INTERVIU | Meciul Halep – Williams, văzut de la o distanță de un chibrit. Mărturiile unui fan român din Singapore și cum tenisul a mai câștigat un viitor practicant | FOTO

Redactor:
Andru Nenciu
INTERVIU | Meciul Halep - Williams, văzut de la o distanță de un chibrit. Mărturiile unui fan român din Singapore și cum tenisul a mai câștigat un viitor practicant | FOTO
  • Publicat:
  • Actualizat:

Să stai la două bătăi de inimă distanță de reverul Simonei Halep la meciul antologic cu Serena Williams e ca și cum te-ai fi aflat pe primul rând, la Montreal, la primul 10 din istoria gimnasticii. Să simți cum trepidează o sală întreagă după primul set adjudecat în Singapore e ca și cum ai fi făcut parte din povestea americană, scrisă acum 20 de ani, de băieții prea buni pentru Argentina și prea lipsiți de șansă cu Suedia. Să vezi cum Williams dă semne de revenire devine la fel de înfricoșător ca atunci când o pagaie ruptă diminuează șansele la aur ale pletelor din canoe. Să vezi cu cât calm și siguranță se apropie Simona de victorie e ca și cum ai urmări lipsit de orice grijă o „Minune” de finiș dintr-o finală de semifond din Golden League.

Sunt momente pe care orice îndrăgostit de sport ar vrea să le revadă cu ochii minții. La Singapore, la ora la care Simona Halep se impunea în fața Serenei Williams (6-0, 6-2), în meciul doi din Grupa Roșie de la Turneul Campioanelor, s-au aflat în tribune peste 200 de români. A stat la două bătăi de inimă distanță de reverul Simonei, a simțit cum trepidează sala din toate încheieturile și a privit cu calm drumul spre victorie și Mihai P. (35 de ani), un român stabilit în Singapore, fost baschetbalist la Dinamo și un fan al Simonei Halep.

Mihai, când și cum ai văzut-o pe Simona Halep pentru prima dată în Singapore?
În prima zi, la antrenament, era puțin stresată. Știind că suntem machidoni, pe noi ne-a băgat tatăl ei la ședința de pregătire cu Wozniacki. Nu s-a simțit prea în largul ei, dar ulterior s-a relaxat. A mers și în oraș, l-a vizitat alături de familie, i-a plăcut, a venit victoria cu Bouchard și apoi a devenit mult mai relaxată.  

Tu ai practicat baschet la Dinamo. Din postura unui fost sportiv, cum ai simțit-o pe Halep? Atât din punct de vedere fizic, cât și psihic?
A abordat o partitură perfectă din punct de vedere fizic pentru că și-a valorificat deplasarea mai bună în teren și a alergat-o stânga-dreapta pe Williams. La 32 de ani nici americanca parcă nu se mai deplasează atât de mult pe teren. În termeni specifici sportului pot să zic că am simțit-o în vână pe Simona. Părea foarte hotărâtă și a prins curaj după începutul de meci.

60 de euro un tichet pe zi în lojă. „L-am cumpărat din martie”

După primele erori neforțate, Williams a părut că și-a pierdut încrederea ea și n-a mai putut până la final să treacă peste acest blocaj. Din tribune când ți-ai dat seama că Halep o domină clar și la acest capitol?
La 6-0, 2-0 pentru Simona, când Serena și-a adjudecat primul game. S-a uitat fix în ochii Simonei, a urlat ca din gură de șarpe, iar reacția ei, atitudinea ei, ar putea fi tradusă doar printr-o amenințare: „Te mănânc!”. Asta mi-a sugerat imaginea Serenei. În același timp, pentru că mă aflam mai aproape de Simona, am prins și feed-back-ul ei. A privit-o  în ochi pe Serena, apoi s-a întors cu spatele și a schițat un zâmbet discret semn că „Totul e sub control”. Asta am perceput eu ca fan al Simonei, ca român și ca fost jucător de baschet.

Cât a costat un bilet?
90 de dolari singaporezi, aproximativ 60 de euro pentru un tichet la VIP, dar eu mi l-am cumpărat din luna martie pentru a fi sigur că nu voi rata turneul. Am anticipat că Simona se va califica și nu aș fi vrut să mi-l achiziționez în ceasul al 12-lea. Mai sunt și acum bilete, se vând pentru o zi întreagă, dar se mai găsesc doar pentru locuri la „Cucuieții din Deal” (n.r. Complexul Sports Hub deține o capacitate de 55.000 de locuri)


1,3 miliarde de dolari a costat complexul sportiv Singapore Sports Hub National Stadium



În arena din Singapore n-a fost panică. (Poate că) nicio jucătoare a lumii n-ar fi putut să o învingă miercuri pe Halep. FOTO: Mihai P.

Noi, din fața televizorului, am înțeles că fanii români au dominat arena. Care a fost realitatea?
În fiecare sector al sălii s-au aflat grupulețe de români, cam câte 5-6 suporteri, iar ștafeta încurajărilor era predată rapid, astfel încât scandările de susținere pentru Simona păreau că vin din toate părțile. Grupul cel mai numeros era format din prieteni veniți din Constanța, cam 30 de persoane care au format o acustică infernală pentru Serena Williams.

Pe cine susțineau asiaticii?
La început pe Serena, dar să nu crezi că ei au cine știe ce cunoștințe despre tenis. Criteriul în funcție de care își manifestă ei simpatia este aspectul fizic și datorită acestui detaliu Eugenie Bouchard și Maria Șarapova au devenit principalii poli de interes pentru cei de aici. Ce voiam să mai spun este faptul că singaporezii, după ce au sesizat că meciul curge în favoarea Simonei, au început să țină și ei cu jucătoarea noastră. „E prea bună asta mică!”, îi auzeam șușotind pe rândurile din spatele nostru.

400 de români trăiesc în Singapore. „200 lucrează în IT”

Au avut câteva scandări pe care au marșat fanii români?
Nu, nu, „Hai, Simona!” a fost referenul preferat, dar mai apărea câte o scandare de genul „Hai, Simona, hai, Simona, haide heeeee”, transpusă pe o linie melodică decupată de pe stadioanele de fotbal și ieșirile de genul acesta îi mai dezmorțeau și pe asiatici. Sârbii la meciurile Anei Ivanovici sunt foarte vocali. Domină tot.

Mihai, aș vrea să te întreb cam câți români trăiesc în Singapore?
În jur de 400.

În ce domenii lucrează?
Vreo 200 în IT, în jur de 100 în sectorul bancar, iar restul în port, pentru că Singapore e al doilea oraș port al lumii după Rotterdam. Peste 5 milioane de oameni e populația orașului-stat Singapore.


Un colț de Rai. Singapore, stat-oraș insular, cea mai mică țară din Asia de sud-est

„Badmintonul și tenisul de masă sunt principalele sporturi în Singapore”

Spune-mi câteva cuvinte despre nivelul de trai de acolo…
E cea mai scumpă țară din lume în 2014, e foarte scumpă pentru turiști. Dacă trăiești aici, te descurci ca peste tot, dar și salariile sunt pe măsură. O învățătoare la clase primare câștigă 8.000 de dolari singaporezi pe lună, aproximativ 5.000 de euro.

Mi-ai spus despre „știința” lor în materie de tenis, spune-mi care sunt sporturile lor preferate sau care este sportul lor național?
Nu e nicio surpriză față de alte țări asiatice, pentru că badmintonul și tenisul de masă sunt principalele discipline pe care le practică și pe care le adoră singaporezii. Bowlingul se mai află pe lista preferințelor lor, cricketul pentru că sunt foarte mulți indieni pe aici. Aaa, uitam! Și golful. Și taximetriștii sunt înnebuniți după golf.

Taximetriștii?
Da, da, toți se cred Tiger Woods.

Aș vrea să te întreb în încheiere cu ce a rămas un român stabilit în Singapore după ce a urmărit de la o distanță de un chibrit primul succes al Simonei Halep în fața liderului mondial, Serena Williams?
Să știi că dacă în urmă cu ceva timp îmi străfulgerase prin minte ideea să o dau pe fetița mea, Sofia, la tenis, acum chiar sunt convins că trebuie să fac asta. Iar după ce am văzut cât de mult ține fetița noastră la poza făcută la antrenament alături de Simona, sunt sigur că și ea va încerca să facă tot posibilul.


Sofia, fetița lui Mihai, la Singapore, alături de un adevărat model pentru toți copiii care intenționează să se apuce de un sport. FOTO: Mihai P.


! DE AFLAT REACȚII DIN PRESA INTERNAȚIONALĂ‚

Daily Mail a titrat: „Serena Williams a fost strivită cu 6-0, 6-2 de Simona Halep la Turneul Campioanelor”. În articol, englezii scriu că „Halep a câștigat primul set în numai 20 de minute, iar Serenei i s-a administrat un bagel pentru a opta oară în cariera ei impresionantă”.

Cotidianul francez L’Equipe notează un alt aspect important. „37 de minute. Serena Williams a trebuit să aștepte 37 de minute la Singapore până când a putut să câștige un game. Jocul agresiv al Simonei Halep și apatia americancei au dus la acest rezultat”.

Italienii de la Gazzetta dello Sport notează: „De 17 ani nu a mai înregistrat Serena un K.O. atât de sever. Senzație în Singapore: Serena Williams este învinsă de Simona Halep cu 6-0 6-2 într-o oră și cinci minute de joc”, în timp ce olandezii spun că am asistat la „cea mai mare înfrângere din cariera Serenei”.

! DE NOTAT CLASAMENTUL ACTUAL AL GRUPEI ROȘII

  • Simona Halep 2-0 (4-0 la seturi,  24-7 game-uri câștigate/pierdute)
  • Ana Ivanovic 1-1 (2-2 la seturi, 20-16 game-uri câștigate/pierdute)
  • Serena Williams 1-1 (2-2 la seturi, 14-20 game-uri câștigate/pierdute)
  • Eugenie Bouchard 0-2 (0-4 la seturi, 9-24 game-uri câștigate/pierdute)

! DE VĂ‚ZUT

Halep este în proporție de 99,99% calificată în semifinalele turneului de la Singapore. Românca are nevoie de doar două game-uri în disputa din ultima rundă, cu Ivanovic (vineri), pentru a avea garantată prezența în careul de ași. Cum ar putea pierde Simona calificarea: Halep – Ivanovic 1-6, 0-6, Serena Williams – Bouchard 6-0, 6-0

! DE REȚINUT PĂ‚REREA SPECIALISTULUI

„Halep a avut în fața Serenei Williams un joc solid. A fost rapidă și agresivă în fața adversarei sale”

Chris Evert, jucătoarea cu cele mai multe săptămâni pe locul 1 în topul WTA

! DECLARAȚIA ZILEI

„Sunt un idiot. Cum am putut să nu văd meciul Simonei!?”

Dorin Goian (Asteras Tripolis / fundaș central al naționalei de fotbal)


3 CADRE ALE MECIULUI HALEP – WILLIAMS SURPRINSE DIN ACELAȘI UNGHI DE MIHAI P.

„Poza aceasta am făcut-o cu gândul că voi urmări un meci pe care Simona îl va împinge în decisiv”

Mihai P.

„Când am văzut că Halep a luat primul set, am și uitat să mai fac poze și în actul secund”

Mihai P.

„Abia la final mi-am dat seama că la un meci Halep – Williams trebuie să pleci de acasă cu mai multe carduri de memorie la tine”

Mihai P.


ȘTIAI CĂ‚…

  • 1. Singapore e formată din 63 de insule și are o suprafață de 700 kilometri pătrați. Este a doua țară din lume ca densitate a populației
  • 2. Este interzisă vânzarea gumei de mestecat în Singapore
  • 3. 1.000 de dolari e amenda în Singapore pentru persoanele care nu trag apa și nu lasă curate toaletele
  • 4. Un mall a fost construit în subteran
  • 5. Filmul Shame, cu Michael Fassbander, a fost interzis în cinematografele din Singapore, după ce regizorul peliculei, Steve Mc Queen, a refuzat să taie o scenă explicită de sex.


În cazul în care vreți să vedeți ceva nou, iată un oraș foarte fain. Dar mai bine să luați aminte de toate interdicțiile de pe acest tricou fain. Un tricou despre Fine City

Știai că avem o pagină de facebook dedicată Simonei Halep?

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen