INTERVIU | Cum e văzută Halep prin ochii ultimului jucător important al României. Antidotul pentru „bombardierele” din circuit, jucătorul din ATP cu care seamănă Simona și marele avantaj pentru Roland Garros: „Suprafața o avantajează” + Intangibilul Rafa și sfaturi pentru Marius Copil

INTERVIU | Cum e văzută Halep prin ochii ultimului jucător important al României. Antidotul pentru
  • Publicat:
  • Actualizat:

La 37 de ani, viața lui Victor Hănescu, ultimul jucător de tenis din România care a reușit să câștige un turneu în circuitul ATP (Gstaad 2008), e legată în continuare de sportul care i-a dat totul. Nu mai schimbă avioanele și hotelurile pentru a participa la cele mai importante competiții din lume, dar o face din rolul de antrenor și conducător al „Academiei Victor Hănescu”, un proiect care-și propune să-i ajute pe tinerii și talentații jucători români de tenis.

Iar între două zboruri, fostul sfertfinalist de la Roland Garros și ocupant al poziției a 26-a în ierarhia mondială a acceptat dialogul cu ProSport. Care sunt marile diferențe între Roma și Madrid? Ce trebuie să facă Simona pentru a câștiga la Roland Garros? Dar Marius Copil pentru o performanță bună la Paris? Îl bate cineva pe Rafa? Răspunsurile venite de la înălțimea celor 198 de centimetri și din experiența acumulată într-un deceniu și jumătate la nivel înalt le aflăm din rândurile de mai jos.

ProSport: Victor, e Simona prima favorită la Roland Garros, așa cum spun casele de pariuri?
Victor Hănescu: E greu să spunem dacă e favorită, dar are șanse foarte mari. Are un joc foarte bun pe zgură, are calitățile necesare pentru a face față și a câștiga un turneu de Mare Șlem. După cum vedem în ultima perioadă, rezultatele sunt destul de oscilante. Sunt momente bune și mai puțin bune și nu știu dacă asta îi dă o încredere foarte mare înainte de Roland Garros. Dar, dacă își găsește forma și ritmul, va fi foarte periculoasă.

Care e cea mai bună armă a Simonei pe zgură?
Deplasarea și tehnica ei de lovire. Are o deplasare foarte bună, are un joc complet, în care variază și știe să se apere bine. Știe să pună scurte, e foarte mobilă. Cam astea ar fi armele ei pe zgură.

Cu ce jucător din circuitul ATP ai asemăna-o?
Poate că e genul lui David Ferrer. Foarte robustă, foarte puternică de pe linia de fund, unde se mișcă și contrează foarte bine. Dar, în același timp, are și aceste momente de sclipire, de finețe, care nu se văd la alte jucătoare.


David Ferrer (foto) e jucătorul din circuitul ATP de care Simona se apropie cel mai mult ca joc. Fost finalist la Roland Garros, ibericul a stat multă vreme în top 5 ATP grație determinării și capacității de a lovi la fel de pe ambele părți. Asemănarea fizică cu Halep? David are doar 1.75m, o înălțime mult sub media circuitului.

Pliskova a învins-o clar la Madrid. Ce trebuie să facă împotriva jucătoarelor care „bubuie” mingea și caută liniile?
E clar că terenul de la Madrid a avantajat-o pe Pliskova. E rapid, e altitudine și se joacă rapid, în condiții care sunt bune pentru Pliskova. Probabil că ar fi trebuit să stea cât mai aproape de linia de fund, să încerce să contreze. Trebuie să variezi foarte mult jocul contra unui adversar care vine și lovește puternic. Să dai mingi înalte, slice, mingi joase și să nu-l lași să lovească din zona de confort.

„Suprafața de la Roma se apropie de cea de la Roland Garros”

Într-o perioadă în care sunt mai multe jucătoare de valoare apropiate în elită de ce ai nevoie pentru a face diferența?
Cred că partea mentală contează foarte mult. Cum gestionezi toată presiunea, cum gestionezi emoțiile și încrederea, pentru că tenisul e acolo pentru toate fetele. Gestiunea asta a jocului, a presiunii și a tot ce înseamnă tenisul pe lângă…Asta e partea cea mai grea și acolo se vede diferența! Așa a putut Serena să stea atât de mult timp în fruntea clasamentului. Acum nu este nimeni care să fie atât de solid, să joace constant săptămână de săptămână și să domine clasamentul. Apar aceste fluctuații de formă, de meciuri bune, e o chestie generală. Un lider mondial trebuie să fie mai constant.

Care e diferența dintre Madrid și Roma?
Sunt turnee total diferite. Ca joc, la felul în care circulă mingea. La Madrid e foarte rapid, mingea merge rapid prin aer. La Roma e mai lent, e o zgură care-ți dă mai mult timp. Madridul e mai mult un teren de hard, iar Roma un teren de zgură, unde trebuie să construiești și raliurile sunt mai lungi.

A fost Simona avantajată de suprafața de la Roma?
Da! Cred că este o suprafață care se apropie mai mult de Roland Garros. După părerea mea, Roland Garros e între Roma și Madrid ca suprafață de joc, dar cred că baza, ca joc, ți-o faci la Roma. Sunt convins că suprafața de la Paris o va avantaja pe Simona.


Simona s-a împrietenit rapid cu suprafața lentă de la Roma. A câștigat în 59 de minute cu Naomi Osaka, 6-1, 6-0, a profitat de abandonul lui Madison Keys, a învins-o rapid pe Caroline Garcia și a supraviețuit într-un meci maraton cu Șarapova, dar a cedat, în finală, în fața Elinei Svitolina.

Ce-i trebuie Simonei pentru a câștiga la Paris?
Trebuie să înceapă bine, să joace bine în prima săptămână, să pornească solid. Din primele meciuri îți iei încrederea, e bine să începi turneul cu meciuri relativ scurte, să nu te lungești și să treci prin emoții. Intrând în a doua săptămână, deja îți găsești ritmul de joc, te acomodezi cu condițiile. E mai simplu dacă prima săptămână e mai lejeră.

„Haosul” din tenisul feminin, Rafa Nadal și sfaturile pentru Marius Copil

Tu ce preferai la turneele de Mare Șlem, o tragere ușoară sau adversari de valoarea ta la început?
Și că sunt naționale, și că e Mare Șlem, primul meci e cel mai important. Dacă ai trecut de el, deja te simți altfel. Ai mai mult timp să te antrenezi, să te acomodezi cu condițiile, te simți mental cumva mulțumit că ai deja o victorie și de acolo începi să construiești.

Care crezi că e cel mai mare pericol pentru Simona la Roland Garros?
În jocul feminin e foarte greu să spui ceva clar. Mi se pare că e o chestie de moment, contează cine se simte mai bine în săptămâna respectivă. E clar că ne raportăm la top 10, dar vedem jucătoare din afara topului care vin și fac rezultate. Sunt exemplele Stephens (n. red – câștigătoarea surprinzătoare de la US Open 2017) și Ostapenko (n. red – campioana-surpriză de la Roland Garros 2017). Dar trebuie să-ți faci jocul, să fii prezent acolo și să tratezi fiecare meci ca pe o finală..

Hai să vorbim puțin și despre circuitul ATP. Poate să-l bată cineva pe Nadal la Roland Garros?
Nu cred!

De ce? E el la un nivel foarte ridicat sau perioada e una slabă?
Și perioada e propice, dar el rămâne impresionant. Eu am avut ocazia să joc cu el pe zgură și ce am simțit cu el, nu am mai simțit cu nimeni în circuit. Îmi dau seama de potențialul lui și de valoarea pe care o are pe zgură. Chiar dacă nu joacă la 100%, e foarte periculos.

Ai trecut și tu prin asta și trebuie să te întreb. Cât de greu e pentru un jucător cu rever cu o mână să controleze mingea venită de la Nadal pe zgură?
Știi cum e cu reverul cu o mână? Dacă e un rever bun, nu ai probleme. Dacă tehnica nu e bună, problemele avar. Din punctul meu de vedere, Federer a avut mereu un rever…hai să-i spunem deficitar. De aceea apăreau acele greșeli și Nadal îl juca mereu pe rever. Ca să ai o șansă trebuie să iei mingea în urcare, să stai aproape de linie și să ai o mișcare care să-ți permită să joci un rever puternic, nu doar să liftezi și să pui mingea în teren.


Rafa Nadal (foto) e regele incontestabil al zgurii și în 2018. După 50 de seturi câștigate consecuvit, a fos oprit de Dominic Thiem din drumul spre trofeul de la Madrid (7-5, 6-3), dar Parisul e casa lui.

Pe Dominic Thiem l-ai urmărit? Poate fi un rival pentru Nadal pe zgură?
Ar putea, da, dar nu cred că are șanse într-un turneu de Mare Șlem. În meciuri de două seturi din trei îi dau șanse, dar la trei din cinci – nu.

Un sfat pentru Marius Copil la Roland Garros?
Să reducă puțin viteza de pe prima servă. Nu contează forța, degeaba dai tare. Contează mai mult plasamentul, viteza, unghiurile și ar putea să folosească mai mult aceste efecte. Dacă lovești tare și plat, îi dai adversarului mai multe șanse să returneze mai ușor.

Marius a tot insistat pe zgură. Vezi un progres la el?
A progresat și pe zgură, stă mai mult în joc față de acum câțiva ani, când greșea foarte repede. La cum arată stilul lui de joc, cred că pe hard are mai multe șanse să facă performanțe bune.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Lumea tenisului, șocată de decesul lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
Lumea tenisului, șocată de decesul lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Continuă ‘războiul’ între Real Madrid și PSG! Se luptă să obțină semnătura jucătorului considerat ‘viitorul’ Messi
Continuă ‘războiul’ între Real Madrid și PSG! Se luptă să obțină semnătura jucătorului considerat ‘viitorul’ Messi
BREAKING NEWS! Tragedie la Miami! A murit în urmă cu puțin timp! Vestea șocantă primită de Simona Halep!
BREAKING NEWS! Tragedie la Miami! A murit în urmă cu puțin timp! Vestea șocantă primită de Simona Halep!
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…