ANALIZĂ | Jucăm acasă, dar pe "terenul" Germaniei. FRT organizează barajul din Fed Cup în Sala Polivalentă din Cluj, deşi adversarele tricolorelor sunt experte la jocul în sală

12 feb 2016 5681 afişări Comentează şi tu Tenis
ANALIZĂ | Jucăm acasă, dar pe "terenul" Germaniei. FRT organizează barajul din Fed Cup în Sala Polivalentă din Cluj, deşi adversarele tricolorelor sunt experte la jocul în sală 8 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/15072027/1/5521510-afp-mediafax-foto-thierry-zoccolan.jpg

Federaţia Română de Tenis a anunţat că barajul pentru menţinerea în Grupa Mondială din Fed Cup, dintre România şi Germania (16-17 aprilie), va avea loc la Cluj-Napoca, în aceeaşi sală în care s-a desfăşurat şi sfertul de finală pierdut în faţa Cehiei, scor 2-3 (6-7 februarie). Preşedintele George Cosac a luat respectiva decizie după ce i-a cerut părerea căpitanului Alina Tecşor, care la rândul ei le-a consultat pe Simona Halep şi compania, iar hotărârea staff-ului tricolor pare extrem de curajoasă.

Chiar dacă suprafaţa amenajată va fi zgura, una care teoretic le avantajează pe românce, echipa Germaniei se va simţi ca acasă în Sala Polivalentă din Cluj. Aspectul pe care oficialii FR de Tenis nu l-au luat în calcul este acela că finalistele ediţiei din 2014 sunt formidabile la jocul în sală: Angelique Kerber, Andrea Petkovic, Julia Goerges şi Sabine Lisicki, sportivele care vor fi convocate în mod normal, au disputat împreună cu 200 de partide mai mult în sală decât Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu şi Alexandra Dulgheru.

Nemţoaicele, avantajate clar de jocul indoor

Echipa României, care nu a mai disputat niciun meci pe zgură în sală, în ultimul deceniu, avea ca variantă centralul de la Arenele BNR. La Bucureşti s-ar fi jucat tot pe suprafaţa roşiatică, dar în aer liber, situaţie în care plecam cu prima şansă contra nemţoaicelor. Ca punct de reper aveam şi victoria obţinută cu Serbia pe terenul din Capitală, scor 4-1 în aprilie 2014, acolo unde suporterii bucureşteni (3.500 la număr), familiarizaţi cu meciurile importante de tenis, generează de obicei o atmosferă mai zgomotoasă decât cei 7.000 de fani care au asistat la duelul cu Cehia, în februarie 2016.


Naţionala de Fed Cup a României se întoarce la Cluj, după două luni şi jumătate de la eşecul din sferturi cu Cehia, scor 2-3. Va fi al doilea meci jucat în Sala Polivalentă care are o capacitate de 7.000 de locuri, tricolorele luptându-se pentru menţinerea în elita competiţiei inter-ţări din tenisul feminin.

Pentru a realiza care este marea diferenţă dintre jocul în sală şi tenisul disputat în aer liber, trebuie să luăm în calcul mai multe aspecte esenţiale. În primul rând, jocul în sală nu este influenţat de factori precum soarele sau vântul, elemente care incomodează sportivul aflat la serviciu, ori ploaia, care ar putea avea efect asupra suprafeţei de joc. Nu avem parte de traiectorii ciudate sau sărituri imprevizibile ale mingii, condiţii în care jucătoarele de gabarit, cu serviciu puternic şi mai puţin îndemânatice, au doar de câştigat. De asemenea, schimburile de mingi se desfăşoară într-un ritm mult mai rapid în sală, iar tenismenii au tendiţa să forţeze, fiind conştienţi că mingile nu pot fi influenţate de factori surpriză. În această descriere se încadrează perfect jucătoarele din naţionala Germaniei, care sunt recunoscute pentru agresivitatea lor, calitate susţinută de un serviciu redutabil.

