LIVE BLOG Wimbledon | "Grande Moni", FINALĂ pentru România, după o calificare de poveste. Niculescu va lupta în premieră pentru un titlu de Mare Şlem: organizatorii au anunţat CÂND se joacă meciul. Federer - Cilic, finala băieţilor

14 iul 2017 19682 afişări Comentează şi tu Tenis
LIVE BLOG Wimbledon | "Grande Moni", FINALĂ pentru România, după o calificare de poveste. Niculescu va lupta în premieră pentru un titlu de Mare Şlem: organizatorii au anunţat CÂND se joacă meciul. Federer - Cilic, finala băieţilor 23 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16586604/1/doubles.jpg
  • Roger Federer (5 ATP) şi Marin Cilic (6 ATP) îşi vor disputa finala masculină a ediţiei 2017 a Wimbledonului. Croatul a trecut în patru seturi, scor 6-7(6), 6-4, 7-6(3), 7-5, de Sam Querrey (28 ATP), iar Roger Federer (5 ATP) şi-a continuat parcursul fără set pierdut în faţa lui Tomas Berdych (15 ATP). Elveţianul va juca a 11-a finală, pentru titlul cu numărul 8 la Londra.
  • Monica Niculescu şi Hao-Ching Chan (favorite 9 pe tabloul de dublu) au câştigat dramatic, cu 9-7 în decisiv, semifinala a doua din proba de dublu feminin în faţa perechii formate din Makoto Nimomiya (62 WTA la dublu) şi Renata Voracova (58 WTA la dublu) şi vor juca MAREA FINALĂ cu Elena Vesnina şi Ekaterina Makarova (favoritele 2 ale competiţiei).
  • Sportiva din Slatina devine astfel, la 29 de ani, doar a doua româncă ajunsă într-o finală de turneu de Mare Şlem la dublu feminin, după Virginia Ruzici (titlu la Roland Garros şi finală la Wimbledon în 1978, cu Mima Jausovic).
  • Urmărim împreună, în format LIVE BLOG, acţiunea zilei a 11-a de la Wimbledon.

Pentru a cincea oară în opt ani, România va fi reprezentată în finalele celui mai prestigios turneu al tenisului. Monica Niculescu ţine sus steagul tricolor la Londra, în 2017, cu o primă finală de turneu de Mare Şlem a carierei, preluând ştafeta de la Horia Tecău (finalist la dublu masculin în 2010, 2011 şi 2012, apoi campion în 2015 în aceeaşi probă).

Monica Niculescu va reveni pe teren, sâmbătă, alături de Hao-Ching Chan, pentru un duel extrem de dificil cu perechea cap de serie doi, a rusoaicelor Ekaterina Makarova şi Elena Vesnina. Niculescu şi Chan au câştigat un meci dramatic, 9-7 în decisiv, trecând atât peste numeroasele mingi de break ratate (14 din 18), cât şi peste accidentarea jucătoarei aflate pe poziţia 20 WTA, de la jumătatea decisivului.

Pe tabloul masculin, Roger Federer continuă cursa cu istoria, sau mai bine spus - cursa lui solitară de a rescrie istoria sportului alb. Duminică, la capătul meciului de titlu, cei doi jucători prezenţi la ceremonia de premiere vor avea împreună un total de 20 de titluri de Mare Şlem. Elveţianul va juca a 11-a finală de Wimbledon, pentru un al 19-lea trofeu de Mare Şlem, împotriva unui jucător cu serviciu uriaş, dar cu un singur succes în palmares până la acest moment.

POVESTEA ZILEI A 11-A A WIMBLEDONULUI, PAS CU PAS:

20:50 Ziua a 11-a a Wimbledonului aduce a 11-a finală pentru Roger Federer la All England Club. A şasea victorie fără set pierdut la această ediţie: 7-6(4), 7-6(4), 6-4 pentru Roger Federer în faţa lui Tomas Berdych. Expresul din Basel are o întâlnire cu istoria duiminică, pentru al optulea titlu la Londra şi un al 19-lea triumf în turneele de Mare Şlem.


20:45 Chimie, din prima! Monica Niculescu îşi trece în palmares cea mai bună performanţă a carierei într-un turneu de Mare Şlem, la doar al doilea concurs dispu alături de mai tânăra Chan. Niculescu şi Chan au jucat împreună la Eastbourne, fiind învinse în optimi


20:35 Cele patru finaliste au puţin timp la dispoziţie pentru a sărbători: finala de dublu feminin se joacă sâmbătă, pe Central, după finala de simplu, Garbine Muguruza - Venus Williams (începe la ora 16:00, ora României) şi finala de la dublu masculin.


20:30 Ca într-o veritabilă echipă, Monica şi "Angel" s-au completat de minune: românca a avut un plus în prima parte a meciului, dar în final, cu eforturi evidente în ciuda unor dureri stânjenitoare, Chan a reuşit trei game-uri fantastice pe serviciu după solicitarea time-out-ului medical şi a fost ea care a absorbit presiunea în final de meci.


20:25 Monica Niculescu şi Hao-Ching Chan savurează din plin calificarea în finală.


20:20 Roger Federer câştigă cu scor identic, 7-4 în tiebreak, şi setul doi al meciului cu Tomas Berdych. Elveţianul a luat toate punctele mari, este jucătorul care îşi asumă atacul şi care, la 2-0, pare de neoprit din drumul său spre a 11-a finală de Wimbledon a carierei.  Berdych nu a revenit niociodată în carieră de la 0-2 la seturi într-un turneu de Mare Şlem.


20:10 Pe urmele Virginiei. Monica Niculescu devine astfel doar a doua româncă ajunsă într-o finală de turneu de Mare Şlem la dublu feminin, după Virginia Ruzici (titlu la Roland Garros şi finală la Wimbledon în 1978, cu Mima Jausovic).


20:05 Monica Niculescu şi Hao-Ching Chan joacă FINALA probei de dublu feminin, la Wimbledon! Calificare de poveste: accidentată, "Angel" Chan a închis meciul la serviciu, după ce românca a cedat re-break la 7-6. Sportiva de 23 de ani din Taiwan nu a cedat nicio clipă conducerea în game-ul final, s-a impus la 30 şi a închis tabela cu scorul general de 7-6(4), 4-6, 9-7.


20:00 Încă un break pentru Niculescu şi Chan! De data asta, la 8-7, Chan urmează la serviciu.


19:55 Monica ratează închiderea meciului. Un lob, servicii ezitante din partea Monicăi - aşa se scrie istoria re-break-ului pentru Voracova şi Ninamiya. 7-7. Românca a pierdut game-ul la 15 şi emoţiile revin.


19:50 Niculescu serveşte pentru prima finală de Mare Şlem a carierei: micuţa Ninomiya îşi pierde în premieră serviciul în acest meci, jucând pe serviciul doi a 15-a minge de break pe care o are de înfruntat echipa ei. Chan, a primit îngrijiri medicale la jumătatea setului, dar returnează bine în momentul decisiv, iar Monica are lansarea la 7-6.


19:48 Chan face din nou un game mare şi egalează la 6. Apare şi zâmbetul pe faţa ei, după seria de grimase.


19:45 Chan primeşte şi acum îngrijiri, la schimbul de terenuri. Va servi pentru a prelungi partida, la 5-6.


19:40 Monica îşi face serviciul, pentru 5-5. Românca are mult sânge rece la egalitate şi găseşte spaţiul lăsat liber în lung de linie de partea cealaltă a fileului, iar Chan intervine bine la plasă pentru a închide game-ul.


19:36 Monica Nicuelscu urmează la serviciu, la 4-5. Chan se plânge de dureri la spate, dar şi în zona umărului. Urmează un test important pentru sportiva pregătită de Călin Ciorbagiu.


19:32 Chan face un game uriaş după ce a primit îngrijiri medicale la jumătatea setului: serveşte impecabil, atacă superb în cros şi găseşte inclusiv lovitura decisivă şi astfel, egalează la 4.


19:27 Imagini îngrijorătoare pe Terenul 1: Chan, partenera Monicăi Niculescu, primeşte îngrijiri medicale la jumătatea setului decisiv, înaintea game-ului de serviciu. Este 4-3 pentru adversare. Chan a primit un masaj zdravăn, a luat şi o pastilă în timpul acestui time-out medical.


19:22 Game alb pentru Monnica Niculescu, pentru 3-3. Federer câştigă primul set pe central, 7-3 în tiebreak, în faţa lui Berdych.


19:20 Ninomiya şi Vorakova pun pe tabelă primul game fără egalităţi şi mingi de break din decisiv. este 3-2 pentru echipa din afara listei capilor de serie, în timp ce pe Central se joacă tiebreak pentru desemnare învingătorului în primul set.


19:15 Patru game-uri jucate în 29 de minute în setul trei. 2-2 şi tensiunea este în creştere.


19:11 Voracova îşi câştigă game-ul inaugural de serviciu în decisiv, pentru 2-1. 14 mingi de break au avut Monica Niculescu şi "Angel" Chan în acest meci, însă doar de două ori au convertit.


19:08 Prim game pe serviciu cu emoţii pentru Monica Niculescu în decisiv. După ce şi-a pierdut lansarea în finalul setului doi, Monica simte presiunea şi la 0-1 în decisiv şi salvează o minge de break înainte de a duce scorul la 1-1.


19:03 Berdych revine. A treia minge de break pe serviciul elveţianului este cu noroc pentru ceh, care primeşte re-break-ul pe o dublă greşeală a lui Federer. Septuplul campion a trimis două duble greşeli în acelaşi game. 4-4


18:55 Roger Federer a luat avantaj pe Central în meciul cu Tomas Berdych. 4-3 cu break, cu 11 lovituri câştigătoare şi un singur prim serviciu ratat, din 13 puncte deschise cu serviciul.


18:47 Decisiv: Monica Niculescu îşi pierde serviciul de la 30-0 şi setul doi o dată cu el. Ninomiya este impresionantă la smash, iar Monica este în acest moment cea care ţine echipa ei în spate. Chan, uşor mai moale, este veriga slabă între cele patru jucătoare. Totuşi, calificarea se joacă în decisiv.


18:45 Monica Nicuelscu serveşte pentru a forţa prelungirile în setul doi, la 4-5, după un schimb de terenuri la care nu s-au schimbat nici măcar două cuvinte pe banca "noastră".


18:40 Pe Central, Tomas Berdych serveşte primul în setul inaugural împotriva lui Federer, scapă de o minge de break şi conduce 2-1.


18:35 Încă un schimb de terenuri încheiat 1-1, fără break-uri. Este 4-3 pentru Voracova şi Ninamiya în setul doi, într-un meci în care chinezoaica Chan parcă ratează puţin prea mult pentru nivelul ei, de Top 20 WTA la dublu. Totuşi, favoritele 9 îşi pun în dificultate adversarele, iar Monica se achită cu brio de sarcina de lider şi de jucătoare mai cerebrală, mai calmă.


18:30 Monica Niculescu serveşte la 2-3 în setul doi. Românca este atacată predominant cu serviciul pe dreapta, însă în game-ul anterior am văzut un retur fantastic de pe forehandul tăiat al sportivei din Slatina. A fost un nou game în care favoritele nouă au ratat minge de break.


18:20 Chan serveşte cu mingi noi, la 1-2 în setul doi. Favoritele 9, aflate la un set de calificarea în finală, au pus din nou presiune pe returul adversarelor, fără a ajunge însă la minge de break.


18:10 Bucurie imensă pentru Marin Cilic: la a 11-a participare la Wimbledon, croatul se califică în prima finală pe iarba de la All England Club a carierei. Este un nou record pentru SW19. Al şaselea jucător al lumii a trecut peste pierderea primului set împotriva lui Querrey şi s-a impus 6-7, 6-4, 7-6, 7-5 în aproape trei ore de joc în cap. Pe Central, urmează duelul septuplului câştigător de la All England Club, Roger Federer, cu Tomas Berdych.


18:07 SET MONICA NICULESCU ŞI HAO-CHING CHAN. Monica este decisivă la fileu şi câştigă manşa întâi alături de Chan, la tiebreak, 7-4. Românca a acoperit exemplar fileul, iar favoritele nouă câştigă un prim set uriaş, cu multe răsturnări de scor, în care adversarele au servit la 6-5 la game-uri.


18:00 Re-break. Voracova începe game-ul cu dublă greşeală, iar Monica şi Chan simt slăbiciunea; returnează ferm şi fac re-break la 5-6, forţând tiebreak-ul. Între timp, pe Central, Marin Cilic a recuperat de la 1-3 şi 2-4 în setul patru, având acum, la 6-5, tiebreak asigurat în manşa cu Sam Querrey, una care îi poate aduce victoria la general, 3-1.


17:57 Mingile ratate se răzbună: Outsiderele câştigă două mingi consecutive la 30-30, fac break pe serviciul lui Chan şi Voracova va servi pentru primul set, la 6-5.


17:55 Monica Niculescu face feţe-feţe după ce echipa ei ratează două mingi de set consecutive pe serva japonezei Ninomiya. Pe rând, Monica şi "Angel" Chan au ratat fiecare retururile de la 15-40 şi 30-40, iar tabela indică 5-5.


17:45 Echilibrul se păstrează. Monica Niculescu este obligată şi ea să salveze minge de break, după ce este surprinsă de japoneză pe înaintare spre fileu. Ninamiya ratează însă returul decisiv pe forehand, iar Niculescu şi Chan se aşează pe bancă la 5-4 avantaj, după 41 minute de jos.


17:35 O nouă şansă bună irosită de Niculescu şi Chan pe serviciul advers. Chan impresionează cu un retur decisiv, însă Monica pierde un tempo pe linia de fund a terenului. 3-3. Favoritele 9 păstrează avantajul de a fi servit primele, avansând la 4-3 pe tabelă.


17:30 Marin Cilic a câştigat cu emoţii setul trei, 7-3 în tiebreak. Break-ul luat în game-ul trei nu a fost suficient pentru o victorie lină în manşă, întrucât "Big Sam" a făcut imediat re-break. Croatul a depăşit 50 de lovituri câştigătoare în meci.


17:25 Niculescu şi Chan revin, îşi recuperează break-ul, cu un game adjudecat la 15. Este egalitate, 2-2, iar Monica urmează la serviciu. Jucătoarea din Slatina nu şi-a pierdut lansarea în sferturi şi nu o face nici acum. Favoritele 9 revin la condeucre pe tabelă, 3-2,


17:19 "Angel Chan" îşi pierde serviciul, pe fondul unui joc inspirat al Voracovei. 2-1 pentru perechea din afara listei capilor de serie.


17:15 Micuţa japoneză Ninomiya îşi face cu greu prima tură de serviciu: a salvat trei mingi de break, în timp ce Monica Niculescu şi Hao-Ching Chan mai au nevoie de un pic de determinare la finalizare. 1-1


17:00 Începe semifinala de dublu cu Niculescu şi Chan. Favoritele nouăîncep partida la serviciu.


16:50 Break-ul vine totuşi pentru Cilic. 2-1 înn setul 3, După o oră şi 38 de minute de joc, se pune întrebarea dacă Sam Querrey mai are resurse fizice, în primul rând, pentru a ataca poziţia de forţă a fostului câştigător de la US Open, în condiţiile în care cele trei meciuri consecutive cu decisiv încep să îi toarne plumb în picioare.


16:45 Sam Querrey a salvat trei mingi de break consecutive în primul game al setului trei cu Marin Cilic. Croatul însă nu se lasă afectat pe serviciu: îşi câştigă game-ul la zero şi egalează scorul, 1-1 la game-uri, exact ca şi la seturi.


