„Finala” se joacă miercuri: Nadal – Djokovic, în cea mai așteptată partidă de la Roland Garros. Sfertul care va da probabil câștigătorul competiției: ce arme are Rafa pentru „la decima”

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Sfert de finală cât un ultim act la Roland Garros 2015. Cel mai așteptat meci de la ediția din acest an a Grand Slamului din capitala Franței se va consuma încă din sferturile de finală: Nadal, regele încoronat al turneului de la Paris (9 trofee în palmares) va da piept cu Novak Djokovic (numărul unu mondial, cel mai în formă jucător al momentului, dar sportiv căruia îi lipsește din vitrina de trofee Roland Garros-ul).

Tragerea la sorți pentru tabloul de la Roland Garros a propus de la început o confruntare șoc până în „careul de ași”. Din cauza faptului că Nadal a coborât până pe locul 7 mondial ca urmare a rezultatelor modeste din 2015, acesta nu a mai fost „protejat” de ciocnirile cu „titanii”. Astfel sfertul Djokovic – Nadal era cel mai așteptat meci din sferturile de finală, dar mulți se întrebau dacă ibericul – dezamăgitor în primăvară pe suprafața sa favorită, zgura – va fi capabil să ajungă între primii 8. Rafa nu doar că și-a regăsit în mare parte loviturile teribile, dar a arătat extrem de proaspăt fizic și, mai important, la un nivel mental excelent. Tenismanul născut în Manacor și-a expediat până acum toți adversarii foarte ușor (ultimul pe listă Jack Sock, în optimi, scor 6-3, 6-1, 5-7, 6-2), dar, mult mai îmbucurător pentru fanii lui, a reușit să joace impecabil de fiecare dată momentele cheie ale partidelor. De partea cealaltă, Djokovic nu a avut nici el mari probleme, calificându-se fără set pierdut în sferturi: luni, în optimi, a trecut fără emoții de unul dintre favoriții gazdelor, Richard Gasquet, scor 6-1, 6-2, 6-3.


Nadal e din nou stăpânul pe zgură, după o primăvară zbuciumată

Nadal, de la agonie aproape de extaz

Dominator ca nimeni altul în ultimul deceniu pe zgură, Rafael Nadal s-a confruntat în ultimele luni cu probleme mai mari decât accidentările care l-au scos din circuit în a doua jumătate din 2014. Deși fizic părea a fi „în grafic”, noua rachetă (pe care a schimbat-o între timp, revenind la varianta veche) și, extrem de surprinzător, mentalul, s-au dovedit a lucra în defavoarea lui. Nadal a avut fluctuații mari de la un meci la altul, specialiștii discutând intens despre cauzele declinului marelui campion spaniol.

Modest la Monte Carlo și Madrid anul acesta, ibericul nu a reușit să oprească deriva nici la Roma, fiind învins pentru pentru prima dată pe zgură de Stanislas Wawrinka, la 24 de ore după ce reușea „un joc aproape perfect” în fața uriașului Isner. Astfel, după ultimul turneu dinainte de Roland Garros, Nadal era într-o situație delicată, inedită: fără titlu în sezonul european roșu de primăvară (a câștigat în Argentina, într-un ultim act cu Monaco), cu cinci înfrângeri în cont pe zgură, un context cu care nu s-a mai confruntat în niciunul dintre ultimele 10 sezoane.

Pentru a-și îmbunătăți recordul la Paris, cu un al zecelea titlu, Nadal trebuia să găsească „glonțul magic”, care să îi salveze sezonul 2015 de zgură: ibericul părea un copil al norocului, însă Parisul îi generează întotdeauna resurse nebănuite. În ciuda faptului că în ultimele turnee Nadal și-a arătat vulnerabilitățile, el a arătat și că are răspunsuri, arme și posibilități înainte de Roland Garros. A reușit două meciuri fabuloase – câte unul la Madrid, cu Tomas Berdych, și cu John Isner, la Roma. La Foro Italico, chiar împotriva lui Wawrinka, Nadal a alergat mai bine decât a făcut-o în majortiatea meciurilor din acest sezon. Și forehand-ul și reverul au livrat super-lovituri, în lung de linie sau cross. Marele câștig pentru French Open este însă constanța în joc și serenitatea în plan mental. Nadal pare să fi intrat din nou în modulul „Beast Mode”, dar mai ales pare extrem de sigur pe sine, pe loviturile sale și pe forța mentală care l-a dus la un palmares pozitiv incredibil cu tenismanul considerat de mulți cel mai bun din istorie: Rafa îl conduce pe Federer cu 23-10 la întâlnirile directe.

Roger Federer: „Nadal rămâne principlalul favorit la Paris”

De altfel, marele Federer a fost primul care a afirmat că ar fi o greșeală pentru toți să îl scoată pe Rafa din calcule pentru Roland Garros, chiar dacă era evident pentru toți că jocul nu îi merge. „Nadal rămâne principalul favorit”, spunea elvețianul înainte de startul competiției, amintindu-și cum s-a zbătut ani la rând să îi smulgă o finală spaniolului la Paris.

Interesant e ce s-a schimbat în ADN-ul lui Nadal într-un timp atât de scurt. În primul rând Roland Garros-ul l-a adus pe Rafa din nou în zona de confort: trei seturi din cinci, pe terenul cel mai favorabil. Nadal are de asemenea, după revenirea la vechea rachetă, forehand-ul și reverul nimicitor în tolbă. A renunțat în multe momente la jocul de regularitate care a văzut că nu mai dă rezultate la fel de bune ca în trecut, asumându-și mult mai multe riscuri. Pe scurt, a crescut în toate planurile: fizic, psihic, emoțional.


Djokovic lovește aproape orice minge cu o lejeritate incredibilă

E Nole indestructibil?

În ceea ce îl privește pe Djokovic, multe lucruri nu ar putea fi spuse despre numărul unu mondial. Nole ne-a obișnuit cu tenisul aproape de perfecțiune, astfel că foarte puțini jucători sunt capabili să emită pretenții în fața lui. Nivelul de motivație al sârbului este în general aproape de limita maximă, dar acum este de așteptat să își găsească resorturi nebănuite pentru a se impune, în condițiile în care turneul din capitala Franței este singurul titlu major care îi lipsește din palmares.

Djokovic are un sezon perfect până în acest moment, ultima partidă pierdută având loc în februarie. În rest, nici Federer în momentele sale de glorie nu a dominat cu atâta autoritate competițiile, chiar dacă „Swiss Maestro” a avut parte în prima parte a carierei de un TOP 10 ATP destul de modest: Nole s-a impus în 2015 la Australian Open, Indian Wells, Miami, Monte Carlo și Roma.

Pe zgură, totuși, sârbul nu poate să joace întotdeauna la 100%, iar schimbările climaterice de la Paris ar putea să îl dezavantajeze: în prima săptămână temperaturile au fost destul de scăzute, iar vântul a bătut destul de tare, lucru care reprezintă în teorie avantaje pentru un jucător de tipul lui Nadal. Senzația în acest moment este că, dacă există un jucător în acest moment care să îl poată învingă pe Nole într-un meci desfășurat după sistemul cel mai bun din cinci seturi, pe zgură, acela se numește Rafael Nadal. Condiția este ca ibericul să fie la 100% nu doar fizic, ci și mental.

69-1 este recordul victorii – înfrângeri al lui Rafael Nadal la Roland Garros. Singurul care l-a învins a fost Soderling, în 2009

38 de victorii consecutive are în acest moment Nadal la French Open

2 meciuri de cinci seturi a jucat și a câștigat Nadal la French Open: în 2011, în primul tur cu John Isner și în 2013, în semifinale, cu Djokovic

3-6, 7-5, 6-2, 6-4 a fost scorul finalei de la Roland Garros 2014 dintre Nadal – Djokovic

46 titluri are Nadal pe zgură în întreaga sa carieră, ultimul în februarie 2015, la Buenos Saires

7 finale de Grand Slam au avut ca ultim act un duel Nadal – Djokovic. Nadal și-a adjudecat 4 finale, 2 dintre ele la Roland Garros

43 de meciuri au jucat unul împotriva celuilalt Nadal și Djokovic; nicio altă rivalitate, în Era Open, nu și-a consumat atâtea episoade. Tenismanul născut în Manacor conduce în acest moment cu 23-20
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup