ANALIZĂ‚ | Încheiere prematură a sezonului 2015 și senzația de deja-vu în cariera Serenei Williams: a șasea retragere de la Turneul Campionilor. 2006, precedentul periculos pentru liderul mondial: depresia a doborât-o

ANALIZĂ‚ | Încheiere prematură a sezonului 2015 și senzația de deja-vu în cariera Serenei Williams: a șasea retragere de la Turneul Campionilor. 2006, precedentul periculos pentru liderul mondial: depresia a doborât-o
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • În 2015, Serena Williams și-a serbat majoratul în turneele de Mare Șlem: a adunat 18 sezoane de prezențe în cele mai importante patru turnee din sportul alb. Forfait-ul dat pentru ultimele două turnee din acest sezon a deschis cutia Pandorei: cele 1.555 de puncte pe care americanca le pierde în fața tuturor urmăritoarelor directe, dintr-un foc, lansează automat discuția despre un posibil nou lider mondial. Simona Halep este în pole-position, fiind a doua în clasament.

Cariera Serenei Williams a fost presărată cu multe abandonuri, pauze lungi date de probleme care au adus în discuție chiar încheierea prematură a vieții sportive, au existat și turnee pe care „Meeka” – cum este alintată de familie potrivit mărturiilor din biografia sa – a ales să nu le joace, pentru a nu-și aglomera calendarul, mai ales la început de carieră. Start-stop, start-stop, start-stop este o secvență pe care toți sportivii profesioniști învață să o gestioneze, însă în cazul liderului mondial a fost o constantă a carierei și spun anumiți analiști ai sportului alb, chiar una dintre cheile succesului său, Williams fiind – mai întâi sub îndrumarea tatălui Richard, apoi pe cont propriu, un bun strateg. Serena Williams pare a avea o știință a evitării acelor turnee în care nu are șanse să câștige, menajându-și moralul și păstrând și o anumită prospețime.

Marea poveste a anului 2015 a avut un deznodământ dramatic pentru Serena Williams, cea care a clacat în semifinalele turneului de la US Open, ratând egalarea recordului de 22 de titluri majore al lui Steffi Graf, dar mai important, ratând Marele Șlem – bornă din nou nemaivăzută în tenis de la super-campioana Germaniei. Dacă titlul 22 va fi însă la șapte victorii distanță și la Melbourne, apoi – în cazul unui insucces, și la startul fiecăruia dintre următoarele turnee de Grand Slam, Marele Șlem este o realizarea de care nici măcar americanca percepută de suficient de mulți ca fiind imbatabilă, nu s-a mai apropiat până acum în carieră, iar o a doua întâlnire cu istoria pare departe.

Antrenorul Patrick Mouratoglou a fost cel care a pregătit anunțul elevei sale, iar Williams, care inițial a răspuns obsesiv că nu simte că ar fi pierdut ceva la New York și că rămâne jucătoarea cu patru titluri de Mare Șlem câștigate consecutiv, pentru a doua oară în carieră, a trimis comunicatul oficial, anunțându-se „accidentată în inima mea”.

Suferință emoțională – motivul pentru care stă departe de tenis

„Vreau să pot juca la cel mai înalt nivel al meu cât mai mult posibil. Este o decizie dificilă pentru mine, dar am luat-o din dragoste pentru tenis. Anul acesta a fost plin de bucurie, dar și de decepții. Am evoluat accidentată mare parte din timp, când nu era cotul meu, era genunchiul meu și, după un anumit meci de la Flushing Meadows, inima mea”, a declarat Williams, potrivit tennismagazine.fr, într-un comunicat în care mai preciza că își va respecta angajamentele și va evolua totuși în meciuri demonstrative în acest an.

  • Serena Williams, ajunsă la 34 ani, este reperul tenisului feminin actual, o jucătoare care impresionează prin longevitate: a depășit-o pe Martina Navratilova drept cea mai vârstnică învingătoare într-un turneu de Mare Șlem (Wimbledon 2015 – la 33 ani, 289 zile), este cea mai vârstnică jucătoare aflată pe prima poziție a clasamentului WTA, cea mai bătrână campioană de la US Open.

Cât de dramatic este pentru ea faptul că renunță la finalul de sezon? Situația din 2015 este delicată pentru Serena, pentru că oportunitatea Marelui Șlem a fost una imensă, iar nivelul de așteptări – uriaș. Urmările psihologice sunt greu de cuantificat.

Pe de altă parte, stricta renunțare la ultimele două turnee nu aduce nimic nou pentru americancă. Serena Williams s-a calificat de 14 ori la Turneul Campioanelor, a jucat însă turneul doar de opt ori: a câștigat ultimele patru ediții la care a luat startul- fie că acesta s-a desfășurat în  Singapore, în Turcia sau Qatar. Aceste succese au fost precedate de două ediții în care Serena a intrat în competiție, în faza grupelor, dar nu a terminat cele trei meciuri (în 2008 a jucat 2 din meciuri, în 2007 a abandonat după un singur set disputat).

21 de titluri de Mare Șlem la simpu a câștigat Serena Williams în 20 de sezoane petrecute în tenisul profesionist, în condițiile în care în șapte din primele nouă sezoane a ratat cel puțin 1 turneu de Mare Șlem din 4.

11 turnee de Mare Șlem, din 72 a ratat Serena Williams, în ultimii 20 ani, fiind forțată de accidentări să stea pe tușă

Traiectorie atipică: cariera Serenei a început cu o decizie tactică, de auto-protecție

Serena Williams nu a jucat turnee majore de juniori. „Nu am știut că Wimbledon Juniori există, decât după câțiva ani petrecuți în circuit, îmi este și rușine să recunosc asta. Nu am realizat că există acolo un turneu rezervat doar juniorilor. Cred, acum, că dacă aș fi jucat Wimbledon-ul la juniori și Roland Garros-ul la juniori, dar și toate celelalte turnee, aș fi fost cu adevărat obosită și oarecum uzată după un anumit număr de ani. Aș fi spus «fac asta de atâta timp». Probabil că este unul dintre motivele care îmi permit să joc mult mai mult timp, pentru că am început diferit„, i-a explicat Serena Williams conaționalei sale, Chris Evert, într-un interviu care a prefațat sezonul 2015.

Pentru Serena Williams, debutul direct la seniori, în 1995, la 14 ani, cu un meci pierdut în calificările unui turneu din Canada, în care a câștigat doar două game-uri, dublat de remarcile răutăcioase, cu tentă rasistă care au însoțit prestația sa, a fost determinant pentru ca Richard Williams să impună un an de pauză competițională, departe de turnee. Revenirea în circuit, la 16 ani, în calificările turneelor WTA, concretizat, pe final, cu victorii-surpriză consecutive la Chicago, la Mary Pierce și Monica Seleș, ambele jucătoare de Top 10 – a fost „traiectoria diferită” gândită de tatăl său pentru ea și pentru sora sa mai mare, Venus. Serena a jucat turneele de juniori ale Federației Americane de tenis până la zece ani, fiind numărul unu la categoria sa de vârstă, moment în care Richard Williams a decis să le retragă pe surori de la Academia lui Rick Macci.

Richard Williams a decis să nu-și expună fiica cea mică ochiului critic, chiar dacă așa cum povestește Serena, singurele zile în care acesta a fost blând pe terenul de tenis, la antrenamentul ei, au fost cele dintâi – atunci când a pus prima dată racheta în mână: „”Tata avea un comportament tandru când dorea. Nu conta pentru el unde loveam mingea sau cum o loveam, ci faptul că o loveam și atât”. .


Calendar aerisit:

28 de abandonuri are în carieră Serena Williams: meciuri pe care fie nu le-a început, fie nu le-a dus la bun sfârșit.

