US Open | Campioana este Sloane Stephens: victorie într-o oră. Keys a riscat mult și a greșit neforțat de 30 de ori. Lungul drum al învingătoarei: „La 11 ani am mers cu mama la o academie de tenis și ni s-a spus că voi fi norocoasă dacă ajung jucătoare de divizia a doua” | FOTO: așa arată prietenia adevărată

US Open | Campioana este Sloane Stephens: victorie într-o oră. Keys a riscat mult și a greșit neforțat de 30 de ori. Lungul drum al învingătoarei:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Sloane Stephens (24 ani, 83 WTA) este campioana ediției 2017 a US Open-ului: a învins-o într-o oră pe conaționala sa, Madison Keys (16 WTA, 22 ani), scor 6-3, 6-0.

Sloane Stephens confirmă, la 24 de ani, predicția lansată în urmă cu aproape cinci ani – că este urmașa de drept a surorilor Williams în tenisul mondial, câștigând un prim titlu de Mare Șlem, după o cumpănă mare a carierei și a vieții. Iar la final de zi, pe retină rămân mai ales imaginile superbe dinaintea ceremoniei de premiere, când campioana și-a croit drum până pe scaunul alăturat învinsei, pentru a purta un dialog natural, cu zâmbetul pe buze, încurajator. Lacrimile s-a aglomerat în ochii amândurora abia în momentul în care au primit microfonul în mână și au vorbit despre emoții ;i drumul greu parcurs de pe patul de spital către podiumul montat în mijlocul celei mai mari arene de tenis a lumii.

„Este incredibil. Am avut operație pe 31 ianuarie și dacă mi-ar fi spus cineva că voi câștiga US Open-ul, i-aș fi spus că este pur și simplu imposibil! Imposibil! A fost un drum al revenirii incredibil și nu aș schimba nimic din ceea ce mi s-a întâmplat! Madison este una dintre cele mai bune prietene ale mele. Este incredibil că am jucat împreună, aici. I-am spus că mi-aș fi dorit ca acest meci să poată fi remiză. Pentru că mi-aș fi dorit să putem câștiga amândouă. Cred că și ea ar fi făcut la fel, dacă era în locul meu. O voi susține mereu, indiferent de situație și ea mă va susține pe mine. Este fantastic să fiu aici, astăzi, împreună cu Maddy. Asta este prietenia adevărată.


Foto: USTA / usopen.org

Ar trebui să mă retrag, pur și simplu, pentru că nu voi putea niciodată să depășesc ceea ce am făcut aici. În ultimele săptămâni lucrurile s-au legat pentru mine. Victoria asta este a noastră – a tuturor celor din echipă, care m-au suportat și mi-au fost alături în toată această perioadă dificilă”,
Sloane Stephens, campioana US Open 2017

Rămânem și cu mesajul de încurajare dat de campioana Sloane Stephens, către toți părinții puștilor și puștoaicelor de câțiva anișori care primesc verdicte dure și prăpăstioase de la diferiți și diverși antrenori sau deținători de academii de tenis.

„Mama mea și cu mine am avut o călătorie fabuloasă. Cred că părinții nu primesc suficient credit. La 11 ani, am mers cu mama la o academie de tenis și directorul ne-a spus că voi fi norocoasă dacă ajung să fiu o jucătoare de divizia a doua și dacă voi obține o bursă. Așa că pentru orice părinte care își sprijină copilul – poate ajunge ca mine, într-o zi. Părinții nu renunță niciodată! Să nu renunțați niciodată dacă unul dintre copiii voștri își dorește să facă ceva”,
Sloane Stephens, cu lacrimi în ochi

Finala a fost sub nivelul de joc arătat de cele două sportive la New York. Dintre cele 99 puncte ale meciului, 48 au fost decise de Madison Keys – cu eroare neforțată (30) sau lovitură câștigătoare (18). De partea cealaltă, Sloane Stephens și-a controlat emoțiile, mâna, tactica și adversara: a dat de zece ori winner, și parcă pe fiecare moment mai bun al avdersarei sale a avut exact zvâcul necesar pentru a rămâne pe plus. Într-un set doi câștigat la zero, Sloane a avut și ea de salvat trei mingi de break, consecutiv, la 4-0, iar Madison a luptat fantastic pentru game-ul de onoare, pe serviciu, în ultimul game.

17 WTA este poziția pe care o va ocupa Sloane Stephens în clasamentul mondial, începând de luni. În urmă cu cinci săptămâni, abia rezista la limita Top 1000

Cuvintele învinsei, spuse cu lacrimi în ochi și voce tremurândă

„Sloane este una dintre persoanele mele favorite. A fost extrem de special să lupt împotriva ei. Evident, nu am jucat cel mai bun tenis al meu și am fost dezamăgită, dar Sloane, ca o bună prietenă, m-a susținut. Și, dacă așa a fost să fie – să pierd astăzi – mă bucur că am făcut-o în fața ei.

