Elveția câștigă în premieră trofeul Cupei Davis. Zi istorică pentru Federer, care obține prima Salatieră de Argint a carierei

Elveția câștigă în premieră trofeul Cupei Davis. Zi istorică pentru Federer, care obține prima Salatieră de Argint a carierei
  • Publicat:
  • Actualizat:

Echipa de Cupa Davis a Elveției, formată din Roger Federer, Stanislas Wawrinka, Marco Chiudinelli și Michael Lammer, a obținut, la a 85-a participare, primul trofeu al Salatierei de Argint din istorie, învingând Franța cu scorul de 3-1 în finala jucată la Lille. După victoria de vineri a lui Stan Wawrinka în fața lui Tsonga și succesul de sâmbătă al perechii Federer/Wawrinka în fața cuplului Benneteau/Gasquet, Roger Federer a adus duminică punctul decisiv, după o victorie în trei seturi, scor 6-4, 6-2, 6-2, în fața lui Richard Gasquet.

Elvețienii obțin astfel un succes istoric, iar Federer își adaugă în palmares singurul mare trofeu care-i lipsea, în timp ce echipa Franței rămâne cu nouă succese în Cupa Davis, ultimul în 2011.


16:04 FINAL DE MECI! Elveția câștigă Cupa Davis pentru prima dată în istorie! Scorul în acest moment este 3-1 la general. Federer aduce ultimul punct necesar, după un meci de o oră și 55 de minute în care nu i-a lăsat nicio șansă lui Richard Gasquet, introdus în ultimul moment în locul lui Jo-Wilfried Tsonga. Marele campion elvețian obține, alături de colegul și prietenul Stanislas Wawrinka, prima Salatieră de Argint din istoria Elveției și își completează astfel un palmares incredibil.


15:52 Lucrurile sunt din ce în ce mai clare. Federer a reușit break-ul și în setul al treilea, conduce cu 4-2, și mai are nevoie de doar două game-uri pentru a-și trece în palmares Salatiera de Argint.


15:29 Game uriaș! Gasquet face eforturi uriașe și, după un joc care a durat nouă minute și în care a salvat trei mingi de break ale elvețianului, reușește să-și țină serviciul în primul game al setului al treilea. Un nou break al lui Federer ar fi echivalat cu dezastrul pentru francezi, care, chiar și așa, se află într-o situație disperată.


15:20 Manșa secundă nu a adus nicio schimbare. Dacă Federer a avut nevoie de 45 de minute pentru a se impune în primul set, pe al doilea și l-a adjudecat în doar 26 de minute, scor 6-2, după două break-uri reușite.  Gasquet arată incapabil să reacționeze în fața jocului extraordinar al lui Roger, care a terminat și manșa secundă cu statistici extraordinare, atât pe propriul serviciu, cât și pe serviciul francezului. Ba mai mult, elvețianul pare că se simte foarte bine și zburdă pe teren, reușind lovitură câștigătoare după lovitură câștigătoare.


14:56 Finalul primului set! Federer face primul pas spre Salatiera de Argint, după ce se impune în primul set cu 6-4, după un joc entuziasmant. Elvețianul termină manșa cu cifre impresionante: 3 ași, nicio dublă greșeală, 89% puncte câștigate cu primul serviciu (16 din 18) și doar patru puncte cedate în game-urile în care a servit. După un break în game-ul al treilea, Federer a preluat controlul asupra jocului, a servit impecabil și a lovit decisiv din interiorul terenului, de cele mai multe ori cu forehand-ul. De cealaltă parte, Gasquet a avut o răbufnire la 3-5, când a salvat trei mingi de set, dar, per total, nu a avut nici o șansă în fața jocului foarte bun al elvețianului, iar speranțele fanilor francezi prezenți în număr mare în arena sunt din ce în ce mai mici.


14:22 După un început bun, în care a câștigat lejer pe propriul serviciu, Gasquet are primele probleme. Federer câștigă pe serviciul adversarului, după un demi-vole de efect și un passing excelent. 2-1 pentru Elveția în primul set.


14:00 Cei doi adversari au ieșit pe teren, într-o atmosferă frumoasă în sala din Lille. Gasquet și Federer se încălzesc, iar în câteva minute vor începe meciul, cu Gasquet servind primul.

 

13:20 Pentru că mai sunt 45 de minute până la startul meciului, vă invit să urmăriți ce se întâmpla în 2005, la Monte Carlo, când foarte tânărul Richard Gasquet, în vârstă de doar 19 ani, reușea un meci superb în fața deja consacratului Federer. Mai jos, tiebreak-ul setului decisiv, un tiebreak epic, terminat cu un rever în lung de linie magnific și un rezultat surprinzător.


 


12:40 Pentru francezi, incapacitatea lui Tsonga de a juca în partida cu Federer este o adevărată lovitură. Jo se numără printre tenismenii care, de-a lungul timpului, i-au pus probleme lui Federer, în fața căruia a câștigat cinci meciuri din 17. Tsonga s-a impus în ultimul meci direct cu Federer, anul acesta la Masters-ul de la Toronto, pe hard, iar anul trecut la Roland Garros a reușit o victorie surprinzătoare în fața elvețianului, în sferturile de finală, în minimum de seturi.

De partea cealaltă, Gasquet are un palmares îngrozitor cu Federer. „Copilul teribil al tenisului francez”, așa cum era poreclit Richard, are doar două succese în meciurile cu Federer în nouă ani: primul în 2005, iar al doilea în 2011, ambele pe zgură. De cealaltă parte, Federer și-a adjudecat 12 întâlniri cu Gasquet, în fața căruia nu a pierdut niciun set de mai bine de trei ani.


 



UPDATE 12:30 Cu o oră și jumătate înaintea începerii primului meci, căpitanul nejucător al echipei Franței, Arnaud Clement, a decis înlocuirea lui Jo-Wilfried Tsonga, cel care a acuzat dureri la cotul brațului drept, cu Richard Gasquet, numărul 26 în ierarhia mondială.


Astăzi, pe zgura sălii din Lille, Franța și Elveția vor da ultimele două bătălii ale sezonului de tenis, partidele decisive pentru stabilirea câștigătoarei ediției din 2014 a Cupei Davis. De la ora 14:00, Roger Federer îl va înfrunta pe Jo-Wilfried Tsonga, iar o victorie i-ar aduce marelui campion elvețian Salatiera de Argint, trofeul care, odată cucerit, i-ar completa un palmares impresionant. În cazul în care francezul se va impune, Gael Monfils și Stanislas Wawrinka vor juca partida decisivă pentru stabilirea învingătoarei.

  • Finala Cupei Davis e transmisă în România de DolceSport


După primele două zile, Elveția conduce cu 2-1, în urma victoriei obținute de Wawrinka  vineri în fața lui Tsonga și succesului perechii Federer/Wawrinka în fața cuplului Benneteau/Gasquet 6-3, 7-5, 6-4. Francezii, care au obținut singurul punct al duelului prin Gael Monfils, învingător vineri în minimum de seturi contra lui Roger Federer, au nevoie de o victorie a lui Tsonga pentru a spera la cucerirea Salatierei de Argint, trofeu pe care l-au mai obținut de nouă ori de-a lungul istoriei, ultima dată în urmă cu 13 ani.

Dacă Franța a câștigat competiția de nouă ori în istorie, Elveția se află în fața unei premiere. Calificați pentru a doua oară în finală, după ce în 1992 au pierdut ultimul act în fața Statelor Unite cu scorul de 1-3, elvețienii își pot trece în cont, prin Federer și Wawrinka, prima Salatieră de Argint în 85 de participări. De asemenea, meciul de astăzi are o importanță aparte pentru Roger Federer, campionul elvețian având șansa de a desăvârși cu trofeul Cupei Davis un palmares impresionant, care cuprinde 82 de titluri la simplu, dintre care 17 de Mare Șlem.

Statistica este de partea elvețienilor

Înaintea ultimei zile, Elveția se află în postura de mare favorită, statut la care puțini fani sperau după prima zi în care Federer nu a putut evolua la capacitate maximă în fața lui Monfils. Dincolo de faptul că se va putea baza pe doi dintre cei mai buni jucători ai lumii și va avea nevoie de o singură victorie în două meciuri, echipa Elveției are un alt aliat: statistica.

În întreaga istorie, de doar șase ori s-a întâmplat ca echipa condusă după primele două zile să revină și să câștige ambele partide din ziua a treia. O astfel de reușită a avut loc în 1927, cu echipa Franței în rol principal, și tot francezii au pierdut în 2002, în fața Rusiei, după ce se aflau în avantaj la capătul primelor două zile.
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele