Se închide MINA de AUR! VEZI ce spune Voinea!

8 mar 2010 222 afişări Comentează şi tu Handbal
Se închide MINA de AUR! VEZI ce spune Voinea! Se închide MINA de AUR! VEZI ce spune Maricel Voinea! 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/5727187/6/poza-mare.jpg

Istorie: în anii '80, cu Maricel Voinea (stânga) pe teren, Minaur cucerea două cupe europene.Jos: În 1998, Minaur obținea primul titlu de campioană națională

V-aţi imagina ca echipa de fotbal Universitatea Craiova să se desfiinţeze? Probabil că niciodată. În acest punct a ajuns însă o altă Ştiinţă, cea din handbalul masculin românesc. Minaur Baia Mare se află într-o criză fără precedent, fiind foarte aproape de a fi desfiinţată.

Handbalul a fost pentru aproximativ 30 de ani un adevărat fenomen, nu numai sportiv, ci şi social, la Baia Mare. 4.000 de oameni în sală şi alte câteva mii în afară se înghesuiau meci de meci doar pentru a respira pentru "Mina de aur", aşa cum era denumită formaţia băimăreană, pentru a savura "efectul" Maricel Voinea. "Pe vremuri, oamenii erau căţăraţi până şi pe grinzile care atârnau în sală. Erau în pericol să cadă de acolo, dar pentru Minaur își riscau şi viaţa, numai să-şi vadă idolii", rememorează fostul antrenor Lascăr Pană momentele în care Minaur atrăgea lumea ca un magnet.

Neinteresant pentru autorităţi

După 25 de podiumuri în campionat şi 23 de participări în cupele europene, de Minaur s-a ales praful. Jucătorii au de încasat restanţe chiar şi din anii 2007-2008, iar sponsorii nu pot fi număraţi nici măcar pe degetele unei mâini. "Înainte, clubul era subvenţionat de stat pe linie sindicală, handbaliştii erau încadraţi ca mineri, primeau câte un apartament şi aveam linişte. Erau toate condiţiile pentru a face performanţă. Acum, echipa nu mai interesează pe nimeni", continuă Lascăr Pană.

Culmea situaţiei: primarul e şef!

Situaţia formaţiei ardelene, o adevărată pepinieră pentru handbalul românesc, a ajuns atât de dramatică încât Consiliul de Administraţie va discuta zilele următoare dacă Minaur îşi va mai continua activitatea ori se va retrage din campionat. Antrenorul Ioan Crăciun şi-a prezentat ieri demisia, iar jucătorii au ajuns la limita răbdării. "În Baia Mare, oamenii potenţi financiar nu mai vin la handbal. Şi nici nu poţi obliga pe cineva să te ajute. În plus, nici organele locale nu prea ajută sportul. Sunt foarte mulţi primari în ţară care susţin handbalul", conchide Pană. Şi culmea este că în fruntea acestei grupări stă tocmai primarul urbei, Cristian Anghel, care ocupă funcţia de preşedinte al CA. Pe fondul unei indiferenţe totale, şansele ca "Mina de aur" să mai producă emoţii, emulaţie, sentimente sunt minime. Cine sunt vinovaţii?

"În vârful sălii, oamenii stăteau pe cinci-şase rânduri. Cei din faţă le povesteau celor care nu vedeau meciul ce se întâmplă", Lascăr Pană, fost antrenor Minaur

Nume celebre de la Minaur: Maricel Voinea, Ion Boroş, Mihai Mironiuc, Gheorghe Covaciu, Petre Pop, Eremia Pârâianu, Alin Şania, Iuliu Csepreghi, Valentin Ghionea

2 Cupe IHF a câştigat Minaur, în 1985 şi 1988. Băimărenii se mai laudă cu două titluri de campioni (1998, 1999), cinci Cupe ale României şi trei semifinale de Cupa Cupelor


Maricel Voinea nu-şi poate închipui că echipa lui de suflet s-ar putea desfiinţa: "Ar fi o bombă pentru mine să dispară Minaur"

Stabilit de câţiva ani buni în Germania, lângă Munchen, fosta extremă de aur a Minaurului a rămas surprinsă să audă că această formaţie ar putea să dispară.

"Minaur a reprezentat totul pentru mine. În Baia Mare am trăit cele mai frumoase clipe din viaţă: am obţinut cele mai bune rezultate, acolo mi-am cunoscut soţia şi mi s-a născut băiatul", ne spune Maricel Voinea, dublu medaliat olimpic şi câştigător al Cupei IHF.

Veştile că Minaur ar putea să dispară din handbalul românesc l-au şocat pe cel care a devenit celebrul prin efectul pe care l-a inventat: "Ar fi o bombă foarte mare pentru mine ca echipa să se desfiinţeze. Este o adevărată lovitură ce aud. Am mai urmărit pe internet rezultatele, dar, din păcate, nu a mai avut aşa mulţi suporteri în ultimii ani, iar sponsorii au fost tot mai puţini".

Steaua şi Dinamo le-au furat două titluri

Maricel Voinea a rememorat pentru ProSport şi atmosfera de la meciurile echipei Minaur: "Era un adevărat spectacol şi pe teren, dar şi în tribună. Sala era mereu plină, iar publicul pretenţios. Ne fluiera dacă nu făceam aeriene sau goluri prin învârtită". Fosta glorie a handbalului românesc a mai spus că Minaur era mereu defavorizată în raport cu Steaua şi Dinamo: "Nu vreau să dau vina pe nimeni, dar cred că am pierdut vreo două titluri nemeritat. Steaua şi Dinamo aveau doar patru-cinci meciuri tari pe sezon. Noi trebuia să luptăm pe viaţă şi la Mârşa, unde era jumătate de echipă de la Steaua, dar şi la Sânicolau, unde dădeam de jumătate din trupa lui Poli. Eram numai în pumni. Când preşedintele FRH venea în tribună, se ştia că pierdem".


"Acum trăim în anonimat!"
După 13 ani la Minaur, Maricel Voinea a mai jucat în Spania şi în Germania. S-a retras la 46 de ani, când a ieşit total din handbal. "La ultima echipă, unde am fost şi antrenor, mi-am dat demisia la jumătatea campionatului. După aproximativ 30 de ani, îmi trebuia o pauză. Ajunsesem la un punct de surmenaj", ne-a destăinuit Maricel Voinea. Cum e viaţa fără handbal? "Trăim în anonimat. Nimeni nu s-a mai interesat de noi. Acum e viaţa de după handbal, cu mai multă linişte", a conchis Voinea.

La 51 de ani, pe care îi va împlini pe 17 martie, Maricel este bunic şi şef la o intreprindere de stat de lângă Munchen.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.