Se închide MINA de AUR! VEZI ce spune Voinea!

8 mar 2010 231 afişări Comentează şi tu Handbal
Se închide MINA de AUR! VEZI ce spune Voinea! Se închide MINA de AUR! VEZI ce spune Maricel Voinea! 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/5727187/6/poza-mare.jpg

Istorie: în anii'80, cu Maricel Voinea (stânga) pe teren, Minaur cucerea două cupeeuropene.Jos: În 1998, Minaur obținea primul titlu de campioanănațională

V-aţi imagina ca echipa de fotbal Universitatea Craiova să sedesfiinţeze? Probabil că niciodată. În acest punct a ajuns însă oaltă Ştiinţă, cea din handbalul masculin românesc. Minaur Baia Marese află într-o criză fără precedent, fiind foarte aproape de a fidesfiinţată.

Handbalul a fost pentru aproximativ 30 de ani un adevăratfenomen, nu numai sportiv, ci şi social, la Baia Mare. 4.000 deoameni în sală şi alte câteva mii în afară se înghesuiau meci demeci doar pentru a respira pentru "Mina de aur", aşa cum eradenumită formaţia băimăreană, pentru a savura "efectul" MaricelVoinea. "Pe vremuri, oamenii erau căţăraţi până şi pe grinzile careatârnau în sală. Erau în pericol să cadă de acolo, dar pentruMinaur își riscau şi viaţa, numai să-şi vadă idolii", rememoreazăfostul antrenor Lascăr Pană momentele în care Minaur atrăgea lumeaca un magnet.

Neinteresant pentru autorităţi

După 25 de podiumuri în campionat şi 23 de participări în cupeleeuropene, de Minaur s-a ales praful. Jucătorii au de încasatrestanţe chiar şi din anii 2007-2008, iar sponsorii nu pot finumăraţi nici măcar pe degetele unei mâini. "Înainte, clubul erasubvenţionat de stat pe linie sindicală, handbaliştii erauîncadraţi ca mineri, primeau câte un apartament şi aveam linişte.Erau toate condiţiile pentru a face performanţă. Acum, echipa numai interesează pe nimeni", continuă Lascăr Pană.

Culmea situaţiei: primarul e şef!

Situaţia formaţiei ardelene, o adevărată pepinieră pentruhandbalul românesc, a ajuns atât de dramatică încât Consiliul deAdministraţie va discuta zilele următoare dacă Minaur îşi va maicontinua activitatea ori se va retrage din campionat. AntrenorulIoan Crăciun şi-a prezentat ieri demisia, iar jucătorii au ajuns lalimita răbdării. "În Baia Mare, oamenii potenţi financiar nu maivin la handbal. Şi nici nu poţi obliga pe cineva să te ajute. Înplus, nici organele locale nu prea ajută sportul. Sunt foarte mulţiprimari în ţară care susţin handbalul", conchide Pană. Şi culmeaeste că în fruntea acestei grupări stă tocmai primarul urbei,Cristian Anghel, care ocupă funcţia de preşedinte al CA. Pe fondulunei indiferenţe totale, şansele ca "Mina de aur" să mai producăemoţii, emulaţie, sentimente sunt minime. Cine sunt vinovaţii?

"În vârful sălii, oamenii stăteau pe cinci-şase rânduri.Cei din faţă le povesteau celor care nu vedeau meciul ce seîntâmplă", Lascăr Pană, fost antrenor Minaur

Nume celebre de laMinaur: Maricel Voinea, Ion Boroş, Mihai Mironiuc,Gheorghe Covaciu, Petre Pop, Eremia Pârâianu, Alin Şania, IuliuCsepreghi, Valentin Ghionea

2 Cupe IHF acâştigat Minaur, în 1985 şi 1988. Băimărenii se mai laudă cu douătitluri de campioni (1998, 1999), cinci Cupe ale României şi treisemifinale de Cupa Cupelor


Maricel Voinea nu-şipoate închipui că echipa lui de suflet s-ar puteadesfiinţa: "Ar fi o bombă pentrumine să dispară Minaur"

Stabilit de câţiva ani buni în Germania, lângă Munchen, fostaextremă de aur a Minaurului a rămas surprinsă să audă că aceastăformaţie ar putea să dispară.

"Minaur a reprezentat totul pentru mine. În Baia Mare am trăitcele mai frumoase clipe din viaţă: am obţinut cele mai bunerezultate, acolo mi-am cunoscut soţia şi mi s-a născut băiatul", nespune Maricel Voinea, dublu medaliat olimpic şi câştigător al CupeiIHF.

Veştile că Minaur ar putea să dispară din handbalul românescl-au şocat pe cel care a devenit celebrul prin efectul pe care l-ainventat: "Ar fi o bombă foarte mare pentru mine ca echipa să sedesfiinţeze. Este o adevărată lovitură ce aud. Am mai urmărit peinternet rezultatele, dar, din păcate, nu a mai avut aşa mulţisuporteri în ultimii ani, iar sponsorii au fost tot maipuţini".

Steauaşi Dinamo le-au furat două titluri

Maricel Voinea a rememorat pentru ProSport şi atmosfera de lameciurile echipei Minaur: "Era un adevărat spectacol şi pe teren,dar şi în tribună. Sala era mereu plină, iar publicul pretenţios.Ne fluiera dacă nu făceam aeriene sau goluri prin învârtită". Fostaglorie a handbalului românesc a mai spus că Minaur era mereudefavorizată în raport cu Steaua şi Dinamo: "Nu vreau să dau vinape nimeni, dar cred că am pierdut vreo două titluri nemeritat.Steaua şi Dinamo aveau doar patru-cinci meciuri tari pe sezon. Noitrebuia să luptăm pe viaţă şi la Mârşa, unde era jumătate de echipăde la Steaua, dar şi la Sânicolau, unde dădeam de jumătate dintrupa lui Poli. Eram numai în pumni. Când preşedintele FRH venea întribună, se ştia că pierdem".


"Acumtrăim în anonimat!"
După 13 ani la Minaur, Maricel Voinea a mai jucat în Spania şi înGermania. S-a retras la 46 de ani, când a ieşit total din handbal."La ultima echipă, unde am fost şi antrenor, mi-am dat demisia lajumătatea campionatului. După aproximativ 30 de ani, îmi trebuia opauză. Ajunsesem la un punct de surmenaj", ne-a destăinuit MaricelVoinea. Cum e viaţa fără handbal? "Trăim în anonimat. Nimeni nu s-amai interesat de noi. Acum e viaţa de după handbal, cu mai multălinişte", a conchis Voinea.

La 51 de ani, pe care îi va împlini pe 17 martie,Maricel este bunic şi şef la o intreprindere de stat de lângăMunchen.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.