INTERVIU | Andrada Surdeanu, junioarea bătută de tată după un meci: "M-am aşezat în genunchi, mi-am pus palmele la faţă, ca să nu mă mai poată lovi. Aveam puţin sânge, eram speriată, tremuram". Lucian Surdeanu va fi eliberat miercuri

2 dec 2014 13382 afişări Comentează şi tu Tenis
INTERVIU | Andrada Surdeanu, junioarea bătută de tată după un meci: "M-am aşezat în genunchi, mi-am pus palmele la faţă, ca să nu mă mai poată lovi. Aveam puţin sânge, eram speriată, tremuram". Lucian Surdeanu va fi eliberat miercuri 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/13690940/1/buuuun.jpg
  • Andrada Surdeanu (16 ani), jucătoarea de tenis bătută de tatăl său după ce a pierdut un meci din cadrul unui turneu ITF din Israel, a povestit pentru ProSport episodul care a cutremurat lumea sportului. Printre lacrimi, aceasta a implorat întoarcerea în ţară a tatălui ei, care din 27 noiembrie a stat într-un penitenciar din Israel.
  • Lucian Surdeanu, tatăl Andradei, a fost amendat ieri de tribunalul din Israel cu 300 de euro şi va fi eliberat miercuri.

„Eu cum mai devin acum Simona Halep?“, se întreabă Andrada Surdeanu, sportiva care a fost bătută de tatăl său la un turneu de tenis din Israel, incident în urma căruia acesta a fost reţinut de poliţia din Israel şi dus la un penitenciar aflat la 40 de kilometri distanţă de oraşul Kiriat Şmona. Episodul a făcut rapid înconjurul presei din România şi, în ciuda dezminţirilor date de jucătoare pe contul personal de Facebook, lucrurile nu par să se apropie de final. Andrada a acceptat dialogul cu reporterii ProSport pentru a încerca să lămurească incidentul. Tocmai terminase orele la liceu şi răspunsese întrebărilor colegilor şi directorului, toţi la curent cu situaţia tatălui şi antrenorului său, Lucian Surdeanu.

Fata a început curajos interviul, a explicat ce s-a întâmplat, şi-a cerut scuze. A pufnit în plâns aproape de casă, atunci când a vorbit despre fratele mai mic, Vlad, care pe 1 decembrie a împlinit 9 ani: „Dar nu l-a avut pe tata lângă el. Ne-a spus că nu vrea niciun cadou, îl vrea pe el acasă, să fim toţi fericiţi". Ieşirea nervoasă a lui Lucian Surdeanu a zguduit-o din temelii pe Andrada. Nu reuşeşte să doarmă noaptea, nu mai poate duce până la capăt un antrenament, iar de mâncat nici nu se pune problema. La fel ca fratele său, îşi vrea tatăl înapoi acasă. Îi ia apărarea şi spune că a fost pentru prima dată când a lovit-o: „Ne mai certam, mai ţipam unul la celălalt, dar atât".

„M-a împins în copertină şi mi-a dat două palme. Mă simt vinovată, dar ştiu că nu e doar vina mea“

ProSport: Bună, Andrada. Probabil că ştii despre ce vreau să vorbim... Cum te simţi?
Andrada Surdeanu: Nu ştiu cum sunt. Acum mă întorc de la şcoală. Mă simt mai liniştită, am văzut-o ieri pe mama, am putut să o iau în braţe şi să mă simt în siguranţă. Eu de luni nu am mai vorbit deloc cu tata, iar asta mă distruge. Şi când citesc că e descris drept <criminal> şi <bestie>, îmi vine să urlu de durere. Mă simt vinovată pentru ce i se întâmplă, chiar dacă ştiu că nu e doar vina mea.

Ce s-a întâmplat la meci? Sunt vehiculate variante şi variante.
Eu nu am jucat prea bine la meciul de simplu din Israel. Am văzut că nu pot şi nici nu am mai încercat. La final, mi-a cerut telefonul. Aşa mă pedepsea el pe mine atunci când, din vina mea, nu reuşeam să câştig. I-am zis să îl ia şi i l-am aruncat. Normal că nu l-a prins, dar s-a enervat, pentru că am fost obraznică. M-a împins în copertină atunci şi mi-a dat două palme. Una dintre ele m-a lovit şi la nas, iar eu şi fratele meu suntem sensibili, imediat ne curge sângele la cel mai mic contact. Eu m-am aşezat în genunchi, mi-am pus palmele la faţă, ca să nu mă mai poată lovi. Aveam puţin sânge, eram speriată, tremuram. Mi-a dat prosopul şi l-am umezit. Nu mult. Era toată lumea acolo, abia se terminase meciul. Tata mi-a recomandat să mă duc la medicul turneului, că el nu avea ce să-mi facă. Când m-am întors eu, fusese deja dat afară din bază şi trimis la hotel.

„Tu îţi dai seama cum este să îţi vezi părintele arestat? Am avut încredere şi...“

Şi de la hotel cum a ajuns să fie luat de autorităţile israeliene?
Până să ajung eu la el, deja îl ridicaseră. M-au dus arbitrii la secţia de poliţie. Pe drum, am oprit lângă o altă maşină de poliţie. Avea gratii în spate şi, când m-am uitat mai bine, l-am recunoscut pe tata. Tu îţi dai seama cum este să îţi vezi părintele arestat? (începe să plângă) La secţia de poliţie nu m-au lăsat să îl văd, de parcă era un câine turbat şi eu trebuia să stau departe de el. A trebuit să dau o declaraţie. Arbitrul mi-o traducea din ebraică în engleză. Mi s-a spus că îl ţin în arest doar o seară, atât cât să se liniştească, că va fi bine şi că o să ne întoarcem duminică, atunci când aveam biletele, în ţară. Doar de asta am semnat. Nu ştiam că nu trebuie, nu mi-am dat seama ce fac. Am avut încredere şi... Şi tata încă e în închisoare. L-au dus la 40 de kilometri de oraş. Încercăm să facem tot posibilul să îl aducem în ţară, să îl expulzeze, să-i dea doar o amendă.

Te-a mai lovit până acum? Sau a fost pentru prima dată?
Nu, niciodată. Ne certam la antrenamente, dar atât. A fost prima dată. Acum are şi restricţii, nu mai are voie să meargă cu mine la turnee. Mie practic mi se pune o piedică acum. Cu cine să mă duc? Eu cum  mai devin Simona Halep? De 10 ani practic sportul ăsta şi am senzaţia că episodul, când se va rezolva, că trebuie să se rezolve, o să mă urmărească toată viaţa. Pot să mă duc la o facultate din Statele Unite, să joc acolo tenis. Dar cine mă primeşte dacă citeşte că am fost bătută de tata?

"Am avut meci la dublu, dar am abandonat. Tremuram toată"

Dormi noaptea? Cum ţi s-a schimbat viaţa în ultimele zile?
În ziua în care s-a întâmplat asta, nu am putut să închid un ochi. Îmi aminteam doar că l-am văzut pe tata după nişte gratii. Apoi, am avut meci la dublu, dar am abandonat după câteva game-uri. Tremuram toată, mă uitam pe margine şi nu îl vedeam pe tata, aşa cum eram obişnuită. Iar după, dacă reuşesc să dorm patru ore în total, e bine. Mă trezesc constant noaptea. Azi m-a chemat şi directorul liceului, să dau o declaraţie. Sunt foarte, foarte obosită.

Fratele tău, Vlad, face şi el tenis. I-aţi povestit ce s-a întâmplat?
A împlinit luni nouă ani. (pufneşte iar în plâns) A zis că îşi doreşte să fie fericit, să fie cu tata. Îmi pare rău, nu pot... Ştiu părinţi care îşi bat copiii de îi rup, care le distrug costumele dacă pierd. Şi tata... E mult prea mult ce i se întâmplă. Nu zic că e normal să mă lovească, nu vreau să fiu înţeleasă greşit. Eu îl iubesc foarte mult. Enorm! Vreau să vină acasă.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.