Deşi evoluează în deplasare, Germania are cifre impresionante pe terenul ales de România: peste 500 de meciuri jucate de Kerber şi compania în sală

Cifrele reflectă perfect experienţa superioară pe care nemţoaicele, care au disputat peste 500 de meciuri în sală împreună, o posedă în faţa româncelor ce au evoluat în 304 astfel de partide. Niciuna dintre jucătoarele României nu are mai multe partide jucate în sală decât vreuna dintre componentele lotului Germaniei, cu excepţia Monicăi Niculescu, sportivă care le devansează pe Sabine Lisicki şi Julia Goerges. Palmaresul Monicăi nu reprezintă însă un avantaj important, ţinând cont că Irina Begu va fi folosită în mod normal în duelurile de simplu.


Exemplul plăcerii şi eficienţei pe care jucătoarele Germaniei le au pentru jocul în sală, pe zgură: În ultimii 10 ani, nemţoaicele au câştigat 4 partide şi au pierdut doar 2 pe zgură indoor în Fed Cup. Trei dintre respectivele întâlniri au fost susţinute acasă, federaţia germană optând pentru un teren identic cu cel ales de federaţia română pentru 2016.

Meciuri disputate în toată cariera în sală, pe toate suprafeţele (atât în circuitul WTA, turneele ITF, cât şi în Fed Cup). Germania conduce România: 503-304

 • Simona Halep (3 WTA) - 81 de meciuri jucate în sală (51 de victorii şi 30 de înfrângeri)
 • Irina Begu (34 WTA) - 52 de meciuri jucate în sală (33 de victorii şi 19 înfrângeri)
 • Monica Niculescu (37 WTA) - 124 de meciuri jucate în sală (75 de victorii şi 49 de înfrângeri)
 • Alexandra Dulgheru (54 WTA) - 47 de meciuri jucate în sală (24 de victorii şi 23 de înfrângeri)
   
 • Angelique Kerber (2 WTA) - 161 de meciuri jucate în sală (107 victorii şi 54 de înfrângeri)
 • Andrea Petkovic (23 WTA - 132 de meciuri jucate în sală (74 de victorii şi 58 de înfrângeri)
 • Sabine Lisicki (32 WTA) - 87 de meciuri jucate în sală (55 de victorii şi 32 de înfrângeri)
 • Julia Goerges (53 WTA) - 123 de meciuri jucate în sală (80 de victorii şi 43 de înfrângeri)

Superioritatea Germaniei se păstrează şi în dreptul meciurilor jucate în sală în Fed Cup. Angelique Kerber, campioana de la Australian Open 2016, se află şi la acest capitol în fruntea topului, cu 16 jocuri, nemţoaicele având un total de 44 de partide disputate indoor în competiţia inter-ţări, cu 15 mai multe decât tricolorele.

Meciuri disputate în sală în Fed Cup (toate suprafeţele). Germania conduce România: 44-29

 • Simona Halep - 10 meciuri jucate în sală (7 victorii şi 3 înfrângeri)
 • Irina Begu  - 5 meciuri jucate în sală (3 victorii şi 2 înfrângeri)
 • Monica Niculescu  - 9 meciuri jucate în sală (6 victorii şi 3 înfrângeri)
 • Alexandra Dulgheru  - 5 meciuri jucate în sală (4 victorii şi 1 înfrângere)
   
 • Angelique Kerber - 16 meciuri jucate în sală (8 victorii şi 8 înfrângeri)
 • Andrea Petkovic  - 13 meciuri jucate în sală (8 victorii şi 5 înfrângeri)
 • Sabine Lisicki - 7 meciuri jucate în sală (3 victorii şi 4 înfrângeri)
 • Julia Goerges - 8 meciuri jucate în sală (4 victorii şi 4 înfrângeri)


Angelique Kerber (28 de ani), principalul pericol din tabăra Germaniei, are 8 titluri WTA în palmares, iar 4 dintre acestea au fost câştigate în sală: trei pe hard (Paris 2012, Copenhaga 2012 şi Linz 2013) şi unul pe zgură (stuttgart 2015).

Halep, Begu, Dulgheru şi Niculescu, debutante pe zgura montată în sală, în Fed Cup

Simona, Irina, Monica şi Alexandra, sportivele care, dacă vor fi apte din punct de vedere fizic, vor fi convocate la barajul contra finalistei din 2014, se vor afla într-o postură inedită, dar şi dificilă la Cluj-Napoca. Niciuna dintre reprezentantele României nu a mai jucat în sală în Fed Cup, în timp ce Kerber, Petkovic, Lisicki şi Goerges au nu mai puţin de 18 meciuri jucate împreună pe zgură indoor.

Meciuri jucate în toată cariera în Fed Cup, pe zgură indoor. Germania conduce România: 18-0

 • Simona Halep - 0 meciuri jucate în sală, pe zgură
 • Irina Begu  - 0 meciuri jucate în sală, pe zgură
 • Monica Niculescu  - 0 meciuri jucate în sală, pe zgură
 • Alexandra Dulgheru  - 0 meciuri jucate în sală, pe zgură
   
 • Angelique Kerber - 5 meciuri jucate în sală, pe zgură (2 victorii şi 3 înfrângeri)
 • Andrea Petkovic  - 5 meciuri jucate în sală, pe zgură ( 4 victorii şi 1 înfrângere)
 • Sabine Lisicki - 3 meciuri jucate în sală, pe zgură (2 victorii şi 1 înfrângere)
 • Julia Goerges - 5 meciuri jucate în sală, pe zgură (2 victorii şi 3 înfrângeri)


Simona Halep (24 de ani) prima rachetă a României, va juca pentru prima dată în condiţiile alese de FRT: zgură montată în sală. Constănţeanca are două titluri câştigate indoor, dar ambele pe hard: Moscova 2013 şi Turneul Campioanelor de la Sofia 2013.

Sportivele noastre nu se pot lăuda cu meciuri jucate în Fed Cup pe zgură indoor, ţinând cont că selecţionata României nu a mai disputat nicio manşă într-un astfel de mediu, în ultimul deceniu. De partea cealaltă, pentru Germania a devenit o rutină să participe la întâlniri de Fed Cup pe zgură, în sală. În ultimii 10 ani, naţionala Germaniei a jucat 6 manşe de Fed Cup pe zgură indoor (3 acasă şi 3 în deplasare).

Meciuri jucate de echipele naţionale pe zgură, în sală, în ultimii 10 ani. Germania conduce România cu 6-0

 • România (ultimii 10 ani) - 0 partide jucate pe zgură în sală
   
 • Germania (ultimii 10 ani) - 6 partide jucate pe zgură în sală (4 victorii şi 2 înfrângeri)

Cum ar fi arătat meciul la Bucureşti. Palmares zdrobitor al României

Dacă barajul pentru menţinerea în Grupa Mondială ar fi fost organizat la Arenele BNR, naţionala României şi-ar fi creat un atu imens în faţa nemţoaicelor. Jucătoarele noastre au mai jucat de multe ori pe centralul din Capitală, pe o suprafaţă care nu mai are niciun secret faţă de ele. Halep, Begu, Niculescu şi Dulgheru pot fi numite nişte "zguriste" prin excelenţă, acumulând un număr impresionant de 1.013 meciuri desfăşurate în aer liber pe suprafaţa recunoscută drept una lentă. Vorbim de capitolul la care Kerber, Petkovic, Lisicki şi Goerges sunt bătute lejer de românce, adversarele tricolorelor însumând 791 de meciuri.

Meciuri jucate În toată cariera în aer liber, pe zgură (atât în circuitul WTA, turneele ITF, cât şi în Fed Cup). România conduce Germania cu 1.013 - 791

 • Simona Halep - 180 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (129 de victorii şi 51 de înfrângeri)
 • Irina Begu  - 297 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (207 victorii şi 90 de înfrângeri)
 • Monica Niculescu  - 273 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (176 de victorii şi 97 de înfrângeri)
 • Alexandra Dulgheru  - 263 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (182 de victorii şi 81 de înfrângeri)
   
 • Angelique Kerber - 178 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (107 victorii şi 71 de înfrângeri)
 • Andrea Petkovic  - 272 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (194 de victorii şi 78 de înfrângeri)
 • Sabine Lisicki - 117 meciuri jucate în aer liber, pe zgură (67 de victorii şi 50 de înfrângeri)
 • Julia Goerges - 224 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (141 de victorii şi 83 de înfrângeri)


Dacă "Angie Kerber" o domină în privinţa meciurilor jucate în sală (161-81), Simona Halep îşi întrece rivala din WTA la numărul de jocuri pe zgură, în aer liber (180-178).

Fugim de ploaie, deşi ne-a prins bine la ultimul meci

Un argument adus de Răzan Itu, vicepreşedintele FRT, în favoarea alegerii terenului de la Cluj, a fost că în luna aprilie ar putea cădea precipitaţii în România. Declaraţia care la prima vedere pare corectă este contrazisă de un precedent de care şefii FRT ar trebui să-şi amintească cu plăcere. Victoria obţinută contra Serbiei în 2014 s-a consumat în luna aprilie, la Arenele BNR, iar ploaia a întrerupt meciurile de mai multe ori. Bineînţeles că jucătoarele aflate într-o ţară străină sunt nevoite să suporte stresul decalării şi întreruperii jocurilor, aşa cum au păţit şi sârboaicele reprezentate de Ana Ivanovic şi învinse de Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu şi Monica Niculescu, scor 4-1.

Meciuri disputate în Fed Cup, pe zgură outdoor (în aer liber). România se află la egalitate cu Germania: 6-6

 • Simona Halep -  2 meciuri jucate în aer liber pe zgură (1 victorie şi 1 înfrângere)
 • Irina Begu  - 0 meciuri jucate în aer liber pe zgură
 • Monica Niculescu  - 4 meciuri jucate în aer liber pe zgură (2 victorii şi 2 înfrângeri)
 • Alexandra Dulgheru  - 0 meciuri jucate în aer liber pe zgură
   
 • Angelique Kerber - 1 meci jucat în aer liber, pe zgură (0 victorii şi 1 înfrângere)
 • Andrea Petkovic  - 2 meciuri jucate în aer liber, pe zgură (2 victorii şi 0 înfrângeri)
 • Sabine Lisicki - 2 meciuri jucate în aer liber, pe zgură (2 victorii şi 0 înfrângeri)
 • Julia Goerges - 1 meci jucat în aer liber, pe zgură (0 victorii şi 1 înfrângere)


Deşi meciul cu Serbia, disputat în Grupa Mondială II, în 2014, a fost programat în ziua de Paşte, bucureştenii au venit la arena din Cotroceni pentru a le susţine pe tenismenele lor preferate.

Chiar dacă au fost dueluri susţinute în grupe valorice diferite, România avea o experienţă superioară în faţa Germaniei în meciurile jucate pe zgură (outdoor). Germania are doar 4 partide în ultimul deceniu, în timp ce România a jucat 9 astfel de meciuri în ultimii 10 ani, 9 dintre acestea desfăşurându-se pe teren neutru.

Meciuri jucate de echipele naţionale pe zgură, în aer liber, în ultimii 10 ani. România conduce Germania: 9-4

 • România (ultimii 10 ani) - 9 partide jucate pe zgură în aer liber (5 victorii şi 4 înfrângeri)
   
 • Germania (ultimii 10 ani) - 4 partide jucate pe zgură în aer liber (2 victorii şi 2 înfrângeri)

Buna desfăşurare, din punct de vedere organizatoric, a sfertului de finală cu Cehia i-a determinat pe oficialii FR de Tenis să programeze şi barajul cu Germania tot la Cluj. S-a ales varianta cea mai confortabilă, care le oferă însă şi nemţoaicelor o comoditate bizară pentru o echipă oaspete. Într-o întâlnire de importanţă istorică, România nu profită cu adevărat de posibilitatea de a opta pentru o arenă neagreată de adversare, practică la care formaţiile din vestul Europei recurg în dese rânduri, cu scopul de a-şi atinge obiectivele. Paradoxul este că echipa României nu va fi obişnuită cu coordonatele terenului, în timp ce formaţia oaspete se va simţi ca acasă, într-o competiţie în care detaliile fac diferenţa.

România şi Germania s-au mai întâlnit o singură dată, în 1974, la Napoli, iar RFG se impunea cu 3-0 în faza sferturilor de finală ale Grupei Mondiale.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.