Echipa României, sub lupa lui Ciprian Porumb: „Asta este diferența reală. În momentul acesta, Cupa Davis pare un proiect abandonat. Cine face strategia, cine îi urmărește pe acești jucători pentru viitor – o face Andrei din staff-ul Simonei Halep?”

Echipa României, sub lupa lui Ciprian Porumb:
  • Publicat:
  • Actualizat:

România este condusă de Austria, 2-0, la capătul primei zile a confruntării de Cupa Davis care încheie evoluția echipei tricolore pe 2017. Cu doi debutanți pe teren în meciurile de simplu – Bogdan Borza (20 de ani, 707 ATP) și Dragoș Dima (489 ATP), Andrei Pavel a avut o misiune complicată în acest meci contând pentru primul tur al play-off-ului de menținere în Grupa I, zona Europa/Africa din  Cupa Davis.

Într-adevăr, nu aveam mari șanse cu jucătorii cu care am mers. Este păcat în primul rând că nu au venit titularii – și mă refer aici în principal la dublul nostru de bază, Tecău cu Mergea. În condițiile actuale ei ar fi fost un motor pentru echipă. Aici văd marea pierdere. Dar, oricum, era greu să emitem pretenții„, afirmă Ciprian Porumb, căpitan-nejucător al echipei de Cupa Davis a României din noiembrie 2011, până în februarie 2013.

Într-o zi în care meciurile au adus față în față, încrucișat, jucătorii numărul unu împotriva numărului doi din formația adversă, România a câștigat un singur set, prin Dragoș Dima – în fața lui Gerald Melzer (133 ATP). Dominic Thiem, numărul 7 mondial, și-a arătat din plin valoarea, chiar dacă a greșit mult pentru standardele sale, într-un meci făcut spectaculos și de evoluția curajoasă a lui Bogdan Borza, ieșit la vânătoare de lovituri câștigătoare. Totuși, bilanțul este destul de sec: trei seturi pierdute cu 6-1, două seturi pierdute la 2 – iar un al treilea 6-2 a plutit în aer, în condițiile în care Thiem a servit pentru meci la 5-2. Aceasta este diferența reală?

Da, asta este diferența reală. Și este mare păcat, pentru că nu avem jucători care să le urmeze celor care sunt titulari astăzi. Îmi pare rău, nici în viitor nu vom avea. Nu există o gândire, o pregătire la nivel de copii și juniori. Atât se putea astăzi cu această echipă. Bogdan este încă tânăr și trebuie să îi dăm credit și încredere. Este important ca cei care sunt acolo să știe ce să facă cu acești jucători pentru viitor. În momentul acesta, echipa de Cupa Davis cred că este într-un declin total”, a declarat pentru ProSport Ciprian Porumb.

„Cred că pentru Marius era foarte bună și acum o întâlnire cu Dominic Thiem”

Ciprian Porumb este căpitanul nejucător în mandatul căruia Marius Copil a devenit titular în meciurile de simplu ale României. Acum, 2017 este anul în care Marius Copil a depășit un prag psihologic, intrând în top 100, însă după evoluții nu foarte convingătoare la ultimele două turnee de Mare Șlem și opt înfrângeri în ultimele nouă meciuri de simplu jucate, pare din nou apăsat de presiunea rezultatelor. Iar clujeanul nu este întru totul de acord cu decizia arădeanului de a nu juca meciul cu Austria și a explicat raționamentul său, pentru ProSport.

Marius va trebui să reușească să își facă jocul puțin mai complex și mai complet. Nu neapărat prin tehnică, ci prin psihic și experiență. Prin jucarea unor turnee mari. Sper că va avea din ce în ce mai multe meciuri cu jucători mari, acum, fiind în prima sută. Cu jucători foarte buni, care să îi dea un plus. Cred că era foarte bună și acum o întâlnire cu Dominic Thiem. Chiar dacă pierdea – consider că era util să mai joace un meci împotriva unui jucător de top 10. Ca experiență. Ar fi fost niște provocări pentru el în Austria, chiar și aceea de a câștiga un meci în fața unui jucător apropiat de valoare – cum este Melzer, dar pe un teren ostil, pe o suprafață care nu îi place în mod special. Dar, el a avut de făcut alegerea, alături de echipa sa„, afirmă Ciprian Porumb.

Marius Copil (83 ATP) a decis să dea prioritate luptei pentru menținerea poziției în Top 100, luând în calcul dificultatea de a schimba suprafața. Este o problemă falsă, este teza lansată de Ciprian Porumb. „Cred că și asta este o problemă. Un jucător de top trebuie să facă aceste schimbări de suprafață fără să se simtă. Un jucător cerebral. Aici se vede experiența. De aceea în ultima perioadă jucătorii mai în vârstă reușesc să facă rezultate excepționale. Au valoare foarte mare, dar știu și cum să rămână fit, știu și cum se prelungește  un vârf de formă – prin experiența acumulată. Iar acești jucători reușeșc să schimbe suprafețele fără să-și  mai facă vreo problemă. Este un lucru pe care și Marius va trebui să ajungă să îl facă – și nu mai are foarte mult timp. Trebuie să lupte cu el însuși, pentru ca aceste schimbări să nu îl mai afecteze. Sunt detalii care îți distrag atenția de la marea performanță: schimbarea de suprafață, schimbarea de fus orar. Acestea sunt lucruri de care trebuie să uiți, trebuie să fii concentrat sută la sută pe victorie, să produci cel mai bun tenis al tău”, afirmă fostul jucător, acum în vârstă de 46 de ani (394 ATP – cea mai bună clasare a carierei).

„Acestea sunt lucruri care vin o dată cu maturizarea ca jucător, prin experiență acumulată. Este ceva ce vine și de la echipă, de la încrederea pe care ți-o dau antrenorii și întreg staff-ul pe care își permite să îl plătească. Este important pentru el ca, o dată cu câștigurile mai mari din Top 100 să reușească și să își plătească o echipă mai solidă, de profesioniști. Mi-aș dori să îl văd mai mult pe Andrei venind lângă el, dar și lângă acești băieți din echipa de Cupa Davis. Să vină cu idei. La fel și Trifu. Mi-ar plăcea să îi văd mai interesați de tenisul din România„,
Ciprian Porumb

„În momentul acesta, Cupa Davis pare un proiect abandonat. Cine face strategia – o face Andrei de la nivelul echipei Simonei?”

Ciprian Porumb nu privește cu ochi buni decizia lui Andrei Pavel de a ocupa un loc central în pregătirea Simonei Halep, deși afirmă că pentru constănțeancă este un plus. „Din punctul meu de vedere, această mișcare nu prea dă bine. Pentru că antrenorul tenisului masculin trebuie să fie antrenor de tenis masculin în România. Exponentul celor mai buni. Sigur, pentru Simona este foarte bună cooptarea lui Andrei în echipă, pentru că are experiență și este un jucător foarte, foarte bun. Dar în condițiile acestea, nu văd cum mai poate el crește această echipă care a jucat astăzi cu Austria, el fiind împlicat sută la sută  în pregătirea Simonei Halep„, afirmă Ciprian Porumb, care militează pentru o implicare și o responsabilizare maximă a celui care conduce echipa României.

În momentul acesta, Cupa Davis pare un proiect abandonat, fără idee, fără cap și fără coadă. Acești tineri trebuie urmăriți foarte atent, pentru că au arătat că pot juca. Și Frunză poate juca. Pentru nivelul lor, sigur. Dar trebuie mers la Futures, la calificări de Challenger. Trebuie monitorizat. Și cine ar putea face asta cel mai bine, dacă nu căpitanul echipei de Cupa Davis? Cine are responsabilitate mai mare în ceea ce privește tenisul masculin din România? Antrenorul din Cupa Davis. Pârghiile sunt la Federație. Iată – avem jucători de 20 de ani. Cine face strategia – o face Andrei de la nivelul staff-ului Simonei Halep?„, își închide ideea Ciprian Porumb.

  • Dragoș Dima (489 ATP) a pierdut meciul său de debut în Cupa Davis, câștigând un singur set în fața rachetei numărul doi a Austriei. Gerald Melzer (133 ATP) s-a impus 6-1, 6-1, 3-6, 6-1, într-o oră și 47 de minute de joc, în prima partidă a zilei.
  • Dominic Thiem (7 ATP) a dublat avantajul gazdelor, ducându-și echipa la o victorie de calificarea în turul doi preliminar, cu o victorie scor 6-2, 6-2, 6-4 în fața lui Bogdan Borza (707 ATP).
  • Sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 15, este programată partida de dublu, acolo unde urmează să se întâlnească perechile Horia Tecău / Nicolae Frunză și Dominic Thiem / Philipp Oswald.
  • Duminică, 17 septembrie, sunt programate meciurile dintre Dominic Thiem și Dragoș Dima, respectiv Gerald Melzer versus Bogdan Borza. Pot interveni modificări în funcție de scorul general în partidă.
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…