Două thrillere cu final diametral opus pentru românce, la Doha. Colaps pentru Simona, în faţa rusoaicei Vesnina: 11 game-uri pierdute, din ultimele 12 jucate. VICTORIE DEMONICĂ pentru Niculescu, la Jelena Jankovic

23 feb 2016 35590 afişări Comentează şi tu Tenis
Două thrillere cu final diametral opus pentru românce, la Doha. Colaps pentru Simona, în faţa rusoaicei Vesnina: 11 game-uri pierdute, din ultimele 12 jucate. VICTORIE DEMONICĂ pentru Niculescu, la Jelena Jankovic 14 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/15084658/1/jj-moni.jpg

Trei ore nebune de tenis, pentru cele două românce aflate pe tabloul principal de concurs, de la Doha. Două meciuri nebune, dar cu deznodământ complet diferit pentru Niculescu şi Halep. Şi două faţete ale forţei mentale prezentate în cel mai sugestiv mod cu putinţă. Monica a fost demonică marţi, în faţa Jelenei Jankovic: a ratat exasperant, dar a trecut linia de finiş învingătoare, într-o partidă care, înainte ca a treia oră de joc să se fi încheiat, a produs 20 de break-uri, împărţite simetric, câte zece pentru fiecare jucătoare. Simona, în faţa Elenei Vesnina, a fost jucătoarea care, dintre cele patru implicate în  partidele trăite cu pulsul la cote alarmante pentru fanii români, a avut perioada cea mai clară de dominaţie, pe fondul unui joc ridicat al rivalei. Tiebreak-ul primului set a catapultat-o la trei lungimi distanţă în actul doi, dar mai apoi, a urmat un colaps total, care s-a transmis în fiecare muşchi al sportivei aflate pe poziţia a patra a lumii. Simona s-a prezentat temătoare la linia de fund a terenului, a cedat metru după metru pe teren, a scuturat plasa fileului din ce în ce mai des. Marţi, la Doha, Simona a arătat din nou, că a uitat cum este să fii "Fighter Girl". Iar în locul ei, Monica a fost "Fighter Girl".

  • Monica Niculescu (37 WTA) s-a calificat în faza optimilor de finală în turneul de categorie Premier 5, de la Doha, după ce a învins-o pe sârboaica Jelena Jankovic (20 WTA), favorită 14 în turneul din Qatar, scor 3-6, 6-4, 7-5
  • Simona Halep (4 WTA) a fost învinsă de Elena Vesnina (118 WTA), scor 7-6(1), 4-6, 1-6, în a doua mare surpriză a zilei la turneul de la Doha, după eliminarea principalei favorite, Angelique Kerber (5-7, 1-6 cu Saisai Zheng).

Simona Halep, declic amânat

Nici Doha nu a adus, în 2016, momentul declicului pentru Simona Halep. Constănţeanca a scăpat printre degete un succes în care, în primă instanţă, a lăsat impresia unui prag psihologic depăşit. Primele 73 de minute de joc, care au decis soarta manşei întâi, au trecut-o pe Simona prin situaţii contrastante, iar constănţeanca, în ciuda unui start temător, cu serviciu pierdut în game-ul al treilea, a găsit resurse, chiar dacă a dat un nou rateu, cu serviciu cedat, la 5-5. Cele două break-uri răspuns, obţinute în jocul imediat următor căderii de pe propria lansare, au demonstrat obişnuinţa de luptă a constănţencei. În plus, după ce Simona a defilat în tiebreak şi s-a impus cu 7-1, eleva pregătită, din nou doar de la distanţă, de Darren Cahill dădea semnale clare că din nou, poate digera şanse ratate de break, se poate monta şi după ce a cedat şi game-uri de retur de 22 puncte (jocul şase). Finalul primului set a fost un semnal pozitiv, de jucătoare de top care, deşi încă nu este la sută la sută, îşi regăseşte forţa şi inspiraţia.

Semnalul s-a pierdut însă abrupt, după trei jocuri în setul doi. Simona nu a mai avut reacţie după ce şi-a văzut o dată în plus dominaţia în joc pusă sub semnul întrebării, de Vesnina, o jucătoare care nu a fost dispusă să renunţe, într-o situaţie clară de dezavantaj. Erorile tehnice din jocul Simonei au adus lovituri câştigătoare de partea cealaltă a fileului, iar pofta de luptă a Simonei a lăsat o dată în plus senzaţia de stingere.

Simona va trebui astfel să aştepte sezonul nord-american de ciment, acolo unde îl va avea din nou alături de ea pe Darren Cahill pentru a-i şopti în ureche vorbe de încurajare în momentele de cumpănă. În singurul turneu al anului în care Halep nu a cedat din primul meci, la Syndey, Cahill a fost în tribune şi a intervenit inspirat pentru Simona, cu discursuri de pus în ramă, chiar dacă nici acolo, contănţeanca nu a obţinut trofeul. La Australian Open, regulamentul turneelor de Mare Şlem nu permite "on-court coaching"-ul, iar la FED Cup, Dubai şi Doha, Darren Cahill nu a călătorit alături de Simona.

  • Simona Halep a pierdut ambele partide jucate în  în faţa unor adversare din afara Top 100 în 2016. La Australian Open, Shuai Zhang (133 WTA) a învins-o cu 6-4, 6-3, iar la Doha, Vesnina a învins-, de pe poziţia 118 WTA.
  • Ultimul succes al rusoaicei Vesnina în faţa unei jucătoare de Top 10 se înregistrase în august 2013, la New Haven (6-2, 6-4 cu Angelique Kerber). De atunci, Vesnina a mai jucat, până la meciul cu Halep, patru partide împotriva tenismenelor de Top 10: câte una în 2013 şi 2014, două în 2015, toate pierdute în minimum de seturi.

Monica Niculescu, forţa care o duce dincolo de limite

Monica Niculescu s-a poziţionat marţi, la polul opus, faţă de Simona Halep. Învingătoare într-un meci cu nivel de joc îndoielnic, departe de ceea ce mulţi fani ar considera o întrecere agreabilă, Monica Niculescu şi-a dus adversara într-o zonă a frustrării extreme. Jankovic, fost lider mondial, colerică, dar destul de versată în încleştări pe muchie, a oferit momentul zilei atunci când antrenorul i-a cerut mai multă agresivitate: "de parcă ar fi atât de simplu".

Monica Niculescu a ratat multe puncte, multe scurte, nu a atacat cap-coadă cu frecvenţa cu care şi-ar fi dorit antrenorul ei, Călin Ciorbagiu, dar s-a agăţat cu îndârjire şi o anumită disperare de fiecare şansă. A avut break avantaj în fiecare set, a fost prima jucătoare care a pus pe tabelă un break, dar abia în actul doi a reuşit să ducă munca la final. În setul decisiv, atât Nicuelscu, cât şi Jankovic, au jucat mai dezinvolt la retur, JJ şi-a pierdut primele patru lansări, apoi la 0-3 a dat startul contraofensivei la retur şi a început propria serie de patru break-uri consecutive.

S-a ratat mult, de ambele părţi, voleuri, smash-uri, în plasă, în terenul de dublu sau chiar şi în afara acestuia. Deşi a servit de două ori pentru victorie, la 5-2 şi 5-4, şi a ratat, Monica Niculescu a continuat lupta, a smuls un nou break, iar a treia oară a pus puţin mai multă determinare, a jucat puţin mai riscant, iar loviturile sale de trecere au găsit terenul.

"Moni" va juca în optimi cu poloneza Agnieszka Radwanska, a treia favorită a turneului, cea care ar putea, la capătul turneului şi doar în cazul unui succes în finală, să o detroneze pe Angelique Kerber de pe poziţia a doua a clasamentului WTA.

Aşa am trăit împreună, marţi, în format LIVE BLOG, cele două partide ale tricolorelor, de pe tabloul de simplu, la Doha.

21:10  "Ăsta este caracterul meu. Lupt, nu cedez", a declarat, emoţionată, Elena Vesnina, la capătul unui meci în care şi-a dat drumul la joc, în a doua jumătate a setului doi, după un prim set în care, până la 6-6, a rezistat eroic. Şi nu a uitat să menţioneze - "Simona Halep este o super-jucătoare", care, acum, în momentul în care suferă la capitolul încredere, este mult mai drastic pedepsită de adversare mai slab cotate, dar care întrezăresc o recompensă uriaşă în realizarea unui meci de senzaţie şi într-o potenţială victorie. Forma Simonei rămâne însă un mare motiv de îngrijorare, la startul sezonului de turnee Premier Mandatory.


21:05 Înfrângere dureroasă pentru Simona Halep, care pierde 11 din ultimele 12 game-uri şi părăseşte părăseşte pentru a treia oară consecutiv în 2016 turneul la care ia startul încă de la primul meci disputat. Vesnina completează o revenire fabuloasă, alimentată de colapsul Simonei, 6-7(1), 6-4, 6-1.


21:00 Scorul capătă proporţii în setul decisiv: 5-1 pentru Vesnina, după o nouă minge a Simonei care eşuează înainte de jumătatea terenului.


20:54 Break Vesnina şi 3-1. Simona Halep ratează, ratează şi ratează din nou, iar Vesnina este pe val. Chiar dacă apar grimase pe faţa ei, chiar dacă mâna ei caută genunchiul, problema sa este mai curând 99% psihică, de încredere, fiind o reluare a unui scenariu deja întâlnit în ultimele luni.


20:46 Simona întrerupe seria de 6 game-uri consecutive a Elenei Vesnina. Este 1-1 în setul doi, însă rusoaica încă are un mic plus în schimbul de mingi.


20:44 Vesnina deschide manşa decisivă cu un nou game solid la serviciu, care o face pe Simona să clatine din cap. Virginia Ruzici este îngrijorată, dar din loja Simonei lipseşte omul care ar putea veni lângă ea, pe teren, pentru a-i da indicaţii tehnico-tactice. Halep a revenit la un bilanţ negativ în setul doi, cu cinci erori în plus faţă de lovituri direct câştigătoare (10 winners, 15 UEs)


20:40 Colaps total pentru Halep: Vesnina a primit cadou setul doi, (6-4), pe o dublă greşeală. Cele 44 de minute au avut două mari secvenţe - la început, dominaţia Simonei, apoi o cădere monumentală a jucătoarei de top. Simona şi-a pierdut de patru ori la rând serviciul, a încheiat cu serie de cinci jocuri pierdute şi, din nou, a arătat acea dificultate cronică de a se impune în punctele decisive.


20:28 Simona Halep pierde controlul manşei a doua: Vesnina câştigă al treilea break consecutiv, cu lovituri razante, pe tuşă şi anulează eforturile constănţencei. 4-4. Iar seria rusoaicei nu se opreşte. Elena preia conducerea, 5-4, cu al patrulea joc consecutiv.


20:15 Replică Vesnina: lăsată la două break-uri în urmă de Simona, rusoaica îşi aminteşte tactica indicată împotriva unei jucătoare de top şi reia atacul. Iar Halep se clatină pentru moment şi pierde controlul asupra serviciului. Două break-uri ale Elenei Vesnina sunt compensate cu un re-break inserat la mijloc de constănţeancă, Mai îngrijorător, Simona duce mâna puţin mai joc de genunchiul stâng, indicând o suferinţă fizică, după efort susţinut în raliu.


 20:05 Desprindere decisivă pentru Simona Halep. Sfârşitul primului set, smuls printre degetele rusoaicei, îi face viaţa uşoară Simonei şi în debut de manşă secundă: are 3-0 pe tabelă, dublu break, şi un avantaj mental uriaş, vizibil în gesturile de frustrare care nu mai contenesc de partea cealaltă a fileului.


20:00 VICTORIE FABULOASĂ PENTRU MONICA NICULESCU 3-6, 6-4, 7-5: "Moni" arată, o dată în plus, că este o specialistă a meciurilor dramatice. Luptătoarea din Slatina a şters cu buretele amintirea celor două rotaţii în care a servit, dar a ratat închiderea meciului şi punctează şi cu passing-ul, şi cu scurta şi mai ales la capitolul forţă mentală. Victoria îi revine, după două ore şi 48 de minute de joc.


19:55  SET SIMONA HALEP! Tiebreak perfect  jucat de Simona, care îşi găseşte ritmul şi se impune, 7-1. Vesnina a pierdut momentul favorabil şi acuză şocul, din plin. Tricolora are bilanţ pozitiv în set, 19 winners şi 13 erori neforţate.


19:50 Luptă Simona şi câştigă. Halep se descătuşează, atacă şi rupe garda Elenei Vesnina, care nu poate prelua loviturile grele ale constănţencei. 6-6. De partea cealaltă, Jankovic este cea care luptă şi câştigă: sârboaica îşi face şi cruce atunci când vede cum este iertată de Niculescu, din apropierea plasei, pentru că Monica reuşeşte un atac aproape perfect, dar se încurcă la finalizare. 5-5, de la 5-2.


19:40 Două veşti proaste. Break alb pentru Jankovic. Monica Niculescu ratează serviciul, iar serviciul sârboaicei  nu îi mai oferă aceleaşi breşe. Este 5-4 acum, iar Niculescu va servi, din nou, pentru victorie. Pe Terenul Central, lucrurile merg prost pentru Halep: Vesnina are break alb şi serviciul, la 6-5.


19:35 Monica Niculescu serveşte pentru meci, la 5-2. Defensiva Monicăi este principalul element care a înnebunit-o pe Jankovic, care este KO la serviciu, în decisiv. Al patrulea break pentru "Moni". Pe Central, Simona a anulat, cu lovitură câştigătoare, încă o minge de break a curajoasei Vesnina şi conduce, 5-4.


19:30 Re-break plătit scump de Jankovic: sârboaica aleargă pentru a reveni în setul trei, anulează trei mingi de 5-1 ale Monicăi şi desăvârşeşte totul cu un smash din apropierea plasei, câştigător, care îi aduce break-ul. Însă, glezna sa suferă un şoc important, iar JJ se îndoaie de durere. Nu abandonează, se târăşte pentru a continua, iar meciul continuă, cu presiune la serviciul său.


19:24 Game critic, câştigat de Vesnina: 22 de puncte disputate, şase mingi de break ratate de Simona Halep. Vesnina este solidă psihic şi egalează, 3-3.


19:20 La două jocuri de victorie! Monica Niculescu a reuşit să o scoată din răbdări de Jankovic, care tună înspre loja sa, după ce încheie cu break şi re-break un schimb de terenuri care o lasă la două lungimi de eliminare. Antrenorul i-a cerut să o atace pe Monica, iar sârboaica a părut siderată de această situaţie - "de parcă ar fi atât de uşor de făcut asta". Rezultatul este la fel de iritant: venită la plasă, JJ ratează grosolan un smash, iar jocul său se descompune. Fostul număr unu mondial şi-a cedat pentru a treia oară, din tot atâtea game-uri, serviciul. 4-1 pentru Niculescu, cu două break-uri albe.


19:12 "Moni-in-business". Niculescu este de neoprit în debut de set trei. Scurtă după scurtă, moralul lui Jankovic este demontat, iar jucătoarea din Slatina evadează la 3-0 pe tabelă, cu dublu break, cu 12 din 13 puncte adjudecate.


19:10 Simona schimbă încălţările şi revine pe teren cu altă mină: câştigă opt din următoarele zece puncte şi se instalează la conducere, 3-2. Răspuns de clasă pentru Simona, în faţa unei adversare care a înţeles că, dacă joacă pe atac şi variază, o poate depăşi pe Halep, într-o zi în care tricolora este în degringoladă.


19:02 Break Vesnina: aceeaşi poveste şi la Doha, pentru Simona. Şansele irosite se răzbună imediat, iar Vesnina are break şi 2-1. Pe Terenul 1, Monica Niculescu a luat start lansat în set, graţie serviciului, 1-0.


19:00 SET MONICA NICULESCU, 6-4! Monica câştigă al doilea game consecutiv pe serviciu, chiar dacă ratează prima minge de set. Atacul al doilea este superb, iar Jankovic nu are răspuns, decât noi bombăneli. Fanii români, rămaşi la meciul Monicăi spre deosebire de transmisia tv, care a comutat de îndată pe disputa Simonei, sunt încântaţi.


18:55 Elena, rezistă. Primul game pe serviciul rusoaicei este un adevărat test al nervilor, însă Simona Halep ratează returul decisiv în momentul cheie, lasă patru mingi de break să treacă pe lângă ea şi, după 11 minute, afişajul tabelei se schimbă, de la 1-0 la 1-1.


18:50 La un game de set decisiv! Monica Niculescu îşi câştigă cu un atac bine construit, la plasă, game-ul de serviciu, care o prinde pe picior greşit pe Jelena Jankovic şi stopează epidemia de break-uri. 5-3


18:40 Simona Halep începe duelul cu Elena Vesnina, la serviciu, în timp ce Monica Niculescu reuşeşte un nou break, după un game mamut, cu 18 puncte! A şasea minge de break a fost cu noroc pentru sportiva din Slatina, care conduce după game-ul al şaptelea al setului doi şi va încerca să rupă o serie de patru jocuri la rând încheiate cu break.


18:35 3-3, cu patru break-uri din şase game-uri jucate în setul doi. Sfaturile lui Călin Ciorbagiu nu o scapă pe Monica de un nou re-break. Caruselul erorilor o îngenunchează din nou pe Niculescu, cea care risipeşte prea multe oportunităţi.


18:31 Şi... ne pregătim pentru startul Simonei Halep. Terenul Central tocmai a trăit o mare surpriză: Angelique Kerber arată simptomele psihozei post-primul-titlu-de-Mare-Şlem şi forţează dincolo de limitele jocului său, împrăştiind mingi peste tot, în afara zonei de ţintă a terenului. Saisai Zheng profită de erorile neforţate ale nemţoaicei, se impune, cu 7-5, 6-1, duoă o oră şi 20 de minute de joc şi devine a patra chinezoaică care învinge o jucătoare de Top 5.


18:30 Niculescu revine la conducere, cu un nou break, 3-2 şi primeşte un set interesant de instrucţiuni. Iar Călin Ciorbagiu îi cere, la schimbul de terenuri, să fie cu mult mai agresivă: "o dată vii la fileu, o dată pui scurtă, o dată stai în raliu. Trebuie să vii de zece ori la fileu ca să câştigi de şapte ori. Dacă vii de două ori, câştigi o dată. Şi atacă pe dreapta. Doar pe dreapta. Pe rever, ea reacţionează, e lovitura ei de bază".


18:22 Jankovic egalează, la fel ca-n primul set, 2-2. Calitatea meciului îi frustrează pe fani, cu numeroasele erori venite din ambele tabere. Jankovic oferă genul de prestaţie din finala Indian Wells 2015, ratează şi ea mult, însă Niculescu o ajută să fie în faţă, pe tabelă.


18:12 10 puncte jucate de Monica pe serviciu, pentru a duce scorul la 2-0. Se înmulţesc passing-urile câştigătoare ale Monicăi, dar şi mingile îngropate în fileu. Raportul - cam unu la unu. O minge prea lungă a lui Jankovic îi aduce game-ul pe tabelă Monicăi.


18:05 La fel ca în primul set: Monica Niculescu începe cu break. Scenariul acestui game este însă mai dramatic decât cel din debutul meciului: Jankovic se încurcă în picioare, cade, se plânge de ameţeli, se lamentează, contestă total neinspirat deciziile de la linie, iar Niculescu profită. "Moni" preia conducerea, 1-0.


17:56 SET JANKOVIC, 6-3! Jucătoarea mai ofensivă se impune în primul set, în 43 de minute: Monica Niculescu a reuşit de prea puţine ori lovitura de trecere, greşelile s-au înmulţit pentru sportiva antrenată de Călin Ciorbagiu, iar Jankovic a câştigat punctele importante - toate mingile de break au fost valorificate de sârboaică.


17:55 Surpriză pe Terenul Central! O nouă "bombă" lansată de jucătoarele din China: Saisai Zheng, a 72-a jucătoare a lumii, a câştigat pe serviciul lui Angelique Kerber de trei ori şi, după ce a condus de două ori cu break dar a fost egalată de campioana de la Australian Open, s-a impus cu 7-5.


17:50 Al cincilea break din şapte jocuri disputate o duce pe Jankovic la 4-3. Niculescu are mai mult de zece procente în plus la frecvenţa primului serviciu faţă de JJ, dar sârboaica face ravagii pe prima minge a tricolorei, câştigând două din trei puncte - mai clar decât pe mingea a doua!


17:44 Niculescu egalează, 3-3. Jocul de-a şoarecele şi pisica merge mai departe. Cel mai lung joc al meciului, cu cele mai lungi schimburi de mingi, îi revine Monicăi Niculescu, care valorifică a doua oportunitate de break, din preajma fileului. Iată un atac câştigător rarisim pentru Monica.


17:35 Jankovic controlează partida şi câştigă al treilea game consecutiv, la retur. Ajutată într-o primă fază de fileu, care îi îngroapă o minge în terenul advers, Monica Niculescu loveşte greşit, cu rama, apoi trimite mult în exterior o scurtă, la minge de break. JJ are 3-2 pe tabelă şi va servi pentru a prelua conducerea cu două game-uri, pentru prima dată în partidă.


17:25 Re-break rapid, Jankovic. Monica Niculescu îşi pierde rapid avantajul pe tabelă - break la prima oportunitate pentru ambele jucătoare.


17:20 Break Monica Niculescu! Jucătoarea din România are un debut solid de meci: game alb pe serviciu, apoi break în faţa fostului număr unu mondial. Explicaţia: Jankovic a ratat primul serviciu, Niculescu şi-a făcut jocul clasic în defensivă, iar combinaţiile lob-slice-minge neutră au determinat atacuri repetate ale sârboaicei, care nu şi-a reglat însă tirul şi a ratat decisiv ţinta. 2-0 pentru tricoloră.


17:15 Pregătite de start. Un lucru este cert de la încălzire: este frig, bate vântul şi ambele jucătoare sunt înfofolite, pentru standardele unui meci de tenis, cu bluză cu mâneci lungi şi colanţi lungi adăugaţi echipamentului standard. Monica Niculescu începe partida la serviciu.


17:00 Victoria îi revine Robertei Vinci, 2-6, 6-4, 7-6(3), în faţa rusoaicei Kasatkina. Meciul a durat două ore şi 22 de minute. Cine ar paria că următorul duel va fi tot un maraton? Monica Niculescu, dar şi Jelena Jankovic, sunt cunoscute în circuit drept jucătoare care parcă ar juca trei zile şi trei nopţi un singur meci.


16:50 Dramatism pe Terenul 1, acolo unde îşi aşteaptă rândul la joc Monica Niculescu: Roberta Vinci a ratat o bună oportunitate de a avansa în faza optimilor de finală, după ce a servit la 5-4. Italianca a fost condusă de Kasatkina cu 5-3, a salvat trei mingi de meci, dar după o revenire impresionantă, cu două game-uri albe. nu a putut câştiga şi un al patrulea joc consecutiv, pe propria lansare. După ce Vinci a ratat şi ea patru mingi de meci, învingătoarea se va decide la tiebreak.


16:45 Premoniţie din partea organizatorilor? Asiaticii sunt campioni când vine vorba de a-i îmbrăca pe jucătorii şi jucătoarele de tenis care participă la turneele lor în veşminte tradiţionale. Iată ce culori au ales la şedinţa foto pentru ediţia Doha 2016: albastru, galben, roşu - iar ordinea te duce şi ea cu gândul la steagul României. O dedicaţie pentru Simona şi Monica?


16:30 Turneul de la Doha a scăpat de blestemul Dubai, acolo unde capii de serie au fost eliminaţi fără victorie de pe tablou. Organizatorii au răsuflat uşuraţi încă de luni, atunci când Vinci (favorită 9), Bacsinzky (favorită 11), Wozniacki (favorită 13), Jankovic (favorită 14) şi Errani (favorită 16) şi-au asigurat prezenţa în turul doi. Diferenţa de categorie dintre Dubai (Premier) şi Doha (Premier 5) a făcut însă ca la întrecerea de săptămâna trecută, tabloul să fi avut 8 capi de serie, iar cel de săptămâna asta - 16. Astfel, abia prin victoria Agnieszkăi Radwanska, de marţi, 6-4, 6-4 cu Bondarenko, putem spune cu adevărat că ruşinea de săptămâna trecută a fost evitată, pentru că una dintre primele opt jucătoare de pe tablou a reuşit să câştige meci.


16:15 Salutare! Un sfert de oră până la startul anunţat iniţial pentru partida Monicăi Niculescu: veştile de pe Terenul 1 ne indică însă o întârziere, având în vedere faptul că duelul italiano-rusesc dintre Roberta Vinci, nou-intrată în Top 10, şi Daria Kasatkina (47 WTA) este în plină desfăşurare, în setul decisiv. Pentru că timpul nu ne presează, iată cum percepe Roberta Vinci diferenţa de suprafaţă Dubai / Doha: "este atâta vânt aici. Şi terenul pare ciudat. Uneori este atât de rapid, alterori este atât de lent. Şi total diferit faţă de Dubai".


Monica Niculescu a început în forţă turneul de la Doha, cu o victorie în faţa unei adversare cu nume, dar cu jocul complet dereglat, pornind de la serviciul marcă-înregistrată în circuit. Sabine Lisicki (31 WTA), autoarea celei mai rapide serve în tenisul feminin din toate timpurile (210,8 km/h), i-a uşurat mult misiunea jucătoarei din Slatina, cu o prestaţie în care a fost de nerecunoscut, incapabilă să îşi câştige serviciul (doar două game-uri adjudecate pe serviciu). Scenariul s-ar putea repeta marţi pentru Monica Niculescu, într-un nou context favorabil.

Sportiva pregătită de Călin Ciorbagiu o reîntâlneşte, la exact trei ani distanţă de la ultimul meci direct, pe Jelena Jankovic. În februarie 2013, Monica Niculescu a învins-o pentru prima dată în carieră, la a şasea încercare, pe "JJ", scor 6-4, 6-1, în primul tur de la Doha. Chiar dacă jocul practicat de Jankovic şi Lisicki diferă clar, sârboaica trece, la fel ca şi nemţoaica, printr-o pasă proastă. Jankovic are de două ori mai multe înfrângeri în 2016, la simplu, decât victorii (6 meciuri pierdute, 3 câştigate - la startul turneului de la Doha), iar în turneul din Qatar a debutat cu un succes pentru care a muncit două ore şi 19 minute, 6-4, 6-7(5), 6-0, în faţa unei jucătoare venite din calificări, Jana Cepelova.

Monica a demonstrat în 2016 că este o bună speculantă şi poate tranşa în favoarea sa meciuri în care i se oferă şanse - aşa cum s-a întâmplat şi în FED Cup, cu Petra Kvitova, şi în primul meci de la Doha.

Simona Halep, faţă în faţă cu Vesnina

Constănţeanca are parte de un debut dezirabil la Doha, în care depinde doar de propria evoluţie. Vesnina, aflată pe locul 118 WTA, a jucat doar două partide din opt în faţa unor sportive de top 100 în acest an. Victoria Azarenka a măturat-o de pe teren, lăsându-i doar două game-uri, la Brisbane, într-un meci în care Elena a reuşit lovituri bune de atac, dar în care s-au văzut clar pentru Vesnina lipsa de încredere şi de partide la nivel de top. Succesul în faţa franţuzoaicei Garcia, 6-3, 7-5, în 92 de minute, al fostului număr 21 WTA, poate fi explicat în mare parte de o epuizare şi oboseală instalată în jocul lui Caroline, după super-prestaţii în FED Cup şi la Dubai.

Simona Halep are o ocazie bună de a-şi regla jocul, de a-şi rafina finalizările, iar toţii ochii vor fi aţintiţi asupra loviturilor ei, într-o confruntare care începe de la 1-0 pentru constănţeancă în partidele directe - un istoric fără relevanţă însă, în contextul în care Vesnina a abandonat la 0-4 în setul decisiv, în 2011, atunci când nivelul de joc al ambelor tenismene era foarte diferit.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.