16:40 Game, set, meci Ekaterina Makarova şi Elena Vesnina. perechea cap de serie numărul doi şi-a asigurat prezenţa în finala probei de dublu, cu o victorie 7-5, 6-2 pe Terenul 1, împotriva perechii Groenefeld / Peschke. Niculescu şi Chan vor începe duelul la ora 17:00, sperând că se le vor însoţi pe rusoaice în finală.


16:35 Cilic egalează la seturi şi reduce semifinala cu Sam Querrey la un "best of 3". Preg[tindu-şi cu minuţiozitate fiecare serviciu, croatul închide manşa a doua cu 6-4, cu un al doilea game alb consecutiv pe propria lansare. Cilic are de două ori mai mulţi aşi decât "Big Sam", 12-6.


16:25 Marin Cilic reuşeşte primul break al meciului cu Sam Querrey: un passing de rever, în lung de linie, pedepseşte venirea indecisă la fileu a americanului. Iar explozia de bucurie din partea croatului este pe măsură.


16:10 Pe Terenul 1, acolo unde aşteptăm să înceapă meciul perechii Niculescu / Chan, rusoaicele Vesnina şi Makarova au câştigat un prim set de 54 de minute în faţa perechii Groenefeld / Peschke. 7-5. iar în alte 10 minute, scorul setului doi ajunge rapid la 2-0.


16:00 Sam Querrey profită şi câştigă setul 1, în 48 de minute, 8-6 în tiebreak. Marin Cilic acuză şocul celor petrecute: a greşit de două ori consecutiv reverul, iar americanul ia avantaj pe tabelă, 1-0. Asta deşi statistica pare înclinată clar spre Cilic la orice capitol important: 7-2 raportul aşilor, 21-12 raportul loviturilor câştigătoare, 36-35 puncte câştigate. profilul de serviciu este sensibil egal.


15:55 Întrerupere în cel mai nepotrivit moment. Cilic este oprit înaintea celui de-al doilea serviciu, la 6-6 în tiebreak, din cauza unui spectator căruia i s-a făcut rău. Iată o grafică interesantă despre cât de mult şi-a schimbat croatul traiectoria de lansarea a mingii în cinci ani.


15:40 Aşa curge un meci rapid: zece game-uri jucate în 28 de minute. 5-5.


15:20 Marin Cilic începe semifinala cu Sam Querrey în mod autoritar. 2-1, cu un singur punct pierdut în două ture de serviciu.


15:00 Salutare! Jucătorii intră pe arenele principale, acolo unde jocul începe după prânz, conform etichetei înaltei societăţi britanice. Cei de la Wimbledon ne prezintă un bilanţ sugestiv: palmaresul direct al semifinaliştilor şi timpul petrecut pe teren în primele runde. Primii patru jucători din iererhia mondială lipsesc din această fază a competiţiei. Se joacă, dar există un favorit clar: Roger Federer.


Ziua cu numărul 11 a maratonului tenisului pe gazon aduce emoţii pentru România: Monica Niculescu are o oportunitate mare de a deveni doar a doua jucătoare din ţara noastră care să dispute o finală de turneu de Mare Şlem la dublu feminin. Virginia Ruzici a jucat de două ori cu trofeul pe masă: în anul său cel mai bun - 1978, când triumfa la Roland Garros la simplu, jucătoarea născută la Câmpia Turzii reuşea dubla la Paris, câştigând şi la dublu feminin, alături de iugoslava Mima Jausovic, iar mai apoi a jucat şi finală de Wimbledon la dublu feminin, tot alături de Jausovic.

Jucătoarea din Slatina este la un pas de prima finală de turneu de Mare Şlem a carierei şi este ultima reprezentantă a României la această ediţie a Wimbledonului. Pentru Monica Niculescu şi partenera sa, Hao-Ching "Angel" Chan se întrevede un culoar favorabil spre finală, în condiţiile în care nu au de înfruntat o pereche cap de serie şi nici nu vor da peste un cuplu format din jucătoare de simplu.

Pentru toate cele patru jucătoare care vor intra pe teren în semifinala a doua de pe Terenul 1 (ce va începe doar după încheierea meciului perechii cap de serie 12 - Groenefeld / Peschke cu favoritele doi -  Makarova / Vesnina), aceasta este deja performanţa carierei la un turneu de Mare Şlem. Per total, cele mai bune rezultate le are "Angel" Chan, care, deşi este cu şase ani mai mică decât Monica, şi-a completat cu acest parcurs, la doar 23 de ani, setul complet de sferturi de finală în cele patru turnee de Mare Şlem.

Semifinalele masculine: Cilic - Querrey, duelul uriaşilor şi al serviciilor

Primul finalist al ediţiei 2017 se va decide la capătul meciului Sam Querrey (favorit 24) - Marin Cilic.(favorit 7). Americanul a readus Statele Unite în careul de aşi la simplu masculin pentru prima dată după 1998. Va împlini 30 de ani pe 7 octombrie şi este deja cel mai vârstnic jucător care obţine prima calificare într-o semifinală de turneu de Mare Şlem. "Big Sam" este omul-maraton la această ediţie: a trecut în minimum de seturi doar în primul tur, de italianul Fabbiano. Au urmat patru seturi cu Basilashvili şi ajunge la duelul cu Cilic după trei meciuri consecutive de cinci seturi: a câştigat cu 7-5 decisivul cu Tsonga, cu 6-3 decisivul cu Kevin Anderson şi cu 6-1 decisivul cu liderul mondial, Andy Murray.

Cu 126 de aşi serviţi în cinci meciuri şi 276 de lovituri câştigătoare adunate, Sam Querrey este unu dintre jucătorii care a atras în cel mai plăcut mod posibil atenţia la această ediţie a Wimbledonului.

De partea cealaltă a fileului, Marin Cilic este şi el un jucător care aduce pe teren arme similare: deşi a jucat cinci seturi mai puţin decât Querrey, are doar zece lovituri câştigătoare în minus. 266 de winners  apar în statistica croatului la această ediţie a Wimbledonului, potrivit datelor publicate pe site-ul oficial. Campionul din 2014 de la US Open are 105 aşi serviţi la această ediţie, iar în sfertul cu Muller a jucat 102 puncte cu prima minge. Croatul domină palmaresul direct, însă la fel se întâmplă pentru Querrey şi în 2016 cu Djokovic, şi în acest an - cu Murray.

Federer - la două victorii distanţă de trofeul al optulea la All England Club

Opt victorii consecutive repurtate de Federer în faţa adverdarului din semifinale, cu un singur set cedat.Acest palmares apasă pe umerii unui Berdych care îşi regăseşte încet-încet ritmul. Jocul elveţianului, care intra în acest turneu cu un singur gând -  "nu vreau să stau la mâna vreunui adversar, vreau să deţin controlul şi să fiu eu cel care atacă", a impresionat pe întreg parcursul acestei ediţii. Este a patra prezenţă consecutivă pentru Federer în semifinalele celui mai vechi turneu de Mare Şlem din tenis, însă ultimul său triumf  aici s-a cosumat în 2012.

Federer nu a cedat set, a făcut o adevărată demonstraţie de forţă la retur cu Raonic, dar şi la serviciu, înregistrând un procentaj fabulos de puncte câştigate în spatele primei mingi - 90%. Iar în medie, Federer nu a greşit neforţat nici măcar de 10 ori pe meci!

Tomas Berdych a depăşit pasa proastă şi speră la o nouă finală, în turneul în care a jucat pentru trofeu, în 2010. Exact la acea ediţie, Berdych l-a învins pe Federer, 3-1, iar în 2012 mai repurta o victorie uriaşă în faţa elveţianului, tot la un turneu de Mare Şlem (US Open de această dată).

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.