Am avut un an foarte interesant, cu operație la mijloc. Am avut o echipă fantastică în spate, care m-a adus înapoi, până aici. În urmă cu două luni dacă mi-ai fi spus că voi avea un trofeu de finalistă la US Open în mână, aș fi fost extrem de fericită

Tenisul american? Suntem aici, amândouă, cu trofee în mână. deci cred că asta spune destul de multe”,
Madison Keys, finalistă la US Open 2017

 

FILMUL FINALEI, PAS CU PAS

00:30 Imagini incredibile: iată cum așteaptă campioana și învinsa ei ceremonia de premiere: cu zâmbetul pe buze, scaun lângă scaun.


00:25 Statistica oficială a meciului, prezentată pe site-ul competiției: 30 de erori pentru Madison Keys


00:20 Finala feminină de de la US Open s-a încheiat în 60 de minute: Sloane Stephens se încoronează urmașă de drept a surorilor Williams, la 60 de ani de la victoria primei sportive afro-americane la New York.  Madison Keys a avut o tresărire de orgoliu pe serviciu, salvând două mingi de meci cu lovituri puternice și decisive, dar Sloane ia titlul cu set la zero! 6-3, 6-0  în 60 de minute, conform statisticii de pe site-ul oficial.


00:15 Primul game adevărat al setului doi: Stephens trece examenul. Salvează cu lovituri câștigătoare trei mingi de break consecutive, vine la fileu, face voleu decisiv pentru avantaj și încheie cu serviciu apăsat. 5-0


00:10 Scenariu similar și în următorul game pe lansarea lui Madison Keys: Sloane Stephens ia break după ce a avut 40-0, a ratat două oportunități, dar înfige cuțitul în rană la momentul oportun. 4-0 în setul doi


00:05 Stephens câștigă al nouălea game într-o finală fără istoric, care nu poate implica de nicio culoare publicul. Madison nu poate amenința cu adevărat nici după un prim punct în care fileul i-a îngropat decisiv mingea în terenul advers. 6-3, 3-0 pentru Sloane. 43 de minute scurse, iar în acest ritm, finala riscă să se termine în mai puțin de o oră. Măcar recordul lui Steffi Graf din 1988 este în siguranță (34 de minute, finala de la Roland Garros)


00:00 Break Stephens, 6-3, 2-0. Publicul începe să o aplaude a încurajare pe Madison Keys, care nu găsește nici pimul serviciu, apoi mai și ratează, iar când nu o face, vine Stephens cu un passing superb. Keys salvează două mingi de break – pe una dintre ele cu as, dar a treia este cu noroc pentru Sloane, care finalizează din nou cu un passing, în cross.


23:57 Sloane Stephens își păstrează calmul după câștigarea primului set și, deși a ajuns pe egalitate, își apără serviciul în debut de manșă a doua. Returul lui Madison – aproape catastrofal. 6-3, 1-0.


23:52 Set Sloane Stephens, 6-3. Este un prim set pierdut, clar, de Madison Keys. Mâna ei este nesigură, dar jucătoarea pregătită de Lindsay Davenport nu renunță la tactica ei.


23:45 Madison Keys face punctul spectaculos, cu urcare la fileu și voleu câștigător, dar Sloane apără serviciul și câștigă game-ul. Este la o lungime de victorie în manșa inaugurală. 5-3


23:41 O duzină de erori! Madison Keys are exact 12 erori neforțate în acest moment – iată explicația avantajului luat de Sloane Stephens. Cu o statistică curată – 2 winners, 0 unforced errors, Stephens este în față pe tabelă. Totuși, Keys câștigă al treilea său game pe serviciu și rămâne în cărți în acest set. Stephens servește la 4-3.


23:40 Primul break în meci a adus puțin spectacol: Keys face primele puncte pe serviciul lui Stephens, spectatorii aplaudă un schimb intens în care Sloane sprintează la maximum dar fără rezultate, însă tot Madison ezită. Sloane confirmă break-ul și pune diferență de două game-uri pe tabelă, 4-2


23:35 PRIMUL BREAK! Madison Keys are probleme: pierde primele două puncte pe serviciu, ia un punct înapoi, dominând schimbul pe diagonală de rever cu Sloane, dar emoțiile se văd în execuțiile următoare. Alte două erori legate îi aduc primul break jucătoarei aflate pe poziția 83 WTA.


23:30 Este dominația serviciului pe central. Sloane Stephens este total de neatins în primele două game-uri pe lansare, câștigând opt puncte din opt. Madison a lăsat câte un punct. 2-2.


23:22 Serviciul e Cheia: Madison Keys începe cu o greșeală, dar revine pe drumul cel bun cu trei servicii imparabile. As după as, winner după winner – este ritmul care îi place. 1-0


23:10 TIME!Vreau să mă bucur de moment!„, spune Sloane Stephens la intrarea pe arenă. „Sunt extrem de entuziastă. Abia aștept”, spune Madison Keys. Protagonistele au intrat pe teren, cu buchete colorate de flori în mână. Primul serviciu îi aparține mai tinerei Madison.


23:07 Sloane Stephens este doar a patra jucătoare din afara listei capilor de serie care va juca finala de la US Open, în era Open. Cu exact 60 de ani în urmă, New York-ul înregistra prima victorie a unei sportive de origine afro-americană. Rămâne de văzut dacă Sloane poate aduce un omagiu triumfător sau nu.


23:02 Mesajul legendarei Billie Jean King pentru mult mai tinerele sale conaționale: „Trăiți clipa și dați tot ce aveți. Abia aștept să văd meciul”


23:00 Salutare! Astăzi aflăm împreună cine preia trofeul US Open-ului de la Angie Kerber.


Cea mai puternică națiune în tenis este America. La capătul finalei feminine de la US Open 2017 care, în această seară, începând cu ora 23:00 (ora României, live pe Eurosport), le aduce față în față pe Sloane Stephens (24 ani, 83 WTA) și pe Madison Keys (22 ani), SUA va avea 202 titluri de Mare Șlem câștigate de la prima competiție de acest nivel – cât următoarele nouă țări din clasamentul celor mai multe trofee la un loc! În Era Open, va fi pentru a 86-a oară când o americancă va fi declarată campioană: de această dată, adunând trofeele următoarelor șapte națiuni, obții un avantaj minim, de un succes în plus.


Foto: USTA / Darren Carroll / usopen.org

Madison Keys și Sloane Stephens vor juca pentru trofeul pe care, în trecut, l-au câștigat Billie Jean King, Chris Evert, Tracy Austin, Martina Navratilova, Lindsay Davenport, Serena Williams și Venus Williams. Pentru a se alătura galeriei celor mai bune jucătoare de tenis din Statele Unite, ambele trebuie să treacă un test psihologic major: vor fi față în față cu un set complet nou de emoții.

  • 2002 este anului ultimului succes repurtat de Statele Unite în tenisul feminin de simplu printr-o altă jucătoare în afară de Serena Williams și Venus Williams. Jennifer Capriati se impunea atunci la Australian Open.

Nu putea merge, acum zboară: Sloane Stephens

Sloane Stephens nu putea merge la începutul acestui an. A stat 11 luni pe tușă din cauza unei operații la picior și a revenit pe teren abia la Wimbledon. Era numărul 957 WTA. Cu doar două meciuri de simplu în picioare, Sloane s-a năpustit apoi asupra adversarelor mai ceva ca uraganul Irma: a făcut semifinale consecutive la Rogers Cup și Cincinnati, iar acum este în ultimul act la US Open, cu 14 victorii în ultimele 16 meciuri de simplu. A pierdut set la New York într-un duel intens, de două ore și 41 de minute cu Dominica Cibulkova, cu Sevastova și cu Venus Williams. De fiecare dată a câștigat însă primul set. Cu excepția meciului din turul doi (cu Domi Cibulkova), a avut mereu mai multe erori neforțate decât lovituri câștigătoare, însă a arătat o forță mentală incredibilă. Luni, va urca cel puțin până pe poziția 22 WTA. Dacă se impune în această seară tomnatică la New York, va fi în Top 20. Argumentele ei: forță, forță, forță, dar și viteză impresionantă în deplasare, simț de anticipare și inspirație. Le-a avut pe toate până acum, la Flushing Meadows.


Foto: USTA / Darren Carroll / usopen.org

Madison Keys este rivala-prietenă a lui Sloane. Stephens știe însă să se transforme „în bestie” pe teren, fără scrupule și sentimente față de cea aflată de partea cealaltă: nici de admirație, nici de reverență, nici de prietenie.

 

După două operații la încheietură, serviciul este stelar: Madison Keys

Sportiva de 22 de ani născută la Rock Island a fost cu adevărat „rock” (n.r. – stâncă) în duelul din semifinale cu Vandeweghe – 25 de lovituri câștigătoare, doar nouă erori neforțate și 73% mingi câștigate în spatele primului serviciu. Pe serviciul doi – 76%! Madison nu a coborât niciodată în turneu sub 65% eficiența primului serviciu, iar în ultimele două meciuri, raportul său de lovituri câștigătoare / erori directe s-a ameliorat clar, fiind net pe plus.

Keys și-a trecut în CV două operații din decembrie până acum, la încheietură. Prima – în ultima lună din 2016, a doua – după French Open. Pe zgură a câștigat un singur meci, pe iarbă – două, dar pe hard este o altă poveste: are titlu la Stanford și 12 victorii la simplu din 13 meciuri jucate. Un singur meci al lui Madison a depășit două ore de joc la New York, iar serviciul ei a fost impresionant (la 1,78 m).

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup