Minaur, ”jucăria” rămasă fără baterii! Ostroushko, Tatai, Ivancsik, Karacic şi posibil Sadoveac nu vor mai juca la formaţia din Baia Mare. Campioana en-titre, ”distrusă” în numai câteva luni

1 feb 2016 4190 afişări Comentează şi tu Handbal
Minaur, ”jucăria” rămasă fără baterii! Ostroushko, Tatai, Ivancsik, Karacic şi posibil Sadoveac nu vor mai juca la formaţia din Baia Mare. Campioana en-titre, ”distrusă” în numai câteva luni 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/15016457/1/tatai.jpg

Minaur Baia Mare a revenit în prim-planul handbalului românesc, după ce a câştigat ”eventul” în primăvara anului trecut, dar este pe cale să facă stânga împrejur la fel de spectaculos precum a urcat! În urmă cu câteva luni, campioana României avea planuri măreţe şi chiar reuşea să pună pe roate una din cele mai puternice echipe din Liga Naţională ai ultimilor ani, dar în prezent se zbate să rămână la liman. Supravieţuirea este cuvântul de ordine în această perioadă, după ce Minaur a rămas fără alţi jucători importanţi. Peter Tatai, Tamas Ivancsik, Vladislav Ostroushko şi Ivan Karacic. De asemenea, Marius Sadoveac se află în litigiu cu Baia Mare şi îşi doreşte să plece.

  • Liga Naţională de handbal masculin se reia la mijlocul acestei săptămâni cu etapa a 18-a. În perioada de pauză nu s-a efectuat niciun transfer pentru că perioada s-a încheiat încă din noiembrie 2015 (!), deşi în mai toate campionatele s-au putut face achiziţii la greu (drept dovadă, câţiva jucători au fost transferaţi din România). În schimb, Minaur Baia Mare a pierdut mai bine de un sfert din echipă şi îşi va relua activitatea în Liga Naţională cu un lot foarte subţire. Despre apărarea titlului naţional nici nu mai poate fi vorba, calificarea în play-off a devenit incertă, iar noul obiectiv a devenit salvarea de la retrogradare.

Minaur Baia Mare a ajuns într-o situaţie precară din cauza problemelor financiare. Practic, autorităţile locale au transformat rapid o echipă de mijlocul clasamentului într-una de Champions League. Pe hârtie, echipa a arătat foarte bine, atât în sezonul 2014-2015, când s-a câştigat titlul de campionaă, dar şi în vara trecută, când s-a ”clădit” pentru participarea în Liga Campionilor. Doar că această creştere spectaculoasă a Minaurului s-a dovedit a fi doar artificială! În momentul în care a adus la echipă nişte jucători de certă valoare, Baia Mare nu a avut şi garanţiile că ar putea să-i plătească, aşa cum s-au înţeles părţile. Dacă sezonul 2014-2015 a fost dus la bun sfârşit, cu toate că atunci când s-a tras linie au rămas în spate multe datorii, inclusiv la jucători, din vară problemele au început să se acutizeze.

În lot tocmai fusese cooptaţi jucători precum Ivancsik, Vilovski, Ramba, Ghiţă, Ostroushko, însă ”bulgărele” începuse să se rostogolească. Tocmai din cauza restanţelor financiare care deveneau tot mai însemnate, echipa a fost la un pas să refuze plecarea într-un turneu în Germania, iar directorul sportiv, Nicolae Făt, cel care susţinuse ideea, a fost demis chiar la uşa autocarului! În baza unor promisiuni, Minaur a pornit totuşi la drum, a început chiar şi sezonul de Liga Campionilor în formulă completă. Sătul de vorbe şi amânări, antrenorul danez Lars Walther a făcut primul pas şi a decis să plece de la echipă! S-au invocat anumite probleme de familie la despărţire, dar tehnicianul ajuns între timp la Kadetten Schaffhausen a sperat, astfel, că prin plecarea lui ”până acasă” va trage un ultim semnal de alarmă. Că promisiunile făcute vor fi în cele din urmă onorate, iar ”jucăria” va continua să funcţioneze pentru ce a fost ”proiectată”.

La momentul respectiv, Minaur nu i-a mai plătit nimic antrenorului, astfel că despărţirea s-a dovedit a fi definitivă! Jucătorii au rămas însă pe loc, în primul rând pentru că era greu să se transfere chiar în timpul sezonului la un nivel cât de cât asemănător, apoi au conştienţizat că participarea în Liga Campionilor chiar reprezintă o altă rampă de lansare. Ceea ce s-a şi întâmplat ulterior. În promisiuni probabil că nu a mai crezut nimeni!

Ionuţ Ramba (Lemgo) şi Inal Aflitulin (Bergischer) au prins încă din toamnă ”trenul” spre Bundesliga, în timp ce Cristian Ghiţă a preferat să meargă la HC Odorhei, unde proiectul arată mai ”sănătos”. Tot înainte de 2016, Viorel Fotache a semnat la rândul lui cu o formaţie din Bundesliga, TV Bittenfeld. Şi a venit apoi pauza, oricum una deloc liniştitoarre pentru Minaur, din moment ce alţi handbalişti erau pe picior de plecare, cu memorii la Federaţie Română de Handbal.

Pentru salvarea echipei şi continuarea proiectelor, s-a anunţat totuşi că formaţia de handbal va fi trecută din această iarnă pe o altă structură. Adică de la Handbal Club Municipal la Clubul Sportiv Minaur, acesta din urmă fiind un club de drept public, înfiinţat în vara trecută. Pentru ca Baia Mare să aibă continuitate a primit până şi ajutorul Federaţiei Române de Handbal, care în decembrie 2015 a luat o decizie istorică. Concret, Consiliul de Administraţie a luat următoarea decizie: Se aprobă cu 10 voturi pentru completarea Art 1. 10 din ROAH referitor la posibilitatea predării/preluării unei echipe în afara perioadei de transfer! Cu alte cuvinte, orice club poate trece de pe o structură sportivă pe alta oricând în timpul sezonului. Între paranteze spus, Baia Mare ar fi procedat exact la fel şi cu echipa feminină în această perioadă, doar că regulamentul Federaţiei Europene nu permite acest lucru, astfel că predarea / preluarea a fost amânată cu câteva luni.

Dincolo de aceste portiţie de regulament care asigură Minaurului şansa de a continua activitatea (cazul nu este singular, mai multe cluburi din Liga Naţională au trecut de pe o structură pe alta în ultimii ani), jucătorii Minaurului nu au mai crezut în promisiuni.

În această perioadă, Tamas Ivancsik a semnat cu Elverum (Norvegia), Petrer Tatai a ajuns în Bundesliga la Goppingen, Ivan Karacic l-a urmat pe Lars Walther la Kadetten Schaffhausen, iar Vladislav Ostroushko va juca în aceeaşi echipă cu Siarhei Rutenka, la Lekhwiya (Qatar)! Nici prezenţa lui Marius Sadoveac în lotul echiepi băimărene nu este sigură, în condiţiile în care jucătorul ar vrea să plece, iar Consiliul de Administraţie va analiza miercuri 3 februarie apelul depus de handbalist împotriva Comisiei de Memorii, care a dat câştig de cauză clubului. Oricum, n cazul în care HCM Minaur va trece din această perioadă la CS Minaur probabil că şi jucătorii vor fi nevoiţi să semneze noi contracte şi rămâme de văzut dacă Sadoveac îşi va da acordul.

Astfel, dintr-o echipă de talie europeană, care a înregistrat şi cu toate problemele avute 6 partide din 10 fără înfrângere, Minaur a redevenit o formaţie de pluton în mai puţin de 2 ani, care se va lupta pentru evitarea retrogradării. ”Jucăria” a rămas fără baterii! În lot mai sunt 12 jucători, dintre care vreo 2-3 au în continuare probleme medicale, iar unul vrea să plece.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.