Bye, bye Beijing! Simona Halep, abandon după 50 de minute în fața zguristei Arruabarrena: tendonul este grija numărul unu a tricolorei. Kvitova, făcută KO de Sara Errani

Bye, bye Beijing! Simona Halep, abandon după 50 de minute în fața zguristei Arruabarrena: tendonul este grija numărul unu a tricolorei. Kvitova, făcută KO de Sara Errani
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Simona Halep a încheiat cu abandon ultimul turneu de categorie Premier Mandatory al sezonului 2015, din postura de principală favorită.

Aventura asiatică a fost una de coșmar pentru Simona Halep: tricolora a încheiat fără titlu seria de trei turnee de la Guangzhou, Wuhan și Beijing, toate începute din postura de principală favorită și, pentru al doilea an consecutiv, ultima competiție de categorie Premier Mandatory a sezonului se sfârșește prematur pentru ea, cu abandon.

Tendonul lui Ahile a fost principalul motiv de îngrijorare al Simonei, la Beijing, iar durerea, dublată de o teamă vizibilă de a agrava lucrurile i-au bulversat prestația, distrugându-i Simonei orice chef de joc în fața ibericei Lara Arruabarrena. Șansele unui titlu de calibru, dar și de a puncta serios în clasament, au trecut pe lângă o Simona apatică, care a arătat destule semne că nu își dorește să se afle pe teren, ci departe de ochiul critic al fanilor, al analiștilor și al jurnaliștilor. Cifrele meciului rămân irelevante la capătul setului incomplet, de 50 de minute, cu time-out medical inclus. Unul dintre primele mesaje postate pe Twitter vine să arate susținerea fanilor pentru Simona, care cade din nou pradă capcanei rezultatelor bune, urmate de picaj în turneele următoare. De data aceasta, a fost o serie de trei turnee reușite, urmată de serie de trei ratate, modificând puțin scenariul cunoscut.

Experiența asiatică a produs pentru Simona daune la nivel fizic, dar și mental, iar recuperarea pentru Turneul Campioanelor trebuie să fie rapidă: granița de 30 zile rămase a fost depășită, iar nivelul jocului promite să fie unul fantastic la Singapore.

 

 


Așa am trăit începutul și totodată finalul aventurii Simonei Halep la Beijing. Două tricolore rămân în cursă – Monica Niculescu și Irina Begu.

 

13:45 Arruabarrena își trece în cont prima victorie în fața unei jucătoare de Top 10 a carierei, la capătul unui meci în care Simona a reușit să și impresioneze cu o lovituri precum cea de mai jos, dar mai numeroase au fost momentele în care a lăsat garda jos.


13:40 ABANDON: Simona decide, după 50 de minute, că nu poate duce partida până la capăt și îi strânge mâna adversarei, la 5-4 pentru Arruabarrena, fără break avantaj, în primul set. Principala favorită a arătat semne vizibile de disconfort, s-a mișcat cu teamă și doar foarte rar a reușit să depășească durerea, apăsând just și agresiv pe lovitură.


13:35 „Si-mo-na! Si-mo-na!” este mesajul care acompaniează, din tribună, game-ul salvat în extremis pe propiul serviciu de Simona: constănțeanca a renunțat practic la jocul de picioare care a făcut-o celebră în circuit, lovește mult de pe loc, fără ajustare la minge, însă reușește să o ademenească la fileu pe iberică, cu o minge inedită, la care Lara nu poate replica, apoi reverul în lung de linie produce un winner vital. 4-4.


13:30 Fizioterapeuta revine pe teren pentru Simona, nu mai este time-out medical, ci doar un mic consult și o masare a zonei dureroase. Simona servește cu mingi noi la 3-4, cu un tonus scăzut.


13:25 Al doilea break cedat de Simona, care alternează punct apatice cu punctele în care își arată supremația netă. Chiar dacă primul său serviciu este mai eficient, este egalitate la break-uri. Iberica a fost bine îndrumată să transforme duelul într-o luptă fizică: o pune la fugă pe Simona și caută să dea cât mai multe mingi înapoi.


13:15 Simona cu trainerul, Lara cu antrenorul. După doar cinci game-uri și puțin peste 20 minute de joc, jucătoarele cheamă ajutoare pe teren. Simona cere refacerea bandajului de la glezna stângă, în timp ce Lara Arruabarrena, cea care aproape că și-a pierdut serviciul de la 40-0, a cerut sfaturi de la antrenorul său, pentru că Halep a început să îi ia la țintă reverul, iar forehandul nu face  nici el față. 3-2 pentru Simona.

 

 


13:10 Schimbarea. Observăm și noi faptul că Simona nu mai joacă cu aceeași pantofi sport ca în precedentele partide, alegând un model negru – culoare pe care fanii se jură că nu au mai văzut-o la Simona,în cazul adidașilor. Simona a purtat însă cu atâta eleganță rochița neagră la Turneul Campioanelor din 2014. Vedem și schimbarea din joc, cu o Simona mai incisivă pe serviciu, mai determinată să joace în ritmul său fiecare schimb de mingi – atitudine care se concretizează printr-un prim de serviciu câștigat de principala favorită. 3-1.


13:05 Al treilea break din trei game-uri în acest debut de meci, 2-1 pentru Halep. Simona nu este mulțumită, respiră greu la final de raliu, fiind forțată să alerge mult de iberică. La egalitate, Simona mărește viteza de joc, iar break-ul și-l adjudecă grație unui joc inteligent în apropierea plasei, cu scurtă, smash executat ușor dintr-o poziție extremă, dezechilibrată și finalizare prea pretențioasă încercată de Arruabarrena.


13:00 Rebreak Arrabuarrena. Simona reușește doar un punct de top, pe prima minge de break a adversarei: pe serviciul doi, scenariul este deja cel clasic – Simona nu câștigă punct, iar ținta sa în aceste start de meci este fragilă. 1-1

 


12:55 Start cu break pentru Simona, 1-0, într-un game al greșelilor. Simona deschide meciul cu punct câștigat pe greșeala adversarei, are propriile rateuri la retur, nereușind să prindă de două ori consecutiv terenul, iberica fuge de lovitura de rever și preferă mingile liftate, care însă nu se apropie de tușe. O dublă greșeală completează tabloul pentru Lara, iar Simona fructifică a treia oportunitate de break.


12:45 Este timpul ca Simona să nu mai picteze evantaie chinezești, ci tușele de pe Centralul de la Beijing. Hai Simona! Lara Arruabarrena este cea care deschide partida la serviciu.


12:30 Undă verde pentru duelul Halep – Arruabarenna. Sara Errani a produs surpriza în fața favoritei numărul doi a tabloului, Petra Kvitova, câștigând 7-5, 6-4, un duel de două ore și opt minute, în care dubla campioană de la Wimbledon și-a cedat de șase ori serviciul, cu o jucătoare în fața căreia ar fi trebuit să aibă avantaj clar la această rubrică a statisticii.


12:25 Constanța, constanta din performanțele românești, la tenis. „Cobra” a adus deja în discuție, în secțiunea de comentarii, super-performanța Elizei Samara, la Campionatul European de tenis de masă. Eleva lui Viorel Filimon joacă în ultima zi de întreceri două finale – o super-performanță tricoloră „coaptă” Constanța. Ca și Simona Halep, Samara (26 ani) este născută la malul mării. Ca ;i campionul de la Wimbledon, Horia Tecău. Ca și Andrei Pavel. De la ora 14:00, îi ținem pumnii Elizei în primul duel pentru aur, de la dublu, acolo unde România și Ungaria fac front comun de rezistență în fața asiaticelor naturalizate și intrate în competiția europenelor.


12:15 Dacă startul meciului Simonei atârnă de un fir de ață, Kvitova trecând la conducerea setului doi, în fața italiencei Errani și având un set decisiv drept obiectiv, pe Terenul Lunii, începe duelul care decide adversara din turul doi pentru învingătoarea din partida Halep – Arruabarrena. Vor ieși scântei pe teren, cu foarte extrovertita Alize Cornet și americanca războinică Bethanie Mattek-Sands, ambele – adversare incomode.


12:05 27 pentru Simgapore. Vă întrebați câte jucătoare au șanse matematice de a ajunge la Turneul Campioanelor din 2015, competiție pentru care trei tenismene și-au asigurat deja biletele, dar doar două vor face deplasarea – asta dacă Maria Șarapova reușește să se recupereze după accidentarea la încheietură? Reprezentanții WTA ne anunță că nu mai puțin de 27 jucătoare sunt încă în cărți, cu trei săptămâni de turnee rămase până la startul întrecerii primelor opt jucătoare din 2015. Venus Williams, proaspăt-învingătoare la Wuhan și Flavia Pennetta – campioana de la US Open sunt două dintre numele grele de pe această listă. Iar Irina Begu este una dintre ele, ea fiind în acest moment clasată pe poziția 30 în Race to Singapore.


11:55 Che Sara? Sara Errani a făcut primii pași spre o mare supriză: a câștigat primul set al duelului cu Petra Kvitova, 7-5, rezultat puțin scontat, mai ales pe suprafață rapidă. Setul secund stă sub semnul echilibrului, la 2-2, primele patru game-uri fiind, toate, break-uri. Desfășurarea acestui meci ne interesează, pentru că precede pe Central duelul Halep – Arruabarrena. Deci, Sara, che sera? Start în vreo 30 de minute pentru Simona, sau set decisiv?


11:45 Darren, jumătate de veac. Antrenorul care a stat în colțul Simonei la ultimele trei turnee de Mare Șlem a împlinit 50 ani vineri, iar alături i-a fost prietenul și fostul elev, Andre Agassi. Tortul sigur nu este făcut de „Bunicile de duminică”, iar Simona nu i-a putut fi alături, dar cele două balanțe sigur se vor reîntâlni la Singapore. Iar Beijing-ul este cea din urmă mare repetiție înainte de marele bal.


11:25 Rămânem încă puțin cu atenția îndreptată spre adversara Simonei: iberica strălucea în circuit, câștigând primul titlu la 20 ani, la Bogota, însă aceasta rămâne marea performanță a carierei sale. Totuși, în 2015, a fost inclusă de WTA pe lista nominalizărilor pentru Rising Star, în final de an, iar Arruabarrena, care are nevoie de votul fanilor pentru a prinde o invitație la Singapore își face campanie intensiv pe Twitter. Iar mesajele scrise cu ajutorul mingilor de tenis sunt la mare modă în circuitul WTA.


11:05 Lara și arta. Arruabarrena a găsit cel mai colorat colț din Beijing. Iată fotografia pe care a postat-o pe Twitter – cel mai probabil, s-ar înțelege foarte bine cu excentrica Bethanie Mattek-Sands, la rândul său o amatoare de artă urbană.


10:50 Așa a început turneul de la Beijing pentru Simona: alături de Milos Raonic, a doua jucătoare a lumii a fost foarte degajată la evenimentul pus la cale de organizatori.


10:20 Ora de începere a meciului Simonei s-a amânat: Flavia Pennetta a revenit cu victorie în circuit după succesul de la US Open, însă a avut nevoie de două ore și jumătate pentru a se impune, la capătul unui set decisiv, în fața reprezentantei gazdelor ajunse pe tablou grație unei invitații – Han. Halep – Arruabarrena nu va începe înainte de ora 11:30, la capătul duelului Errani – Kvitova.


10:10 Salut! Începem ziua pe frecvențele orașului olimpic Beijing. Cu două zile în urmă, întreaga lume a celebrat Ziua Internațională a Zâmbetului: fotografiile cu zâmbitoarele staruri ale circuitului WTA au făcut înconjurul lumii, iar Simona a fost una dintre protagoniste. Sperăm ca la finalul meciului, colecția de fotografii în care Simona zâmbește să crească.


Simona Halep, liderul la zi în circuitul WTA în ceea ce privește numărul de victorii pe suprafață rapidă, cu 40 de succese, revine pe teren în ultimul turneu din „Asian Swing”, după un sfert de finală jucat la Guangzhou și o optime, la Wuhan. Constănțeanca nu a fost la capacitate maximă în precedentele două turnee asiatice, iar a doua jucătoare a lumii a menționat deja, la sesiunile de interviuri dinaintea turneului, probleme apărute la tendonul lui Ahile. „Deși nu este ușor, încerc să joc și să dau tot ce am mai bun„, promite însă Simona, care se simte mai confortabil ca oricând pe această suprafață: „Am avut deja rezultate bune și, de aceea, joc cu foarte multă încredere pe această suprafață„.

Miza acestui turneu crește pentru Simona, în condițiile în care prima poziție a clasamentului WTA pare mai accesibilă pe termen scurt și mediu, după ce Serena Williams a decis să își încheie sezonul cu o lună de concursuri încă rămasă în calendar, urmând a pierde 1.555 puncte din avansul său. Halep se detașează favorită pe hârtie la Beijing, pe un tablou cu 7 jucătoare de Top 10 la start. Absența liderului mondial este dublată de forfait-ul rusoaicei Maria Șarapova, locul 3 WTA și deținătoare a trofeului.

„Poți crede că este o oportunitate să joci bine dacă ești favorită, dar toată lumea joacă bine aici, iar săptămâna trecută am pierdut după ce am avut 5-1 în decisiv, așa că nu este ușor să reușești. Dar vreau să elimin frustrarea și să merg înainte. Acest turneu este deschis, este foarte important pentru fiecare, așa că pot spune că am șanse, dar e devreme să mă gândesc la asta”, a punctat Halep înaintea începerii turneului.

Simona, față în față cu partenera de dublu a Irinei Begu

Lara Arruabarrena a pătruns pe tabloul principal de la Beijing după ce a evoluat în calificări: iberica a învins deja două sportive mai bine cotate – pe Daniela Hantuchova (a 14-a favorită a turneului de calificări) – în minimum de seturi, apoi pe americanca Christina McHale (a cincea favorită a tabloului) – după un duel dramatic, în care a avut nevoie de nouă mingi de meci pentru a se impune, salvând totodată cinci mingi de meci ale adversarei, înainte de a câștiga tiebreak-ul maraton al setului decisiv, 13-11. 

Lara este un nume familiar fanilor români ai sportului alb: este o parteneră obișnuită pentru Irina Begu, în proba de dublu, cele două jucând de șase ori împreună în 2015 și cucerind un trofeu, la Seul, în 2014. Recent, Arruabarrena a jucat alături de Raluca Olaru, iar suprafața sa favorită este zgura. Dacă pe suprafața roșie Arruabarrena poate fi, într-o zi bună, o adversară incomodă chiar și pentru o jucătoare de Top 30, pe ciment lucrurile se schimbă drastic: spaniola intrase pe tabloul de calificări de la Beijing cu un singur meci câștigat pe rapid, din șapte, în sezonul de ciment post-Wimbledon, bilanțul său per total în sezon fiind de 5 victorii / 12 înfrângeri pe hard. În schimb, pe zgură, Lara și-a arătat potențialul, în special prin cele două victorii obținute în fața fostei campioane de la US Open, Sam Stosur, cu set luat la zero, chiar în 2015, și prin cea mai bună victorie a sezonului, în fața nemțoaicei Lisicki, aflată la ora turneului de la Nurnberg pe locul 20 WTA.

  • Nominalizată de WTA pentru categoria „Rising Star”, Arruabarrena (23 ani) ar putea ajunge la Singapore, în mini-întrecerea jucătoarelor nou-venite în circuit, cu sprijinul fanilor.

Justine Henin este punctul de legătură dintre Lara Arruabarrena și Simona Halep: spaniola a declarat pentru mini-profilul realizat de cei de la WTA că belgianca este idolul său, în timp ce Simona, chiar dacă la Wuhan a afirmat că nu și-ar dori să fie antrenată – pentru moment – de Henin, o consideră pe aceasta un model, tocmai datorită similarității fizice și a stilului de joc. Și nu este o coincidență: iberica este la rândul său o jucătoare mai scundă, Simona fiind cu doi centimetri mai înaltă decât Lara.

Arruabarrena nu i-a pus până acum probleme Simonei Halep, nereușind să depășească patru game-uri câștigate în vreunul dintre cele opt seturi jucate. Recent învingătoare la Seul, la dublu, alături de Andreja Keplac, Lara are în plus dezavantajul de a fi jucat mult în ultimele zile (inclusiv un meci de trei ore cu McHale, sâmbătă). Ruperile de ritm ale Simonei, în ultimele două partide cedate pe tărâm asiatic, au fost complet neinspirate, iar Arruabarrena este genul de jucătoare care se descurcă bine în preajma plasei, însă chiar dacă specialiștii au observat o creștere în jocul său, personal best-ul său rămâne clasarea din mai 2013, pe locul 70 WTA.

Turneul WTA de la Beijing este acoperit în format LIVE BLOG pe www.ProSport.ro și transmis în direct de DolceSport.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Acuzații foarte grave la adresa lui Ovidiu Hațegan, a doua zi după Dinamo – Poli Iași
Acuzații foarte grave la adresa lui Ovidiu Hațegan, a doua zi după Dinamo – Poli Iași
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Xabi Alonso le-a refuzat pe Liverpool și Bayern pentru că așteaptă să semneze cu altă echipă
Xabi Alonso le-a refuzat pe Liverpool și Bayern pentru că așteaptă să semneze cu altă echipă
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
Livia, fosta soţie a lui Cătălin Bordea, rupe tăcerea după divorţ. A recunoscut tot: „Plătim pentru orice”
Livia, fosta soţie a lui Cătălin Bordea, rupe tăcerea după divorţ. A recunoscut tot: „Plătim pentru orice”
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu ninsori şi viscol
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu ninsori şi viscol
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
În ce situații e legal să încalci linia continuă pentru a efectua o depășire. Regula de care mulți nu țin cont
În ce situații e legal să încalci linia continuă pentru a efectua o depășire. Regula de care mulți nu țin…
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă