Kevin Anderson de la A la Z: Lady Kady, cum l-au 'vânat' americanii, setul de antrenament care i-a marcat cariera, de ce este numit 'trădător' la Johannesburg şi relaţia cu năbădăi cu încrederea în sine. Declaraţia surprinzătoare a sud-africanului, la start de US Open: "Da, cred că pot!"

10 sep 2017 3837 afişări Comentează şi tu Tenis
Kevin Anderson de la A la Z: Lady Kady, cum l-au 'vânat' americanii, setul de antrenament care i-a marcat cariera, de ce este numit 'trădător' la Johannesburg şi relaţia cu năbădăi cu încrederea în sine. Declaraţia surprinzătoare a sud-africanului, la start de US Open: "Da, cred că pot!" 8 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16723216/1/kids.jpg

"Cred că, în acest moment, joc cel mai bun tenis al meu, dar în acelaşi timp, mai este loc pentru a-mi îmbunătăţi anumite aspecte ale jocului. Cât am fost accidentat, am avut timp de reflecţie, să caut metode pentru a-mi creşte nivelul", spunea Kevin Anderson, chiar la debutul acestei ediţii a US Open-ului, într-un interviu pentru Tennis Channel. Surprinzător pentru multă lume, la acea vreme, Anderson afirma apăsat: "da, cred că pot câştiga un titlu de Mare Şlem".

Şi explica: "Ai spaţiu de manevră. Este o perioadă fantastică pentru a juca tenis, dar este în egală măsură şi o perioadă foarte dificilă pentru a face acest lucru. Ştiu că sunt suficient de bun şi că am jocul pentru a învinge pe oricine. Dar important este să legi şapte victorii - ceea ce nu este uşor de făcut. De aceea este un club atât de restrâns de oameni care au reuşit o astfel de performanţă. Ai multe lucruri de gestionat, emoţional. Evident, este foarte greu, dar cred că, dacă am grijă la detalii, atunci am o şansă".

Două săptămâni mai târziu, US Open are parte de o finală între sportivi de 31 de ani. Între Rafael Nadal (1 ATP) şi Kevin Anderson (32 ATP - cap de serie 28 la Flushing Meadows).

Legătura jucătorului de 2,03 m cu turneul de la US Open este una specială: în 2015 a ajuns într-un prim sfert de finală după un succes mare în faţa lui Andy Murray - 7-6, 6-3, 6-7, 7-6. "A fost un meci atât de dur", rememorează Anderson. Cu 11 ani înainte, o hoardă de şefi ai departamentelor de tenis ale marilor Universităţi americane se aliniau la marginea terenulurilor din complexul de la Flushing Meadows pentru a-l observa evoluând în competiţia juniorilor şi a-l ademeni spre campusul lor.

Născut la Johannesburg, Anderson s-a format totuşi ca jucător de tenis în Statele Unite, la Universitatea din Illinois. "Într-o zi de februarie, în 2004, am primit un telefon de la antrenorul coordonator al programului de tenis din cadrul Universităţii din Nevada, Los Angeles: mă întreba dacă nu aş fi interesat să joc pentru ei. Atunci a încolţit în mintea mea un gând ce nu existase până atunci, de a merge la Colegiu. Era din ce în ce mai tentant, în eventualitatea în care aş fi decis să urmez o carieră de jucător profesionist. În Africa de Sud nu aş fi avut cu cine să mă antrenez. Este o ţară destul de izolată din punct de vedere al tenisului", povestea Kevin pentru Illinois Alumni. De la acel telefon din debut de an, interesul Colegiilor americane crescuse, iar invitaţiile se adunau - teanc.În total, vreo 15 oameni au venit să facă muncă de scouting la uS Open, obiectivul or fiind semnătura lui Anderson. "A fost o experienţă cum nu se poate mai neplăcută. Era un meci din primul tur şi erau atâţia antrenori de Colegiu care veniseră să mă vadă. Am simţit că am ceva de demonstrat. Şi am jucat groaznic!"

"Am văzut atunci un tip care era măcelărit pe teren şi totuşi nu se dădea bătut. Ştiam deja că el are o bază solidă din punct de vedere tehnic şi abilităţi specifice, dar ceea ce am văzut atunci a fost un extraordinar spirit de luptător. A pierdut în minimum de seturi, în primul tur. Dar am ştiut din felul în care s-a comportat pe teren că este un tip care nu va renunţa niciodată. Putea face carieră la nivel de colegiu",
Brad Dancer, antrenorul lui Kevin Anderson din perioada Colegiului - de la Fighting Illinois.

Illinois-ul i-a obţinut semnătura: director de program la tenis era un conaţional de-al lui Kevin Anderson, Craig Tiley. Acesta i-a câştigat inima şi încrederea lui Kevin în momentul în care i l-a prezentat pe legendarul Wayne Ferreira - racheta numărul unu până atunci a Africii de Sud. Iar antrenorul Dancer îşi aminteşte cu drag că puştiul blonziu l-a sculat zi de zi, vreme de trei ani, cu un telefon la ora 06:00. "Ajungeai în vestiar - Kevin era deja acolo. Sărea coarda, sau făcea abdomene. Mult mai mult decât i se cerea la şcoală. Ţin minte concentrarea lui şi determinarea. Ştiai că face totul pentru că este viziunea lui despre ceea ce este şi ceea ce vrea să ajungă", mai spune antrenorul pentru comunitatea Alumni a Universităţii la care a activat şi pentru care Kevin Anderson a fost primul triplu campion al Americii la simplu din partea Illinois.

În 2017, la fel ca şi cele două finaliste de la simplu feminin, Kevin Anderson străluceşte la ultimul turneu de Mare Şlem al anului după ce la primul - nici măcar nu a participat. În 2016, după US Open, a fost nevoit să pună punct sezonului său, din cauza unei accidentări la şold. "A fost cea mai lungă pauză a carierei mele. Este foarte greu. La început, te concentrezi pe accidentare, recuperare, dar mintea îţi joacă feste - începi să te întrebi - cum o să fie când vei fi din nou sănătos. Din fericire, am o echipă bună şi destulă experienţă, aşa că mi-am manageriat bine corpul. Dar, după ce trupul s-a vindecat, deşi eram bine din punct de vedere fizic şi jucam bine la antrenamente, mi-a luat ceva timp până să reuşesc să aduc această formă şi în timpul meciurilor", mai spune Anderson pentru Tennis Channel.

Sud-africanul are povestea lui. Iar câteva capitole le vom parcurge împreună.

  • Kevin Anderson este jucătorul de tenis numărul unu în Africa de Sud începând cu 10 martie 2008, după o finală jucată în Las Vegas. El este, de asemenea, primul sportiv din ţara sa care a ajuns în Top 10 ATP, după Wayne Ferreira (10 ATP în mai 1997).
  • Anderson joacă rar în echipa de Cupa Davis a Africii de Sud: a debutat în 2008 şi a mai răspuns convocării în 2011. A fost nominalizat în echipă de cinci ori, iar în total nu a jucat decât zece meciuri (9 victorii, 1 înfrângere). Africa de Sud, campioana din 1974, se zbate în Grupa a doua Euro-Africană, Tocmai de aceea, Anderson a fost aspru criticat de-a lungul anilor în ţara sa natală şi numit "trădător pentru că şi-a urmat visul de a se poziţiona cât mai bine în topul celor mai buni jucători de simplu, în loc să joace pentru Africa de Sud în Cupa Davis" - potrivit IOL (Indipendent Online) - una dintre cele mai importante platforme media de la Cape Town (al doilea centru urban al Africii de Sud după Johannesburg).
  • În 2007 a scris o filă de istorie în circuitul Challenger: a disputat maximul posibil de 13 meciuri - pornind din calificări la simplu şi culminând cu titluri la simplu şi dublu - la New Orleans Challenger.
  • După US Open, Kevin Anserson are asigurată revenirea în Top 15 ATP.

The Andersons şi "Lady Kady"

Kevin Anderson străbate circuitul alături de soţia sa, Kelsey - fostă O'Neil - deţinătoarea unei diplome în contabilitate, pasionată de golf şi responsabilă cu managerierea câştigurilor soţului ei, dar şi de cel mai nou membru al familiei - Lady Kady - o Chiweenie (n.r. - combinaţie între Daschund şi Chihuahua) de doar 2,7 kilograme, adoptată la finalul lunii februarie. "Lady Kady" este vedetă pe conturile de pe reţelele de socializare ale sud-africanului şi de cele mai multe ori stă chiar în tribune, în braţele lui Kelsey. Iar viaţa pe tur cu un animal de companie este tare amuzantă, uneori. De exemplu, înaintea ediţiei din 2017 a Wimbledonului, soţia lui Kevin Anderson nu l-a însoţit pe acesta pe zborul direct Statele Unite - Londra, ci a fost nevoită să poposească în Franţa şi de acolo să schimbe mai multe mijloace de transport, pentru ca 'Lady Kady' să nu rămână acasă. Cu umor, Anderson a declarat că noua sa căţeluşă îi aduce noroc, după victoria din primul tur în faţa lui Fernando Verdasco.

Deşi are un gabarit impresionant, Anderson a avut mereu lipici la... căţei de talie mică. În copilărie, a avut o căţeluşă Bichon Maltez, pe nume Lulu. Sud-africanul a povestit cu umor că din cauza simpaticei Lulu, a ajuns la operaţie de apendicită.

Şi încă un detaliu: ca un omagiu adus Universităţii din Illinois, unde Kevin şi Kelsey s-au cunoscut, nunta pentru 'The Andersons' a avut  o tematică specială; Fighting Illinois şi culorile alb-portocaliu.

"Este unul dintre jucătorii cel mai greu de înfruntat atunci când este în formă. Un tip înalt, care se mişcă foarte bine, cu un serviciu formidabil şi un foarte bun joc de atac",
Goran Ivanisevic, fost număr unu mondial, despre Kevin Anderson - într-o ediţie ATP Uncovered

Kelsey Anderson a lansat, în 2015, un blog al "soţiei unui jucător de tenis"

Dacă WAGS - celebrele soţii şi logodnice ale fotbaliştilor britanici - au locul lor pe prima pagină a tabloidelor, reality-show-uri şi au fost chiar sursă de inspiraţie pentru filme şi seriale, partenera de viaţă a lui Kevin Anderson a lansat în 2015 Tour Wife Tales - un blog cu detalii despre rutina vieţii în circuitul profesionist de tenis, din perspectiva companionului.

  • În România, Alexandra Cadanţu a început în 2017 un videoblog care îşi propune acelaşi lucru: să ofere fanilor o perspectivă asupra culiselor vieţii pe circuit. Alexandra este ajutată de iubitul ei cu filmatul şi montatul, ea fiind - aşa cum declara într-un interviu pentru ProSport - "doar personajul principal al producţiei".

Kelsey a jucat golf în echipa colegiului şi de aceea, spune ea, înţelege perfect implicarea şi întreaga muncă depusă de soţul ei pe teren şi la antrenamente.

Chitara de acasă, din Florida

Sud-africanul a învăţat în urmă cu aproape cinci ani să cânte la chitară. Are în casa de la Delray Beach o chitară primită cadou de la soţia sa, de Crăciun, iar visul său este ca, o dată, să ajungă să urce pe scenă alături de una dintre trupele sale favorite.

"Întotdeauna a avut un serviciu foarte bun, dar mai nou este extrem de puternic de pe linia de fund a terenului. Returnează foarte bine acum şi,dacă nu reuşeşti să iei cele câteva şanse pe care le întâlneşti pe serviciul lui, atunci te afli sub o mare, mare presiune pe lansarea ta",
Alexander Dolgopolov, jucător din Ucraina, despre Kevin Anderson - pentru ATP Uncovered

Încrederea - ingredientul care i-a lipsit ani de zile

Kevin a început tenisul alături de tatăl său, iar cea mai importantă lecţie primită a fost aceea că pe primul loc vine munca asiduuă. "Munceam pe rupte şi el tot timpul îmi spunea că, pentru a-mi îndeplini visele, trebuie să depun efort - iar asta am continuat să fac toată cariera", spunea Anderson pentru site-ul ATP.

Dacă în sportul alb s-ar putea cumpăra încredere, o lovitură, forţă sau îndemânare - Kevin Anderson ar alege, categoric, un plus de încredere. "Încredere în mine, încredere că acolo pe teren pot să reuşesc loviturile acelea - cele mai bune pe care le fac la antrenament. Asta mi-a lipsit, asta îmi lipseşte încă pe alocuri. Te trezeşti în faţa unor super-jucători şi simţi că trebuie să faci mai mult. Dar eu nu o fac. Învăţ să fac asta", spune Anderson.

Într-o ediţie ATP Uncovered, Anderson explica de ce explozia sa în circuit a întârziat: "Sunt jucători pentru care este mai uşor să creadă că, atunci când ies pe teren, pot învinge pe oricine. După terminarea Colegiului, când am devenit profesionist, mie mi-au trebuit ani de zile", îşi aminteşte el.

"Transformarea pe care a suferit-o jocul lui este incredibilă. Îmi place la nebunie ceea ce a făcut cu jocul lui",
Brad Gilbert, antrenor şi comentator de tenis, despre Kevin Anderson - pentru ATP Uncovered

Un set-test cu Federer, pe care îl va ţine minte toată viaţa

În 2008, la Miami, Anderson a avut parte de un antrenament aparte: a jucat un set împotriva lui Roger Federer. "Eram de ceva timp pe tur şi văzusem la viaţa mea câţiva jucători din top. Ţin minte că am şi câştigat acel set. Ştiam că este doar un antrenament, dar sentimentul a fost fantastic. La câteva zile după aceea, îl învingeam pe Djokovic". Era primul meci direct dintre Anderson şi "Nole", iar sud-africanul se impunea cu 7-6(1), 3-6, 6-4. Djokovic şi-a luat apoi revanşa, cu cinci victorii consecutive.

În circuit, Anderson l-a înfruntat de patru ori pe Roger Federer, între 2013 şi 2015, dar nu a reuşit să câştige vreun set.

Palmaresul lui Kevin Anderson în faţa jucătorilor din 'Big 4':

  • 0 victorii în 4 meciuri cu Rafael Nadal, dar şi cu Roger Federer
  • 1 victorie, în 6 meciuri cu Novak Djokovic
  • 2 victorii în 8 meciuri cu Andy Murray

"Partidele de tenis se decid, de fiecare dată, în câteva puncte - fie că este vorba despre meciuri de trei seturi, fie că este vorba despre meciuri de cinci seturi. Încerc să nu mă gândesc la acest lucru în timpul meciului, sau să o fac cât mai puţin. Încerc să mă concentrez pe jocul meu, pe ceea ce funcţionează pentru mine în acel moment. Te antrenezi înainte, ai pregătit ceea ce urmează să faci: important pentru mine este să rămân relaxat",
Kevin Anderson

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.