Daniel Plai: "Cătălin Fercu este jucătorul meu preferat, am crescut uitându-mă cum joacă!"

2 ian 2017 165 afişări Comentează şi tu Rugby
Daniel Plai: "Cătălin Fercu este jucătorul meu preferat, am crescut uitându-mă cum joacă!"

Daniel Plai, mijlocaşul la deschidere al echipei Politehnica Iaşi, a vorbit despre prima întâlnirea pe care a avut-o cu idolul său, Cătălin Fercu, în urmă cu nouă ani, la un turneu Nations Cup, potrivit site-ului oficial al Federaţiei Române de Rugby.

Meciurile test din toamna anului trecut ale echipei naţionale de rugby a României au prilejuit o întâlnire inedită. În lotul Stejarilor a fost chemat Daniel Plai, mijlocaşul la deschidere al Politehnicii Iaşi, cel care avea să se pregătească alături de unul din modele pe care le are în rugby, Cătălin Fercu. Mai mult, jucătorul de 22 de ani al ieşenilor a postat pe o reţea de socializare prima întâlnire pe care a avut-o cu fundaşul României, în urmă cu 9 ani, la un turneu Nations Cup.

“Fercu este jucătorul meu preferat, am crescut uitându-mă cum joacă şi dorind să fiu că el. Cred că este unul dintre cel mai buni jucători pe care i-a avut România vreodată. Are nişte abilităţile incredibile, viteză, plasament, felul cum vede jocul, deciziile pe care le ia. Tot timpul l-am urmărit şi am visat să îi calc pe urme. Eram un puşti când l-am întâlnit prima dată şi l-am rugat să facă poză cu mine la finalul unui meci de la Nations Cup din 2008. Pot spune că acea întâlnire cu el şi faptul că a fost atât de amabil faţă de mine, m-a motivat şi mai mult, m-a făcut să lupt mai mult pentru ceea ce îmi doream”, rememorează Plai acea întâlnire.

După câţiva ani, odată cu promovarea Politehnicii Iaşi în SuperLiga, cei doi jucători au devenit adversari. “Am avut emoţii foarte mari prima dată când am jucat împotriva lui şi a tuturor celor care joacă la echipa naţională şi pe care îi urmăream la televizor. A fost o noutate pentru mine pentru că ştiam că eu mai am mult de crescut că joc, iar ei deja au o mare experienţă. În plus, Iaşi-ul a avut un început mai greu cu înfrângeri în Cupa României, apoi treptat-treptat, am început să ne unim că echipa şi să creştem că joc”, spune acesta.

Poate cel mai frumos moment de până acum al tânărului jucător a fost convocarea la echipa naţională la meciurile test din toamna lui 2016. Pregătirea alături de Stejari i-a adus şi o nouă întâlnire cu Cătălin Fercu. “A fost o bucurie mare pentru mine. I-am arătat poză făcută în 2008 şi m-a întrebat dacă eu sunt puştiul acela. S-a bucurat că am continuat cu rugbyul şi că doresc să îi calc pe urme. Pentru mine a fost incredibil să fiu în lotul echipei naţionale, să mă antrenez cu toţi acei jucători, să aflu o mulţime de lucruri, de subtilităţi legate de tehnică individuală de la Rob Moffat. Încrederea care mi s-a arătat m-a motivat şi mai mult. Îmi doresc că la anul să fac meciuri bune, să ajung să debutez pentru România şi să-mi cresc nivelul de joc”, spune acesta.

Pe de altă parte, Cătălin Fercu, unul dintre cei mai valoroşi şi titraţi jucători români, a fost şi el impresionat de perseverenţă lui Daniel Plai. “M-am bucurat de faptul că lupta pentru ceea ce-şi doreşte. Este un lucru bun pentru rugbyul românesc că există jucători care cresc având că modele chiar jucători din România. Am fost un pic surprins de acea fotografie când mi-a arătat-o, nu mă aşteptăm că după atâţia ani să vină un jucător în cantonamentul naţionalei şi să spună că a însemnat foarte mult pentru el faptul că atunci am acceptat să facem o fotografie”, spune acesta.

Cătălin Fercu, al treilea cel mai selecţionat jucător român, după Florin Vlaicu (96 selecţii) şi Cristi Petre (93) consideră că este de bun augur faptul că jucătorii şi fanii interacţionează imediat după meci. “ Am crescut într-o perioada în care copiii nu puteau intră pe teren la sfârşitul jocului, să dea mâna cu jucătorii, să facă fotografii cu ei, să obţină autografe şi mi-a părut tare rău. De aceea, mă bucur că acum există această interacţiune, mă simt onorat când pustii vin şi vor să facem fotografii, nu am refuzat niciodată pe nimeni, chiar dacă asta înseamnă să întru în vestiar după 20 de minute de la finalul meciului. Avem nevoie de toţi aceşti iubitori ai rugbyului, iar cei mici au nevoie de modele. Doar aşa putem creşte toţi”, a spus acesta.

Naţională de rugby a României va începe în an sezon al Cupei Europene a Naţiunilor campania de calificare la Cupa Mondială din 2019, din Japonia. În primul meci al competiţiei, Stejarii vor întâlni pe 11 februarie, Germania, în deplasare.

Mediafax

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.