Cupa Davis: România a învins Luxemburg, 3-1 la general. Copil, Tecău și Mergea au scos la iveală diferența normală: trei victorii în mai puțin de o oră pentru singurii ‘profesioniști’ din tenisul masculin românesc

Cupa Davis: România a învins Luxemburg, 3-1 la general. Copil, Tecău și Mergea au scos la iveală diferența normală: trei victorii în mai puțin de o oră pentru singurii 'profesioniști' din tenisul masculin românesc
  • Publicat:
  • Actualizat:

România a învins Luxemburg, scor 3-1, în turul 1 din Grupa a II-a Europa / Africa din Cupa Davis, obținând prima dintre cele trei victorii necesare pentru a urca înapoi în eșalonul doi valoric al competiției pe echipe din tenisul masculin.

  • Tricolorii au preluat conducerea în confruntarea de la Piatra Neamț, duminică, în doar 48 de minute, după o adevărată demonstrație de forță a vicecampionilor olimpici, Horia Tecău și Florin Mergea.
  • Marius Copil a câștigat apoi punctul decisiv, în 51 de minute de joc, în fața lui Ugo Nastasi.

Gabi Trifu a debutat cu victorie în postura de căpitan-nejucător al echipei de Cupa Davis a României, însă duelul cu Luxemburg a scos la iveală un adevăr care dă de gândit: România a tremurat în fața unei echipe de amatori până în momentul în care pe teren au intrat singurii jucători cu adevărat profesioniști pe care îi avem – Marius Copil, Horia Tecău și Florin Mergea.

Arădeanul și-a demonstrat net superioritatea la simplu, în condiții de joc în sală care se potrivesc mănușă profilului său: a atacat non-stop spre fileu, a contat de fiecare dată pe servicii inspirate, astfel încât cei doi adversari ai săi – Christophe Tholl și Ugo Nastasi – nu au avut nici măcar o minge de break. Trimiși la cabine după 58 și, respectiv, 51 de minute, luxemburghezii nu au putut emite nicio pretenție și au pus într-o lumină și mai bună evoluția lui Marius Copil, care doar a evidențiat decalajul uriaș pe care era de așteptat să îl vedem în fața unui cvartet ajuns la Piatra Neamț fără singurii jucători care punctează în clasamentul profesionist de simplu.

Horia Tecău și Florin Mergea, reveniți de aceeași parte a fileului pentru prima dată după experiența olimpică din 2016, de la Rio, și-au adus și ei aportul cu o doză de siguranță impresionantă.

Cu cei trei jucători, România a dat șah-mat Luxemburgului. Din păcate, după un debut interesant și în mare măsură impresionant contra Austriei și a lui Dominic Thiem, Nicolae Frunză a capotat în fața propriilor suporteri, într-un duel în care nu și-a putut struni nici nervii, nici forehandul. „În momente-cheie nu am luat cele mai bune decizii„, afirma bucureșteanul de 20 de ani la conferința de presă de sâmbătă. Gabi Trifu a lăsat să se înțeleagă, clar, că așteaptă mai mult profesionalism de la jucătorul său.

România își va afla în următoarele ore adversara din turul doi al Grupei a II-a Euro-Africane: Maroc are prima șansă pentru a ajunge la duelul cu tricolorii, după ce a câștigat primele două meciuri împotriva Georgiei. Maroc, o echipă al cărui jucător numărul unu, Lamine Ouahab, ocupă locul 591 ATP și care a completat echipa pentru jocul cu Georgia cu trei tenismeni care nu se regăsesc în clasamentul ATP nici la simplu, nici la dublu – exact ca și luxemburghezii. Georgianul Nikoloz Basilashvili, locul 57 ATP,  a pierdut surprinzător în fața lui Amine Ahouda, 6-3, 3-6, 3-6, însă a intrat la dublu pentru a încerca să repare situația.

FILMUL, CADRU CU CADRU, AL ZILEI A DOUA A CONFRUNTĂ‚RII ROMÂNIA – LUXEMBURG, ÎN GRUPA A II-A EUROPA / AFRICA A CUPEI DAVIS

13:26 Marius Copil aduce punctul decisiv pentru echipa de Cupa Davis a României: 6-1, 6-1 cu Ugo Nastasi, în 51 de minute.


13:23 La un game de victorie. Marius Copil face legea la fileu. Chiar dacă este prins o dată cu un passing îndrăzneț, arădeanul obține al cincilea break al meciului. România – Luxemburg 6-1, 5-1 (2-1 la general).


13:15 Break Marius Copil. Românul continuă șarja ofensivă pe serviciul lui Ugo Nastasi, obține break-ul care aduce liniștea în tribune și confirmă la serviciu, chiar dacă a început game-ul cu dublă greșeală. România – Luxemburg 6-1, 4-1 (2-1 la general).


13:12 Servicii apărate în debut de set doi. România – Luxemburg 6-1, 2-1 (2-1 la general).


13:00 Marius Copil câștigă primul set al duelului cu Ugo Nastasi și România este la un set distanță de victorie la general! Arădeanul pune punct manșei cu un rever superb, după 26 de minute! România – Luxemburg 6-1 (2-1 la general).


12:53 Ugo Nastasi punctează pe tabelă, după o nouă tură de serviciu cu emoții. Marius a ratat de puțin ultimul retur. România – Luxemburg 4-1 (2-1 la general).


12:50 Zece puncte în plus câștigate de marius în primele 16 minute și un sec 4-0 pe tabelă. Copil închide jocul pe serviciu cu al treilea as al meciului. România – Luxemburg 4-0 (2-1 la general).


12:45 Avem și spectacol, dar și al doilea break pe tabelă! La 0-30 pe propriul serviciu, Ugo Nastasi încearcă să îl surprindă pe Marius Copil cu scurtă, arădeanul ajunge și returnează în lung de linie, iar luxemburghezul răspunde cu un tweener de efect, pe care Marius îl urmărește și îl transformă în lovitură de atac, decisivă pentru sine. Astfel, românul are trei mingi de break, iar scenariul se repetă în mare parte: Ugo încearcă scurta, Marius recuperează și trimite passing decisiv în lung de linie. România – Luxemburg 3-0 (2-1 la general).


12:34 Ugo Nastasi începe partida cu serviciul. Marius Copil pune presiune din prima, câștigă primele trei schimburi, smulge aplauze cu accelerările de pe forehand și urcările la fileu. Arădeanul obține break-ul, la a cincea minge de break, atunci când Ugo Nastasi face dublă greșeală. România – Luxemburg 1-0 (2-1 la general).


12:20 Marius Copil (92 ATP) intră pe teren pentru duelul cu Ugo Nastasi. Ambele puncte ale României au fost câștigate până acum în mai puțin de o oră! Gabi Trifu este aproape de câștigarea primei partide în care a fost căpitan-nejucător.


12:00 În cifre, victoria-fulger a tricolorilor: 7 ași, un singur punct pierdut pe serviciul doi – o dublă greșeală în contul lui Florin (13 din 14 puncte câștigate), cinci mingi de break convertite din 10, două din două salvate și 15 puncte câștigate la retur pe primul serviciu advers, din totalul de 26 jucate. Pe scurt – măcel și România – Luxemburg 6-0, 6-1 (2-1 la general).


11:55 Victorie pentru Horia Tecău și Florin Mergea, 6-0, 6-1! România preia conducerea în duelul cu Luxemburg, 2-1, după doar 48 de minute de joc în ziua a doua.


11:50 Florin Mergea reia șarja ofensivă. Tecău este depășit de un retur al lui Calzi, însă Florin închide spectaculos game-ul cu un lung de linie care îi prinde complet nepregătiți pe Robi și Raphael. România – Luxemburg 6-0, 4-1 (1-1 la general).


11:46 Luxemburghezii câștigă game-ul de onoare. Spectatorii nu respectă eticheta din tenis, care recompensează cu aplauze generoase punctul făcut de jucătorul sau jucătorii aflați la un pas de KO. România – Luxemburg 6-0, 3-1 (1-1 la general).


11:40 Continuă măcelul pentru luxemburghezi. ‘Dodo’ Mergea începe manșa a doua la serviciu și își imită coechipierul, trecându-și în cont un prim joc la zero. Urmează break-ul la zero. România – Luxemburg 6-0, 2-0 (1-1 la general).


11:33 Florin Mergea și Horia Tecău câștigă primul set, la zero, în 26 de minute. Robi Tholl încheie cu dublă greșeală un set în care tricolorii nu au avut concurență. România – Luxemburg 6-0 (1-1 la general).


11:26 Este o evadare în toată regula: încă un break – și remarcăm deja pofta exasperantă a arbitrei de linie de a anunța ‘greșeală de picior’! – și o a doua tură de serviciu impecabilă pentru Horia, fără punct pierdut. Serviciul lui, încărcat de efect, îi năucește pe adversari. România – Luxemburg 5-0 (1-1 la general)


11:22 Florin Mergea ne dă emoții: este sancționat cu greșeală de picior, face dublă și are de apărat două mingi de break. Dar, vicecampionii olimpici revin și, cu patru puncte consecutive, apără break-ul și măresc avantajul. România – Luxemburg 3-0 (1-1 la general)


11:18 Horia Tecău face spectacol în primul game de serviciu: se impune la zero, apoi alături de Florin pune presiune pe retur și România are break. Luxemburghezii Tholl și Calzi sunt depășiți de retururi apăsate și cedează, la a treia minge de break a românilor. România – Luxemburg 2-0 (1-1 la general)


11:15 Luxemburg a schimbat echipa de dublu: Raphael Calzi a fost introdus în locul lui Ugo Nastasi, iar Robi Tholl l-a înlocuit pe Christophe Tholl.


România a început cu un rezultat dezamăgitor partida cu Luxemburg, o echipă care a ajuns la Piatra Neamț fără vreun sportiv listat în clasamentul de simplu al jucătorilor profesioniști. În aceste condiții, înfrângerea lui Nicolae Frunză în fața lui Ugo Nastasi, jucător cu doar patru meciuri disputate în ultimele 17 luni, chiar în Cupa Davis, în fața unor adversari modești, a reprezentat o uriașă surpriză negativă. Marius Copil a dat semnalul revenirii cu o evoluție precisă și un succes în mai puțin de o oră mult mai apropiat de ceea ce calculul hârtiei impunea, iar Gabi Trifu și întreg tenisul românesc mizează acum pe un punct adus în primul meci al zilei de duminică de vicecampionii olimpici de la Rio 2016.

Conform echipelor anunțate la tragerea la sorți, Horia Tecău și Florin Mergea urmează să îi înfrunte chiar pe cei doi luxemburghezi care au intrat pe teren sâmbătă, la simplu – Ugo Nastasi și Christophe Tholl. Însă dacă dublul nostru este ca și bătut în cuie, căpitanul-nejucător al Luxemburgului ar avea motive să folosească regula care îi permite să opereze modificări în perechea de start.

Ugo Nastasi a avut parte de două ore și 15 minute de tenis foarte intens împotriva lui Nicolae Frunză, iar pe final de meci epuizarea fizică a tenismenului de 24 de ani a fost evidentă. De partea cealaltă, Christophe Tholl nu a apucat să arate nimic în fața unui adversar net superior, în meciul doi de sâmbătă. Între rezervele lui Jean Goudenbour se află Raphael Calzi, singurul luxemburghez care apare într-un clasament ATP – la dublu el ocupând locul 1535.

Partidele din Cupa Davis se dispută la acest nivel pe sistem cel mai bun din trei seturi. În cazul unui succes la dublu, este de așteptat ca Marius Copil să încheie disputa în meciul patru, al rachetelor numărul unu, acolo unde, din nou, ar trebui să apară pe teren Ugo Nastasi. Meciul cinci, rezervat jucătorilor desemnați numărul doi, ar trebui să îi aducă față în față pe Nicolae Frunză și pe Christophe Tholl – dar și aici pot interveni modificări.

Rezultatele din prima zi:

  • Meciul 1 – punct Luxemburg: Ugo Nastasi – Nicolae Frunză – 7-6(5), 1-6, 6-3
  • Meciul 2 – punct România: Marius Copil – Christophe Tholl – 6-3, 6-2

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv, de o gelozie ieșită din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup