Nimic nu mai e la fel: Rafa Nadal, învins în a doua săptămână consecutivă în semifinalele unui turneu pe zgură, într-un thriller de trei ore şi jumătate. Cuevas - Pella, ultimul act al anonimilor la Rio

21 feb 2016 3242 afişări Comentează şi tu Tenis
Nimic nu mai e la fel: Rafa Nadal, învins în a doua săptămână consecutivă în semifinalele unui turneu pe zgură, într-un thriller de trei ore şi jumătate. Cuevas - Pella, ultimul act al anonimilor la Rio

Rafael Nadal nu îşi regăseşte drumul spre victorie nici măcar pe mult îndrăgita sa zgură: sâmbătă, târziu în noapte, spaniolul s-a înclinat din nou în semifinale, la turneul de 500 de puncte de la Rio, după ce cu exact o săptămână în urmă părăsea turneul de la Buenos Aires, de 250 de puncte, în aceeaşi fază a competiţiei. Ceea ce părea prilejul perfect pentru a-şi trece în cont, din a treia încercare, finala cu numărul 100 a carierei, s-a dovedit a fi o nouă prestaţie palidă, ezitantă şi încheiată frustrant, cu eşec, 7-6(6), 6-7(3), 4-6, a "Regelui Zgurii" în faţa unui foarte inspirat uruguaian, Pablo Cuevas.

  • Pablo Cuevas (45 ATP) şi Guido Pella (71 ATP) îşi vor disputa duminică, de la ora 23:30 (ora României), finala turneului de 500 de puncte de la Rio. Ultimul act are o distribuţie extrem de surprinzătoare, pe un tablou care, conform listei capilor de serie, anticipa o finală iberică, între Rafael Nadal şi David Ferrer.
  • Pella va juca la Rio prima sa finală în circuitul ATP.

Meciul Nadal - Cuevas a oferit unele dintre cele mai clare dovezi pentru lipsa de încredere şi forma sportivă precară a ibericului. Rafa a controlat partida doar preţ de trei game-uri, cât timp Cuevas încă îşi fixa reperele pe teren. Intrat cu o partitură tactică extrem de clară, de a ataca la plasă cât mai des, care a ieşit la iveală încă de la punctul al doilea al meciului, atunci când numărul cinci mondial s-a aventurat la fileu, şi-a demonstrat reflexele ascuţite în partide de dublu, dar a încheiat prin a pierde punctul, Nadal a insistat pe tot parcursul partidei cu tentative de a rupe ritmul cu scurte. Ibericul s-a desprins, după 15 minute, la 3-0, smulgând exclamaţii admirative după un raliu jucat cu viteză crescândă, ca în perioada în care era intangibil pe suprafaţa roşie. Lovitura de dreapta a devenit însă rapid o problemă majoră pentru iberic şi a început să risipească mai multe puncte decât să producă lovirturi câştigătoare. Cuevas a răspuns cu propria serie de trei game-uri, iar setul a curs lent, spre o decizie la tiebreak.

Deşi s-a impus, Nadal nu a arătat convingător: şi-a pierdut de trei ori serviciul în tiebreak, iar pe a doua minge de set, pe propriul serviciu, a servit o dublă greşeală care aproape că l-a costat manşa. Cu un forehand inexistent în tiebreak şi în primele trei game-uri din setul doi, Nadal a supravieţuit graţie execuţiilor percutante pe rever. Costul a fost însă plătit în energie şi sudoare: primul set a durat 76 de minute şi a pregătit o luptă şi mai dură în actul secund.

Setul doi a spus, din perspectiva lui Nadal, povestea unei încăpăţânări păguboase de a urma tactica prestabilită: după irosirea a patru mingi de break, Nadal şi-a cedat propria lansare, pentru că a forţat o scurtă telefonată, care l-a pus în poziţie perfectă de passing pe Cuevas, desprins astfel la 3-1. Ibericul nu a abandonat strategia, iar alte două scurte, departe de execuţia perfectă, dar tratate necorespunzător de uruguayan, i-au adus lui Nadal re-break-ul şi speranţa unui final în două seturi. Cuevas a fost însă jucătorul cu reuşite mai clare, mai inspirat, chiar dacă pe alocuri a ratat incredibil. Nadal a rezistat până în tiebreak, acolo unde, din nou, o scurtă executată prea larg i-a zădărnicit eforturile şi i-a adus egalarea la seturi, după alte 84 de minute, jucătorului aflat în postura de outsider.

Intensitatea jocului a scăzut net în debutul decisivului, cei doi jucători oferindu-şi reciproc game-uri uşoare pe serviciu, prin erori la retur. Scenariul s-a menţinut cinci game-uri, înainte ca Nadal să simtă miros de sânge şi o oprtunitate: de la 40-0 pentru Cuevas, o dublă greşeală, plus un passing spectaculos, probabil cea mai bună lovitură de forehand a ibericului din întreg meciul, l-au propulsat la egalitate pe Rafa. "Killer instinct"-ul i-a lipsit din nou însă, ca în multe partide din 2015 şi 2016: Cuevas a scăpat cu game câştigat, în ciuda faptului că a servit două duble greşeli, finalizând cu servicii de top. Iar mai departe, întreaga construcţie a spaniolului s-a surpat: acesta a ales din nou, neinspirat, momentul atacului, iar Cuevas a obţinut al treilea său break, din şapte oportunităţi.

33 erori neforţate a adunat Nadal în semifinala cu Pablo Cuevas, dintre care 20 au venit de pe forehand

Pablo Cuevas a reuşit victoria carierei, după ce a fructificat a treia sa minge de meci, pe propriul serviciu.

Nadal rămâne fără finală de la turneul de la Hamburg, din 2015, şi a înregistrat a şaptea înfrângere pe suprafaţa roşie, în ultimele 12 luni.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.