INTERVIU | Sorana Cîrstea îşi analizează sezonul de până acum: "Turneele în care am jucat bine simţeam că aş fi putut să le duc până la final. Vreau să reuşesc să câştig un titlu". Top 20? ”Da, chiar simt că pot!”

17 iul 2017 2138 afişări Comentează şi tu Tenis
INTERVIU | Sorana Cîrstea îşi analizează sezonul de până acum: "Turneele în care am jucat bine simţeam că aş fi putut să le duc până la final. Vreau să reuşesc să câştig un titlu". Top 20? ”Da, chiar simt că pot!” 7 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16588090/2/cirstea-1.jpg

"Prima dată când ProSport a scris de mine cred că aveam vreo 13 ani. Câştigasem Junior Orange Bowl-ul şi îmi aduc aminte că au venit la Târgovişte… A doua zi m-am dus cu mama şi am cumpărat toate ziarele de la chioşc! După aceea, normal, ani buni – colecţionam fiecare articol care era în ProSport. A fost alături de mine şi mă bucur că am putut avea un astfel de ziar de sport, care să prezinte lucrurile aşa cum sunt". Sorana Cîrstea începe povestea cu un zâmbet pe chip, însă până la final, nu mai zâmbeşte - ci râde de-a dreptul. Şi adaugă o urare de "la mulţi ani" peste cei 20 aniversaţi de ProSport la începutul acestei luni.

În 2003, anul în care ProSport mergea la Târgovişte după puştoaica de senzaţie care răsărea cu multă îndrăzneală în sportul lui Năstase, în sportul pe care Irina Spîrlea abia îl lăsase în urmă şi în sportul din care Ruxandra Dragomir dispărea uşor-uşor, Sorana visa mult. O face şi acum, în a doua jumătate a unui sezon în care şi-a trecut în palmares un nou personal-best în turneele de Mare Şlem disputate pe suprafaţă rapidă, cu o optime la Australian Open. Visează cu maturitate.

Sâmbătă, după o sesiune de antrenament zdravănă, de mai bine de două ore, începută cu un mic masaj în zona genunchiului şi continuată cu schimburi tari de mingi împotriva lui Andrei Cociaşu, presărată cu multe indicaţii din partea antrenorului Marius Comănescu, dar şi laude - pentru "un atac foarte bun, cu umărul înainte, exact cât trebuie", sau pentru o poziţionare perfectă la retur, Sorana Cîrstea a mai zăbovit vreo zece minute pe teren, pentru a PROvesti. Despre sezonul 2017 şi Sorana anului 2017.

  • Sorana Cîrstea nu îşi aflase încă adversara din primul tur. Tabloul turneului BRD Bucharest Open, care se dispută în perioada 15-23 iulie, nu avea să fie completat decât peste câteva zeci de minute, iar atunci ţintarul avea să îi rezerve un duel incomod favoritei 6, cu o compatrioată - Ana Bogdan.

A trecut mai bine de o săptămână de la meciul Soranei de la Wimbledon cu Bethanie Mattek-Sands, încheiat cu urletele de durere ale americancei. Acestea rămân cele mai puternice imagini de la această ediţie. "Am reuşit să trec peste acele imagini, dar nu a fost uşor. Încă ţin legătura cu ea. S-a operat marţi şi se pare că totul este în ordine, a început recuperarea. Normal că am trecut peste, dar îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat. Aşa îţi dai seama cât de repede se pot schimba lucrurile: acum eşti la Wimbledon, joci super-bine şi dintr-o dată eşti în spital şi stai pe bară şase-opt luni. Ăsta este sportul", sparge gheaţa Sorana Cîrstea.

Te frământă acel moment, te gândeşti dacă nu cumva este şi vina ta sau dai vina doar pe teren?
Normal că pe moment te gândeşti la ceea ce s-a întâmplat. Dar cred că a fost pur şi simplu ghinion. Ăsta este sportul, astea sunt riscurile. Te doare sufletul, îţi pare rău: A fost şi mai greu, pentru că este o sportivă şi o fată cu care mă înţeleg foarte bine. Dar asta e viaţa…

Cât de proaste au fost totuşi terenurile de anul acesta la Wimbledon? Pentru că toţi jucătorii s-au plâns…
Clar mai proaste decât anii trecuţi. Personal, cred că a fost din cauza vremii. Au fost temperaturi de peste 30 de grade, ori acolo nu prea sunt obişnuiţi cu aşa ceva. Terenurile încă din a doua zi erau numai pământ în spate. Şi destul de denivelate. Sunt ani buni de când joc la Wimbledon, dar anul acesta au fost cele mai proaste terenuri. Nu atât de rele încât să nu te poţi mişca, dar, natural, când ştii că sunt anumite găuri, eşti puţin mai atent atunci când alergi. Condiţiile au fost egale pentru toată lumea şi ne-am văzut de treabă cât de mult am putut. Dar în momentul în care terenul este puţin denivelat, îţi este frică de accidentări şi asta te afectează foarte mult.

"Un sezon decent. Cred că mi-am făcut treaba destul de bine. Dar, turneele în care am jucat bine simţeam că aş fi putut să le duc până la final"

Lăsând în urmă Wimbledon-ul, cât de mulţumită eşti de jocul tău în acest sezon?
Este un sezon bunicel până acum. Sincer, mi-aş fi dorit să meargă mult mai bine. Au fost momente în care crede că puteam mai mult, dar l-aş numi un sezon decent. Cred că mi-am făcut treaba destul de bine. Poate uneori, la meciuri, nu am reuşit să respect tot ceea ce aveam în plan. Au fost şi mici accidentări care m-au ţinut câteva săptămâni. Per total, sunt acolo, la poziţia 50, din nou, şi sper ca a doua jumătate de an să fie cel puţin la fel de bună şi sper să continui să urc.

  • În clasamentul punctelor pe 2017, Sorana Cîrstea este în Top 35 (pe locul 34). Luni, va face un salt de 10 poziţii în clasamentul oficial WTA, până pe poziţia 53.

Care ar fi meciurile acelea în care nu ai fost mulţumită de tine?
Uitându-mă în urmă – prima care îmi vine în minte este poate chiar semifinala de la Nurnberg. Simţeam că aş putea să câştig acel turneu. Însă au fost împrejurări destul de dificile, am jucat două meciuri în aceeaşi zi. Ar mai fi sfertul de finală de la Madrid. Simţeam că puteam mai mult şi acolo. În general, turneele în care am jucat bine simţeam că aş fi putut să le duc până la final. Asta îmi doresc acum, pentru a doua jumătate de an: vreau să reuşesc să câştig un titlu – să reuşesc să ajung până la final.

"Când eşti tânăr ai adrenalină, ai multă dorinţă, însă nu ai experienţă. Apoi începi să ai experienţă, dar nu mai ai acelaşi curaj ca atunci când eşti la început"

A fost sfertul de finală din 2009, de la Roland Garros, apoi ai aşteptat 31 de turnee de Mare Şlem ca să revii într-o optime de finală. Cât de mult te-a surprins acel parcurs excelent de la Australian Open?
Nu m-a surprins. Nu mă gândesc atât de mult la rezultate. Pur şi simplu am avut o pregătire de iarnă bună. Asta s-a văzut. Am spus-o mereu: în momentul în care munceşti, se văd şi rezultatele. OK, nu se văd săptămâna asta, nu se văd săptămâna următoare – dar la un moment dat, trebuie să vină. Pentru mine, practic, a fost un rezultat normal în Australia. Apoi, am avut o mică problemă la încheietura stângă, care m-a tras puţin înapoi, dar după Miami mi-am revenit. A venit sezonul de zgură, unul bun. Accidentarea de la Roland Garros m-a demoralizat din nou, însă, acum, sunt fericită că sunt sănătoasă şi pot fi sută la sută.

Se vorbeşte deja de mulţi ani despre "New Sorana". Dacă ar fi să priveşti înapoi la jocul tău şi la schimbările majore făcute, cam la a câta versiune diferită crezi că eşti acum?
Nu ştiu. Eu consider că atât timp cât voi juca, mă voi schimba. Asta demonstrează că mă maturizez. Normal, mă uit înapoi şi mă gândesc – ‘eram un copil’ sau - ‘ce gândire puerilă’. Mă aştept ca peste câţiva ani să spun la fel despre momentul de acum. Cred că acesta este parcursul vieţii. Când eşti tânăr ai adrenalină, ai multă dorinţă, însă nu ai experienţă. Apoi începi să ai experienţă, dar nu mai ai acelaşi curaj ca atunci când eşti la început. Eu sunt fericită că am reuşit să mă maturizez foarte mult, să îmi clădesc un drum din ce în ce mai bun. În acest moment sunt liniştită, îmi fac treaba zi de zi şi mai mult de atât nu am ce să fac.

Din 2014, Sorana Cîrstea a schimbat racheta, semnând cu Babolat. "Sunt foarte fericită cu această rachetă. Dar nu a fost simplă schimbarea. În momentul în care am ajuns la Babolat, am trecut  - în primul rând din cauza problemelor la umăr – la o rachetă mai uşoară. Racheta pe care o am acum, am simţit-o bine în mână din prima zi şi cred că au trecut doar două săptămâni până când m-am obişnuit cu ea", explică jucătoarea de 1,76 metri.

"Am început să mă bucur mai mult de viaţă. Cei din echipă au reuşit să mă facă să mă bucur şi de acele momente care înainte nu erau tocmai plăcute"

Cum s-a schimbat modul în care percepi viaţa în circuit?
S-a schimbat enorm. În primul rând am o echipă extraordinar de închegată şi o consider ca şi familia mea. Iar în momentul de faţă mă bucur enorm de prezenţa la fiecare turneu în parte. Mă bucur de fiecare lucru mărunt şi am început să văd altfel şi deplasările. Nu mi se mai par la fel de grele. Când eram mică, practic am fost aruncată la 17-18 ani în lumea asta – o lume destul de grea din punct de vedere al călătoriilor. Tot timpul eşti singură în cameră, singură în hotel. Ai mei, din păcate, nu au putut să mă însoţească foarte mult la turnee în perioada aceea a adolescenţei şi mi-a fost greu. În primii ani am fost extraordinar de mult timp singură în circuit. Este greu, mai ales pentru un copil în formare. Nu ştiu cum pare din afară, dar nu este uşor. Este un sport destul de singuratic. Acum încep să mă şi bucur mai mult de rezultat. Înainte nu realizam la fel de mult ceea ce însemna fiecare succes – acum mă bucur enorm pentru fiecare victorie şi am început să mă bucur mai mult de viaţă. Pentru că mi-am dat seama că este extraordionar de scurtă şi trece atât de repede!
 

Deci nu ai ajuns să te plictiseşti de călătorit, de drumuri, de hoteluri?
Nu, nu mă plictisesc! Tot timpul am cărţi, seriale după mine. Jucăm cărţi, table. De aceea spun că acum am o echipă care mă ajută foarte mult şi în afara terenului. Petrecem foarte mult timp împreună şi ne ajutăm.  Ei au reuşit să mă facă să mă bucur şi de aceste momente care înainte nu erau tocmai plăcute.Din exterior, pare că în momentele cele mai grele te retragi puţin în carapace şi ţii pentru tine greutăţile. Nu prea vorbeşti despre accidentări, ţii totul în tine…
Da, nu este niciun secret. Sunt o persoană destul de retrasă şi de privată. Îmi place să vorbesc când am rezultate, când jocul îmi merge, însă când sunt perioade dificile nu îmi place să vorbesc foarte mult, nu îmi place să mă exteriorizez. Îmi place să fiu cu familia, cu echipa şi prefer să ţin lucrurile importante sau mai puţin bune în mine.

Sorana anului 2017 cum priveşte viaţa din afara terenului? Se gândeşte şi la viaţa de după tenis, retragere, familie?
Normal, sunt gânduri care îţi vin natural în minte. Dar în acest moment, mă mai văd jucând ani buni. Într-un fel, acea accidentare la umăr m-a făcut să revin mai cu poftă. Am 27 de ani, dar nu mă simt de 27. Mă simt exact ca la 23-24 de ani. Asta este bine. Important este să mă ţină corpul. Cred că am o genetică destul de bună şi sunt motivată, am dorinţă. În momentul de faţă îmi doresc ca în anii care vin – şi cred şi sper că mai am ani buni în faţă – să fac sută la sută.

Să înţelegem că acele accidentări consideri că într-un fel ţi-au dat nişte ani în plus?
Clar! Cred că acea accidentare, într-un fel, mi-a prelungit cariera. Mi-a mai dat nişte ani buni, şi din punct de vedere al motivaţiei, şi al gândirii. În momentul în care ai o accidentare şi îţi dai seama că nu ai dat tot ce ai avut pentru sportul ăla, simţi o anumită frustrare. Iar când revii, îţi doreşti să dai tot, ca atunci când pui racheta în cui să fii liniştit, să ştii că ai făcut tot ce ai putut.

Top 20 ţi se pare de atins?
Da. Chiar simt că pot. Către asta muncesc în fiecare zi şi sper să ajung acolo cât mai rapid.

  • Sorana Cîrstea s-a oprit la o poziţie distanţă de Top 20: cea mai bună clasare a sportivei din Târgovişte a fost locul 21 WTA atins pe 12 august 2013.

Sorana îşi continuă drumul în tenis. Drumul care o poate împlini pe deplin.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.