciul, amânând deznodământul. Linişte pe cea mai mare arenă de tenis a lumii.


01.40 Nadal ajunge la un game de victorie cu un game alb. Ibericul va pune punct unei serii de opt finale pierdute consecutiv pe hard.


01:38 Anderson câştigă un al treilea game relaxat pe serviciu în setul trei, însă serviciul ibericului rămâne teritoriu interzis. Rafa urmează la serviciu cu mingi noi.


01:35 Nadal poate fi şi crud pe teren: înăbuşe speranţele lui Kevin Anderson, după un prim punct ratat pe serviciu cu serviciu mustind de spin, apoi ucigând un retur bâlbâit scurt de sud-african cu voleu ferm. Urmează al doilea voleu câştigător consecutiv şi un 4-2 logic, după o nouă eroare a jucătorului din Johannesburg.


01:28 Schimb de teren încheiat cu 1-1. Nadal a scăzut cu câteva procente nivelul de joc, dar chiar şi aşa îşi câştigă serviciului. Încredere pentru Anderson vine de pe serviciu: primul lui game alb.


01:15 Break confirmat. Fără emoţii. Nadal pare uriaş, în faţa unui Anderson în criză de idei şi nevoie disperată de execuţii mai bune. Uriaşa arenă Arthur Ashe a amuţit. 2-0.


01:11 Setul trei începe cu break pentru Nadal. Ibericul a luat patru puncte consecutive - trimitţând mingi joase spre picioarele obosite ale lui Kevin Anderson. Statistica reţine patru erori neforţate pe forehand, însă uzura şi presiunea lui Nadal sunt sursa reală. 1-0


01:02 Nadal ia avantaj de două seturi, 6-3, 6-3. Rafa rămâne intangibil pe lansare, are record perfect pe urcările la fileu şi se apropie cu paşi apăsaţi de titlul #16 în Grand Slam-uri. 94% puncte câştigate în spatele primului serviciu, 15 lovituri câştigătoare doar în setul doi - liderul mondial este pe val.


00:55 La un game de 2-0 la seturi. Nadal rămâne intangibil pe lansare. Mai câştigă un game pe serviciu, la 15 şi conduce 5-2, după 31 de minute în manşă.


00:50  Nadal accelerează şi are BREAK! Câştigă primele două puncte pe lansarea lui Anderson, cu un smash câştigător de forehand, apoi cu o nouă lovitură decisivă de pe aceeaşi parte. Reverul lui Anderson se opreşte în plasă şi îi aduce lui Nadal două mingi consecutive de break.  Pe a doua minge, Nadal pune forhandul la lucru: returnează bine serviciul doi, ajunge la următoarea lovitură în apropierea liniei de fund iar la a treia minge este la fileu. Are reflexe bune la fileu şi, deşi voleul nu este decisiv şi are nevoie de trei timpi pentru a se impune, termină punctul cu smash câştigător. 4-2.


00:45 Nadal rămâne autoritar pe serviciu. A pus pe tabelă al treilea game alb al meciului. 6-3, 3-2. Dincolo de eficienţa pe lansare, impresionează la capitolul atacuri la fileu: 8 din 8 reuşite.


00:42 Şi se face 2-2. ATP-ul ne oferă o statistică interesantă: în turneele de Mare Şlem, Nadal are 23 de meciuri câştigate consecutiv după adjudecarea primului set.


00:33 Se temperează startul de set doi: game alb pentru Nadal, urmat de un prim game pe lansare pentru Anderson fără egalitate! 1-1.


00:23 SET NADAL, 6-3, în 58 de minute. Regula se păstrează: game-ul lui Anderson ajunge la egalitate, după un passing de rever din alergare trimis perfect de Nadal. Vine eroarea neforţată pe forehand, un serviciu doi care îi permite lui Rafa să returneze, iar setul se încheie cu un nou break şi un stop voleu spectaculos al liderului mondial.

Statistica, sugestivă: plus pentru Nadal în raportul winners / unforced errors (8-5), 23 de greşeli neforţate pentru Anderson (cu 18 winners).

3,1 metri aleargă în plus Nadal, în medie, la fiecare punct.


00:20 Rafael Nadal confirmă autoritar break-ul, cu un nou game la 15 şi se distanţează în premieră la două lungimi pe tabelă, 5-3. Nu a pierdut mai mult de două puncte pe serviciu în acest prim set - asta deşi a jucat de 12 ori cu mingea a doua (şi de 20 de ori cu prima)


00:15 BREAK NADAL - ibericul trece în faţă, 4-3! Început bizar de game: Anderson se repede la fileu, ratează voleul, apoi punctul următor este rejucat, întrucât sud-africanul pierde mingea din buzunar. 46 de minute trecute din meci şi avem al treilea game consecutiv pe serviciul lui Anderson care ajunge la egalitate, după o nouă eroare pe forehand. Kevin a ajuns la 20 de erori neforţate şi este a cincea minge de break pentru iberic, după a patra dublă greşeală a lui Kevin. Şi break-ul vine în sfârşit, pe eroare de forehand din partea jucătorului născut la Johannesburg.


00:05 Nadal egalează la 3. Anderson a făcut un punct curajos, a condus 30-15, dar lidferul mondial a revenit cu puncte consecutive. tiger Woods este, din nou, în tribună la meciul lui Nadal, la fel ca la semifinala cu Del Potro.


23:55 Un nou game complicat pentru Kevin: la 30-15, sud-africanul ia o decizie neinspirată de a juca serviciu-voleu după o minge trimisă la teu. Nadal răspunde cu passing pe forehand. Dreapta lui Anderson ratează ţinta, Nadal are minge de break - dar este o nouă şansă ratată de liderul mondial. Pe mingea a doua, numărul 32 ATP decide să sacrifice viteza, pentru mai mult kick, iar Rafa ratează complet returul de forehand. Egalitate. O dublă greşeală aduce o nouă minge de break, anulată instant de Kevin cu as - fapt confirmat însă doar după reluarea video. Spaniolul pur şi simplu nu găseşte ritmul la retur, iar Rafa primeşte o nesperată şansă în game, în momentul în care reverul său accelerat ratează milimetric tuşa, cu Nadal net învins. O nouă succesiune as-eroare neforţată din partea lui Anderson îl face pe antrenorul său să clatine din cap. Emmoţiile se văd. Din nou - as şi apoi eroare uriaşă la voleu pentru sud-african. Nadal aproape că se lipeşte de tabela de afişaj Rolex pentru a primi serviciul lui Anderson, dar fără succes. Favoritul 28 supravieţuieşte din nou: 3-2, după 35 de minute!


23:52 Nadal alungă rapid dezamăgirea: pune în sfârşit primul serviciu în teren, de trei ori consecutiv şi câştigă de fiecare dată. A pus scurtă, iar cros-ul răspuns al lui Anderson nu a prins terenul. La 40-0, ibericul încheie cu un punct pe serviciul doi, avansând în teren şi trimiţând forehandul în lung de linie, câştigător.


23:45  GAME URIAŞ: Anderson apără cu mari eforturi serviciul. Nadal ajunge în faţă pe serviciul lui Anderson, după o dublă greşeală a jucătorului de 2,03 m - 30-15. Tot pe serviciul doi, ibericul ratează un forehand şi desprinderea la 40-15. O nouă oportunitate de a-şi oferi minge de break este irosită după un schimb în care şi-a creat avantaj cu un slice, apoi a purtat inspirat mingea cu reverul, dar pe care l-a încheiat cu un rever în lung de linie prea ambiţios. Traiectoria unui lob de rever trimis în extremis de Nadal este apreciată greşit de Kevin Anderson: mingea prinde terenul şi rezultă minge de break, dar nu este break din prima. Cei doi jucători alternează conducerea în schimb, Nadal răspunde bine după o tuşă plină prinsă de Anderson, însă forehandul care se voia decisiv al spaniolului se opreşte în final. Game-ul depăşeşte opt minute de joc: egalitate la borna 8:14. Vine un serviciu apăsat, apoi - din nou - dublă greşeală. A cincea egalitate. Anderson face spectacol - rezistând atât reverului, cât şi forehandului lui Nadal pe duelul spre dreapta sa, ba mai mult, câştigă cel mai lung schimb al începutului de meci cu forehand winner. După a şaptea egalitate şi două mingi de break anulate, Anderson pune punct turei de serviciu, învingător. 2-1


23:35 Liderul mondial trece cu bine examenul primului game pe lansare, deşi a jucat exclusiv pe serviciul doi. Chiar şi pe serviciul doi, Anderson nu are răspuns cu returul. 1-1.


23:25 Kevin Anderson deschide finala cu serviciul. Nadal pune primul retur în teren şi, de pe linia de fund a terenului, forţează câştigarea primului punct al meciului, pe o eroare pe forehandul sud-africanului, ajuns în burta fileului. Anderson trece în avantaj cu trei servicii nereturnabile, dar liderul mondial forţează egalarea rezistând bine cu un retur pe backhand. Însă este game câştigător pentru Kevin, care ia prima conducere pe tabelă: 1-0, cu as.


23:20 Jucătorii îşi încheie încălzirea pe Arthur Ashe Stadium. Nadal a optat pentru echipamentul pregătit de Nike pentru sesiunea de seară. Negru, mai sobru decât rozul neon cu care a apărut la primul meci de la New York. Tot tonuri închise purta şi la precedentele victorii la US Open.


23:10 Mats Wilander: "Anderson nu trebuie să îi permită lui Nadal să urce nivelul finalei. Presiunea este pe Rafa, pentru că ştie şi el că este un meci pe care nu trebuie să îl piardă. Nu trebuie să fie un meci de o calitate incredibilă. Trebuie să fie o luptă!"


23:05 Pe Central, are loc momentul oficial, o mini-ceremonie înainte de finală. "Cheia finalei este serviciul lui Kevin Anderson. Poate avea procentaj mai bun decât până acum în turneu. A jucat 30% din loviturile de pe baseline din interiorul terenului. Nu trebuie să devină mai defensiv. 71% este procentajul lui de reuşită pe atacurile la fileu. Dar trebuie să aibă grijă, la passingurile lui Nadal", spune The Coach, Patrick Mouratoglou.


23:00 Am avut o finală între prietene la feminin, acum avem o finală între doi jucători de aceeaşi vârstă, care se cunosc de la 12 ani.


22:50 INFO: Doar şapte jucători au reuşit, începând cu anul 2000, să câştige titlul la prima prezenţă într-o finală de turneu de Mare Şlem având de partea cealaltă a fileului un jucător care mai disputase finale de Mare Şlem şi/sau avea titlu deja în palmares. Iar în ultimii zece ani - doar doi! Lista completă:

  • Marat Safin (US Open 2000 - într-o finală cu Sampras)
  • Lleyton Hewitt (US Open 2001 - într-o finală cu acelaşi Sampras)
  • Thomas Johansson (Australian Open 2002 - într-o finală cu Marat Safin)
  • Roger Federer (Wimbledon 2003 - într-o finală cu Mark Philippoussis)
  • Andy Roddick (US Open 2003 - într-o finală cu Ferrero)
  • Juan Martin del Potro (US Open 2009 - într-o finală cu Federer)
  • Stan Wawrinka (Australian Open 2014 - într-o finală cu Nadal) -  

22:43 Ce spun finaliştii. Kevin Anderson:

"Ştiam că există o portiţă deschisă, o oportunitate, cu absenţele şi eliminările premature. Dar nu m-am gândit prea mult la asta. Suntem atât de obişnuiţi cu faptul că cei din top sunt atât de constanţi. Este greu să îi învingi, pentru că au adunat atâta experienţă pe tur, la acest nivel. Dar chiar şi atunci când ei nu sunt în preajmă, tot sunt foarte multe provocări. Am înfruntat unii dintre cei mai buni jucători de tenis ai lumii. Simt că lucrurile s-au legat pentru mine în ultimul timp. Cred că totul a pornit de pe zgură, unde am reuşit să adun mai multe meciuri în picioare. Simt că, pur şi simplu, am adunat mai mulţi paşi în direcţia corectă.

Nadal este unul dintre cei mai mari competitori din sportul mondial. Punct. Este un luptător excepţional. Controlează terenul foarte bine - am constatat asta pe propria piele, în cele câteva meciuri directe. Trebuie să preiau eu controlul, altfel, dacă el dictează, este foarte, foarte greu",
Kevin Anderson

 


22:30 Ce spun finaliştii. Liderul mondial, Rafael Nadal:

"Am jucat aşa şi aşa la începutul turneului, dar acum merg din bine în mai bine. Mă bucur pentru el, pentru că ne ştim de la 12 ani. este fantastic să îl văd în finală, la unul dintre cele mai importante turnee ale anului. Pentru mine, mai important decât să câştig un titlu de Mare Şlem este să fiu fericit. Sunt fericit dacă sunt sănătos şi dacă sunt competitiv în majoritatea săptămânilor. Sezonul acesta, asta s-a întâmplat. Indiferent de rezultatul de aici, a fost un sezon foarte bun pentru mine.

Rămâne de jucat un singur meci, împotriva unui adversar foarte dificil. Trebuie să fiu pregătit. Este un jucător uriaş, cu un serviciu pe măsură, incredibil. Şi joacă atât de bine pe o astfel de suprafaţă. Cred că este cel mai important meci pentru mine în acest final de an. Voi încerca să joc cel mai bun tenis al meu",
Rafael Nadal


22:15 Moneyball în tenis. Kevin Anderson mizează mult pe analiza datelor preluate de sistemul Hawk Eye.

"Simt că este extrem de interesant să aduni date. Echipa mea face asta. Ei îmi aduc o serie întreagă de informaţii punctuale, pe care eu le-aş putea găsi utile. Dacă joc cu John Isner - ştiu că în punctele de la scorul ăsta el dă spre exterior în proporţia asta. Sigur, te poţi trezi şi cu un serviciu la teu, dar, este foarte util",
Kevin Anderson


22:00 Anderson este antrenat de Neville Godwin - fost jucător de tenis de 1,73 m, din Africa de Sud, a cărui cea mai bună clasare a fost locul 90 ATP. Cei doi lucrează :împreună din 2014.

"Trebuie să fie relaxat. Şi-a întrecut orice aşteptare pe care ar fi putut să o aibă. Trebuie să se elibereze şi să îşi dea drumul, să joace",
Neville Godwin, pentru New York Times


21:45 Duelul lojelor. Pentru că am adus în discuţie prezenţa lui Toni Nadal în lojă, să privim, pe rând, către cele două 'bănci tehnice' ale finaliştilor. Rafael Nadal îl are pe "Tio Toni", dar şi pe Carlos Moya - la fel ca la Australian Open şi Roland Garros. "Charlie", primul număr 1 ATP dat de Mallorca, a lipsit de la Wimbledon. Ce spune Toni?

"Pe mine mă interesează în mod special oportunităţile de a învăţa. Ce mă diferenţiază pe mine de ceilalţi antrenori de tenis? Faptul că atunci când mă îndrept spre vestiar, poate că mă duc să îl felicit pe Rafa, ca acum - dar ideea din capul meu este cum putem face ca el să fie şi mai bun. Îi spun - uită-te la Federer. Vino mai des la fileu. Trebuie să fii mai agresiv de la început. Este o chestiune de principiu. Progresul este cel care diferenţiază oamenii de animale pe Pământ. Leul?! Comportamentul lui este acelaşi de 5.000 de ani. Oamenii, în schimb - se perfecţionează. Majoritatea dintre noi, cel puţin. De asta suntem unde suntem. Asta i-am inoculat eu lui Rafael. Să fac parte din viaţa lui - a fost incredibil. Mai mult sunt recunoscător, decât mândru",
Toni Nadal


21:30 Nostalgie, pleacă! Pleacă!

"Sincer, nu mă gândesc că este ultimul (n.r. - ultimul meci de Mare Şlem în care sunt antrenorul lui Rafa). Trăiesc în prezent şi acum sunt foarte, foarte fericit pentru că Rafael este într-o nouă finală. Nu mă gândesc la faptul că anul viitor nu voi mai fi aici. Mă voi gândi la asta anul viitor, când voi fi în Mallorca. Nostalgia este pentru atunci, nu pentru acum", 
Toni Nadal, pentru new York Times

"Nu este nimic special. Toni a luat decizia, mergem mai departe. Pentru Academie, va fi un mare ajutor faptul că el va fi acolo. Pentru mine, este doar un alt meci. Nu este ultimul meu meci cu el. Toni nu se mută într-un alt colţ de lume. va locui tot la 100 de metri de casa mea. Este unchiul meu,mai presus de orice. Nu se schimbă nimic. Nu pot să spun decât exact ceea ce am spus întotdeauna - mulţumesc pentru tot!",
Rafael Nadal


21:15 Salutare! Dăm start "numărătorii inverse" pentru ediţia 2017 a US Open-ului. De la Europe, legendara trupă rock, pentru Flushing Meadows, Rafael Nadal, Kevin Anderson, Toni Nadal şi toţi fanii tenisului. Finala începe într-o oră şi 45 de minute.


Ultimii doi: Rafael Nadal şi Kevin Anderson. Ultimul meci pe 2017 jucat pe Arthur Ashe Stadium, arenă care a aniversat, la această ediţie a US Open-ului, 20 de ani de existenţă. Ultimul meci de Mare Şlem în care "Tio Toni" Nadal va lua loc în loja nepotului Rafael din postura de antrenor cu acte în regulă. Ultima noapte albă pentru fanii europeni pentru a simţi fiecare picătură de extaz produs de sezonul american de hard.


Ediţie aniversară

Rafael Nadal este favorit - o simte cam toată lumea. Dar meciul este unul greu. Pentru că este o finală de Mare Şlem încărcată de emoţii. Pentru că Anderson este exact tipul de adversar care îi dă şi i-a dat tot timpul fiori reci spaniolului, cu serviciu fabulos trimis ca un tir de mitralieră de sud-african de la înălţimea celor 2,03 m, care astfel taie orice ritm al adversarului şi transformă de cele mai multe ori meciurile într-o bătălie parcă mereu purtată pe serviciul celălalt. Anderson este însă mult mai mult de atât - aşa cum constată şi Mats Wilander, şi Brad Gilbert - un jucător din ce în ce mai complet, cu retur şi dreaptă în forţă.

De partea cealaltă, Nadal este, de la meciul cu Dolgopolov, în formă sclipitoare. Cu Del Potro, liderul mondial a arătat o superbă capacitate şi disponibilitate de adaptare, schimbând câştigător tactica după un prim set pierdut în faţa argentinianului aflat într-o perioadă de graţie. Ibericul a defilat de acolo, croindu-şi drum cu 45 de lovituri câştigătoare. Fără a fi întâlnit vreun jucător de Top 20 la această ediţie de US Open, Nadal a strâns 201 lovituri câştigătoare în şase partide.


Emoţii în stare pură. Foto: - USTA/Darren Carroll / usopen.org

Kevin Anderson atrage atenţia, prima dată, prin serviciul său: a dat 114 aşi la New York, în acest an, iar frecvenţa primului serviciu a înregistrat o creştere lentă, de la meci la meci (de la 62% în primul meci - la 69% în semifinale). În medie, Anderson a câştigat 83% din punctele începute cu primul serviciu.


Serviciu sub reflectoare. Foto: - USTA/ usopen.org

Una dintre îmbunătăţirile din jocul lui Nadal, pe 2017 - a venit la serviciu. Serviciul doi a fost mai puternic, iar prima minge i-a câştigat mai multe puncte directe. La această ediţie, Nadal a început cu procentaj de 60% la frecvenţa primului, în acele trei partide în care, de altfel, jocul lui a suferit în general. Începând cu faza optimilor însă, liderul mondial a ajuns la borna 70% - oferindu-şi un plus de confort şi susţinând progresul general din calitatea evoluţiei sale.


Un altfel de serviciu: în 2010, aceasta a fost arma secretă a lui Nadal. Foto: USTA/Darren Carroll / usopen.org

52-10 este recordul de victorii / înfrângeri pentru Nadal, la US Open

4-0 este bilanţul meciurilor directe Nadal - Anderson, ibericul câştigând 9 din 10 seturi jucate (s-au întâlnit o dată la Australian Open 2015, iar Rafa s-a impus 7-5, 6-1, 6-4)

Miza finalei şi bornele pe care le pot atinge Rafael Nadal şi Kevin Anderson,

3.700.000 de dolari este suma pe care o va avea scrisă pe cec campionul ediţiei 2017 de la US Open. Finalistul va primi un pic mai puţin de jumătate din această sumă - 1.825.000 de dolari.


Trofeele campionilor de la US Open, la simplu masculin şi feminin, la ceremonia de tragere la sorţi a tablourilor de concurs

2000 de puncte ATP primeşte campionul. Rafael Nadal şi-a asigurat deja prima poziţie în clasamenetul mondial pentru final de turneu. Cu punctele aferente finalei, este sigur că va avea un avans de 1.160 de puncte în faţa lui Roger Federer, noul număr doi mondial, de luni. Titlul de campion i-ar creşte avantajul la 1960 de puncte, ceea ce ar reprezenta un mare impuls pentru tranşarea luptei în vederea terminării anului pe prima poziţie ATP. De partea cealaltă, Kevin Anderson are asigurat un salt de 17 poziţii în clasamentul ATP şi revenirea în Top 15. În acest moment, Kevin Anderson ocupă locul 15 în clasamentul ATP în timp real, iar un succes l-ar propulsa pe poziţia a 10-a.


Rivali şi prieteni

52 de ani au trecut de la ultima prezenţă a unui sud-african în finala de la US Open (Cliff Drysdale, 1965)

36 de ani au trecut de la ultimul triumf al unui sud-african într-un turneu de Mare Şlem (Johan Kriek, Australian Open 1981)

34 ani şi 306 zile - este recordul deţinut de spaniolul Andrés Gimeno - cea mai înaintă vârstă la care un jucător de tenis a câştigat primul titlu de Mare Şlem. Gimeno a câştigat Roland Garros-ul în 1972. Kevin Anderson, la 31 ani 3 luni şi 23 de zile, ar fi cel mai vârstnic campion care se impune în premieră la US Open şi al treilea într-un clasament pe toate cele patru turnee de Mare Şlem, în Era Open

23 - Este finala de Mare Şlem cu numărul 23 pentru Rafael Nadal, aflat în căutarea titlului cu numărul 16, care l-ar apropia la trei lungimi de recordul deţinut de Roger Federer (19 titluri de Mare Şlem)

5 - În acest moment, clubul jucătorilor de tenis cu cel puţin trei titluri la US Open în Era Open este format din cinci oameni: Jimmy Connors, Roger Federer, Pete Sampras (câte 5 titluri), John McEnroe (4 titluri) şi Ivan Lendl (3 titluri).

4 - Rafael Nadal încearcă să câştige pentru a patra oară în carieră mai mult de un titlu de Mare Şlem într-un sezon. Ibericul a dat start în 2005 unei serii incredibile de zece ani consecutivi în care a luat de fiecare dată cel puţin unul dintre cele patru trofee de Mare Şlem puse în joc, apoi elanul său a fost temperat de seceta totală din 2015 şi 2016 (nicio finală jucată la acest nivel), iar acum Rafa joacă a treia finală de Mare Şlem pe 2017 şi vizează al doilea trofeu, după cel câştigat la Roland Garros. Nadal are trei titluri de Mare Şlem în 2010 (Roland Garros, Wimbledon şi US Open) şi câte două în 2008 şi 2013 (Roland Garros şi Wimbledon)

2,03 metri - Kevin Anderson este cel mai înalt finalist din istoria turneelor de Mare Şlem

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.