75 pentru Londra! Ei sunt sportivii care ne vor reprezenta la JO 2012!** Cine se mai poate califica:

75 pentru Londra! Ei sunt sportivii care ne vor reprezenta la JO 2012!** Cine se mai poate califica:
  • Publicat:
  • Actualizat:

E o declarație-stereotip murmurată în microfoane. Sau o rugăciune tulburătoare înălțată spre Cer. Uneori poate semnifica ieșirea din scena unei cariere fabuloase. Alteori? Întâlnirea unui student în ale sportului cu catedra campionilor Planetei. Declarația sună invariabil „vreau să mă calific la Jocurile Olimpice”, iar 75 de sportivi români și-au îndeplinit dorința cu 150 de zile înaintea debutului JO. ProSport vă prezintă pe coloanele alăturate numele tricolorilor care deja și-au rezervat un loc la ceremonia de deschidere, iar mai jos câteva speranțe ale oficialilor români.

ATLETISM Peste 20 de sportivi

Sorin Matei, președintele forului român de atletism a creionat strategia. „Ne dorim, în primul rând, ca numărul atleților care vor participa să depășească 20, o dorință care nu este departe de realitate, dintr-un lot de olimpic de 23, iar mulțimea concursurilor internaționale constituie tot atâtea oportunități de a reuși „minima” pentru Londra. În colaborare cu COSR, am decis să înscriem și sportivii cu baremul B, tinerii care obțin medalii europene sau mondiale, astfel că putem spune că avem șase sportivi care țintesc, cu șanse, o medalie la Londra”.

SCRIMĂ‚ 8 plus 4?

„Așteptăm calificările pe zonă care se vor desfășura la Bratislava. Ar mai putea accede la Londra, la individual, câte un sportiv la sabie feminin, floretă masculin și floretă feminin și spadă masculin. Sperăm la numărul maxim – patru”, ne-a declarat antrenorul federal Roxana Scarlat Bârlădeanu.

TENIS DE MASĂ‚ O minune?

Tenisul de masă pare dominat la feminin de asiatice. Chiar și de cele cu pașaport european. Vor putea Samara și Dodean să le provoace lacrimi ochilor oblici? „Am spus mereu că echipa noastră feminină e una de mare clasă, una care ar putea să le pună probleme chiar și asiaticelor. Sunt crescute și formate la școala de tenis de masă din România. Podiumul e un vis frumos, dar valoarea lor ne dă speranțe”, susține Cristinel Romanescu.

GIMNASTICĂ‚ Emoții la feminin

Gimnastica este sportul care nu s-a întors fără aur de la Jocurile Olimpice. Titluri cu echipa și la individual, fetele și băieții au făcut din această disciplină cea mai galonată din sportul românesc. Echipa feminină, cea spre care se îndreaptă speranțele de medalie, lasă în urmă o retragere cu greutate, a Anei Porgras și o accidentare urâtă a Sandrei Izbașa, în timp ce băieții sunt cu ochii pe liderul Marian Drăgulescu, aflat încă în recuperare. „Este îngrijorător ceea ce se întâmplă la lotul feminin, dar încercăm să trecem peste această situație. Ne confruntăm cu mici probleme de efectiv, însă toată lumea lucrează serios, toți suntem conștienți că timpul e scurt și ne dorim să nu mai avem surprize neplăcute pe viitor”, a explicat Adrian Stoica, președintele FRG.

KAIAC CANOE Doi într-o cursă

Campioni mondiali și europeni în ultimii doi ani, Liviu Dumitrescu și Victor Mihalachi pot aduce după 12 ani de secetă un titlu olimpic la canoe. În cărți pentru medalia de aur, cei doi trag tare zilele acestea, în „apă caldă” într-un cantonament în Antalya, fiind deja cu gândul la prima verificare a anului, în luna mai la o etapă de Cupă Mondială. „Până acum totul merge bine și speranțele noastre pentru Londra cresc. Ne dorim o medalie, două, una chiar de aur prin barca de dublu. Nu e nicio presiune pe noi, nu ne gândim la ce se așteaptă alții, nu are rost să ne facem gânduri de acum”, spune Ioan Bîrlădeanu, președintele FRKC.

CANOTAJ Cinci fete au revenit

Medaliat constant la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice, canotajul este disciplina spre care se îndreaptă iarăși speranțele de aur. Odată cu revenirea în antrenamente a campioanelor olimpice de la două rame fără cârmaci, Viorica Susanu și Georgeta Andrunache, dar și fostelor colege din barca de 8+1 de la Beijing, Aurica Bărăscu, Rodica Șerban și Ioana Rotaru concurența pentru a prinde echipa care va trage la Londra a devenit acerbă. „E clar că fetele au revenit numai pentru aur și asta e cea mai bună motivație pentru toată lumea. Nu ne gândim cât timp mai avem până la Londra, ci deocamdată toată atenția noastră e centralizată pe pregătire. E normal să fie presiune, așteptări de aur are toate lumea, inclusiv noi”, spune Elisabeta Lipă, președintele FR de Canotaj.

Ioan Dobrescu: „Cel puțin opt medalii”

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a dezvăluit obiectivul delegației României la Jocurile Olimpice de la Londra. „Anul acesta avem două mari obiective: să calificăm cât mai mulți sportivi la Jocurile Olimpice de la Londra cu ocazia competițiilor care vor avea loc în primele luni ale anului și să finalizăm cu succes, mai întâi din punct de vedere logistic, iar apoi ca participare, prezența delegației României la importanta competiție. Sper ca numărul componenților lotului care va face deplasarea la Londra să fie de cel puțin 100 de sportivi, care să cucerească minimum opt medalii”, a declarat Dobrescu.

4 medalii de aur a cucerit delegația României la Jocurile Olimpice din 2008 din China

150 de zile mai sunt până la debutul JO

ATLETISM

Marian Oprea (triplusalt)
Adelina Gavrilă (triplusalt)
Nicoleta Grasu (disc – foto)
Mihai Donisan (înălțime)
Marius Ionescu (maraton)
Maria Negoiță (suliță)
Bianca Perie (ciocan)
Viorica Țigău (lungime)
Constantina Diță (maraton)
Mihaela Botezan (maraton)
Cristina Bujin (triplusalt)
Esthera Petre (înălțime)
Cristina Casandra (3.000 m obstacole)
Claudia Ștef (20 km marș)
Ana Maria Groza (20 km marș)

Box

Bogdan Juratoni (75 kg) – În aprilie va avea loc în Turcia turneul preolimpic. România mizează pe Ionuț Gheorghe, Răzvan Andreiana și Mihai Nistor

Canotaj

M. Bursuc, I. Zaharia, C. Grigoraș, I. Dorneanu, A. Cojocariu, A. Boghian, R. Cogianu, E. Mironcic, T. Gidoiu (8 + 1)
Aceasta este echipa care a obținut calificarea, dar în team ar putea intra „veteranele” revenite de curând: Aurica Bărăscu, Rodica Șerban și Ioana Rotaru Nicoleta Albu, Camelia Lupașcu (2 rame)

Ciclism

Andrei Nechita (șosea)

Gimnastică

Marian Drăgulescu
Flavius Koczi
Ovidiu Buidoșo
Marius Berbecar
Vlad Cotuna
Cristian Bățagă

Sandra Izbașa
Cătălina Ponor
Larisa Iordache
Amelia Racea
Diana Bulimar
Diana Chelaru

Haltere

Valeriu Calancea
Răzvan Martin
Gabriel Sâncrăian
Antoniu Buci
Marius Danciu
Adrian Ghișoiu
Roxana Cocoș

Tenis de masă

Elisabeta Samara (simplu)
Daniela Dodean (simplu)
Adrian Crișan (simplu)

Este calificată echipa feminină astfel încât pe lângă Samara și Dodean va mai merge la Londra încă o sportivă. Pentru al treilea loc sunt în cărți Bernadette Szocs, Iulia Necula și Camelia Poștoacă

Tir

Lucia Mihalache (skeet)
Alin Moldoveanu (10 m pușcă a.c.)

Scrimă

Ana Brânză (spadă)
Loredana Dinu (spadă)
Simona Gherman (spadă)
Anca Măroiu (spadă)
Rareș Dumitrescu (sabie, foto)
Florin Zalomir (sabie)
Tiberiu Dolniceanu (sabie)
Cosmin Hăncianu (sabie)

Calificările nu s-au încheiat, însă sportivii mai sus menționați matematic nu mai pot rata JO
La echipe, antrenorul va alege înaintea JO doar trei sportivi, al patrulea urmând a fi rezervă

Natație

Camelia Potec
(400 m, 800 m)
Dragoș Agache
(100 m bras)
Alexandru Coci
(100 m fluture, 200 m fluture)
Norbert Trandafir
(50 m liber, 100 m liber)

Kaiac – canoe

Ionuț Mitrea – Bogdan Mada (K2 200 m)
Iuliana Paleu – Irina Lauric
(K2 500 m)
P. Gavrilă – Șt. Vasile –
I. Ioneticu – T. Neagu (K4 1.000 m)
Victor Mihalachi – Liviu Dumitrescu (C2 1000 m)

Calificări în desfășurare

Handbal

Selecționata lui Radu Voina va evolua între 25 și 27 mai, la preolimpicul de la Lyon. Oana Manea și colegele sale se vor lupta cu Franța, Muntenegru și Japonia pentru două locuri vacante. Practic, trei formații își vor măsura forțele pentru două locuri, niponele neavând capacitatea de a se infiltra în lupta pentru accederea la JO

Polo

Reprezentativa lui Istvan Kovacs va juca în aprilie la turneul preolimpic de la Edmonton, unde 12 echipe se luptă pentru patru locuri vacante. România a fost repartizată în grupă cu Muntenegru, Germania, Grecia, Olanda și Macedonia. Tricolorii trebuie să prindă locul patru în serie pentru a ajunge în sferturi. Dacă se vor impune în meciul din sferturi, ajung la JO.

Tenis

În sportul alb am putea trimite maximum patru fete la simplu, cu condiția să fie în Top 56. La simplu masculin e acceași lege, Victor Hănescu având cele mai mari șanse.

La dublu mixt, Horia Tecău și Monica Niculescu au șanse mari, dar organizatorii vor decide și în funcție de ultimele rezultate. Niculescu și Tecău au mai jucat la dublu mixt

La dublu dacă un român se află în Top 10, automat e calificat și își poate alege ce partener vrea din țara sa. Spre exemplu, Horia Tecău va opta pentru Victor Hănescu, pentru că au mai jucat împreună. Dacă nu se află în Top 10, Horia se va înscrie pe lista de așteptare.

Lupte

LA Lupte CALIFICĂ‚RILE NU S-AU ÎNCHEIAT. ÎN CĂ‚RȚI SUNT Eusebiu Diaconu, Virgil Munteanu și Robert Pap (greco-romane), Ștefan Gheorghiță, Yan Ceaban, Marius Atofani, Rareș Chintoan Estera Dobre, Ana Maria Pavăl, Georgiana Paic (libere)

Judo

La judo calificările nu s-au încheiat. În cărți sunt Alina Dumitru, Corina Căprioriu, Andreea Chițu, Daniel Brata, Vlăduț Simionescu, Dan Fâșie, Costel Dănculea

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen