SPECIAL | Nu e glumă, FC Barcelona a transferat un român după o pauză de peste 20 de ani! La 18 ani, Andrei Buzle a dat lovitura carierei: ”Visul meu era să ajung la o echipă din Liga Naţională, dar mi s-au deschis alte uşi”. Ce aşteptări are Xavier Pasqual de la handbalistul român

10 aug 2017 5732 afişări Comentează şi tu Handbal
SPECIAL | Nu e glumă, FC Barcelona a transferat un român după o pauză de peste 20 de ani! La 18 ani, Andrei Buzle a dat lovitura carierei: ”Visul meu era să ajung la o echipă din Liga Naţională, dar mi s-au deschis alte uşi”. Ce aşteptări are Xavier Pasqual de la handbalistul român 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/16688831/2/andrei-buzle.jpg

Andrei Buzle, un tânăr handbalist de 18 ani care promite foarte mult, a fost transferat în această vară de FC Barcelona. Nu este glumă de 1 aprilie, el chiar împarte în aceste zile vestiarul cu jucători celebri, campioni olimpici şi mondiali precum Tomas, Sorhaindo, Perez de Vargas, Entrerrios, etc. El este al doilea handbalist român din istorie care a ajuns la gruparea blau-grana, după Alexandru Dedu, actualul preşedinte al FRH, în 1996. La gruparea catalană, la seniori, au mai jucat de-a lungul timpului doi sportivi, ambii la fotbal, Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu. Cine este Andrei Buzle, cum a ajuns la FC Barcelona, ce îşi propune tânărul handbalist şi cum îl caracterizează antrenorul echipei, Xavier Pascual, citiţi în rândurile următoare.

Andrei Buzle a plecat în handbalul mare din Sânnicolau Mare, iar cariera lui s-a ”rostogolit” cu repeziciune către transferul carierei, la FC Barcelona! În urmă cu 4 ani, coordonatorul de joc ajungea la Centrul Naţional de Excelenţă de la Sighişoara, iar de aici şi până la convocările la echipele naţionale nu a mai fost decât un pas. ”Am fost adus la handbal de antrenorul Marius Gîrboni, mi-a plăcut foarte mult sportul de la bun început, dar în primă fază l-am privit ca pe un hobby. Când mi s-a ivit şansa de a ajunge la CNE de la Sighişoara a trebuit să iau o decizie radicală, dacă handbalul rămâne ca un hobby pentru mine sau trec mai departe, spre profesionism. Am schimbat nivelul, la Sighişoara am început să fac şi pregătire centralizată, am avut alte privilegii faţă de ce am avut la Sânnicolau şi am reuşit să progresez, astfel că am fost chemat şi la lotul naţional”, ne-a relatat Andrei Buzle.

Traseu spectaculos în ultimul an

În 2016, handbalistul a câştigat cu România turneul din Georgia cadrul Campionatului European – Divizia B, astfel că a promovat cu naţionala de juniori în eşalonul de elită. El a fost convocat de Ovidiu Mihăilă la o categorie mai sus, la tineret U21, şi chiar dacă România nu s-a calificat la Campionatul Mondial, el a reuşit să-l impresioneze în ultimul an pe selecţionerul Xavier Pascual. Astfel, la 18 ani, Buzle a intrat în anturajul primei selecţionate, iar în iunie şi-a făcut oficial debutul la naţională cu Polonia, în preliminariile CE 2018. După foarte mulţi ani, la prima reprezentativă a fost din nou promovat un jucător de 18 ani! ”Eu eram deja în extaz pentru faptul că am fost convocat la naţionala de tineret, la o categorie de vârstă cu 2 ani mai mare. Vestea că voi merge şi la lotul mare m-a luat însă pe nepregătite, la 18 ani nu prea se promovează jucători, se aşteaptă mai degrabă ca aceştia să aibă o anumită experienţă. Bineînţeles că am fost foarte fericit când am fost convocat, dar în acelaşi timp încercam să găsesc şi nişte răspunsuri: De ce eu? Consider însă că am ajuns însă acolo strict pe valoarea mea”, ne-a relatat Andrei Buzle, care a continuat să urce ”furibund” către înalta performanţă.

După debutul la prima reprezentativă, a venit transferul la ... FC Barcelona! Un club la care nu se ajunge oricând, oricum. De fapt, câţi români au şansa să ajungă la clubul catalan? Până acum, doar Alexandru Dedu a mai jucat handbal la FC Barcelona. Sigur, Andrei nu va juca din prima săptămână la echipa mare, dar îmbracă deja tricoul blau-grana, împarte vestiarul în aceste zile cu mari vedete internaţionale.

”În momentul în care mi s-a propus transferul la FC Barcelona, chiar nu mi-a venit să cred. Chiar i-am spus persoanei care mi-a vorbit pentru prima dată despre această posibilitate: Acum este o glumă? De obicei, ţin la glume, dar chiar nu imi venea să cred că pot ajunge acum la FC Barcelona. Ulterior, am observat că toată povestea este adevărată, că domnul Xavier Pascual mă doreşte”, a susţinut Andrei Buzle. Handbalistul a mărturisit că visul lui ”era să ajung la o echipă în Liga Naţională, chiar mă întrebam ce voi face în continuare, aparanet aveam nişte planuri, doar că între timp s-au deschis alte uşi”.

Ce înseamnă să fii jucător în vestiarul echipei FC Barcelona, după primele zile de pregătire?

”Pentru început pot spune că am avut o reţinere, să nu greşesc, să nu supăr pe cineva. Nu este chiar simplu, după ce ai văzut aceşti jucători extraordinar la TV, să ajungi apoi lângă ei, să te antrenezi cu ei la aceeaşi intensitate. Dar sunt şi ei tot oameni, încerc să-i ascult pe fiecare, îmi dau anumite sfaturi, au mai multă experienţă şi mă învaţă anumite trasee, îmi dau idei despre care nu ştiam. Am fost primit foarte bine, ca fiind unul de-al lor, în vestiar nu se face diferenţa că eşti mai mic, că eşti mai mare, toţi sunt egali, iar atmosfera este excelentă”, a răspuns Andrei Buzle.

Ajuns în curtea echipei FC Barcelona, tânărul român este decis să profite acum la maxim de oportunitatea oferită. ”Acum, dorinţa este să fac pasul la prima echipă, să joc în campionatul Spaniei şi în Liga Campionilor. Încerc să îmi pun acest target, dar trebuie să o iau pas cu pas, să-mi dezvolt abilităţile, să adun informaţiile. FC Barcelona este o şcoală de handbal fantastică şi vreau să învăţ cât mai mult”, a pus punct final poveştii Andrei Buzle. O poveste din care s-a derulat însă un prim capitol, pentru că urmează altele poate şi mai interesante, având în vedere că sportivul se află deocamdată doar la startul unei cariere de mare succes.

Povestea primului român transferat de FC Barcelona în ultimii 20 de ani a fost abordată şi cu Xavier Pascual, antrenorul echipei şi selecţionerul României. Tehnicianul spaniol a răspuns cu amabilitate la câteva întrebări adresate de ProSport pe subiectul ”Andrei Buzle”, fiind în acelaşi timp foarte realist:

Unde l-aţi văzut prima dată pe Andrei şi care a fost prima impresie?

Prima dată când l-am văzut pe Andi a fost la nişte turnee jucate de naţionala de juniori, pe nişte CD-uri, mai exact la un turneu în Polonia unde a jucat şi Spania.

Puteţi să îi faceţi o scurtă caracterizare?

Este un jucător care acum se formează, un băiat cu posibilităţi mari. Are nişte calităţi fizice foarte bune, este un conducător de joc inteligent, dar care se află încă departe faţă de unde ar putea el să ajungă.

Ce înseamnă pentru un tânăr jucator de 18 ani să se regăsească într-un vestiar precum cel al echipei FC Barcelona?

Cred că ar trebui să-l întrebaţi în primul rând pe el despre acest aspect. A fi în vestiarul lui Barcelona este ceva aparte, un lucru extraordinar şi pentru Andi. Cred că aşa înţelege şi el ce înseamnă un club de mare performanţă, vede cum se munceşte, vede filosofia acestuia.

Cum s-a acomodat Andrei la FC Barcelona după primele şedinte de pregătire?

El mai devreme de 7 luni nu are cum să intre la prima echipă, perioadă în care va înţelege exact filosofia de joc a echipei FC Barcelona. El trebuie să muncească foarte mult şi să fie foarte atent la jocul tactic, care este unul foarte complex. Mai are mult de lucru vizavi şi de tactiva individuală, sunt lucruri complexe care necesită timp pentru a se perfecţiona.

Ştiu că lotul de ”16” al Barcelonei este foarte greu de prins, dar credeţi că Buzle ar putea să prindă meciuri în acest sezon, el fiind încă junior. Din ce am observat, sunteţi un antrenor care acordă foarte multe şanse tinerilor, cel mai bun exemplu recent fiind Dika Mem, cu care aţi jucat fără complexe în Liga Campionilor.

Nu aş putea să spun când ar putea intra în lotul de 16, dar s-ar putea să-l vedem în teren şi în acest sezon, mai mult ca un premiu, ca şi motivare. Chiar dacă este încă departe de nivelul primei echipe, el are calităţile necesare pentru a deveni un handbalist foarte bun. Dacă îşi îmbunătăţeşte rapid aceste calităţi şi dacă voi avea o şansă, îi voi oferi această posibilitate, de a juca la prima echipă. Dar nu este bine să impunem un deadline. Nu este corect nici să-l comparăm cu Dika Mem, care a ajuns la Bacelona cu altă condiţie tehnico-tactică.

Ce viitor îi prevedeţi lui Andrei Buzle?

Viitorul nu se poate prezice dinainte, Doamne fereşte, o accidentare poate influenţa cariera unui sportiv. Dar viitorul lui este muncă, muncă, muncă. El trebuie să muncească şi, prin ceea ce face, să-şi dea seama până unde poate ajunge. Iar să ne gândim că prin venirea lui acum la FC Barcelona va fi un exponent pentru handbalul românesc, este puţin cam mult deocamdată.

Mai sunt şi alţi jucători români care în viitorul apropiat ar putea ajunge la FC Barcelona?

În România sunt mulţi alţi tineri jucători tineri care au calităţi extraordinare. Andrei trebuie să profite de cei 2 ani la Barcelona şi să facă un salt calitativ, dar în primul rând trebuie să ne aşteptăm de la el să aibă putere de muncă. Azi, şansele unui alt jucător de a ajunge la FC Barcelona sunt foarte reduse, dar sunt mulţi jucători tineri care au calităţi extraordinare. Ceea ce trebuie să urmărim în această perioadă este ca aceşti juniori să-şi îmbunătăţească nivelul, calităţile, nu neapărat pentru a fi la FC Barcelona, ci să fie mai buni pentru viitorul handbalului românesc. Ei pot fi foarte bine promovaţi şi la cluburile din România. Iar grupările care activează în Liga Naţională, să-şi schimbe puţin optica şi să dăm o şansă în plus tinerilor. În acelaşi timp, tinerii handbalişti trebuie să demonstreze antrenorilor că merită să fie în echipe.

Transferul lui Andrei Buzle la FC Barcelona deschide totuşi noi perspective pentru handbalul românesc, pentru jucătorii tineri în special. Aşa cum a susţinut şi ”Pasqui”, dacă vor munci, ei au şanse mari de a fi văzuţi. Iar pasul către cluburile importante nu mai este chiar atât de mare. Cine ştie, poate un alt român va ajunge, la rândul loui, inclusiv la FC Barcelona!

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.