INTERVIU | ANDREEA MITU: „Sunt lacrimi de bucurie pe care nu îmi este rușine să le arăt”. Secretul loviturii de dreapta, de ce zice că e comică și previziuni pentru o întâlnire specială: „Cu siguranță ne vom cunoaște”

Redactor:
Andru Nenciu
INTERVIU | ANDREEA MITU:
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru NENCIU

  • Andreea Mitu (100 WTA) a întâmpinat-o cu știință și eleganță în turul al treilea de la Roland Garros pe italianca Francesca Schiavone, campioana din urmă cu cinci ani, și a învins-o în două seturi, scor 7-5, 6-4, devenind unica româncă rămasă pe tabloul de simplu. Pentru un loc între primele opt, eleva lui Adrian Marcu își va testa (cel mai probabil luni) armele împotriva unei jucătaore pe care inițial a crezut că nu o mai întâlnise vreodată: belgianca Alison van Uytvanck (21 de ani / 93 WTA). „Am jucat cu ea!? Pfff, acum îmi amintesc, am mai fost întrebată și am zis că nu o cunosc. Hahaha, ce comică sunt!”, a spus Andreea în interviul ProSport realizat sâmbătă seara.

Consecventă din nou pe lovitura de dreapta, bucureșteanca în vârstă de 23 de ani și-a construit cu inteligență punctele și nu s-a precipitat în momentele cheie ale partidei cu campioana din 2010. A dat dovadă de un echilibru caracteristic jucătoarelor cu zeci de meciuri pe zgura de la French Open, iar felul în care a gestionat duelul psihologic cu Schiavone a devenit barometrul care arată că Andreea se află deja într-un punct dătător de speranță al carierei. A lovit curat, și-a hrănit moralul cu șirul lung de mingi câștigătoare și s-a motivat după fiecare punct al meciului de anduranță. Iar încărcătura suplimentară acumulată la o competiție majoră și calificarea într-o fază superioară au făcut-o la final să se bucure în cel mai sincer mod. Cu chipul descompus de durere după efortul depus, fata de o frumusețe rafinată a avut lacrimile gata să izbucnează încă de la ultima strângere de mână. Și le-a lăsat să i se rostogolească pe obraz, generând astfel una dintre imaginile emblematice ale sportului românesc din ultimii zece ani. Ce va face în optimi? Cum îi va funcționa lovitura de dreapta? Ce schimburi intense se vor mai ivi? Numai zgura de la Paris poate ști.

Felicitări, Andreea! Care crezi că a fost momentul psihologic al meciului din turul al treilea, când ai simțit că o poți învinge pe Schiavone?
Mulțumesc, la 6-5 în primul set probabil. A fost un meci greu, în care am luptat enorm.

La fel ca în meciul din turul secund, ai făcut multe puncte cu lovitura ta puternică și precisă de dreapta. Cât de mult lucrezi pentru ea? A existat vreun antrenor care ți-a perfecționat-o?
Lovitura de forehand este preferata mea, lucrez la fel de mult ca și la celelalte lovituri. Am o ușurință în joc și acest aspect consider că mă ajută foarte mult.

„Chiar mă simțeam puțin obosită după primele trei gameuri”

Al doilea game al meciului a fost interminabil, a durat peste zece minute. Te uzează fizic și psihic un astfel de debut de meci în turul al treilea al unui turneu de asemenea anvergură?
Adevărat, chiar mă simțeam puțin obosită după primele trei gameuri. Care s-au dus la ea. Dar meciul nu se termină după primele trei game-uri și nici după primul set. Trebuie să crezi în tine până la final.

Aș vrea să te întreb, atunci când tabela afișa 1-4 ce a declanșat revenirea ta?
Am început să văd ce și cum joacă Francesca și am început să mă poziționez mai bine în teren.

În meciul din turul al treilea cu italianca Francesca Schiavone, bucureșteanca Andreea Mitu (23 de ani) a reușit nu mai puțin de 27 de mingi câștigătoare, față de numai 18 ale campioanei din 2010, dar a comis și 36 de greșeli neforțate, cu trei mai mult decât jucătoarea din Peninsulă. Eleva lui Adrian Marcu a rămas unica jucătoare din România pe tabloul de simplu la Roland Garros, după eliminarea Irinei Begu în turul al treilea.


Andreea, alături de Adrian Marcu și Ionuț Gavrilă FOTO arhivă personală

„Nici nu-mi mai amintesc ultimul punct. Tot ceea ce știu este că am plâns din nou”

Ce ți-a spus Adrian Marcu înaintea partidei cu italianca Schiavone și cât de mult contează să ai în lojă un om de calibrul dânsului?
Acum, tactica rămâne secretă (zâmbește) Chestia e că eu trebuie să îmi impun jocul, nu contează împotriva cărei adversare evoluez. Atât timp cât îmi fac treaba și am o atitudine bună, echipa mea este mulțumită. Domnul Marcu este un antrenor foarte bun, are multă experiență. Ne cunoaștem de foarte mult timp, am mai lucrat împreună și mă bucur că lucrăm din nou.

Vorbeai despre echipa ta. Am observati că îl ai în echipă pe Ionuț Gavrilă, fizioterapeutul pe care l-am văzut mulți ani lângă Andrei Pavel. Cât de mult te ajută experiența unui astfel de specialist?
Ionuț este fitness coach, lucrăm de la începutul anului trecut. Ne înțelegem foarte bine și mă ajută extrem de mult. Este foarte important să ai pe cineva ca el alături și sper să poată veni mai des alături de mine.

Ai închis partida, la a treia șansă de meci, cu o scurtă. Preia tu, te rog, de aici…
Nici nu-mi mai amintesc ultimul punct, tot ceea ce știu este că am plâns din nou.

Lacrimile din final sunt mărturia unei cariere împlinite, exprimă faptul că munca de o viață ți-a fost răsplătită?
Posibil. Este modul în care mă manifest și reacționez pe teren după niște încărcături emoționale mari. Sunt lacrimi de bucurie, pe care nu îmi este rușine să le arăt.

„Declarațiile domnului Năstase de la Fed Cup… Nu vreau să comentez. Cu siguranță ne vom cunoaște”

Hai să vorbim puțin și despre următorul meci. Alison Van Uytvanck este adversara ta din optimi. Ați jucat de două ori, cum crezi că poate fi învinsă?
Am jucat cu ea!? Pfff, acum îmi amintesc, am mai fost întrebată și am zis că nu o cunosc. Hahaha, ce comică sunt! Acum chiar îmi amintesc. Meciul va fi tratat ca atare, vreau să mă bucur de el și să dau tot ce pot pe teren.

Mitu și Van Uytvanck s-au întâlnit de două ori în circuitul profesionist, scorul fiind egal. Eleva lui Adrian Marcu s-a impus în primul meci, în 2012, pe hardul de la Ankara, 7-5, 4-6, 6-3, în timp ce belgianca și-a luat revanșa un an mai târziu, pe zgură, în Cehia, la Olomouc, când a câștigat cu scorul de 6-2, 7-5.

Tu ai zis că nu o cunoști pe Alison, iar Schiavone a declarat că te va căuta pe YouTube, iar Ilie Năstase spunea că nu te cunoaște la FedCup. O ultimă întrebare: crezi că te-au descoperit acum?
Sunt milioane de oameni în lumea asta care nu mă cunosc, e și normal, n-am jucat incredibil până acum. Iar despre declarațiile domnului Năstase de la Fed Cup… nu vreau să comentez. Cu siguranță ne vom cunoaște (zâmbește). I’m OK with everything.

Mulțumesc și succes în optimi!
Îți mulțumesc, așa să fie!


Andreea are ca sponsor tehnic compania Lotto, cea cu care a colaborat și fosta mare campioană Irina Spîrlea FOTO Neal Trousdale / www.opentenis.ro


„Long story in short story”. Cum a început tenisul Andreea Mitu: „Era un circ întreg acolo”
Într-un interviu acordat în aprilie lui Marius Huțu, una dintre eroinele României din meciul cu echipa Canadei povestea pentru ProSport primii pași făcuți în tenis. „Este destul de lungă povestea, dar am să fac un long story in short story. Am început la 7 ani, în paralel cu școala, părinții nu au fost foarte stresanți. Din câte îmi amintesc făceam trei antrenamente pe săptămână, era destul de lejer. La început nu jucam foarte bine, tata mă punea să lovesc mereu în mingi și le scăpam. Pierdeam foarte mult, plângeam  după meciuri, era un întreg circ acolo”, demara Andreea.

100 e locul pe care se află Andreea în ierarhia WTA

Jucătoarea ajunsă în optimi la Roland Garros frapează printr-o sinceritate dezarmantă. „Pe la 14 ani am început să joc, am început să câștig, am fost atunci campioană națională, simplu, dublu. Am început treptat cu Europenele, am urcat în lot la 16 ani, am început să joc și ITF, primul turneu din această categorie a fost câștigat tot la această vârstă, la Galați. Am luat-o treptat, dar cred că m-am maturizat destul de târziu. Asta s-a întâmplat când m-am mutat la Dinu Pescariu și am început să colaborez cu cei de acolo, am fost într-un program mai strict și cred că mi-a prins bine. Am făcut trei ani acolo și m-am simțit foarte bine”. Au fost primii pași urcați pe treptele performanței, pașii de care își va aduce aminte toată viața.


Să i se prăbușească prea multe mingi în fileu în optimi? Nici vorbă!


Parcursul Andreei Mitu (100 WTA) până în optimi

  • primul tur: victorie cu franțuzoaica Alize Lim (279 WTA), scor 6-3, 6-2
  • turul doi: victorie cu cehoaica Karolina Pliskova (12 WTA), scor 2-6, 7-6(5), 6-4
  • turul trei: victorie cu italianca Francesca Schiavone (92 WTA), scor 7-5, 6-4

Parcursul belgiencei Alison Van Uytvanck (93 WTA) până în optimi

  • primul tur: victorie cu slovaca Anna Karolina Schmiedlova (52 WTA), scor 7-6(4), 7-6(7)
  • turul doi: victorie cu kazaha Zarina Diyas (32 WTA), scor 0-6, 6-1, 6-4
  • turul trei: victorie cu franțuzoaica Kristina Mladenovic (44 WTA), scor 6-4, 6-1


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele