Povestea jucătoarei care a bătut-o pe Simona. „Kiki” Mladenovic s-a maturizat forțat, la 12 ani, iar la 14 ani a decis că nu va avea niciodată un idol în tenis. Tatăl e campion olimpic!

Povestea jucătoarei care a bătut-o pe Simona.
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Kiki” Mladenovic (locul 43 WTA, la simplu și 7 WTA, la dublu) a învins-o pe SimonaHalep (3 WTA), scor 2-6, 6-0, 7-6, în sferturile de finală ale turneului Premier de la Birmingham.

Jucătoare cu alură de fotomodel și zâmbet cald, considerată una dintre cele mai frumoase tenismene din circuit, franțuzoaica este spectaculoasă în joc, tenisul său fiind condimentat cu multe scurte și ruperi de ritm – o tușă impregnată stilului său la dublu și vizibilă și în meciurile de simplu. Dacă mulți jucători și jucătoare de top au intensificat legăturile cu tenisul de dublu odată cu trecerea anilor, pentru că au dorit să lucreze în mod special jocul de fileu, Mladenovic a fost o tenismenă valoroasă de două probe încă de pe vremea junioratului. Dovada: în 2009 ea juca finalele de simplu și dublu la Wimbledon.

În egală măsură, Mladenovic este o jucătoare capricioasă, care poate avea prestații de excepție, adevărate bombardamente cu lovituri câștigătoare, iar atunci poate produce victime printre jucătoarele de top ale circuitului – așa cum s-a întâmplat în debutul acestui an, când deregla de una singură Italia Sarei Errani, acasă, pe zgură, în Fed Cup, aducând victoria echipei conduse îndrăzneț de Amelie Mauresmo. Mladenovic prinde însă și meciuri în care este complet deconectată, așa cum a fost acuzată, cu delicatețe, de L’Equipe – că a renunțat mult prea ușor la luptă în turul trei al Roland Garros-ului din acest an, în fața belgiencei Alison Van Uytvanck.

Cu tata în circuit, dar nu ca antrenor

Kristina este cazul tipic de copil care le calcă pe urme părinților. Tatăl său, Dragan Mladenovic, este handbalist retras din activitatea de performanță, jucător în naționala fostei Iugoslavii, campion olimpic în 1984, la Los Angeles. Iar mama sa, Dzenita, a jucat volei. „Părinții m-au încurajat să încerc de toate. Am jucat mini-handbal, volei, am făcut înot și jucam și tenis, de mică. Pe ei i-a inspirat Monica Seleș, cu meciurile ei pe care le urmăreau cu plăcere. Era o jucătoare din Iugoslavia, ca și ei, și la opt ani, m-au dus la clubul de tenis„, a povestit Mladenovic, într-un interviu pentru site-ul WTA.

Kristina s-a născut în Franța, la Saint-Pol-sur-Mer, acolo unde tatăl său plecase pentru a juca la formația Dunkerque. De aceea, în presa franceză, Mladenovic este și „nordica”, o referință nu la părul blond, ci la provincia din nord-ul Franței.


Mladenovic își ține fanii la curent cu viața din circuit pe Twitter Foto: Twitter Kristina Mladenovic ‏@KikiMladenovic

Dacă în tenisul mondial este la modă ca fetele să fie antrenate de tații lor, cel puțin la început de drum, de la Monica Seleș, la surorile Williams, Maria Șarapova și Caroline Wozniacki, tatăl Kristinei nu s-a apucat să învețe tenis pentru a-și ghida mai apoi copilul. Este însă mereu în preajma Kristinei și este om de bază al echipei, fiind preparatorul fizic al jucătoarei înalte de 1,84 m.

Prima operație, la 12 ani: „Și așa, m-am maturizat”

Dacă într-o săptămână este înscrisă doar pe tabloul de simplu al unui turneu, Mladenovic declara, în luna mai a acestui an, că se „simte ca în vacanță„, potrivit Tennis Magazine. „Kiki” este, la 22 de ani, o jucătoare extrem de călită a circuitului, iar cariera sa a cunoscut destule vacanțe nedorite, chinuite de dureri. „Prima operație am avut-o la 12 ani și am revenit mai puternică. Cu o întârziere de un an și jumătate, am ajuns să fiu și numărul unu mondial la junioare. Și așa, m-am maturizat. Experiența asta m-a făcut să rezist pe mai departe”, mărturisea „Kiki” într-un interviu pentru L’Equipe, la începutul lui 2011, după un an 2010 în care a trecut de la o accidentare la încheietură în timpul Australian Open-ului, la dureri de spate pe durata French Open-ului și apoi la probleme la genunchi.

  • 2010 a fost un an în care Mladenovic a jucat Australian Open-ul de senioare (final de ianuarie), apoi s-a oprit și a revenit în aprilie, jucând șase turnee – inclusiv Roland Garros, a luat o nouă pauză, apoi a încercat de două ori să revină, în finalul lunii septembrie și la început de noiembrie. A putut juca însă doar în decembrie.

> Kristina Mladenovic

Două reprize în circuit fără antrenor

Kristina Mladenovic a reușit la ediția 2015 a French Open-ului a doua victorie în fața unei jucătoare de Top 10 pe zgura de la Paris (în 2014, a bătut-o pe Na Li – 2 WTA). Eugenie Bouchard i-a fost victimă în primul tur, în minimum de seturi, 4-6, 4-6, iar victoria franțuzoaicei a venit în condițiile în care nu avea antrenor. „Am avut două perioade în carieră în care mi-am dat seama că mă pot descurca și fără antrenor. În 2013, am fost numărul 36 mondial, fără să am antrenor. Nu am aroganța și pretenția să spun că știu tot ce trebuie să fac, că aș putea fi aici de una singură. De asta îmi caut antrenor, persoane care să mi se potrivească și să mă ajute. Am avut și decepții pe planul ăsta, la nivel uman, pentru că am considerat că unii nu au investit suficient în mine. Din februarie, am făcut pauză. Mă cunosc foarte bine. Mă antrenez, îmi fac rapoarte după fiecare meci, >-ul.

Îmi merge mintea tot timpul. Funcționează. Iubesc să urmăresc înregistrările meciurilor adversarelor pe care urmează să le întâlnesc. Îmi place să urmăresc și celelalte meciuri care nu au nicio legătură cu partea mea de tablou. Cine știe în care dintre săptămânile următoare voi avea de jucat împotriva uneia dintre acele jucătoare? Merg foarte des la filmulețe, la înregistrări. Tenisul este un joc tactic în primul rând. Toate fetele joacă foarte bine, dar pentru a câștiga un meci trebuie – desigur, să joci bine, să îți folosești atuurile – dar trebuie să știi să îți deranjezi și adversara. Ă‚sta este țelul„, relata Mladenovic, într-un interviu pentru Canal Plus, la capătul turneului de la Roland Garros.

  • Atitudini diferite. Simona Halep a declarat în repetate rânduri: „Nu îmi place să îmi urmăresc viitoarele adversare. Este treaba antrenorului să îmi dea indicațiile tactice înainte de meci„.


Mladenovic a jucat trei meciuri la Roland Garros, la simplu, în 2015. Are și o finală la dublu mixt jucată în 2013 Foto: Kristina Mladenovic ‏@KikiMladenovic

De aceea, chiar și în sezonul de iarbă, „antrenorul” chemat pe teren, în timpul meciurilor este fratele său, Luka, cel pe care Kristina îl descria, în 2012, drept un „jucător de fotbal promițător„.

> Kristina Mladenovic

Bornele carierei Kristinei Mladenovic

  • Campioană europeană U14, în 2007
  • Campioană la Roland Garros, în turneul junioarelor, în 2009, la capătul unei finale cu Daria Gavrilova
  • Prima sa victorie într-un turneu WTA a venit în 2010 și a fost memorabilă: revenire de la 2-5 în setul decisiv, pe zgură, în fața publicului francez, la Strasbourg, împotriva elvețiencei Stefanie Voegele. Mladenovic s-a impus 6-3 1-6 7-6(5).
  • A intrat în Top 100 în 2012, la 19 ani, iar cu două luni înainte de a împlini 20 de ani, a intrat în premieră în Top 50, urcând până pe locul 48.
  • Primul titlu de Mare Șlem: la dublu mixt, la Wimbledon, în 2013, alături de Daniel Nestor. Cei doi au recidivat în 2014, impunându-se la Australian Open
  • 1 titlu în proba de simplu are Kristina Mladenovic – la turneul WTA de 125.000 de dolari din Taipei și alte 11 trofee la dublu feminin
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră…
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât…
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz