Dolniceanu, asul planșei în 2014. Obiective atinse, dar Covaliu este nemulțumit: „avem valoare pentru mai mult”. Brânză s-a ascuns în spatele glumelor

Dolniceanu, asul planșei în 2014. Obiective atinse, dar Covaliu este nemulțumit:
  • Publicat:
  • Actualizat:

2014, pe planșă, a fost anul lui Tiberiu Dolniceanu. Sabrerul dinamovist care a adus delegației tricolore singura medalie la Campionatele Monidale de la Kazan, bronz în concursul individual, a fost desemnat scrimerul anului în România, devansând-o pe spadasina Simona Gherman, cu o revenire de antologie, după doi ani de pauză, timp în care a devenit mămică, cu două medalii la Europene și prima victorie a carierei într-un Grand Prix, în circuitul Cupei Mondiale. Cei mai buni zece sportivi ai Federației Române de Scrimă, alături de opt speranțe ale asalturilor pe planșă, au fost premiați joi, într-o gală organizată în incinta Muzeului Militar Național și deschisă cu un duel pe planșă de sabrerul Covaliu – fiul de nouă ani al singurului campion olimpic al sabiei masculine românești, Mihai Covaliu.


Covaliu Jr are nouă ani, este antrenat de mama sa și i-a promis tatălui său: „o să te depășesc”

Nu mă așteptam, știam că fetele au aur. Dar mă bucur. Sunt foarte mulțumit de ceea ce am realizat. Știam că nu pot să fac mai mult la Europene pentru că a apărut accidentarea la gleznă, ar fi trebuit de fapt să nu particip, dar am decis să merg acolo, pentru a limita pierderile în clasamentul mondial„, a spus Tibi Dolniceanu.


Top 10 sportivi ai Federației Române de Scrimă

1 Tiberiu Dolniceanu – sabie masculin
2 Simona Gherman – spadă feminin
3 Ana Maria Brânză – spadă feminin
4 Simona Pop – spadă feminin
5 Maria Udrea – spadă feminin
6 Maria Boldor – floretă feminin
7 Alin Badea – sabie masculin
8 Iulian Teodosiu – sabie masculin
9 Ciprian Gălățanu – sabie masculin
10 Tudor Cucu – sabie masculin


Cel mai bun scrimer și cea mai bună scrimeră a României în 2014, chiar dacă oficial, nu au existat clasamente diferite: Tiberiu Dolniceanu și Simona Gherman sunt sportivii care au cucerit medalii individuale la Campionatele Europene și Mondiale

Tudor Cucu, prezent în august, la Nanning, la Jocurile Olimpice de Tineret, alături de Maria Boldor, floretista CSA Steaua, au prins ambele clasamente, ale celor mai buni scrimeri ai lui 2014, dar și topul speranțelor anului 2015.

Speranțele anului 2015 nominalizate de Federația Română de Scrimă

Maria Boldor – floretă
Mălina Călugăreanu – floretă
Tudor Cucu – sabie
Adrian Dabija – spadă
Zsuzsa Schlier – spadă
Alexandra Predescu – spadă
Cerasela Drăgan – sabie
Bianca Benea – spadă


Covaliu: „Ne-am îndeplinit obiectivul, dar nu sunt mulțumit”

Mihai Covaliu, președintele Federației Române de Scrimă, a rezumat anul 2014: „ce am spus că facem, am făcut. Ne-am îndeplinit obiectivul, am câștigat medalii. Am parcurs un an dificil, greu, cu momente bune, dar și cu unele momente mai puțin inspirate„, a punctat Covaliu, referindu-se la titlul european obținut de cvartetul feminin de spadă, și medaliile de bronz, de la individual câștigate de România prin Simona Gherman, la Campionatul European și respectiv de Tiberiu Dolniceanu la Campionatul Mondial. „În același timp, nu sunt mulțumit, pentru că avem valoare de mai mult. Dar, a fost un an dificil și aceste rezultate sunt bune în acest context. În 2015 putem îmbunătăți aceste rezultate și putem strânge puncte importante în lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice„.
Mihai Covaliu este u președinte de federație exigent

Gabriela Szabo, Ministrul Tineretului și Sportului, Alin Petrache, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român l-au asigurat amândoi pe Mihai Covaliu că scrima este unul dintre sporturile cele mai importante, care vor primi în plus susținere în pregătirea jocurilor Olimpice de la Rio.

Simona Gherman, performera lui 2014, chiar dacă a revenit pe planșă abia în martie

Locul doi pentru mine este destul de bun, ținând cont de faptul că din martie, nici măcar un an întreg pe planșă nu am avut. Îl felicit pe Tibi, pentru locul 1 și sper ca la anul, premiul să revină spadei„, a comentat cu zâmbetul pe buze Simona Gherman, Topul scrimei românești.

Să dea Dumnezeu ca spada și sabia să meargă împreună, cu podiumuri, până la Rio, să ne calificăm la Rio, pentru că  avem o calificare foarte grea de reușit, sperăm să fim toți pe locul 1 acolo. Vom trage cu dinții pentru acea calificare, ca echipă – pentru că cvartetul trebuie să se califice în primul rând, indiferent de ceea ce vom face noi la individual și sperăm că acolo vom merge cu alte forțe față de orașul al cărui nume nici măcar nu îmi vine să îl mai pronunț (n.r. – Londra)”, a prefațat spadasina Stelei, sezonul 2015, cel care, început din octombrie 2014, va decide calificații de la Jocurile Olimpice din 2016, din Brazilia. „Prioritatea noastră trebuie să fie calificarea echipei la Jocurile Olimpice de la Rio, din aprilie va fi pe viață și pe moarte la fiecare competiție. Îmi doresc să fim toate apte, să putem să ne antrenăm și să muncim”, a completat Ana Maria Brânză declarația colegei sale din cvartetul feminin de spadă.  

„Pentru Ana Brânză, sportiv, 2014 a fost un an slab. Pentru Ana Brânză, ca femeie, 2014 a fost cel mai bun an”

Ana Maria Brânză a prins treapta a treia a podiumului Federației Române de Scrimă pentru 2014, o performanță modestă pentru standardul pe care singură și l-a impus, „Din punct de vedere sportiv, 2014 a fost un an slab pentru mine„, și-a menținut Ana Maria declarația de la aterizarea de la Campionatul Mondial de la Kazan, „având în vedere că am început anul pe prima poziție în clasamentul mondial și am terminat sezonul pe poziția a cincea. Eu, una, nu sunt mulțumită de mine. Cred că puteam mai mult, undeva s-a scurtcircuitat ceva. Știu și ce, dar astea sunt probleme pe care le păstrez pentru mine. Voi lucra, ca acest lucru să nu se întâmple și în următorul sezon„.


Buchetele de flori albe și roșii, îmnpărțite premiantelor dar și oaspeților galei, au fost ținta ironiilor Anei Brânză

Ana a încercat să își ascundă dezmăgirea în spatele glumelor. A comentat, în stilul deja caracteristic, în timp ce primea florile de la Mihai Covaliu, „buchetul seamănă cu cel de mireasă„. A repetat gluma ajunsă în fața microfoanelor jurnaliștilor, la finalul premierii speranțelor scrimei românești și a a lansat un ultim atac spre președintele sportului său „se vede că sunt făcute de președintele Federației… care este sportiv la Dinamo, nu avem albastru pe aicea. Avem de discutat„, a glumit Brânză, reprezentantă CSA Steaua, ca și Simona Gherman.

Brânză a revenit însă ferm și serioasă asupra anului 2014: „pentru mine este puțin complicat, pentru că am început și am terminat un sezon în 2014 și am mai început unul. A început bine, sper să meargă pe aceeași pantă ascendentă, dar, per ansamblu, 2014 a fost un an rău pentru Ana Brânză. Aurul de la Europene, cu echipa, să spunem că m-a salvat. Ca și om, cea mai mare mulțumire a venit din partea celei mai bune idei pe care am avut-o până acum, campania «Aleargă de ziua ta». A fost unul dintre evenimentele care m-au încărcat pentru competiții. Pentru Ana Brânză, ca femeie, da, a fost cel mai bun an, mult peste așteptări„, a sintetizat campioana Europei la spadă, din 2013. La 30 de ani, Ana Maria și-a găsit jumătatea, alături de un poloist, glumește că „exersez în casă ținutul buchetului„, dar își liniștește fanii că „mai e până atunci (n.r. – până la nuntă), mai sunt medalii de cucerit„, iar „copii? cât mai târziu, momentan nu„.

Foto: Alexandru Hojda

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen