Mariana Tîrcă a decis să înfiinţeze o şcoală de handbal, fiind inspirată şi de succesul lui Hagi! Unul dintre oamenii care au stârnit rivalitatea Oltchim - Rulmentul s-a oferit să sprijine proiectul

12 oct 2017 3713 afişări Comentează şi tu Handbal
Mariana Tîrcă a decis să înfiinţeze o şcoală de handbal, fiind inspirată şi de succesul lui Hagi! Unul dintre oamenii care au stârnit rivalitatea Oltchim - Rulmentul s-a oferit să sprijine proiectul Foto: MEDIAFAX / MIRCEA ROSCA 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/16764981/1/sorina-tirca1.jpg

Mariana Tîrcă, golgheterul all-time al echipei naţionale de handbal, a decis să pornească un nou proiect, să înfiinţeze o şcoală de handbal la Braşov, preluând într-o oarecare măsură modelul lui Gheorghe Hagi la fotbal. Antrenoarea şi-a propus să coopteze în colectivul tehnic mai multe foste eleve din perioada ”Rulmentul” (Alina Şorodoc îi este deja parteneră), iar Teodor Florescu, omul de afaceri care a contribuit din plin la titlul cucerit de Braşov în 2006, s-a oferit deja să sprijine acest proiect!

”Am avut un început şi cu Rulmentul, dar atunci nu a ieşit. Am spus să pornesc o treabă în care să pot să-mi desfăşor activitatea aşa cum îmi doresc, sper să mai dau handbalului jucătoare de mare valoare. În momentul de faţă este cea mai plăcută provocare, pentru că îmi place să lucrez cu copiii, efectiv îmi place să-i descoper, este pentru sufletul meu”, este ideea de la care a pornit Mariana Tîrcă, care a început să strângă deja copii alături de Alina Şorodoc, una din piesele de rezistenţă ale echipei care cucerea titlul cu Rulmentul în 2006.

De altfel, o parte din ”aerul”, sufletul, ambiţia acelei echipe a Braşovului din 2006 începe să se resimtă şi în noul proiect. Teodor Florescu, omul care a susţinut financiar activitatea echipei la momentul respectiv şi care a stârnit acea rivalitate de vis dintre Rulmentul şi Oltchim în deceniul trecut, s-a alăturat deja proiectului.

”Domnul Florescu s-a oferit să ne ajute în acest proiect. A rămas lângă handbal, este alături noi, cu dânsul am făcut cele mai mari performanţe la Braşov şi cele mai frumoase, sperăm să mai reuşească cineva să le atingă”, a susţinut foasta mare jucătoare, sperând să atragă în proiect şi Consiliul Local: ”Mi-aş dori să am o colaborare foarte bună cu Consiliul Local pentru că posibilitatea intrării în săli depinde de ei şi de Inspectaoratul Şcolar. Mi-aş dori să putem colabora, pentru că în fond sunt copiii noştri, ai comunităţii şi este foarte important să fie implicaţi în activităţile sportive. Iar handbal este sportul etalon în Braşov”.

  • ”Rămân fidelă muncii pe care am depus-o la clubul braşovean, handbalul mi-a dat, mi-a şi luat, dar asta este viaţa. Asta este ceea ce îmi place să fac şi aş vrea să există o continuitate în tot ce înseamnă handbal la Braşov”, Mariana Tîrcă, antrenor.

Şcoala de handbal se adresează pentru început copiilor cu vârste foarte fragede, de la 4-5 ani şi până pe la 8-9 ani. ”Uitându-mă la nivelul Ligii Naţionale şi văzând rezultatele şi exprimarea jucătoarelor, îmi dorec să creştem împreună cu tot colectivul nişte fete care să aibă foarte bine însuşit Abecedarul. După aceea, cu o mentalitate de învingătoare, de luptătoare. Asta mi-aş dori să văd foarte mult în copiii pe care îi vom creşte, să nu cedeze niciodată. Iar pe primul loc să fie plăcerea de a juca”, a precizat Mariana Tîrcă.

Fosta mare handbalistă recunoaşte că a fost inspirată şi de succesul lui Gheorghe Hagi cu Academia de fotbal, atunci când a luat în calcul să înfiinţeze o şcoală de handbal: ”A dovedit că poate face lucruri extraordinare acolo unde există şi pasiunea. A fost judecat de foartă multă lume în postura de antrenor, dar a dovedit că este şi antrenor. Şi nu am avut nicio îndoială în sensul acesta. Dar noi ştim să judecăm, în loc să acordăm încredere, să apreciem, să sprijinim, să ajutăm. Se vede că a fost un sportiv de mare calitate, o persoană verticală şi datorită acestui fapt el a reuşit să facă ceea ce şi-a dorit. Îl felicit din tot sufletul şi sper să fie un exemplu pentru mulţi foşti sportivi în viitor”.

Într-o oarecare măsură, traseul Marianei Tîrcă a semănat cu cel al lui Gică Hagi sau invers, după ce ambii foşti mari sportivi au agăţat ghetele în cui. ”Aşa este la noi, lumea judecă. Şi pe mine mă enervează cumplit fraza asta, <<că nu trebuie să fii neapărat mare antrenor, dacă ai fost mare sportiv>>. Totul este fals, important este ceea ce vrei să faci. Şi normal că un fost mare sportiv este mult mai pretenţios pentru că ştie ce a însemnat performanţa activităţii lui. Bineînţeles, asta îşi doreşte şi în cealaltă postură. Poate că este neînţeles, nu că nu poate fi mare antrenor. Eu spun că, indicutabil, orice fost mare sportiv poate să fie şi mare antrenor şi mare manager, dar trebuie să i se acorde încredere şi sprijin”, a comentat Mariana Tîrcă.

Din punct de vedere al sportivei de lot, Mariana Tîrcă deţine recordul all-time de jocuri şi goluri marcate la prima reprezentative. A câştigat şi Liga Campionilor în 1996, cu Podravka Koprivnica. Ca antrenoare, Tîrcă are două titluri de campionaă în palmares, cu Oltchim în 2002 şi Rulmentul în 2006. Dincolo de aceste performanţe, antrenoarea s-a remarcat prin faptul că a fost permanent pentru promovarea jucătoarelor tinere la echipele de senioare. Astfel, până în prezent a promovat vreo patru generaţii de handbaliste pentru echipele naţionale:

  • Prima generaţie 2001: Oana Manea, Ada Nechita, Adina Meiroşu (jucătoarele aveau doar 16-17 ani când au debutat în prima ligă la Oltchim)
  • A doua generaţie: Cristina Neagu, Patricia Vizitiu (aveau doar 18 ani când au fost promovate în prima echipă a Rulmentului în 2006)
  • A treia generaţie, Denisa Dedu, Andrea Pricopi (aveau doar 16-17 ani când au fost promovate la echipa mare a Coronei în 2010)
  • A patra generaţie: Sorina Tîrcă, Daria Bucur, Ana Maria Berbece, Cristina Creţu, Daciana Hosu (aveau doar 17-18 ani când au fost promovate la Corona în 2016)

”Au mai fost şi alte jucătoare cu care am lucrat la vârste foarte fragede la prima echipă. Mi-a mai trecut prin mână, spre exemplu, Ana Maria Dragut, pe care am luat-o la 15 ani la Rulmentul. După ce n-am mai fost, s-a renunţat la ea. Ar trebui să fac o listă, să mi le aduc aminte pe toate fetele cu care am lucrat”, a glumit Mariana Tîrcă, decisă să promoveze într-un viitor şi a cincea generaţie de jucătoare foarte tinere la nivel de Ligă Naţională şi, implicit, pentru prima reprezentativă: ”Vor mai urma şi alte generaţii, acesta este şi scopul. Handbalul m-a format ceea ce sunt azi, mi-a oferit foarte multe şi consider că aşa este normal, trebuie ofer şi eu la rândul meu o continuitate”.

Antrenoarea a mai spus că nu a abandonat definitiv ideea de a pregăti o echipă de Liga Naţională: ”Nu e nicio problemă, proiectul poate să meargă şi dacă sunt la Liga Naţională, important e să pun bazele. Am foarte multe foste jucătoare care poate nu au primit şansa să pornească pe drumul acesta al antrenoratului şi eu chiar vreau să le ofer această şansă”.

Cu această ocazie, Mariana Tîrcă a mai vorbit despre...

... Despre Rulmentul 2006... ”Mi-a fost cea mai dragă echipă, indiscutabil. Acele jucătoare au fost în primul rând supercaractere. Nu neapărat supervalori, au fost şi valori, au avut valoarea umană, am fost o familie. De asta am avut şi performanţele realizate, am avut ce modela. Au făcut handbal din pasiune, nu era pe primul plan doar banul. Ulterior au avut şi satisfacţii financiare. Toată lumea spune asta este menirea, să câştigi, dar şi sufletul contează”.

Echipa campioană a Rulmentului în 2006

  • Portari: Ionica Munteanu, Raluca Avram, Mihaela Blaga
  • Extreme: Elena Avădănii, Roxana Bodârlău, Daniela Molfea, Cristina Niculae, Mihaela Seifer
  • Pivoţi: Aneta Barcan, Gabriela Chiţulescu, Cosmina Damian, Ana Maria Hamciuc
  • Linia de 9 metrii: Sladana Dronic, Ramona Geană, Alina Şorodoc, Valentina Suciu, Mihaela Tivadar, Codruţa Zavragiu, Melinda Erdos

... Sorina Tîrcă, fiica de 18 ani care nu prea a avut şansa de a evolua până acum în sezonul 2017-2018... ”De ce nu joacă? Un mare semn de întrebare, pentru că toată lumea îmi pune aceeaşi întrebare: de ce nu joacă Sorina? Făcând abstracţie de faptul că este copilul meu, cred că singură şi-a confirmat calităţile. Acum, mi-e foarte greu să vorbesc, dar mă doare că nu i se acordă şanse, nu doar ei, ci şi celorlalte tinere. Am auzit discursuri în momentul în care s-a început treaba în noul proiect la Corona, toate jucătoarele vor avea aceleaşi şanse. Din păcate, nu este real. Sorina a ales cu sufletul să rămână la Corona, a fost alegerea ei. Puţină încredere trebuie să i se acorde. Eu am lucrat cu multe jucătoare tinere şi ştiu ce înseamnă contribuţia, sprijinul antrenorului oferită unui sportiv tânăr. Să se simtă sprijinit, să simtă că cel care e în măsură să decidă, are încredere în el. Pe de altă parte, sincer mă bucur că văd jucătoare din generaţia Sorinei care capătă minute pe la echipele la care joacă”

... despre posibilitatea înfiinţării şi a unei echipe de senioare pe modelul ”Viitorul”... ”Nu m-am gândit până acolo, să o iau pas cu pas, dar nu se ştie pe parcurs. Să punem întâi bazele şcolii de handbal

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.