Chris Evert o vede pe Azarenka principala rivală a Serenei Williams, în 2016. De ce bielorusa le ia faţa lui Halep, Şarapova, Muguruza sau Ivanovic în majoritatea analizelor experţilor?

4 ian 2016 13560 afişări Comentează şi tu Tenis
Chris Evert o vede pe Azarenka principala rivală a Serenei Williams, în 2016. De ce bielorusa le ia faţa lui Halep, Şarapova, Muguruza sau Ivanovic în majoritatea analizelor experţilor? 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/14953358/1/sesha.jpg

"Fie că este vorba despre evoluţia din teren sau de peronalitatea ei uriaşă, Serena Williams acaparează atenţia. (...) Dacă în cazul lui Djokovic, mă aştept să producă un nou sezon stelar, nu sunt la fel de încrezătoare în cazul Serenei Williams. În plus, chiar dacă dominaţia ei a făcut ca mai mulţi ochi să fie aţintiţi asupra tenisului feminin, este timpul ca cineva să facă un pas în faţă din staulul aglomerat de jucătoare aflate în urma ei", este analiza cu valoare de predicţie pentru 2016 făcută de Chris Evert, câştigătoare a 18 titluri de Mare Şlem, pentru tennis.com.

"Primul nume care îţi vine în minte este Victoria Azarenka. Madison Keys încă dibuieşte care este nivelul de implicare necesar în afara terenului pentru a avea succes, dar jocul ei strigă în gura mare - campioană la Wimbledon. Mai sunt şi alţe jucătoare foarte bune - Simona Halep, Petra Kvitova, Garbine Muguruza - pentru a numi doar câteva, toate împingându-se una pe alta să îşi ridice nivelul jocului. Williams acoperă totul cu o umbră mare, dar la un moment dat, una sau mai multe dintre aceste fete trebuie să iasă din umbra Serenei", încheie pledoaria Evert.

Comentariul americancei a stârnit destule critici, cititorii americani acuzând-o chiar de lipsă de patriotism - mai ales în contextul unui an olimpic - "acum vrea să se ridice o jucătoare din umbră?" este doar unul dintre comentarii. Dubiile lui Chris Evert în ceea ce priveşte sezonul Serenei Williams sunt relative - întrucât fostul număr unu mondial, ajunsă acum la 61 ani, anunţă că în 2016 conaţionala sa va câştiga două turnee de Mare Şlem şi va depăşi astfel totalul de 21 de trofee al lui Steffi Graf. Rămâne însă chestiunea "urmaşei", a principalei contracandidate. Şi Azarenka este prima.

Un pericol real pentru Serena Williams - care este încurajată să îşi aleagă un program lejer, construit pentru a-i spori şansele în Grand Slam-uri -  şi o concurenţă reală sunt căutate tocmai pentru marile ocazii. În 2015 însă, Mare-le Şlem i-a fost refuzat americancei de o outsideră - Roberta Vinci, o veterană care nu poate emite pretenţii de viitoare stea a circuitului, nici de succesoare la coroană. În acelaşi timp, doar 15 jucătoare din circuitul actual au învins-o pe Serena Williams în turneele de Mare Şlem: Vinci la US Open, Cornet, Lisicki şi Şarapova - la Wimbledon, Muguruza, Razzano, Kuznetsova şi Srebotnik la Roland Garros, Ivanovic, Stephens, Makarova, Jankovic şi Hantuchova la Australian Open, Sam Stosur la US Open şi French Open, iar sora sa Venus, la Wimbledon şi Australian Open. Dintre acestea, Srebotnik s-a reprofilat pe dublu, iar alte opt jucătoare au depăşit deja graniţa celor 30 de ani.

Şarapova iese de pe orice listă cu "ameninţări pentru Serena Williams"

Dincolo de un statut deja bine bătut în cuie în circuit, Maria Şarapova este un adversar ideal pentru americancă, în ciuda faptului că la un moment dat o conducea cu 1-0 şi 2-1 pe Serena, la întâlnirile directe.  Dominaţia Serenei Williams împotriva Mariei Şarapova a început în urmă cu 11 ani, într-o semifinală de la Australian Open. Mezina Williams şi-a luat atunci revanşa împotriva puştoaicei de 17 ani care, cu o jumătate de an înainte, îi refuza al şaptelea titlu de Mare Şlem, pe Terenul Central de la Wimbledon. Şarapova a servit de două ori pentru trofeu, de fiecare dată la 5-4, în seturile doi şi trei, Williams a salvat trei mingi de meci, apoi a câştigat cu 8-6 şi coşmarul "Mashei" începea. De la ultimul succes al rusoaicei, venit pe fondul unei accidentări a Serenei, în finala Turneului Campioanelor de la los Angeles, s-au adunat 16 partide în care Şarapova nu a mai avut vreo minge de meci şi a câştigat doar două seturi, la turnee de categorie a doua. Iar seturile îi revin de regulă Serenei, fără emoţii: la 3 (opt seturi) 2 (patru seturi), sau la 1 (opt seturi), sau chiar la zero (două seturi).

Avantaj Azarenka: mereu la luptă cu Serena. Chiar dacă nu a reuşit să o învingă în turneele de Mare Şlem, iar în meciurile directe cu Williams, bielorusa este departe de un palmares pozitiv, Azarenka pare o provocare pentru americancă, deşi proporţiile scorului sunt chiar comparabile cu cele din cazul Mariei Şarapova - 3 victorii în 20 de meciuri. În ultimii trei ani însă, şase din opt partide directe dintre cele două s-au încheiat cu set decisiv şi s-au jucat 4 tiebreak-uri. Meciurile au avut suspans, răsturnări de situaţie iar Azarenka a fost aproape de victorie, aflându-se în repetate rânduri în situaţie de a finaliza. Acesta este de altfel unul dintre argumentele forte pro-Azarenka.

Ivanovic iese de pe listă, deşi a învins-o pe Williams la French Open, pentru că este prea imprevizibilă şi moralul o trage în jos.

În clasamentul WTA, Ivanovic este peste Azarenka şi în plus, are victorie în turneele de Mare Şlem în faţa americancei. Ivanovic nu intră însă pe lista jucătoarelor luate serios în calcul pentru fazele superioare din cauza faptului că nu îşi poate controla emoţiile pe teren. Forma sa pare a oscila după modelul unui carusel, cu viteză ameţitoare.

Azarenka are şi ea probleme. Interesant este că în ultimul timp, şi bielorusa a avut probleme în a-şi controla nervii. În sfertul de finală de la US open, împotriva Simonei Halep, Azarenka a s-a certat crunt, la fel şi la Roland Garros, în duelul cu Williams. Bielorusa a cedat net duelul cu propriile emoţii, dar rămâne un pion important. În plus, chiar dacă linia sa de clasament în Grand Slam-uri, în ultimii doi ani nu include calificări în careul de aşi, arată totuşi mai compact, cu patru sferturi de finală şi un bilanţ total de şase prezenţe în sferturi sau dincolo de ele în ultimele 10 turnee disputate, toate ulterioare ultimului său succes la Australian Open. De partea cealaltă, o jucătoare precum Ivanovic are trei participări în care a atins sau depăşit faza sferturilor din 30 de turnee jucate după titlul de la Paris, din 2008.

Simona Halep, pierde în faţa Azarenkăi lupta fizică

Scepticismul încă înconjoară aşteptările din jurul Simonei Halep. Construită după modelul Justine Henin, o jucătoare care a avut bilanţ direct echilibrat cu Serena (6-8) şi pozitiv cu Şarapova (7-3), Simona este văzută drept fragilă în raport cu adversarele, specialiştii luând serios în considerare efortul mult mai mare pe care tricolora îl are de făcut în orice duel direct cu o jucătoare de top, pentru a contracara forţa brută dezechilibrată.

Avantaj Azarenka, de ordin fizic. De la Mats Willander, la Chris Evert, analiştii tind să susţină că o jucătoare mai înaltă are mai multe arme în faţa Serenei, dar şi în goana după un titlu de Mare Şlem. În plus, inconsistenţa Simonei în turneele de Mare Şlem din 2015 înceţoşează într-o anumită măsura perspectiva, chiar dacă Azarenka a fost pusă în faţa Simonei de bookmakeri pe lista favoritelor la Wimbledon, după o serie bună în Grand Slam-urile din 2014, o optime la Australian Open şi un singur accident major, la Roland Garros. Meciurile dezechilibrate dintre Halep şi Williams sunt încă mult mai multe decât cele echilibrate, regula fiind aceea a unei dominaţii nete, chiar şi atunci când învingătoare a ieşit tricolora. O multiplă repetare a sceneriului Miami 2015 ar putea întoarce radical balanţa, chiar dacă Simona va pierde meciurile.

Garbine Muguruza, necunoscuta legată de menţinerea în top

Iberica are în faţă un an în care trebuie să demonstreze. A învins-o pe Williams la French Open, însă înainte de a face saltul spectaculos în circuit, din postura de outsideră. Finala de la French Open a fost doar pe alocuri mulţumitoare, adjudecată totuşi în minimum de seturi de Williams. Analiştii o ridică sus de tot, însă există încă o rezervă şi o întrebare - nu cumva ascensiunea sa este una meteorică, precum cea a canadiencei Bouchard? Prea nouă în top pentru a fi avut deja de gestionat presiunea reală a apărării unui rezultat mare, Muguruza este totuşi creditată de Sporting Life Bets cu şanse mai mari de a termina în top 10 faţă de Simona Halep, de exemplu.

Azarenka are atuul major de a fi câştigat două titluri de Mare Şlem. Este însă la egalitate din acest punct de vedere cu Petra Kvitova, şi ea dublă campioană, la Wimbledon - o jucătoare mai constantă - care în ciuda faptului că a fost diagnosticată cu mononucleoză, nu a părăsit Top 10 (a încheiat al cincilea sezon consecutiv în Top 10). Bielorusa, cu scuza legată de a se fi aflat în plin proces de revenire după accidentare, a câştigat doar zece poziţii în 2015, urcând de pe locul 32 pe 22 - o revenire timidă, extrem de lentă spre top. Datele fizice ale celor trei jucătoare sunt însă similare - jucătoare de talie (Azarenka este cu doar un centimetru mai înaltă decât celelalte două tenismene), loviturile lor au incisivitate de pe linia de fund, trasoarele îndreptate spre tuşe nu lipsesc (cele mai bune dovezi - victoria splendidă a cehoaicei Kvitova în finala turneului de la Madrid chiar în faţa Serenei Williams, parcursul până în finală al spaniolei Muguruza la turneul Campioanelor) - dar Azarenka este considerată încă jucătoarea care are mai multe şanse să acceseze zona de graţie sau să se agaţe de meciuri. În plus, Azarenka are deja o anumită aură care într-o anumită măsură îi lipseşte cehoaicei Kvitova, iar pe care Muguruza nu a avut timp să şi-o construiască.

Victoria Azarenka arată o constanţă în circuit superioară celorlalte jucătoare cu titluri de Mare Şlem (Ivanovic, Stosur), are mai multe sezoane petrecute în top şi în lumina reflectoarelor faţă de Halep sau Muguruza şi un statut, care o ţine în capul listei. În plus, are un mix care, dintr-un motiv sau altul, o deranjează pe Serena Williams - iar finalizarea fiindu-i atât de aproape în câteva rânduri, dă motive de a aştepta şi o nouă răbufnire a bielorusei, concretizată cu succes şi poate chiar cu răsturnarea totală a ierarhiei.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.