România zburdă spre titlul mondial! File încărcate de istorie după partida din sferturi cu Danemarca. Cristina Neagu a venit de pe altă planetă. Planul gazdelor, dejucat de o echipă perfectă

Redactor:
Marius Hutu
România zburdă spre titlul mondial! File încărcate de istorie după partida din sferturi cu Danemarca. Cristina Neagu a venit de pe altă planetă. Planul gazdelor, dejucat de o echipă perfectă
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Rusia nu s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial de handbal feminin! Danemarca, Franța și Muntenegru vor juca în turneul 5-8. Suedia și Spania sunt deja acasă. În schimb, România este între cele mai bune 4 echipe din lume după un meci de neimaginat cu Danemarca, 31-30 după 70 de minute! Tricolorele au obținut o victorie de aur și s-au calificat deja la turneul preolimpic. Vor juca, totodată, o finală la Herning. Cele două semifinale de vineri sunt Olanda – Polonia și România – Norvegia.

Naționala a revenit în careul de ași după 8 ani la un Campionat Mondial. Între sfertul de finală din 2007 cu Franța (scor 34-31) și cel de acum au existat foarte multe similitudini. În special două aspecte majore: ambele s-au încheiat după prelungiri și în ambele România a ieșit învingătoare din dueluri cu țările gazde, susținute de mii de suporteri! 

Partida de miercuri seara dintre România și Danemarca a fost de un dramatism cum rar s-a văzut. Prima reprezentativă a ținut la respect echipa gazdă și a condus-o tot meciul, a ținut-o sub o presiune permanentă.

Danemarca a trăit 60 de minute cu teama de a fi eliminată, fiind nevoită să alerge tot timpul după România. Și totuși, în minutul 60, tricolorele au fost gata să piardă din mână un meci pe care l-au jucat și l-au gestionat perfect, pe care istoria oricum l-ar fi reținut pentru zeci de ani de acum încolo. Cristina Neagu, care a fost un fel de „Dumnezeu” pe teren, a ratat un 7 metri la scorul de 27-27! Se întâmplă frecvent, ca în astfel de momente decisive, oamenii care au puterea de a influența un sport, să și rateze în astfel de momente. 

După o astfel de ratare, în ultima secundă, psihologic este foarte greu să te mai ridici! Și totuși, România a mai luptat încă 10 minute. Danemarca n-ar fi meritat să se califice în semifinale, fetele au realizat că toate eforturile nu trebuie să fi fost în zadar și au mai găsit stropi de putere pentru a continua lupta. În prelungiri au arătat la fel de solid, au controlat poate și mai clar ultimele minute din „extra” decât ultimele minute din timpul regulamentar, iar la finalul celor 70 de minute au obținut o victorie absolut fenomenală, un succes din care toată societatea românească ar putea să învețe.

În ce „hal” a fost adusă Danemarca: a făcut un contraatac în 70 de minute!

Dincolo de actele de eroism pe care tricolorele le-au făcut la Herning, fără a exagera, cei care au fost prezenți în fața televizoarelor sau pe internet au putut viziona una dintre cele mai bune partide de handbal, un joc de o calitate excelentă. Și în special o echipă a României cum nu prea se vede. Narcisa Lecușanu spunea în ziua partidei că „România din partida cu Brazilia (n.r. din optimi) va fi greu de bătut”. Cristina Vărzaru prefața jocul la Dolce Sport: „Atacul și replierea noastră vor decide jocul. Să nu le dăm posibilitatea să facă ce știu ele mai bine, contraatac și faza a doua!”. Ambele au mâncat și mănâncă handbal pe pâine și ambele au avut dreptate. Chiar cu vârf și îndesat. Naționala a jucat chiar și mai bine decât în partida cu Brazilia, iar replierea și mai ales atacul României au mers ca într-un manual de handbal. De altfel, acest joc ar putea fi predat în viitor în școlile de handbal din România.

Cifrele vorbesc de la sine ce a fost în stare să facă România într-o arenă în care a jucat și împotriva a 12.000 de suporteri:

  • Danemarca a reușit doar un contraatac timp de 70 de minute! Vă vine să credeți? 
  • România a făcut doar 10 greșeli tehnice într-un interval de 70 de minute. Cu 3 mai puțin decât în 60 de minute cu Brazilia. Vă vine să credeți?

România a jucat de așa natură miercuri seara încât și-a adus adversara chiar în pragul disperării. Danemarca a avut două „descărcări”. Prima după șutul Cristinei Neagu, în minutul 60, când Poulsen a parat aruncarea. Gazdele s-au bucurat de parcă ar fi câștigat acel meci. Poate acea reacție era totuși de înțeles, având în vedere ce au fost nevoite să îndure timp de 60 de minute. Dar reacția selecționerului Klavs Bruun Jorgensen de la conferința de presă, de după meci, clar nu a fost de înțeles. S-a plâns că arbitrajul a defavorizat Danemarca. Mai pe șleau, surorile Bonaventura nu au ajutat țara gazdă! Apropo de „gemene”, jos pălăria pentru cum au condus acest joc, având în vedere tot contextul acestei partide.   

România a avut  un „7” foarte bun de la stânga la dreapta și un „monstru” care a îngenuncheat Danemarca

Și pentru că aminteam de niște date statistice ceva mai sus, acestea au stabilite de o echipă! De niște fete care au jucat admirabil, în primul rând pentru ele, după cum spune deja celebrul slogan de la time-out. Așadar: 

  • A fost jocul în care Aurelia Brădeanu a fost factorul de echilibru al echipei, care timp de 70 de minute la 36 de ani (!) a rezistat eroic și a luat decizii cerebrale pe tot parcursul meciului, inclusiv în acel minut 60:00, când a luat mingea pe cont propriu și a pătruns, fiind oprită doar prin fault de apărarea daneză.
  • România a avut un pivot, Oana Manea, care și-a pus „spatele” la bătaie cu o apărare extrem de agresivă, a fost paravanul și totodată „culoarul” României spre poarta lui Toft ori Poulsen.
  • România a zburdat în stânga și în dreapta cu Ardean și Nechita. Ultima, deși a avut un mic derapaj la începutul prelungirilor, a închis cu sânge rece meciul în minutul 70, cu un gol  care îi va „atârna” greu în CV.
  • România a găsit în Eliza Buceschi o a doua jucătoare, după Cristina Neagu, care poate rezolva individual un meci, atunci când echipa este la greu. Sunt de toată lauda tupeul și încrederea căpătate de handbalista de 22 de ani.
  • România a avut o poartă închisă de Paula Ungureanu în momentele importante, cum numai ea știe să o facă. Întotdeauna, România a ajuns departe la turneele finale când a avut în primul rând siguranță în spate. Iar Paula a dat suflu echipei cu intervențiile pe care le-a avut.

  • România a mai avut încă ceva, determinant, o jucătoare cum nu are nicio altă națională din lume în acest moment, pe Cristina Neagu. Nu este nicio exagerare când se spune că este cea mai bună handbalistă a lumii. Cu Danemarca, Neagu a fost însă de pe o altă planetă! A fost acel 7 metri ratat, dar ce a putut să facă întrece orice închipuire. A marcat 15 goluri (!!!), fiind practic un adevărat mostru pentru adversare. A marcat din centru, de la distanță, chiar și din partea dreaptă, reușind să pătrundă de multe ori prin exterior. I-a dat cât a putut Danemarcei, chiar a făcut-o KO pe Sandra Toft spre sfârșitul partidei cu o ghiulea de la 9 metri. La sfârșitul partidei, selecționerului Klavs Bruun Jorgensen nu i-a mai rămas decât să ofteze: „N-am știut să o blocăm!”. 

Au fost și mici scăpări, un exemplu ar fi anihilarea pivotului (Gravholt s-a infiltrat de multe ori în centrul apărării tricolore și a ținut țara gazdă în joc), dar după o seară perfectă nu mai sunt relevante. Acum contează doar că România s-a calificat în semifinale și că zburdă spre titlul mondial! Urmează Norvegia, iar cu aceeași rețetă poate mai cade un mit!

România – Danemarca 31-30 (13-10, 27-27)

Ungureanu, Munteanu – portari; Szucs, Pintea, Nechita 4, Neagu 15, Brădeanu 5, Perianu, Marin, Ardean 1, Manea 3, Tănăsie, Geiger, Buceschi 3, Vizitiu, Chiper. Antrenor: Tomas Ryde

Toft, Poulsen – portari; Skov, Okkels, Pedersen, Fisker 4, Hansen 5, Gravholt 5, Holmsgaard, Bodholt 1, Line Jorgensen 6, Kristiansen 2, Norgaard, Ostergaard 2, Burgaard, Stine Jorgensen 5. Antrenor: Klavs Bruun Jorgensen

 Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz! Imagini colosale
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz!…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în Ceruri
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în Ceruri
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen