Minaur trebuie să achite datoriile către jucători dacă schimbă clubul! Datoriile către terţi şi către bugetul de stat rămân în aer. De ce ar fi HCM Rm. Vâlcea ilegal în Liga Naţională

2 feb 2016 4506 afişări Comentează şi tu Handbal
Minaur trebuie să achite datoriile către jucători dacă schimbă clubul! Datoriile către terţi şi către bugetul de stat rămân în aer. De ce ar fi HCM Rm. Vâlcea  ilegal în Liga Naţională 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/15024396/1/preluare.jpg

Consiliul de Administraţie al Federaţiei Română de Handbal va avea miercuri - 3 februarie o şedinţă mai mult decât interesantă, cu câteva puncte pe ordinea de zi care captează atenţia, cazul "Marius Sadoveac", litigiul CSM Cetate Deva - Florentina Cartaş, dar mai ales solicitarea CS Minaur Baia Mare de preluare a echipei masculine HCM Baia Mare în plin sezon competiţional!

La sfârşitul lunii decembrie 2015, membrii Consiliului de Administraţie au aprobat ca ROAH să fie completat cu posibilitatea predării/preluării unei echipe în afara perioadei de transfer. Decizia a luat luată în urma unei solicitări venite din partea clubului din Baia Mare, care a cerut să treacă pe un club nou, ca mod de funcţionare modelul CSM Bucureşti, astfel încât să supravieţuiască la nivelul Ligii Naţionale. Membrii CA şi-au dat girul în ideea de a nu lăsa să moară un club de tradiţie!

De aici a început însă o întreagă tevatură în privinţa modului de predare / preluare în plin sezon competiţional. Este corectă o astfel de procedură? Preia CS Minaur şi pasivul de la HCM? Sunt probleme reale, ridicate pe bună dreptate şi de adversarii Minaurului în Liga Naţională. Legislaţia în vigoare a Federaţiei de specialitate prevede că un club trebuie să achite toate datoriile către toţi jucătorii cu drept de joc de la începutul sezonului ori să vină cu hârtii semnate de către aceştia, prin care şi-au dat acordul să fie amânaţi la plată! Federaţia nu mai are însă niciun rol când vine vorba de datoriile clubului către terţi, către bugetul de stat.

În Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Competiţiilor Naţionale se specifică următoarele:

Printre altele, constatăm faptul că actualii jucători pot opta pentru transferul la noua echipă! Practic, Minaur îşi asumă şi un risc în momentul în care decide să transfere toată activitatea pe altă entitate sportivă pentru că nu are siguranţa că toţi jucătorii cu care a început sezonul îşi vor da şi acordul.

Apoi, Minaur nu poate legitima jucători, nici dintre cei retraşi pe care ar putea să-i reactiveze, precum Chavez sau Mureşan. Aceştia vor fi buni de joc doar dacă au fost anunţaţi în "Anexa 2", adică pe foaia transmisă la Federaţie la începutul sezonului. De asemenea, nu pot fi aduşi juniori cu dublă legitimare. Singura şansă a Minaurului să-şi completeze lotul ar fi cooptarea unor handbalişti de la Centrul Naţional de la Sighişoara. Conform regulamentului, aceştia pot fi transferaţi oricând!

Predarea / preluarea unei echipe în plin sezon competiţional are şi precedente. Spre exemplu, în urmă cu câţiva ani, când directorul general al UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, a fost reţinut, echipa a rămas fără sprijin financiar. Primăria nu a vrut să se asocieze cu UCMR, astfel că, pentru a fi salvată echipa, Federaţia şi-a dat acordul ca aceasta să treacă la nou-înfiinţata HC Caraş Severin. A dat şi un termen noului club, să achite restanţele către jucători, acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că echipa s-a retras la sfârşitul sezonului 2013-2014 din campionat şi s-a desfiinţat la fel de repede precum a apărut. 

Într-o situaţie dificilă au fost în vară şi echipele HCM Constanţa şi Ştiinţa Bacău. Noile entităţi sportive apărute în localităţile respective nu au dorit însă să preia şi pasivele, astfel că au luat-o de la zero, din liga secundă! 

Un caz particular al ultimilor ani a fost Oltchim / HCM Rm. Vâlcea. Reprezentanta acestei localităţi este ilegal în Liga Naţională, susţin şi acum oameni din handbal! Oltchim s-a desfiinţat în 2013, iar locul i-a fost atribuit unei alte formaţii din localitate care nu a preluat însă nicio datorie! Astfel, Bulatovic & Co au rămas fără drepturile financiare restante pentru că nici nu s-au înscris apoi la masa credală, când s-a declarat insolvenţa Oltchim. HCM Rm. Vâlcea este de fapt HC Oltenia, care nu a avut niciodată echipă de senioare! De la junioare a aterizat direct în Liga Naţională, în timp ce formaţia CSM Cetate Deva, echipă de liga 1, a rămas retrogradată. Un alt caz cu multe semne de întrebare a fost predarea / preluarea în cazul Rulmentul / Corona Braşov.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.