Virusul Zika ameninţă Jocurile Olimpice. Sportivii britanici sunt îngroziţi: "Am plâns când am văzut imaginile din Brazilia"

3 feb 2016 3460 afişări Comentează şi tu JO 2016
Virusul Zika ameninţă Jocurile Olimpice. Sportivii britanici sunt îngroziţi: "Am plâns când am văzut imaginile din Brazilia"

Sportivii olimpici din Marea Britanie consideră "îngrijorătoare" răspândirea rapidă a virusului Zika în Brazilia, cu numai 6 luni înainte de startul Jocurilor Olimpice.

Samantha Murray va participa la pentatlon, la Rio de Janeiro. "Este înfricoşător şi tulburător", a declarat britanica pentru BBC, în ciuda faptului că autorităţile din Brazilia au asigurat că nu va exista niciun risc pentru sportivi şi spectatori, exceptându-le pe femeile însărcinate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) a anunţat că virusul Zika reprezintă o "urgenţă globală de sănătate publică".

Medaliată cu argint la Atena, în 2004, fosta campioană mondial la badminton, Gail Emms, a declarat: "E devastator ce se întâmplă pentru că participarea la Jocurile Olimpice reprezintă un vis şi vrei să decurgă totul perfect când ajungi acolo. Când am participat la Beijing, aveam 31 de ani şi ştiam că e ultimul turneu înainte de retragere. Voiam să am o familie. Asta te apasă într-o situaţie precum cea de acum. Ca mamă, sper că va fi găsită o soluţie rapidă. Văd pozele din Brazilia şi plâng. E pur şi simplu devastator".

Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Rio susţine că nu a observat deocamdată o tendinţă a spectatorilor de a-şi anula călătoriile în Brazilia, programate pentru luna august 2016.

Brazilia a declarat o criză în noiembrie 2015 ca urmare a epidemiei de microcefalie. Totuşi, dintre cele 3.893 de cazuri de malformaţie craniană înregistrate până în ianuarie 2016, doar în şase cazuri s-a demonstrat că mamele erau infectate cu virusul Zika.

Virusul a fost descoperit în pădurea Zika din Uganda în 1947. A apărut neaşteptat în Micronezia în 2007, apoi în Polinezia Franceză în 2013. Răspândirea sa în Brazilia a fost, însă, cea mai violentă de până acum. Potrivit unei teorii, Zika a fost adus în Brazilia de fanii care au asistat la Campionatul Mondial de fotbal din 2014.

 

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.