  • 1998: în primul sezon complet în circuit, Serena Williams a jucat 11 turnee, ajungând cel puțin până în sferturi, în toate turneele WTA în care a luat startul – mai puțin cele de Grand Slam. Serena a jucat un turneu pregătitor înainte de Australian Open, unul pe zgură înainte de Roland Garros, și tot câte unul înainte de Wimbledon și US Open – iar americanca a luat vacanță cu două luni înainte de finalul sezonului
  • 1999: Serena Williams ratează Wimbledon-ul din cauza gripei și a febrei. Cu o lună de pauză în mijlocul verii,, post-French Open, americanca a luat din nou vacanță cu două luni înainte de finalul sezonului, pentru că deși a programat apariția la Turneul Campioanelor, acolo unde s-a calificat grație finișului pe poziția 4 WTA, a declarat forfait după ce a suferit o accidentare la spate în timpul unui antrenament. 12 turnee plus Fed Cup pentru americancă
  • 2000: Serena Williams a jucat tot 11 turnee. Americanca a ratat practic întregul sezon de zgură, din cauza accidentării și din nou a luat vacanță cu două luni înainte de finalul sezonului, renunțând să mai joace Turneul Campioanelor, citând o accidentare la picior. A terminat însă în fotoliul de lider mondial.
  • 2001: În anul celebrului incident de la Indian Wells, care a făcut-o pe americancă să boicoteze mai bine de o decadă turneul lui Larry Ellison, Serena Williams a jucat doar zece turnee – cu un singur turneu pe zgură și respectiv iarbă (Roland Garros și Wimbledon), a câștigat Turneul Campioanelor prin forfait-ul din finală al conaționalei Lindsay Davenport.
  • 2002: Serena ratează Ausralian Open-ul, din cauza unei accidentări, iar la Turneul Campioanelor se prezintă după o lună de pauză. A jucat 12 turnee
  • 2003: Prima pauză majoră a carierei, forțată de accidentare și operație la genunchi: americanca a stat pe bară 9 luni, pauză începută după Wimbledon. Serena a revenit în circuit în martie 2004, la Miami.
  • 2004: Serena a revenit în circuit în martie 2004, la Miami, după nouă luni de pauză. Durerile la genunchi i-au limitat turneul de zgură, ținând-o departe de teren o lună, forțând-o apoi să rateze Jocurile Olimpice de la Atena. 
  • 2005: Sezon de zece turnee, presărat cu multe și recurente accidentări. Accidentare la mână, patru abandonuri și un Roland Garros ratat din cauza accidentării la gleznă, americanca având doar de două ori șansa de a juca în săptămâni consecutive este scenariul care a făcut-o pe Serena Williams să rateze în premieră top 10-ul în final de an, după prima incursiune în 1999.
  • 2006: Anul depresiei: Serena Williams a jucat doar patru turnee: Austtralian Open în ianuarie, Cincinnati în iulie și Los Angeles / US Open în august și în ciuda faptului că inițial, după eliminarea prematură de la Melbourne, a dat vina pe o recidivă a accidentării la genunchi, motivul real, recunoscut ulterior, a fost o depresie puternică, stopată de intervenția dibace a surorii mai mari, Venus. Serena a coborât în clasament pe locul 95 WTA.
  • 2007: Răspunsul Serenei, după un an ratat, a fost titlu obținut în Australia, în ciuda faptului că era departe de lista capilor de serie, a unei răni deschise în talpă și a unei răceli acute, al cărui disconfort resimțit s-a diminuat pe măsură ce fazele superioare ale turneului s-au apropiat. La Wimbledon a suferit o accidentare la nivelul mușchilor care a scos-o din circuit până la US Open, iar finalul sezonului său s-a încheiat, pe poziția a7-a, dar cu două abandonuri pricinuite de durerile la genunchi.
  • 2008: Williams a ratat trei turnee din cauza unei operații dentare, ajungând astfel să joace un turneu obscur din India pentru  a pregăti concursul de la Miami, iar sezonul de zgură a fost marcat de accidentarea la spate – zona lombară, de la Roma. Turneul Campioanelor s-a încheiat cu o accidentare, în zona abdominală.
  • 2009: Cea mia lungă serie de înfrângeri (patru) a carierei sale a fost cauzată de probleme la gleznă, pornind din circuitul nord-american de ciment și afectând startul ei pe zgură. Este unul dintre cele mai lungi sezoane din calendarul Serenei (19 turnee)  și interesant este că, venind după  un titlu la Wimbledon, americanca nu a renunțat la sezon, după scandalul de la US Open, în care a pierdut la masa verde duelul din semifinală, după injuriile aduse arbitrei de linie care a anunțat greșeală de picior.
  • 2010: Sezonul Serenei a fost întrerupt după șase turnee și după titlul de la Wimbledon, de un hematom descoperit de medici, la nivelul plămânilor. Americanca a declarat că a fost la un pas de moarte. 11 luni, Williams a stat departe de circuit, până la revenirea pe iarbă, din 2011.
  • 2011: Al doilea sezon consecutiv de șase turnee, iar Williams s-a limitat la două țări, după ce americanca afirma că zborurile lungi și dese i-au pus în pericol viața. Patru turnee americane i-au încheiat sezonul, în septembrie, Serena fiind învinsă surprinzător în finala US Openului de Sam Stosur.
  • 2012: Serena Williams a revenit la un calendar de 15 turnee, iar sezonul său a explodat practic post-Wimbledon, după cea dintâi eliminare în primul tur al unui turneu de Mare Șlem, la Roland Garros – survenită și după o accidentare la spate, la turneul pregătitor de la Roma. Cu titluri la Jocurile Olimpice, Wimbledon, US Open și Turneul Campioanelor, Williams a intrat într-o zodie a titlurilor importante.
  • 2013: Williams a câștigat în acest sezon la fel de multe turnee pe cât jucase în primele sezoane ale carierei – 11. Sezonul pe zgură al americancei s-a lungit, primind turneul de la Madrid.
  • 2014: Williams a fost la un pas să rateze Australian Open-ul, din cauza unei accidentări la spate, s-a accidentat la picior, la Madrid, renunțând la duel.

Spre deosebire de Roger Federer, Serena Williams a adăugat turnee în calendarul ei în a doua parte a carierei, după un început selectiv. Parte datorită apariției seriei Mandatory, mezina Williams a ajuns să joace mai multe turnee. Paradoxal, chiar dacă Williams nu a fost întru totul ferită de accidentări, Serena nu a mai ratat niciun turneu de Mare Șlem în ultimele patru sezoane, fiind parcă mai determinată să ducă la bun sfârșit aceste competiții, dovada supremă fiind faptul că în 2015 a ajuns la două meciuri distanță de Mare Șlem, în condițiile în care problemele fizice au chinuit-o în trei dinpatru turnee ale seriei. În ultimii patru ani însă, Serena a folosit des opțiunea retragerii – nu în timpul meciurilor, pentru ca statistica să nu înregistreze o înfrângere, ci între tururi.

Astfel, americanca a bifat recorduri impresionante în 2014 și 2015 ca rație victorii-înfrângeri, iar în turneele Premier Mandatory a reușit o serie de 50 meciuri fără înfrângere. La Madrid, Petra Kvitova a întrerupt în acest an o serie de invincibilitate începută după înfrângerea din 2012, de la Miami, atunci când mezina Williams era depășită de buna sa prietenă, Caroline Wozniacki. Un dram de artificialitate apare în această serie: dincolo de turneele de la Indian Wells, din 2013 și 2014, în care nu a luat startul din cauza unui boicot, Serena s-a impus de șase ori în turneele Premier Mandatory (Madrid 2012, Miami, Madrid, Beijing 2013, Miami, Madrid, Beijing în 2014 și Miami 2015). și  și-a menținut palmaresul perfect cu trei abandonuri consecutive: în sferturile de finală de la Madrid și Beijing în 2014 și în semifinală, la Indian Wells (2015)

4 turnee Premier Mandatory apar în calendarul WTA, începând cu 2009

Serena Williams a pus astfel presiune mai mare asupra adversarelor sale, controlând felul în care își face ieșirea din turnee destul de importante. Inevitabil, se poate discuta despre un alt fel de auto-protejare, întru câtva similară opțiunii lui Richard Williams, la momentul debutului Serrenei în circuit – unul prematur, la 14 ani.

Situația din 2006, sau anul „anul depresiei”, care a anulat complet avantajul Serenei Williams pe terenul de tenis, este un precedent periculos pentru americancă, în a cărei biografie găsim și alte corespondențe între rezultate și experiențe traumatizante din punct de vedere mental: moartea surorii mai mari, Yetunde Price, în septembrie 2003 – într-un an în care „Meeka” a ratat US Open-ul din cauza accidentării, a coincis cu startul unei serii de patru ani complicați, cu accidentări repetate și cu doar două trofee într-o succesiune de 16 turnee de Mare Șlem programate de circuit.

În egală măsură, în ianuarie 2008, chiar înainte de startul Australian Open-ului, Serena Williams vorbea deschis pe blogul său despre decepția în dragoste, pe fondul unei presupuse despărțiri de artistul hip-hop Jackie Long. Americanca a urcat la patru seria consecutivă de înfrângeri în sferturile de finală în turneele de Mare Șlem, a cedat chiar mai devreme la Roland Garros, reușind finala abia la Wimbledon și apoi titlul la US Open.

Americanca, cu a ei diferență uriașă de puncte în clasamene, mai ales în cazul turneelor de Mare Șlem, este periculos de scos din calcule. Înainte de anunțul veștii, Darren Cahill, antrenorul Simonei puncta în interviul pentru ProSport: „Mă aștept ca Serena să fie la fel de puternică anul viitor ca de fiecare dată. Este o campioană a tenisului, o campioană a sportului în general și oricine vrea o victorie împotriva Serenei – trebuie să o câștige pe merit. Ea le face pe fiecare dintre jucătoarele din preajmă tenismene mai bune, pentru că a ridicat nivelul tenisului. Singura modalitate de a o ajunge este să muncești mai mult și mai isteț. Doar cele care vor fi dispuse să facă mai mult efort anul viitor vor reuși să se mențină în discuție pentru a ataca turneele majore și pentru a contesta supremația Serenei„. Prudența sa rămâne cel mai probabil aceeași și acum, după anunțul Serenei, fiind varianta optimă pentru gestionarea unei eventuale oportunități ivite pentru fiecare dintre urmăritoare.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…